Veterinärens dom för Madicken.

Madicken kommer aldrig kunna bli bra.

Ryggen röntgades och då fann man att ryggkotorna där sadeln läggs, ligger mycket trångt. Så trångt att det har blivit förslitningar mellan dessa. Men det värre var att de utskott/facetter (eller vad de kallades) under dessa kotor var mycket förändrade (4-5st). Troligtvis har hon haft ont i ryggen ett bra tag och de problem som varit de senaste 9 månaderna har kommit utav detta. Dessa kommer aldrig kunna bli friska utan det enda som går att göra är att försöka spruta och sedan försöka träna upp ryggen och hoppas att det ska göra atrosen något bättre. MEN, rids hon inte hela tiden med den särskilda träningen (bla. värmas upp utan ryttare) så kommer ryggen fortsätta att försämras (vilket den nog oavsett  kommer göra). Madicken kommer inte kunna hoppa eller tränas hårt utan det är möjligtvis då den speciella ridträningen - promenadridning. Denna trångheten i ryggkotorna kan vara ärftligt vilket gör att hon inte borde användas till avel. Därför måste jag röntga Nangijala nästa år för att se om hon med har fått det. Har hon det kommer jag med största sannolikhet kunna förebygga att hon får samma förslitning som Madicken genom att träns upp muskelaturen i ryggen.

Madicken kommer kräva ständig träning på särskilt sätt. Tyvärr måste vi vara realistiska och inse att vi aldrig kommer kunna ge henne den träningen under vinterhalvåret när allt är fruset. Celina älskar henne men hon vill inte ha en häst som inte kommer kunna ridas ordentligt och Camilla har alltid sagt att hon inte kommer ha kvar Maddan om hon inte har en fodervärd på henne. Och vem vill köpa en häst som har artros i ryggen och som kräver särskild träning för att inte ha ont? Och som kanske måste sprutas med jämna mellanrum? Just nu lider hon inte, men Björn tror at detta ryggproblem har funnits där hela tiden och orsakat de andra problemen. Men att det inte märktes så tydligt (mer än när ledskadan kom) eftersom hon var musklad då. Nu när hon tappat muskler har ryggen gradvis blivit sämre och det är därför ryggproblemen plötsligt dök upp.

Inget är bestämt för vi är alla ledsna, men tyvärr lutar det åt att hon nog kommer få somna in. Hemska, hemska tanke :'(

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0