Ponnyridning

Idag kom två barn för att rida på Lukas och Madicken. De brukar komma och rida lite med några månaders mellanrum, men nu var det verkligen jättelängesen de var hos oss :) Killen är 5 och tjejen 7 år tror jag. Lukas var lagom storlek till dem, men Madicken var den nästintill perfekta nybörjarhästen. Att bara skritta tyckte hon var lagom och gick snällt runt på hinderbanan jag hade byggt upp åt dem. Barnens ben räckte inte nedanför sadeln, så de fick smacka lite när de skulle skänkla men Maddan lyssnade snällt och hon blev deras favorithäst att rida :) Hennes mjuka trav är ju inte alls skumpig så barnen ville knappt sluta trava. Flickan, Linnea lärde jag lättridning och det tog väl en kortsida och sen red hon lätt som om hon aldrig hade gjort annat, kanske en liten naturbegåvning? ;) Efteråt hade jag dressyrlektion för Celina och vi tränade på öppna, framdelsvändning och lite skänkelvikning. Dessutom försökte vi lära Lukas vad ett petande med dressyrspö betyder när man gör tex skänkelvikning. Öppnan gick riktigt bra i slutet och framdelsvändningarna blev lite bättre än vad de brukar. Ibland blir jag så frustrerad när jag har lektion för Celina, som med framdelsvändningen. Celina har aldrig lärt sig det på en välskolad häst och alltså har jag fått försöka lära båda samtidigt vilket inte alltid funkar så bra :/

Hööks paket

Var och hämtade ett efterlängtat höökspaket på posten :) Mina skor är ganska trasiga, har förstört hälen innifrån och sulan har börjat lossna i kanterna från lädret. Jag förstår inte hur jag lyckas med det, Celina har sina skor mycket längre än mig och när hon byter är det för att hon vuxit ur dem oftast. Själv måste jag byta en gång per år trots att jag sköter dem nästan varje dag :S Jag beställde också några mjuka shortchaps och efter att ha provat dem har jag fattat att jag slipper få stora blåmärken i knävecken som av mina förra gates :) Tredje saken i paketet var en present till mamma som fyller år om en månad. En rosa discogrimma som nog kommer skära sig en del i färgen på Lady, men starka färger (gärna rosa) och glitter är mammas grej så jag får väl stå ut ;)


Nej :(

Kollade nyss på väderleksraporten för nästa vecka och till min fasa stod det SNÖ på tisdag morgon :S Allvarligt, snö? Nu? Regn oavsett och bara runt 8grader varm halva veckan :( Usch, jag som hade sett fram emot att ha hästarna på bete dygnet runt nu. Fast veckan efter verkar värmen komma tillbaka lite, får hålla tummarna för att det dyker upp tidigare!

Min kusin

Min kusin Oskar är ett år äldre än Celina och har en vilja från 10personer. Vill han göra något så är han bergsäker på att han klarar det och med vinnarskallen han har så kämpar han med blott, svett och tårar (ja, kanske inte det sista då) tills han är duktig på det. Dessutom vill han inte gärna medge om han är trött, gör ont eller liknande. För två år sedan fick han rida Lukas en gång (han red som liten) och även om han red en bra stund sa han att det inte var jobbigt alls. Nej minsann, tänkte jag då. Nu ska Oskar banne mig medge att han blir trött, så jag hissade upp stigbyglarna och lät han rida jockeyläder och tänkte att han nog kommer blir riktigt trött snart. Efter en kvart gav jag upp, han stod fortfarande upp.
"Är du verkligen inte trött? Känns det inte alls i låren?" frågade jag frustrerat.
"Nej, det är lätt", svarade han.
Så jag gav upp och avslutade lektionen och tänkte att han måste ha muskler av stål eller något. Senare fick jag höra av min moster att Oskar faktiskt senare på kvällen sagt att "det känns lite, lite grann i benen". Och för oss andra "normala" människor betyder det skakiga, trötta ben och världens träningsvärk dagen efter ;) Så jag lyckades nog trots allt haha


Kontakt

På ridlektionen igår fick jag höra att Ronjas ägare (Madickens syster) hade kommit fram till min ridlärare förra tävlingen här hemma (?) och varit entusiastiska över att en helsyster till deras ponny fanns i närheten. Tydligen ville de gärna se Madicken och bad att få mitt nummer vilket dem aldrig fick för det glömdes bort. Jag tyckte det var roligt att höra, hade varit kul att höras av. Madicken och Ronjas förra ägare hade tydligen kontakt med varandra och träffades på olika tävlingar :)

På bete

Ikväll släpptes hästarna i stora sommarhagen där det finns en massa härligt grönt gräs. Camilla tänkte att de kunde få beta lite innan de skulle in i kväll, men varken jag eller Celina tror hästarna kommer vilja komma in ;) Så det lär inte bli någon mockning imorgon :D

Grinig ponny

När jag satt upp på Lady idag insåg jag snabbt att hopplektionen inte skulle gå bra. Hon brunstar för fullt så hon stannar och vill inte gå. Ovanligt nog var hon kelig idag, annars har hon ett hemskt brunsthumör. Framridningen funkar ganska bra, men jag måste driva en massa vilket kändes lite konstigt. Framhoppningen går bra och hoppningen känns lovande. Sedan pang! Vill inte hoppa och får stopp på stopp på stopp. Hindrena fick sänkas för att vi - med nöd och näppe - skulle komma över och jag var rätt trött på henne då, visserligen kan hon vara väldigt fånig och stanna, men den här lektionen tog priset. Blir jag arg skärper hon sig tillslut, men inte idag. I slutet gick det bättre men jag hoppade bara halva banan för att inte behöva bråka för mycket. Sedan avslutade vi med banken och jag tycker det är så obehaglig och Lady var väl inte alltför hoppvillig heller så skutten blev ryckiga och konstiga. Men när vi slutade hade vi kommit både upp och ner, vet faktiskt inte om det var hennes första gång hon hoppade en bank, det är mycket möjligt och isåfall skötte hon sig bra :)


Hopplektion

Idag ska jag rida igen förra veckans missade hopplektion, förhoppningsvis blir det utomhus :) Hade planerat att mamma skulle få fota, men tydligen hade vi redan bestämt att jag skulle åka själv för hon skulle på något möte. Celina ville inte heller följa med så jag får lasta och fixa Lady själv idag. Ska bli spännande att se hur det går, mamma är ganska orolig, men första gången Lady följde med på lektion fixade jag henne själv. Fast det förstås, då tog det tio minuter att lasta och när hon skulle lastas av hemma vände hon sig i transporten och kikade ut genom den övre luckan. Det var lite obehagligt, men idag ska det gå bra ;) Får väl se vad brunsten gör med damens humör, hon kanske är helt seg, vem vet.


Onsdag

Alla tre hästarnas öron såg bättre ut idag så tydligen funkar det ganska bra att kleta in öronen med tjärsalva :) Celina fick rida Lady på sin lektion och hon var väl inte överdrivet glad efteråt. Inte undra på för Lady brunstar jättemycket och stannar och vägrar gå framåt. Sen har väl Celina ridit Lady två gånger eller så, så hon hängde ju inte riktigt med i Ladys rörelser. Hela överkroppen gungade i galoppen haha ;) Men annars såg det bra ut och om Celina bara kommer över den här motviljan mot Lady tror jag de kommer funka bra ihop.

Kvällsturer

Blev två kvällsturer med två olika hästar. Började med att ta en barbackatur på Lady med Celina. Blev mest en skrittrunda vilket var mysigt. Fast innan vi gav oss iväg fick jag rengöra Ladys öron. Jag vet inte vad det är för något som biter henne med öronen är sönderbitna, smutsiga och blodiga sen ett par dagar. Vi tvättar och smörjer det med tjärsalva för att avskräcka flugorna men det verkar inte hjälpa :/ Madicken har också lite och Lukas pyttelite, men Ladys öron är ju helt såriga. Någon som har samma problem?
När vi kom hem mockade jag lite snabbt och sedan tog jag in den vandrande lerhögen Madicken och borstade henne. Sedan gav vi oss iväg på en barbackatur. Hon var pigg och det visade sig när vi skulle nerför en backe där det är ett litet gult "hus" som ska användas till skidlift. Vi har sett det flera gånger nu, men idag skulle vi inte nerför backen och nära huset. En bit kom vi och sen skulle hon tvärvända och galoppera/bocka tillbaka uppför backen. När hon tillsist gick nerför taktade hon halva vägen hem och var så söt :)


Måndag

Firade Celina med två tårtor som jag bakade efter hennes önskemål. Fick nog en sockerchock tror jag ;) Inget stall för mig idag och det var skönt att bara vara hemma och lata sig hela dagen. Imorgon blir det att rida både Lady och Madicken. Om 9 dagar har Madicken bara 2 månader kvar till fölning, jag hade tydligen räknat lite fel för det är den 4/7 och inte 9/7 som hon skulle föla :) Men jag börjar bli osäker på hur länge jag ska fortsätta rida henne, jag har ridit henne varannan-var tredje dag den senaste månaden men det känns som om jag borde minska ännu mer nu, eller kanske till och med sluta? Det känns som om alla säger olika saker: rid tills hon fölar/låt henne vila/motionera lite... Motion tror jag på och när det inte går att rida längre tänker jag gå promenader med henne, men när blir det? Ska jag kanske låta Celina rida henne nu eftersom hon väger drygt 15kg mindre än mig, eller ska jag börja med promenader? Om man går efter hur hon är när man rider så borde jag kunna rida ett bra tag till, men går man efter magens storlek börjar jag snart känna mig lite som en hästplågare ;)

Syns inte så tydligt på bilden, men bakifrån sticker magen ut jättemycket, särskilt på vänster sida av någon anledning...

Brev

Har suttit och skrivit ett brev till Madickens uppfödare, har tänkt göra det i evigheter för jag vill hemst gärna veta lite om hennes mamma Majsan, särskilt vilken färg hon har :) Försökte dessutom kolla upp Maddans tävlingsresultat, fått tips om att man kunde göra det med hjälp av ponnylicensen. Det dumma är att jag inte minns var man kollade det så jag får väl fråga igen. Upptäckte att Camilla inte hade uppdaterat Madickens licens, den står fortfarande på de gamla ägarna så det måste vi väl fixa så småningom.

Sommarbete

Yes, hästarna börjar troligtvis gå ute även på nätterna inom några dagar om värmen håller i sig. Jag har koll på väderprognoserna och det visar sol och samma värme i två veckor till :) Vore otroligt skönt att få slippa mockningen redan i april! Förra året åkte dom inte ut på bete förren i slutet av maj så iår är de en månad tidiga :) Har fått order om att sluta snåla med spånet och inte fylla på om det inte är absolut nödvändigt.

Lady och Linnea

Linnea hade inget för sig så jag och mamma tog med oss henne till stallet med tanken att hon skulle lära sig köra häst och vagn :) Men sen blev det så att hon skulle prova att rida Lady. Linnea är ganska ridvan med tanke på att hon nog inte ridit mer än 10ggr. Med Amy kunde hon både galoppera och hade provat att hoppa 50cm. Med Madicken blev det två ridgånger, men till skillnad från Amy var hon gräslig som nybörjarhäst och bara latade. Lady var, till vår stora förvåning snäll mot Linnea och var till och med lite seg! Det såg riktigt bra ut när Linnea kom in i ridandet igen efter en stund och hon fick till och med prova att galoppera några varv. Fast det tog väl 5min innan vi fick Lady i galopp och jag filmade Linneas flaxande försök att sitta ner i Ladys slängtrav och försöka fatta galopp. Armbågarna levde ett eget liv och vi skrattade hela familjen när vi kom hem och tittade på filmen :) Sedan körde vi Lukas en runda och Linnea fick köra en del. Lukas är trygg att köra med, men han är inte precis lättstyrd och vinglar fram och tillbaka på vägen och skulle köra vagnen i diket om man inte styrde han rätt. På hemvägen skulle han busa och stack iväg i galopp när Linnea höll i tömmarna, hon tjöt till så jag fick rycka åt mig tömmarna och bromsa.
Min värsta avtrillning

Min värsta avtrillning är nog den som hände under en hopplektion för lite mer än två år sedan. Den kvällen var Amy inte alls sugen på att hoppa och hon stannade en massa och när hon väl hoppade blev det flera jämfota hopp. Det började med att hon tvärstannade framför en oxer och jag flög över hindret och landade på huvudet/nacken. Kände mig ganska okey men lite vimmelkantig, hoppar upp igen och rider vidare. En stund senare ligger jag på marken igen. Amy hade tagit något konstigt jämfotahopp över ett räcke och jag hade farit upp i luften och knockat kinden i hennes huvud när vi landade för att sedan halka på sned och glida av. Med ett ömt och bultande kindben hoppade jag upp igen och tänke att lektionen inte kunde bli så mycket värre. Men jodå, efter en stund inträffade ännu en konstigt jämfotahopp och jag hängde på sidan igen, men nu var jag så arg och trött på att trilla av att jag vägrade släppa taget utan kämpade för att komma upp, men tyvärr fick jag inse mig besegrad efter en stund. När jag kom hem den kvällen snurrade huvudet och kändes väldigt konstigt, axlarna och nacken värkte och kindbenet dunkade. Morgonen efter hade jag både uppkörning och teoriprov och jag klarade båda med nöd och näppe, sedan åkte jag hem och mådde dåligt i två dagar så jag antar att jag skaffade mig en lindrig hjärnskakning eller var nära att få en.

Hoppet då jag dunkade i kinden


Jag vägrade släppa taget och trilla av.Söndag

Måste säga att jag totalt har tappat bort dagarna, idag är det söndag och det vet mitt huvud. Men enligt min kropp var det söndag redan i fredags så vilket dag det är idag vet jag inte längre haha.
Celina fortfarande dålig, hittade henne sovandes i soffan med en hink bredvid sig när jag steg upp imorse, nej förmiddags. Sov ovanligt nog till 11 så jag måste varit duktigt trött efter övernattningen! Känner mig fruktansvärt trött och seg idag så jag tror att jag sticker till stallet ikväll när det är lite svalare. Ska pyssla med Madicken och om Celina inte mår bättre så ska jag rycka hår på Lukas och köra en runda. Kanske vill min andra syster Linnea följa med? Hon är tråkigt nog allergisk mot hästar, men rider ibland och gillar det. Hon sa för några dagar sedan att hon var sugen på att rida men jag har ingen bra häst till henne :/


Övernattning med påskjakt

Till påskjakten dök 28 glada barn upp, redå för att leta upp sitt påskägg i lag. Ledtrådarna var ju utsatta för att de skulle gå så långa sträckor som möjligt så vi räknade med att det borde ta ett tag. Till vår överraskning sprang de flesta grupperna runt på jakt efter ledtrådar så då fick vi improvisera med lite lekar tills klockan var fem. Då åkte 12 av barnen hem och vi satte igång med att grilla. Jag höll mig borta från grillen för jag hade ingen lust att bli rökt igen :P De som grillade fixade kolsvarta hamburgare först, men sen blev de riktigt duktiga ;) Efter maten bäddade vi och sedan spelade vi lite brännboll på stora sandbanan innan vi gick till lilla ridhuset och gjorde ungarnas favoritsak: gymkana utan häst. Några från US var också med vilket gjorde det extra roligt. Under grenen då de skulle rida på varandra lyckades "hästen" Maja snubbla och ramla omkull. Tjejen på hennes rygg slog sig och blev ledsen men trots att vi lyckades lugna ner henne så ville hon ändå hem, fast hon tyckte det var tråkigt att hon hade sådan otur sa hon. Vid 10-11 tiden började vi äldre göra Amöba-leken och jag var urkass på det och blandade ihop två tecken nästan hela tiden haha. Sen när ungarna var klara med sitt höjdhoppande och kom tillbaka satte sig de flesta och började leka tidningsleken och vi skrattade och skrek om vart annat. Jag halvsov mellan 12-03 då jag vaknade av att tre personer, varav en  var min egen syster, mådde illa. Kvart över tre åkte Celina och Emmie hem och jag somnade och sov till 7. Var uppe och fixade frukost och sedan skulle barnen leka gymkana igen, ibland undrar man hur de orkar. Denna gången var jag med och efter ett antal grenar insåg jag vilken bottenkondis jag har: trött, matt i kroppen, flåsig och varm. Nej, borde nog börja ut och jogga. Jag känner redan att jag kommer få träningsvärk imorgon! Innan alla skulle hem hann vi köra tidningsleken igen och även en sväng amöba när det nästan bara var oss us-medlemmar kvar.

Även om det bara var hälften så många anmälda som det var förra övernattningen tyckte jag att 16pers var precis lagom för man lärde känna dem och visste vad alla hette när det var dags att åka hem :) När det var 42st anmälda är man bara förvirrad och blandar ihop namn och personer.

Påskjakt med övernattning

Imorgon ordnar US påskjakt och direkt efter det övernattning. Jag har en känsla av att det kommer bli en superdag/kväll, det brukar alltid bli väldigt roligt och denna gången har vi vädergudarna på våran sida :) Blir en del att fixa, men denna gången ska inte jag bli rökt när jag grillar. Kommer inte bli mycket sömn så egentligen borde jag ligga och sova nu, särskilt som jag vet jag kommer vakna av mig själv vid 7-8 imorgon bitti. Ska hinna rida och mocka, packa och handla innan halv 2, det kan bli tajt. Känns som om det är mer saker jag ska göra så jag får kanske hoppas på att vakna klockan 7.

Hopptävling - Lukas

Lukas och Celinas klasser kan sammanfattas såhär: Lukas ska inte få se ett hinder på flera veckor och få chansen att bli av med en del av sin vinterpäls innan det är dags för hopptävling igen.
När vi skulle göra iordning hästarna bara rasade pälsen av på Lukas och ändå har han fortfarande mer päls än vad Madicken eller Lady någonsin hade i vintras, suck. Solen och bastuvärmen i ridhuset skulle döda han trodde vi, men faktiskt så var han ganska pigg på framridningen och hoppade fint. I LC:n, innan Celina fick starsignal stutsade han omkring i skänkelvikning och öppna och ville hemskt gärna springa. Men när de väl fick börja satte buset in. Hinder nummer två, ett enkelt räcke stannade han framför och stod helt oförstående när Celina tyckte att han kunde hoppa den stillastående som han brukar. Sen kom de några hinder till innan det blev ännu ett stopp. Celina var lite deppad och ångrade att hon anmält sig till sin första LB just idag, men jag och mamma skakade bara på huvudet åt henne. Hon har haft såna framgångar med Lukas att såna här saker träffar henne rätt hårt. Man måste se saker från den positiva sidan och jag ägnade mycket tid åt att försöka övertala henne att när Lukas är på bushumör så är det inte mycket att göra åt. På framridningen till LB:n var han fin igen och vi plockade även denna klassen ut honom så fort han var framriden så han inte skulle bli för varm. Första hindret kommer de fint över, sen är det dags för en oxer och då bestämmer sig Lukas för att han helt enkelt inte ska över det, punkt slut. Så där vägrar de ut sig och kommer inte över förren vid fjärde försöket då de tagit ner bambommen. Till min stora förvåning fortsätter Celina att hoppa resten av banan eftersom ingen säger till och Lukas klipper hinder efter hinder utan problem. Sista hindret i grundomgången var kombinationen som de kommer in i fel galopp så där blir det stopp. Andra försöker kommer de över, fast tveksamt. Avståndet stämmer inte för antingen måste han öka så mycket han kan (räcker ändå inte till) eller korta till 3 galoppsprång. Celina var fortfarande lite sur på Lukas, över hans dumhet vid andra hindret men jag och mamma tyckte att det var jättebra med tanke på allt. Deras första LB, Lukas tjocka vinterpäls, bastuvärme i ridhuset och en shettis som hoppats för mycket :) Nu ska han få slippa ridlektioner i två veckor så tar Celina Lady, sen borde han vara glad och hyfsat busfri igen.


Hopptävling - Lady

Eftersom Lady bara kan åka brett fick vi köra två gånger och lämna av henne först på ridskolan. Tack och lov så kan hon iallafall stå normalt i en stilla transport och hon och Lukas hade inga problem att stå tillsammans och äta hö. Vilken varm dag det var och bastuvarmt i ridhusen. Lady var pigg, men inte för mycket som förra hopptävlingen. Lugn och inte alls stressad under framridningen vilket jag tyckte bådade gott inför hoppningen. När hon sedan hoppar det lilla hindret utan att blinka inser jag att hon inte kommer stanna för att hon är stressad och fånig. När det är dags för vår tur i LD:n slår min mage volter. Första hindret går bra, men vi landar i korsgalopp och jag hinner inte byta i svängen så vi vinglar fram och får ett stopp. Men sedan går allt bra och vi kommer igenom utan fler fel så jag var väldigt nöjd. I framridningen till LC:n känns hon lika fin och hoppar utan att tveka, det var så att jag började undra att jag hade drömt de senaste hopplektionernas vägringar. Inne på banan är hon pigg, glad och nyfiken. Lite för nyfiken tror jag för när vi svänger upp till första hindret på diagonalen blir det ett stopp. Det både kändes och såg ut på filmen som om hon blev överraskad över att det stod ett hinder i vägen :P Andra försöktet går bra, fast vi kommer över det lite tveksamt. Sedan drar hon på och flyger över resten av hindrena. Språnget på tredje hindret var enormt, till och med mamma såg det när hon filmade. Farten var lite väl hög, men jag vågade inte bromsa för mycket när vi närmade oss hindrena så att hon skulle stanna. Så jag var supernöjd efter denna klassen också och jag tror Lady har haft minst lika roligt som jag :) Jag hoppas verkligen att Celina gör som jag föreslår och tar och tävlar Lady ihöst, tror Lady skulle tycka det vore väldigt roligt att få åka iväg lite.


Dressyrtävling

Lady skötte sig över förväntan idag så jag är supernöjd efter dressyren idag :) Halter och övergångar är fortfarande hemska så de drar ner massa poäng och i galoppen blir hon gärna stark och drar, men hon kan vara värre och därimellan kändes hon jättefin! Med tanke på att det var vår andra dressyrtävling och kanske hennes allra första LB:1. I LC:1:n fick jag  13p mer än sist och är nu uppe på "Amy-nivå" i dressyren (Madicken-nivå är drygt 10p mer) och när jag tittade på filmen kändes poängen helt okey till hur det såg ut :) I LB:1:n gick hon mycket finare när vi slapp övergångarna och hon var mer stadig på tygeln. Fast där var hon å andra sidan mer dragigare eftersom hon började bli trött och procenten blev sämre än första klassen. Men LB:1 kändes ändå bäst och jag struntar i vilka poäng vi fick. Det gick mycket, mycket bättre än förra tävlingen och det var det jag hade som mål. Det och att fatta höger galopp för jag har fått någon konstigt och får jämt vänster galopp i båda varven när jag tävlar.
En sak som gjorde mig lite sur var en anmärkning på protkollet: "gör mer halvhalter". Hallå, jag sitter och gör halvhalter konstanst, jag kan inte klämma in så många fler!
 
Och så var det dags för halt och noser åker upp mot taket...Usch

Imorgon är det klubbdressyrtävling och jag började må illa över både den och torsdagens hopptävling i eftermiddags. Jag är så inte en tävlingsmänniska.


I blåbärsriset

.... och duns, där trillade jag ner i blåbärsriset, femte avtrillningen i år. Turligt nog är blåbärsris sticksigt, men ganska mjukt och eftersom jag fortfarande höll i tygeln kunde Madicken inte springa hem. Vi hade gett oss iväg på en barbacka kvällstur och var ganska oense om vägen: jag ville rida en runda och Maddan ville bara hem. Som någon slags "kompromiss" över att jag fick bestämma vägen tyckte Madicken att hon skulle bestämma farten så hon satte av nerför en sluttning. Mitt i detta ångrade hon sig, kör ner huvudet och vänder åt höger. Så jag kasade på sned och ramlade av. Men så är man ju stallets avtrillardrottning ;) Ganska ohotad på tronen tror jag. Men man ska ju trilla av 100ggr för att bli en bra ryttare och jag är ju på god väg, måste vara kring 50 strecket nu.

Bilder

Mamma gav mig några bilder från igår, blev väl inte superfina för solen var i vägen och hon kunde bara ge mig bilder där inga barn var med, men det var ändå roligt att se :D


Stackars virriga mormor

Min moster brukar handla till min mormor och eftersom hon är diabetiker hade min moster köpt två flaskor sockerfri saft åt henne, apelsin och aprikos. Nu råkade det dock vara så att min mormor trodde det var juice hon hade köpt så hon drack den som saften var, utan att späda den med vatten! Hon drack upp hela aprikosen och började på apelsinen innan hon fattade att något var fel eftersom hon blev jättemycket illamående. Min moster frågade henne om hon inte hade tyckte att "juicen" var lite stark, men mormor svarade "det var gött"

HAHAHA

Skratt så tårarna rann

Vi var i stallet vid halv 9, gjorde iordning hästarna och klädde ut oss. Jag sminkade mig vit i ansiktet och hade rosarött läppstift så man såg att det var jag. Celina hade skägg och glasögon och kändes knappt igen. Strax efter 9 red vi iväg och i bilarna som vi mötte satt det ofta skrattande människor. En kvinna vi möter vid en cykelbana ger ifrån sig världens största gapskratt när hon ser oss så jag började skratta själv. När vi kommer till dagis kommer alla barnen rusande och står tryckte längs med staketet. Någon liten tror dock Celina är tomten och börjar gråta haha. Ludde kommer efter en stund och jag bara väntade på att han skulle utbrista "det är ju Lady och Lukas!". Men istället:
"Jag tror det är mina hästar..." sa Ludde tveksamt.
"Jaså? Är du säker på det?" frågar en fröken.
"Nja..."
Lukas nös några gånger.
"Lukas nyser inte så, det kanske inte är han?" säger Ludde ännu mer tveksamt
Någon frågade mig vad hästarna hette och plötsligt har jag sagt att Lukas heter Prosit och Lady Måne. Ludde är dock fortfarande tveksam om det är Lukas eller inte:
"Lukas, Lukas, är det du Lukas?" säger han en lång stund, men Lukas bryr sig inte om honom.
"Du kanske får kolla när du kommer hem om hästarna står kvar där?" föreslår en fröken
Jag skrattade så att jag nästan grät åt Ludde då. När mamma kom hem berättade hon att Ludde plötsligt under middan kommit på att Celina faktiskt är så liten. "Men har Celina skägg?" frågar någon. Det har hon ju inte och kugghjulen i Luddes huvud snurrade vidare...

Efter en stund börjar några av de äldre tjejerna att fråga ut "Snövit" och jag får de mest konstiga som jag inte visste vad jag skulle svara på.
"Snövit, var bor du någonstans?"
"I ett litet slott i en skog" svarar jag. Vart bor Snövit egentligen?
"Varför då?"
"Öh...för att det är mindre att städa" Jag visste inte vad jag skulle svara på det
"Men Snövit, hur får du PLATS i ett litet slott?"
Jag höll på att få ett skrattanfall samtidigt som jag försökte förklara att slottet var lika stort som ett hus.
"Men, hur kan du bo i en skog när du är med i min film?"
Ja...vad svarar man på något sånt?
"Vad gör du när du inte rider?"
"Öh...läser....målar... Kloker hugger sten i gruvan"
Någon frågar hur gammal Snövit och Kloker är.
"16" svarar jag.
"Öh...13" svarar Celina och glömmer totalt att hon har ett vitt skägg.

Efter en halvtimme rider vi hem igen. Det var helt klart den roligaste dagen på länge och troligtvis kommer vi få besöka en närmare förskola till sommaren :) Tyvärr har jag inga bilder, men mamma och de andra fröknarna fotade oss med sina kameror så jag ska få dem bilderna tills vi kan ta några riktiga med min kamera.

Snövit och dvärg

Är helt dödstrött men för dum för att gå och lägga mig. Borde verkligen sova för det blir ingen sovmorgon imorgon heller, senast halv nio ska jag och Celina vara i stallet och senaste kl.9 ska vi rida iväg som Snövit och dvärg till förskolorna där min mamma jobbar. Det kommer nog ta närmare en timme för det är praktiskt bara skrittväg dit och Lukas med sina små steg får ju allt att ta extra tid. Men kul ska det bli! Ska bli så spännande att se barnens miner när de får syn på oss, visserligen har nog de flesta fått veta att Snövit och Kloker ska komma och besöka dem imorgon, men att se dem livs levande är nog en upplevelse ;) Camillas son Ludde går på en av avdelningarna och trots att han bara är 4 så lär han känna igen både Lady och Lukas. Eller så gör han det inte, det skulle inte förvånat mig om det blev så för Ludde lever i sin egna värld ibland. Han är för härlig han!

Resten av dagen

Innan hästarna fick lunchhöet hann jag med att träna en sista gång på LC:1 och LB:1 programmen, fast dessförinnan var jag jätteuppmärksam på Lady om hon skulle försöka bitas igen. Mitt blåmärke är enormt och jättefult för att inte tala om ömt.
På kvällen var jag på klubbens styrelsemöte och det varade i 3,5h. Vi pratade om en massa, men det blev iallafall bestämt att vi bla skulle fira klubbens 60-årsjubileum med en kräftskiva/tacokväll efter sommarlovet, kanske med någon slags familjedag med. US sommarshow som eventuellt skulle ingå i firandet kommer inte vara i samband med kräftskivan vilket är lite synd. Igår efter kakkalaset pratade vi om att ha en rykttävling innan sommarlovet och jag kom på en bra sak :) om vi kombinerar rykttävlingen med fotograferingen av alla hästar (bilderna ska in på stallets hemsida) så har vi fixat lite gratis arbetskraft! Annars har vi 30 hästar att göra fina och det skulle ju ta en evighet


Busig shettis

Jag och mamma sitter mest och flinar när vi tänker tillbaka på LC:n som Celina och Lukas tävlade idag. Dagen var lite småkylig och det blåste i Karlshamn och vi tänkte att Lukas iallafall måste vara lite piggare än förra tävlingen. Och ja, efter framridningen taktade han runt i skritten och hade ingen lust att stå still. Karlshamns tävlingarna har nog aldrig gått riktigt bra... den värsta gången är den när Celina lyckas trilla av i båda klasserna. I andra klassen var lyckas överlycklig och hade hoppat fint (Celina tappade stigbygel och halkade av i en konstig sväng) och han var inte alls redå för att sluta så han galopperade glatt omkring inne på banan i fem minuter och ville inte fångas. Lite hinder hoppade han och så ville han hemskt gärna få med den andra ponnyn inne på banan så han rusade runt den och gjorde det jättstirrig haha.
Men idag iallafall, han var bara anmäld till LC:n och verkade pigg men inte som han brukar. Tyvärr sa det pang när Celina fattade galopp och han försökte sticka. Iväg for han med huvudet i vädret och gapade medan Celina försökte lugna honom. Två hinder gick jättebra, ett var han lite tveksam på och på ett räcke som var det fjärde tog det stopp. Sen kom de till hinder nummer sju där de vägrade ut sig. Det som gör det hela roligt är att Lukas bara gjorde det för att det var kul. Är han rädd för ett hinder stannar han upp framför det och hoppar stillastående, men det ville han inte göra idag. Han klarar bara av att hoppa en gång i veckan för då är det hoppandet som är det roligaste. När han har hoppat mycket blir det plötsligt väldigt kul att busa också och liknande har hänt innan, fast på lektioner då han vägrade hoppa ett hinder han inte är ett dugg rädd för.
Celina var både ledsen och lite arg, men busponnyn gjorde det ju inte för att vara elak och det här är andra gången någonsin som han vägrar ut sig på en tävling och sånt får man stå ut med :)


Oj...

Hittade den här filmen på en shettis som verkar vara dressyrhäst åt en vuxen kvinna. Tyvärr pratar de på tyska så jag fattade inte ett dugg, men vilken välutbildad shettis. Fast det ser allt lite konstigt ut är hon rider :S

http://tantparkkila.blogg.se/2010/june/dressyr-shettis.html

Mer schabrak

Hittade lite fler schabrak i i den nyans som jag söker 

Den här var inte jättefin tycker jag...


Lite finare tror jag? Fast kanske lite fr mycket åt det gula hållet :/


Hööks är väl ganska okey, fast gillar inte riktigt den blåa kanten

Svanstvättning

Imorgon är det hopptävling i Karlshamn och medan Celina putsade passade jag på att tvätta Lukas svans. Gick snabbt och smärtfritt, annars brukar han klampa omkring en massa, att tvätta hela honom avskyr han. Sist grävde han en grop i marken :P


Ont

Fick ett saftigt bett i sidan av låret av Lady idag. Hon är ju grinig för det mesta och hugger ibland men ingen av oss har någonsin verkligen blivit biten av henne. Okey, Celina har, men då siktade hon faktiskt på Lukas men missade. Själv är jag så van vid henne att jag viker undan så fort hon försöker, men idag gjorde jag det inte och det fick jag sota för. Aj, tusan vad ont det gjorde, fick bara sätta mig ner och vänta tills bultandet gick ner. Muttrade surt till Lady och lovade att jag skulle smälla till henne om hon gjorde om det, jag brukar strunta i Ladys tjurighet och inte ge tillbaka för hon är den typen av häst som nog skulle kunna bli riktigt förnärmad av sånt. Men bitas ska hon inte, även om jag misstänker att hon kanske inte menade att faktiskt träffa mig idag. Jag och mamma funderade lite på om hon kanske tar ut sin ilska på oss människor, hon är ju lägst i rang så hon får ju ta emot en del stryk ibland?


Vad tycker ni?

Celina önskar sig ett limegrönt/ljust äppelgrönt schabrak till Lukas och jag funderar på att överraska henne med ett när hon fyller åt. Tyvärr verkar det inte precis finnas gott om schabrak i den här färgen och det är schabraket från Mia´s dök upp hela tiden, vad säger ni, fint eller ful? Jag vet inte själv om Celina skulle gilla det.


Fredag

Mockade medan hästarna stod och åt middagshöet i solens varma sken. Gick väldigt snabbt idag för de senaste dagarna har Madicken plötsligt slutat röra runt spånet i boxen, inte har hon druckit samma mängder vatten heller, man kan ju inte låta bli att undra lite varför? Fick iallafall svar varför Lukas hållt på att gräva i sin box, tydligen börjar han leka med sin godisboll på morgonen innan frukost och jag antar att han är väldigt frusterad över att godiset inte trillar ut från bollen :P
När jag skulle hämta Madicken från hagen kom Lady gående och ville mysa! Självklart gjorde jag damen till viljes även om hon skulle låtsas vara sur som vanligt :) att hon vill mysa med mig hör inte till vanligheterna. Så jag stod och masserade henne i mankammen och försökte klia henne bakom öronen som hon gillar (jag tror mamma måste visa mig igen) i flera minuter innan Madicken kom och körde bort Lady för då skulle hon kela mig mig. Jag var tydligen populär idag för Lukas kom med ;)
Tog en lugn barbackatur på Maddan med Celina och Lukas. Red stigar som är ganska igenvuxna som vi brukar undvika så ponnyerna var pigga. Madicken gjorde som hon brukar och försökte sticka nerför en backe i galopp med bocksprång. Man kan inget annat än att sitta och skratta åt hennes lilla egenhet haha.


Soool :)

Ska snart sticka till stallet och fodra hästarna. Sedan blir det att mocka och vänta in Celina som kommer vid kvart i 3 efter skolan för en liten ridtur med Madicken och Lukas. Lady får nog vila idag, annars skulle jag ridit henne också.

Kom precis hem från affären. Imorgon ordnar US kakkalas på eftermiddagen och jag köpte saft, muggar och papptallrikar. Sedan passade jag på att köpa godis och pappersägg inför påskjakten så det blev en hel del. Det är lite smått skämmigt ibland när jag handlar åt US, som idag när jag hade köpt tre gigantiska påsar med godis, jag var bara tvungen att förklara för folk som tittade på allt att det inte var jag som skulle äta upp det :)

Bjuder på en lite annorlunda vårbild som jag gjorde för några år sen, söt är den tycker jag :)

Dressyr

Var inte hemma förren vid 6 så efter att ha käkat lite snabbt gjorde jag och mamma sällskap till stallet, hon skulle mocka och jag skulle rida dressyr med Lady. Det börjar ju så roligt med att Lady står nere vid grinden när vi kommer, får syn på oss och sticker inåt hagen, hur kunde hon veta att det var dressyr igen? :P Hon suckade ganska tungt när jag ledde in henne på banan, men arbetade annars riktigt bra. Koncentrationen var det lite si och så med ibland men travdelen var fin liksom galoppen. Övergångarna gick mycket bättre än sist men de är fortfarande dåliga, samma sak med halterna men idag stannade hon utan att vingla eller steppa på stället :) Lite går det framåt iallafall. Red igenom LC:1 programmet och det kändes ganska okey. Den ökade traven snett igenom känder superbra för hon tog verkligen ut och längde på steget. Red LB:1 en gång också och det var också godkänt, lättare att rida eftersom det är så få övergångar. Nu blir det två dagar skogsritt för Lady och sedan ett sista dressyrpass på söndag inför tävlingen, sen får det gå som det går :)

Madicken & Celina

Glömde berätta att jag skickade ut Celina på en barbackatur med Madicken när vi kom hem från hennes ridlektion igår. Jag orkade inte så jag stannade kvar och fixade det sista i stallet. Jag gissade att Maddan nog skulle bjuda på lite busigheter men jag tänkte att Celina borde klara sig utan sadel :P De var borta en halvtimme och när Celina tillslut kommer hem frågar jag om hon skötte sig.
"Nä, först ville hon inte gå och så stannade hon hela tiden. Hon småstegrade när hon inte fick som hon ville och sen försökte hon sticka hemåt i galopp."
Jag skrattade och kunde se allt utspela sig i huvudet. "Inga bockningar?"
"Nej, men hon sprang nerför alla backar..."
"Var det svårt att sitta kvar?"
"Nej...jag satt säkert hela tiden, det var inte särskilt läskigt heller!"
Hopplektion

Lukas var något piggare idag på hoppningen, men ändå seg för att vara han, så vi får väl tacka den svala dagen för den lilla energi han trots allt hade :P Men fördelen med att han är seg är att han hoppar mycket finare med runda språng och inte kastar sig över dem i full fart. Celina fick hoppa en bana där syftet var att ta ut och tänka på svängarna. Hindrena låg så att man svängde från hörnet och de kom ganska nära inpå, sedan var det även en stutsserie på medellinjen och eftersom Lukas är minst fick han som vanligt sträcka ut sig så mycket han bara kunde. Celina hade inte tänk hoppa mer än 60cm idag men hennes ridlärare tyckte inte som hon så hon höjde första hindret till 65-70 innan Celina började och höjde även det sista så att till och med Celina reagerade när hon red mot det, men Lukas tog sig glatt över. Celina hade kikat på hinderhöjden och red sedan bort till mig och sa att det hade legat på 75-80cm! Jösses, jag tyckte ju det var lite högre än vanligt men inte trodde jag det var mer än 70 med tanke på hur obekymrat han tog sig över och då får man ju tänka på hur stor Celina är. Tänk med en liten och nätt ryttare kring 130cm, han skulle kanske kunna tävla LA :O


Då var det gjort...

Med en stor obehaglig klump i magen satte jag och Celina upp lappen om Lukas på anslagstavlan på ridskolan. Det kändes som om vi satt han tillsalu och vi stod och tittade på lappen en stund innan vi gick. Vi har pratat i ett par år om annonsen och hur vi ska göra när Celina växer ur Lukas, men ingen av oss trodde nog att den dagen tillslut skulle komma för det känns så overkligt. Inte för att jag tror att många kommer ringa. Jag och Celina slog faktiskt vad om hur lång tid det kommer ta innan någon ringer. När jag säger till sommarlovet stirrade Celina häpet på mig och säger att hon själv tror en vecka. Haha, jag motiverade med min gissning att de yngre barnen inte tittar särskilt ofta på anslagstavlan :P Så jag tror jag vinner. Nån som gissar nåt annat eller tror jag har helt fel?

Onsdag

Blev en tur på rådjursrundan över våra små terränghinder med Lady vilket hon uppskattade :) Red igenom LC:1 programet när jag kom hem till Ladys missnöje, men idag hade iallafall halterna förbättrats lite. Var helt matt i hela kroppen efter ridturen så mockningen gick ganska långsamt, men ändå blev jag klar ovanligt snabbt. Egentligen hade jag tänkt rida Madicken när hon hade ätit upp men jag var så trött att jag fick gå hem. Imorgon slutar jag väldigt sent och ska dessutom rida Lady så jag får försöka hinna ut på en ridtur antingen innan eller efter Celinas ridlektion idag.


Historien om Lukas del 7

Så var det nu sommar och trots vårt ihärdiga motionerande gick Lukas upp i vikt igen med det saftiga gröna gräset. Men i år var Camilla iallafall inte lika rädd att han skulle få fång, för motion fick han ju. Vi fortsatte med dressyrlektionerna på de ljumma sommarkvällarna och han blev allt finare och lättare att ställa. Vi började träna inför att lära honom galoppombyten (vilket vi aldrig fullföljt, han lärde sig själv tillslut) genom att rida tre serpentinbågar i galopp och bryta av på mitten och fatta ny galopp. Det svåra var att få han att fatta galopp snabbt igen - och få rätt galopp. Numera gick det ju att galoppera och svänga även om det blev avbrott till trav ibland när Celina slarvade.Vid den här tidpunkten började Lukas visa att han egentligen är en galoppör i dvägformat och att han han hade en stark tävlingsinstink begravd inom sig. En dressyrlektion på ridbanan när vi skulle träna galoppombyten fick vi ge upp med för Lukas vägrade bryta av. Jag sa då åt Celina att låta han galoppera av sig på spåret och att hon skulle driva på han. Svisch, sa det och så for de runt på ridbanan medan jag stod och gapade. Jag hade aldrig sett Lukas gå så fort innan eller ens vara så intresserad av att springa. Det gjorde att vi även började med ponnygalopp som konditionsträning imellanåt. Jag släpade ner halmbalar och satte två irad på varje långsida och så fick de galoppera 4 varv och sedan skritta ett fyra gånger i rad. I takt med att konditionen blev bättre ökade vi varven till 6, men Lukas kom snabbt på att halmbalarna, ja de gjorde inte ont att slå i. Så efter tre gånger med halmbalar fick jag byta till riktiga hinder för jag fick springa mellan balarna och sätta tillbaka dem eftersom Lukas sprang rätt igenom dem.Juli 2008
Hoppningen gick allt bättre även om Lukas fortfarande hade svårt att beräkna avstånd och dessutom var seg i värmen. Hindrena på filmen är 40cm höga, men poängen med den övningen var att träna svängar mellan hindren och som ni ser var inte Lukas särskilt lättstyrd + att han knappt orkade lyfta på benen. Hösten kom och vi förberedde Lukas för höstens klubbtävlingar. De startade knatte och förenklad i mitten av september och det blev både ett par stopp och riv. Celina var ganska ledsen och frågade mig om hon någonsin skulle få en clearroundrosett med Lukas. Höstlovets hopptävling började inte heller bra då hon förutom att riva och vägra även trillade av. Hemskt regnigt väder var det och jag minns att hon stod och grät och sa att hon och Lukas aldrig skulle få en felfri runda. Mindre än en timme senare sken hon som en sol för då hade dem tagit sig igenom andra klassen felfri och fått en rosavit rosett. I början av november, en av de sista dagarna det året som ridbanan inte var som en lerpöl hoppade Celina ett 70cm högt räcke med Lukas och hon var så glad och stolt efteråt. Då började vi prata om att hon kanske, kanske någon gång i framtiden skulle kunna tävla LC med honom. LD skulle gå det visste vi och några LC - klasser borde ju med gå tyckte vi innan hon växte ur honom, men placeringar...nej, det trodde vi inte på. Vi drömde att han skulle gå en felfri runda bara och Celina fantiserade om att han kanske, kanske skulle kunna tävla LB en dag.


Riteri

Dressyrtävlingar kan bli ruskigt sega om de håller på i nästan 11h och då behövs något annat att göra :P Rita till exempel och vad passar inte bättre än att rida en häst?


Imorgon

Hm, vädret ser då inte lovande ut för imorgon. Regn över dagen när jag har planerat att rida både Lady och Madicken :/ Men å andra sidan skulle det regnat över dagen idag också men det började inte förren vid 16-tiden. Imorgon blir det två skogsturer, en barbacka (om det inte regnar) på Madicken och en lite längre på Lady. Fast jag kanske skulle rida barbacka på henne också? Vore jättenyttigt, men hon är så benig och skumpig att jag verkligen drar mig för det. Tycker synd om Lady när jag sitter och skumpar på hennes rygg när hon tar sina älgakliv :/


Sjuk

Har bara legat hemma i soffan hela dagen och varit matt och trött och ganska deppad över Lukas-Celina grejen. Tog mig samman och sitter nu och skriver på en "annons" jag tänker sätta upp på ridskolan. Finns så mycket att skriva och jag har redan fått ihop en A4 sida och ändå känns det som om jag bara har skrivit hälften :/

:(

Usch, nu har jag den där jobbiga klumpen i magen igen. Jag, mamma och Camilla pratade om Lukas och Celina och jag klarar verkligen inte av att tanken på att de ska skiljas från varandra. Jag känner för att gråta varje gång  och om jag mår så här hemskt, hur mår då inte Celina? Det värsta är att inte veta hur lång tid vi har kvar, det kan vara allt från några månader upp till mer än ett år, men vi har hela tiden i bakhuvudet att snart är det här slut. Det här är inget val vi gör själva och när det dras ut så här plågsamt blir ju hela året förstört, hur många sömnlösa kvällar kan inte Celina ha? Ingen känns värdig Lukas, men samtidigt förtjänar han en ny ryttare, så hur gör man? Vi kan inte vara kräsna för det finns inte tillräckligt många små ryttare för sånt. Ärligt talat tvivlar jag på att det ens finns någon halvbra liten ryttare som bor nära. Satt och kollade i skolkatalogen i de två närmaste skolorna och jag kände inte igen en enda från stallet förutom en gammal kompis lillasyster. Det gör det hela så mycket svårare för det betyder att vi måste lära upp en ny ryttare och hur ska vi orka det när det blir jobbigt nog att bara skilja Celina från Lukas? Celina kommer vara ledsen och avundsjuk och jag gråtfärdig för hennes skull. Jag skulle verkligen kunna göra nästan vad som helst för att Celina alltid skulle kunna rida Lukas, till och med offra Madickens föl för det. Känslan när Amy dog... den sorgen önskar jag inte någon, speciellt inte min syster. Skillnaden är ju att Lukas faktiskt lever, men för oss är det nästan lika plågsamt som om han skulle dö.


Dressyrlektion

Maria hade fixat en rolig markarbetslektion med bommar åt oss :) Vi började med att rida cavaletti efter framridningen. Och ja, pratstunden om varför och hur vi travade över bommar förstås som blev ganska mycket tyst för det verkade vara mer än jag som aldrig riktigt funderat över varför man rider cavaletti haha. Lady är pigg som alltid och trots att jag sitter och gör halvhalter konstant så är det inte mycket hon lyssnar. Sedan gick vi över till att galoppera mellan två bommar och räkna galoppsprång och där fick jag tillslut nog av Lady när hon struntade i att lyssna på halvhalterna och bara drog på. Efter sista bommen drog hon ner huvudet och sprang, men när jag blivit arg och sagt till henne på skarpen en gång lyssnade hon plötsligt. Kom kom över bommarna och hon gick ovanligt lugnt och inte försökte hon sticka efteråt heller. Lyhördheten höll i sig när vi red en åtta över ett litet hinder på medellinjen och bytte galopp. Vanligtvis drar hon ner huvudet och sticker efteråt, men det var bara någon enstaka gång hon gjorde ett halvhjärtat försök. Hon har blivit mycket finare i galoppen och är lättare att samla ihop även om det krävs massvis med halvhalter :) Vi avslutade med lite skänkelvikning som gick sådär, men i det fallet är det jag som inte får ihop det. Så överlag ett ganska bra pass.


Bilder

Här kommer lite bilder från ponnydressyren igår. Vissa stunder var ljuset perfekt och då älskade jag min kamera :) andra stunder försvann ljuset och då hatade jag mig själv för att jag inte kunde med kameran tillräckligt för att få lika bra bilder ändå...

Hovslagaren

Ingen skola idag så jag sov till halv elva och planerade att slappa resten av dagen tills det var dags för dressyrlektion på kvällen. Sitter ute på altanen och njuter av solen när jag tycker mig höra mobilen ringa. Jovisst, det var vår hovslagare som hade dykt som gubben i lådan uppe i stallet. Jag hade bestämt nästa måndag men honom, men han hade tydligen tänkt på den här måndagen... ja det var allt tur att jag var hemma och ledig och snabbt kunde göra upp dit. Hästarna stod och njöt i solen, men stackars Lukas var nästan svettig i sin tjocka päls. Hoppas verkligen solskenet sätter fart på fällningen.


Bilder från igår

Här kommer ett smakprov på bilderna som jag fotade igår
Lördag kväll

Den här lördagen måste har varit den längsta och drygaste på flera månader. Var på ridskolan strax innan halv 9 för att fota alla hemmaryttare som startade i dressyrtävlingen och för att sälja lite godis. På morgonen var ljuset perfekt i ridhuset och allt från läktarlångsidan till medellinjen gav jättefina, skarpa bilder. Men sedan försvann ljuset och jag fick höja ISO:n så att bilderna blev grynigare :/ Har tagit massvis med bilder så nu får jag väl ägna resten av kvällen och halva natten åt att redigera dem...
Stack till stallet för att rida Madicken efter dressyrtävlingarna, slängde bara i mig lite mat först. Solen har verkligen satt fart på fällningen för när jag var klar med att använda ryktstenen efter 45min låg det en enorm hög med hår på golvet. Jag tränsade Madicken och skrittade en runda barbacka som jag inte brukar rida då det mest är asfaltväg. Solen var på väg ner och luften var sval och skön. Fåglarna kvittrade och himlen färgades sakta rosaröd. En underbar vårkväll för att ta en ridtur och jag tramsade ihop små sånger på vägen medan Maddan glatt gick på.


Hemska blåst

Blåste för mycket för att vi skulle våga oss ut i skogen för att rida. Ridbanan var ju torr och fin, men både Lukas och Lady red dressyr sist de reds och Madicken tycker jag inte ska behöva gå där i onödan, så jag mockade och gick hem igen. I helgen är det dressyrtävlingar på ridskolan så jag ska dit och försöka sälja lite godis, på ponnytävlingen måste det ju finnas lite godissugna ungar ;)

Ledig

Fått ännu en långhelg och ska inte till skolan mer förren på tisdag :) Satt och började skriva på fortsättning på Lukas utveckling under sommaren/hösten 08. Tittade igenom bilderna och upptäckte att jag hade filmat en massa under juli så nu har jag en roligt jobb att välja ut ett par passande att visa :P Om en timme ska jag vara i stallet och ge lunchhö i hagen och medan hästarna äter ska jag mocka boxarna. Innan Celina kommer vid kvart i 3 ska jag och Madicken hunnit rida en runda och så ska jag har gjort iordning både Lady och Lukas så att vi snabbt kommer iväg och är hemma till middan.


Rita

Satt och hade tråkigt när jag kom hem från stallet så jag började plocka lite på skrivbordet. Fick fatt i ett ritblock som hängt med mig i 7 år eller så och började bläddra igenom det. Jag har en massa bilder som jag aldrig ha hunnit måla klart för jag tycker det är jättejobbigt och tålamodskrävande att rita. Jag vill se resultatet direkt, inte hålla på i flera timmar med bilden. Men, tittade som sagt igenom gamla bilder och plötsligt började det klia i fingrarna av målarlust så plötsligt hade jag plockat fram färgpennorna och börjat färglägga en flera år gammal bild med en drake och en riddare på. Det tog inte lång stund förren jag irriterade mig på hur riddaren och hans häst var ritad så då gick jag till den nyaste bilden (som väl är ett halvår gammalt) och ritade på den en stund innan jag tröttnade. Ibland blir jag verkligen så irriterad på mig själv över att jag är så hopplös med att rita, tänk vad mycket bättre jag skulle kunna bli om jag ritade lite oftare :/


Fläckar

Ser ni de vita fläckarna Lady har på boken och vid baken? Vill ni veta en väldigt lustig grej, dessa fläckar finns inte kvar längre. Efter den stora fläcken på bogen finns inte ett spår. Ladys päls har nämnligen en väldigt intressant grej för sig, vita fläckar dyker upp, flyttar sig och försvinner på hennes kropp. Nu har hon tex en liten vit fläck i pannan ovanför höger öga, men den fanns inte där när den här bilden togs. När veterinären besiktigade henne frågade vi om fläckarna men hon hade ingen aning om vad det kunde bero på, någon här som vet varför eller som har en häst med samma sak?

Juni 2010

 Mars 2011 - Ingen fläck på bogen (eller baken, fast det syns dåligt)

 
November 2010 - Här synd det tydligt att fläckarna är borta


Juni 2011 - Inga större fläckar (Kolla vid länden)


November 2010 - En fläck nedanför länden
Dressyr

Dressyrpasset gick verkligen skit idag... Lady var överallt och fladdrade omkring och var verkligen inte alls intresserad att lyssna på mig. Plötsligt skulle hon ibland gå åt motsatt hon som jag styrde mot, sen var det inte fyrkantspåret som dög att följa. Halterna blev snea och vinna med nosen pekandes rakt uppåt och hela tiden var det ökad trav som gällde trots mängder med halvhalter. Hon ville verkligen inte lyssna och tillslut var jag både sur och frustrerad på henne. Efter en halvtimme mjuknade hon lite och började faktiskt lyssna lite längre stunder. Galoppen var otroligt nog det som gick bäst i lagom tempo, annars ska hon alltid dra iväg med nosen mot backen i enorma språng. Var ju tvungen att börja öva inför klubbdressyrtävlingen på påsklovet så jag red LC:1 programet och tränade. Avbröt den efter en stund för att öva halter och övergångar, men som sagt så var inte Lady särskilt samarbetsvillig så efter att ha traglat med fula halter en stund nöjde jag mig med en halvbra innan jag travade av. När vi skrittade av släppte jag tyglarna och tränade på att styra med vikter och ben och det härliga med Lady är att hon föredrar det styrsättet framför tyglar - när hon vill själv. Idag gjorde hon först snällt volter, serpentinbågar osv för att sedan stick iväg i trav mot utgången.

Verkligen tur att det inte är blåst alla dagar för det är väl det som stirrar upp henne :/


Är med


Jag är med och tävlar hos http://www.AnkihhC.blogg.se om ett shabrak i valfri färg och storlek.  var med du också ! Gå in på hennes blogg för mer information om tävligen eller för att anmäla dig.Vårväder

Tittar på väderleksrapporten och den visar just nu strålande sol och +12 resten av veckan :) Så härligt och hade Madicken inte varit dräktig hade jag sett till att vi gjort en långtur och tagit med fika. Denna tiden på året är härligast för längre ritter tycker jag :) det är inte för varmt för varken hästar eller människor.

Men med solen borde Winnie komma. Vet faktiskt inte vad som hände med "hon kommer de närmaste dagarna", veckan gick och vi har inte hört något och nu har ännu en halv vecka gått. Men jag tippar på mammas teori om att de kanske vill tajma in det med den där slaktbilen som hämtar upp alla större döda djur. När Amy dog hade vi ju tur imed att den var i krokarna redan samma dag, i värsta fall kan den döda kroppen få ligga kvar en vecka innan bilen kommer :/ Hemskt, vem vill gå ner till sin gård med en död häst liggande på gårdsplanen? Inte jag iallafall...

Snabbtur

Var tvungen att göra lite skolarbete tills imorgon så därför fick jag vänta in Celina och åka till stallet kvart över 3. Hade ont om tid så jag tog bara borste och träns till hagen och fixade Maddan lite snabbt för att sen hoppa upp barbacka och rida 20min. Madicken var pigg och blev glad när vi tog en annorlunda väg än vanligt. Bestämde mig för att följa en gammal skogsstig som jag vet inte kan leda nånstans, ja förutom till ett stup, en å eller nåt sånt, men Maddan fick traska omkring där hon ville och var nöjd och glad :) Den tog ju tillslut så då vände vi och då blev det liv i min häst. Ner med huvudet för att försöka bocka samtidigt som hon vill springa nerför en sluttning med massa vissna ormbunkar. Ibland är hon verkligen inte klok, man vet ju inte vad som döljer sig där under :/ När vi kom tillbaka till stigen lät jag henne galoppera och hon hoppade glatt över de 3dm höga stockarna som vi nyss hade klivit över. Det var tråkigt det bara blev en liten runda, så antingen så rider jag ännu en imorgon eller så väntar jag tills på fredag. Tror det får bli på fredag för imorgon ska jag rida dressyr med Lady och mocka. Och jag har dessutom "lovat" Madicken att hon ska få bestämma vägen och då behöver man gått om tid för hon går gärna runt i cirklar :P


Ingen ridning

Tillbringad eftermiddagen med att mocka i hagen. När jag var klar satt jag mig på en sten och skalade en apelsin. Ur ögonvrån kunde jag se Lady stå och nyfiket titta på mig, men kikade jag på henne strök hon öronen bakåt. Efter en stund kommer hon fram och knuffar ner skalen på marken och börjar till min stora förvåning äta upp dem. Hon stoppade in nästan allt i munnen och tuggade en lång stund. När hon svalt erbjuder jag henne en apelsinklyfta men hon spottar ut den så Maddan käkar glatt upp den och en till. Jag visste ju att Lady gillar mandariner, men apelsinskal...? Det var ju faktiskt ganska konstigt. Borstade Lady en lång stund och släppte henne sedan på ridbanan och tränade lite inkallning. Hon fattade kvickt och kom så snabbt jag sa hennes namn. Körde samma sak med Madicken men den damen var inte intresserad av att röra sig mer än nödvändigt, till och med när hon gick till mig stannade hon en meter ifrån och sträckte fram halsen för att nappa åt sig godiset.

Jag skulle ha ridit en liten runda på Madicken tillsammans med Celina när hon hade slutat skolan och igårkväll påminde jag henne om att inte glömma det denna gången. Men när jag har borstat båda hästarna och klockan närmar sig fyra börjar jag undra vart hon tagit vägen. Jo, då var det så att hon inte hann till stallet och rida innan hästarna fick mat och hon trodde att jag skulle fatta det själv. Så jag blev riktigt sur och tyckte att de tkunde hon väl ha nämnt innan, jag hade ju sagt åt henne att komma efter skolan, vad hade hon tänkt att jag skulle göra medan hästarna åt i en timme när jag redan varit där hela dagen?


Kommer jag överleva?

När jag stod och ryktade Lady i eftermiddags ringde mobilen och när jag svarade var det en kvinna som ville att kan skulle vikariera i en sjätteklass på Brännagårdsskolan (för er som inte vet läser jag till låg och mellanstadielärare i Kristianstad, men bor hemma och pendlar till skolan). Så jag frågar försiktigt vilken av sexorna, inte var det väl 6c? Jojomensan, Celinas klass var det allt och då blev jag lite ställd. Tydligen var det ingen fara att vara lärare åt sin lillasyster, jag skulle ju vara där med en av deras riktiga lärare så plötsligt hade jag tackat ja. Kändes ganska bra fram tills Celina kommer hem och glad i hågen börjar berätta om allt skit som klassen hittar på och hur stökiga, pratiga och bråkiga den är och vad de kommer försöka göra. Sedan tröstar hon mig med "du ska iallafall inte vara i den andra sexan, de är MYCKET värre än vad vi är". Jotack, det här känns ju jättebra. Tur att jag slutar tolv för det låter som om jag kommer behöva några lugna timmar i stallet för att varva ner mig...

Tidningen

Jag skickade in en bild på vårt vinnande Olofströmslag till blt och sydöstran, fick svaret igår att de hade ont om plats och inte visste om de kunde stoppa in en del av bilden. Imorse när vi kollade på sportsidorna finns plötsligt Celina och Lukas med på en bild ovanför texten om helgens tävling :) Så söta var de.

Hopplektion

Tappskon slogs på utan problem igår eftermiddag så det blev hopplektion på kvällen :) Ska dock säga att jag var nervös och hade gelében större delen av lektionen - något som jag trodde att jag lärt mig av under tiden med Madicken. Men nej, så för att slippa gelébenen så att jag skulle orka driva och rida satt jag och räknade galoppsprång när andra red, rabblade alfabetet eller nåt annat som krävde koncentration. För två år sen när jag hade Amy minns jag att jag satt och övade trafikregler och liknande eftersom jag höll på att ta körkort :P Låter kanske konstigt men det funkar!

Hopplektionen började så trevligt med två stopp på planket vi skulle hoppa fram på i trav och sen ännu några stopp i galopp på det. Sen var det dags för tunnhindret och där stannade hon en massa så att jag blev sur. Hon hoppade tunnorna utan att blinka ibörjan av året. När halva lektionen hade gått hoppade vi en bana med ca 9 hinder och då var jag ganska arg på Lady och hennes fånerier. Till min stora förvåning kom vi faktiskt runt utan några stopp även om det blev lite vingligt här och där. Vi avslutade med att hoppa en annan bana fast då tog jag bara de första fyra hindrena för jag kände att Lady började bli trött och jag ville avsluta utan några större problem. Den sista rundan kändes jättebra! Inga fånerier alls och hon lyssnade på mig igen och hoppade utan att tveka. Kändes som om vi börjat ta oss upp ur den djupa svacka vi hamnade i för två hopplektioner sen när jag var så dum och skulle prova att hoppa utan sporrar, efter det hamnade vi på ruta ett igen. Det känns lite bättre inför klubbtävlingarna i påsk, vilket är tur för jag har anmält oss till LD+LC och vi det är ingen mer hopplektion för oss innan tävlingen. Det trevliga är att Ladys gamla ägare ska komma och titta, vore ju typiskt om de skulle titta när det gick som dåligast :/

Ronja III

Träffade Madickens helsyster Ronja idag. Madicken heter ju Madicken III och Ronja heter Ronja III, jag kan inte låta bli att undra varför? Men hur som helst hade jag sett på starlistorna att Ronja skulle tävla med en tjej från Johannishus så jag höll utskick på framridningen när jag visste att det snart var deras tur. För 1 1/2 år sedan såg jag Ronja i en annons när hon var tillsalu så jag visste att hon var brun och att hon iallafall inte på bilden var särskilt lik sin syster. På framridningen fanns det 4st bruna ponnyer och ingen av dem var ett dugg lik Madicken så jag blev osäker om Ronja faktiskt var någon av dem. Sedan försökte jag minnas hur hon såg ut i annonsen och då fanns det en häst som kunde vara Ronja. En ganska smal, brun d-ponny som sprang med halsen rakt fram var det och jag kunde verkligen inte få henne att likna Maddan. Men jovisst var det Ronja, jag frågade tjejen som red och tittade även när hon tävlade och det var först då jag såg en likhet. Det var något med hur de håller halsen/huvudet när de travar och galopperar som de har gemensamt, men jag trodde verkligen att två helsystrar skulle vara lite mer lika alltså...

Skor

Lina, tjejen som ska slå på Ladys sko igen kommer vid 4-tiden imorgon så om Lady inte ömmar efter att ha varit utan sko i några dagar så bör det bli hopplektion på en totalt galen häst. Ska vi gissa att jag kommer få bjuda på tårta igen? Varför kan ingen uppfinasadel -lim eller varför inte kardborrar så att man sitter bättre fast i sadeln när hästar tvärnitar?


Banbyggare

Det finns ju borde trevliga och otrevliga banbyggare och jag och Celina har träffat på några olika hittils. Den "roligaste" banbyggaren var helt klart den som var på sista tävlingen i höstens ponnyallsvenska. När Celinas lag kom till omhoppning gnällde han över att det var så jobbigt att ha en shettis med i tävlingen :P Tvärtom tycker ju normalt de flesta

Den värsta banbyggaren hittils var på andra allsvenskeomgången i höstas för han byggde ENORMT breda oxrar. Jag kan svära på att två var nästan en meter breda och det är första gången Lukas har vägrat ut sig. Den gången tog han i allt vad han kunde men kunde inte nå över, men det förstår väl vem som helst när shettisen nästan är lika lång som hindret.

Idag insåg vi till vår fasa att det var den hemska banbyggaren med de breda oxarna. Denna gången var de ju inte enorma men minst 1dm bredare än vad de är på andra tävlingar. Så jag gick fram till mannen och fick bråka en lång stund med honom om hindrens bredd. Han påstod att hindren fick vara upp till 75cm breda när hindret var 55cm högt och att han var tvungen att ha minst fyra hinder som var 65-70cm brett. Jag protesterade och sa att det faktiskt inte var rättvist och att det aldrig är så på andra tävlingar och efter en stund ändrade han sig plötsligt och sa att han kunde minska dem 1dm. Sen gick han och jag stod och tittade förvirrat efter honom. Stötte ihop med han till andra klassen och då var han riktigt trevlig och skojade med mig. Nej, vi ska helt klart undvika tävlingar där han bygger banan...

Ponnyallsvenskan div. III

Olofströms lag vann överlägset andra omgången av allsvenskan. Alla fyra i laget blev felfria och tog sig därmed till omhoppningen, det härliga var ju att vi vann utan att behöva hoppa omhoppning för det fanns inget mer lag som fick tre felfria ryttare :D Jättehärligt med tanke på att det bara var Maja och Celina som är de "riktiga" lagmedlemmarna. Sanna hoppade in för Amanda och Elin fick rida för sin syster Emelie som blivit sjuk. Det var nog det roligaste med dagen att tioåriga Elin var med och vann omgången på sin söta Jackson som tydligen knappt har tävlat hoppning innan. Nervös var hon innan och hon var nog inte säker på om hon verkligen skulle kunna tävla i allsvenskan. Så det leendet hon hade på prisutdelningen var oslagbart. Men tänk er själva att helt plötsligt komma hem med förstaprisrosett och en stor pokal och knappt ha tävlat hoppning:) 
Vid prisutdelningen  kunde ju Lukas som vanligt inte stå still för fem öre så jag fick stå och hålla honom hela tiden. Vår lille plutt var faktiskt inte riktigt sig själv idag heller, fin i första klassen men ovanligt seg, det senaste halvåret har Celina varit tvungen att bromsa hela tiden. Efter prisutdelningen blev han ganska upplivad till andra klassen men där slutade det med ett riv på en bred oxer och ett stopp på hindret efter. Han ville så gärna men han verkade bara inte orka, det måste vara pälsen som spökar :/ Mycket av energin går väl åt till att fälla pälsen så han ska bland annat få lite extra mat ett tag framöver.

Från vänster: Celina - Lukas, Elin - Jackson, Maja - Jojje, Sanna - RebellImorgon

Idag fick alla hästarna vila och jag tog en stallfri dag. Mamma var och pysslade med Lady som stod ut med borstandet lite mer än en halvtimme innan hon fick nog och tyckte det var dags att ridas (vilket ju inte går så det var en sur häst mamma hade tillslut). Celina var och putsade sadel och träns för imorgon är det hopptävling i Sporren. Det är division III så första klassen är lagklassen och sedan tävlar hon LC klassen efter. Jag får hålla tummarna för att det går bra imorgon och då menar jag inte att Lukas skulle stanna för det gör han aldrig (om det inte är något jättetokigt). Bara fem anmälda i LC:n varav Celina är en av dem och som hon och jag säger: hon har bara en av sina värsta konkurrenter där :P ett russ vid namn Puls. Den andre Lucas som ser ut som en större och tjockar variant än våran är inte anmäld ovanligt nog. Får se hur många som kommer fram för att hälsa på Lukas imorgon :) och hur många som komenterar hur duktig och söt han är. Det är bland det bästa jag vet med tävlingar när vi får höra massa beröm om honom och jag och Celina vet att det är vi som utbildat honom. Tänk om vi aldrig hade gjort det, då hade en massa potential suttit i en tjockis till shettis och aldrig fått visas upp. Tänk vad många fler shettisar det finns i världen som är oslipade diamanter.


Hinderbygge

Eftersom jag redan släpade med mig såg och arbetshandskar ut i skogen igår och fick ge upp tanken på att hitta den tappade skon med snösulan, så gick jag vår lilla halvtimmesrunda och byggde upp hinder :) Blev inte så höga för jag byggde bara över halva stigen, men 50-60cm var dem. Slitsamt jobb, men efter all averkning fanns det gott om material. Kom tillbaka till stallet lagom tills Celina skulle rida så jag sa åt henne att ta rådjursrundan och prova hindrena. Hon blev jätteglad för hon har velat bygga hinder där jättelänge, men ville så gärna ha sällskap att jag följde med henne ut på Madicken och tänkte att hon med kunde få hoppa om hon ville. Lukas fick prova sina skydd idag och han var såå söt i dem :) Madicken var jätteseg först men när vi kom till galoppbackarna och tog sats fick hon plötsligt fnatt, hoppade ett hinder på 60cm och stack bockande iväg i galopp. Jag försökte hålla henne efter Lukas så att de inte skulle tävla men det var nästan omöjligt. Lukas hoppade alla hinder och Madicken hoppade de hon såg. Så det var två svettiga och stissiga hästar som kom tillbaka till stallet en halvtimme senare :P

Tappsko

Ringde hovslagaren igår för att få på Ladys tappsko men han var påväg till Kanarieöarna för en veckas semester. Tack och lov känner Camilla en tjej som inte är fullt utbildad hovslagare så hon kunde, men även hon var bortrest över helgen så det blir inte förren på måndag. Lady kommer gå i taket av att inte motioneras på 3 dagar. Tror inte jag kommer kunna rida henne på hopplektionen på måndag för hon kan vara öm på den hoven hon varit utan sko, hon blir lätt det. Sen vet jag faktiskt inte när skon ska slås på, kan säkert bli på kvällen. Typiskt, jag som sett fram emot hopplektionen. Tycker jag har missat en massa lektioner iår och få ta igen :/

Hittade aldrig skon fastän jag gick tillbaka med en såg och handskar igår. Kan berott på att det var nästan dubbelt så mycket vatten efter nattens regnande.


RSS 2.0