Blä för smackningar

Longerade Lukas idag med gummiebandet och lär få träningsvärk i armarna efter allt viftande och smällande med longerpiskan. Hopplös det är vad han är, i galopp får man vifta och smacka konstant annars lägger han av och imellanåt får man springa bakom och jaga på (suck). Lagom kul var det när jag tvingades sluta smacka på han. Har nämnligen ett ganska ovanligt problem tror jag. Ni vet den där lilla knutan man har ovanför framtänderna på insidan av läppen? Mitt problem är att jag har ett mellanrum mellan framtänderna och där fastnar den knutan när jag smackar eller rör läppen på olika sätt. Oftast har jag inga problem med den men ibland som nu är det jättejobbigt. Knäppt problem iallafall haha.

Idag fick Nangijala smak för äpplen och delade ett smaskigt äpple med mig. Roligt att låta henne prova på saker!

Dum och ouppfostrad ponny

Det är Lady det, ridlärare Linns egna ord om vår fjortonåriga stolle till ponny med tillägget att Lady inte kan fortsätta uppföra sig som en unghäst (haha). Så sant som det är sagt, men hon har blivit mycket bättre sedan hon började gå lektioner. Idag bara drog hon före och efter hinder så tillslut fick de hoppa ett hinder och göra allt - Linn ställde sig framför ett hinder och höll på att bli överriden första gången. Hon lugnade sig och hoppade riktigt fint vissa stunder. De nymålade hindrena var inte farliga heller skönt nog!

Jag längtar till min hoppning på måndag, är otroligt nyfiken på om hon är stoppbar med mig, min förra hopplektion tog det ju tvärstopp när jag tog i som jag brukade. Man kan ju undra om det var en engångsgrej eller att hon lärt sig lyssna bättre på mig.


Betäckningsrapport

Igår kom den äntligen på posten så nu ska allt vara klart inför passet! Camilla ska bara fylla i lite grejor eftersom hon äger Madicken sen skickar jag iväg det.

Ut i skogen

Kliade bort hår på Nangijala i en halvtimme och tog sedan ut henne och Maddan i hagen för att vara gräsklippare en stund. Nangijala gick lös med grimma på och efter en stund gjorde jag samma med Madicken. Både gick och betade medan jag satt i den varma solen. Sedan kom Ludde hem och vi släpade med oss en trött och motvillig Lukas. Idag sadlade och tränsade Ludde nästan helt själv! Och efter att ha galopperat sisådär 20varv eller mer i longerlina talade han om för mig att han tycker att han är ganska redo att ta över Lukas nu, ska inte Celina sluta snart eller?

Jag tror verkligen att Luddes intresse består. Visst finns det jobbiga saker som att tvätta bett (finns inget äckligare") men annars är han alltid pigg på att rida om han inte är iväg. Bror Calles hästintresse börjat nästan bli farligt högt, han vill så hemskt gärna rida men det är så svårt att få tid till honom med

Trött tisdag

Andra skoldagen och jag är glad jag är hemma vid 1. Snart blir det stallet men "bara" tre hästar att fixa idag. Lady ska få skrittrunda med mamma, Ludde ska rida Lukas och sedan longeras, Madicken ska få longeras också lite tror jag och Nangijala ska pysslas med.

2 månader

Min bebis är två månader idag! Eller, beror ju förstås på hur man räknar, men hon är 8 veckor gammal iallafall. Sen att nån kanske två månader är den 4 augusti är en annan sak. Min stora flicka som snart kommer växa ur sin fölgrimma, kikar runt efter en fin ny i storlek ponny.

Hm, trodde den här bilden var ny men här är hon ju brun XD

Lektion

Testade den vanliga tredelade bettet på Lady idag, har ridit på de tredelade gummiebettet som hon känns jättebra på. Eggbettet gillar hon inte alls. Hon var inte lika mjuk som de senaste gånger och min första tanke var att det var bettets fel. Men sen blev jag varse att Lady var kolosalt pigg. Pigg i traven så det var halvhalter på löpande band. I galoppen var det full fart och allra roligast var det att sticka när vi red förvänd galopp på trekvartslinjen, och det som hon egentligen är jätteduktig på! Och gasade hon inte på stutsade vi på stället, fast i slutet gick det bättre. Ändå fanns det fina stunder i galoppen också. När galoppen var slut och traven tog vid var hon jättemjuk om än fortfarande väldigt pigg. Alla skrittpauser (även avskrittningen) marsherade hon på som om det gällde livet. Men, skänkelvikningarna blev inte så dumma, iallafall för att vara oss :)


Lukas, Madicken och Nangijala

Regnet gjorde uppehåll lagom tills Linnea kom för att rida. Kunde riktigt höra Lukas suckande över ännu en liten nybörjare på ryggen. Efter fyra år med oftast bara en dressyrridning per vecka får han stå ut ett halvår/år med att gå där oftare. Så tyvärr Lukas, snart är det du och jag som ska kampera ihop framöver och det blir inte lika roligt som tiden med Celina ;). Intressant att jag får en shettis "på gamla dar", är ju ganska många år sen jag växte ur en sådan storlek haha.


Lektion imorgon

Imorgon drar allt igång igen. Upp 6, skola, hemma 1 om tågtrafiken är på min sida. Vid 4 måste jag senast vara i stallet för då ska Linnea komma på sin första ridlektion. Pratade med hennes mamma idag och vi bestämde måndagar kl.4 så länge ljuste räcker, sen tidigarelägger vi den på antingen måndagar eller tisdagar.

Imorgon har jag alla fyra hästarna på min lott. Rida lektion på Lady, motionera Lukas utöver den halvtimmen han går med Linnea, rida Madicken (som typ inte gått nåt förra veckan) och pyssla med Nangijala.


Söndag

Bestämde tid med Ludde kvart över 12 men var där tidigare och borstade väck fölpäls på Nangijala. Alla fyra betade på gräsmattan och njöt av solen (mellan regnskurarna). Blev av med en del päls, nästan allt på bakdelen är borta, åtminstonde fram till hasen haha. Pälsen uppe på rumpan var faktiskt klar såg jag idag, den är en centimeter tjock! Trodde det var mer fölpäls där. Hennes ansikte kliar och egentligen vill hon bli kliad men ändå inte. Får hålla fast henne för att få skrubba väck det och det bara rasar av. Lilltjejen växer så det knakar, bakdelen är ju högre och den är nog närmare 1.10 eller lite mindre.

Calle fick dela Luddes ridtid för han var så hemskt sugen. Blev lite vingligt för hans del eftersom han är lika lång som Celina, men fick äntligen trava över sina cavaletti som han så gärna velat ;)
Ludde fick träna på galopp och var mäkta stolt när han råkade få Lukas i galopp från mitten av kortsidan till nästan halva långsidan och lyckades svänga.


Dagens bilder
Körtur

Körde en tur i skidbacken med Lukas. Kunde minsann köra en av våra ridrundor där vilket jag inte trodde var möjligt! Fick hoppa av ibland och gå, men annars gick det superbra. Mysigt att köra vagn, hade vi bara haft lite bättre körvägar hade jag nog kört lika ofta som jag hade ridit ;)

Funderade på en sak jag ska försöka testa imorgon: får både Lukas och Lukas vagn plats i transporten? Vi har ju inga bra körvägar så det hade varit kul om man hade kunnat ta Lukas till ridskolan och köra ut där. Jag tror vagnen passar och man lägger den på sidan.


Fått Madicken och Lukas

Celina dumpade plötsligt Lukas och Maddans motionering på mig eftersom hon skulle på kräftskiva. Suck. Hon sa att hon hade dåligt samvete och frågade flera gånger om det var okey och hade jag bara fått veta det tidigare hade det inte varit några problem. Hade tänkt slå två flugor i en smäll och tagit med Ludde på Lukas på min lilla runda med Madicken i skogen, men tyvärr var han borta för resten av dagen.

Tack kvava värme för huvudvärken, utan den hade det känts så mycket bättre.

Fixar bilder

Kom hem för en timme sedan från en heldag i sölvesborg på första omgången i allsvenskan. Har som vanligt varit fotograf och jag är enormt tacksam över min enorma objektiv eftersom de har en så gigantisk gräsbana. Tyvärr måste man ju hålla objektivet superstilla på bilderna längst bort och det är ju fruktansvärt svårt. De första bilderna jag provtog var när jag satt nära ett hinder och de bilderna blev superfina. Tyvärr behöver jag kunna fota fler än ett hinder så jag fick flytta på mig, men när allt stämde fick jag en del fina bilder.

Här kommer de två första provbilderna som jag önskar vore på ork-ekipage!Imorgon

Imorgon blir det ponnyallsvenskan för hela slanten och fotande för min del hela dagen. Soligt och varmt verkar det bli - perfekt att fota i alltså! Ska dock släpa med mig både shorts och solkräm för jag minns hur bränd jag blev förra gången.

Lite konstigt att bara titta och inte hjälpa Celina men det ska bli urskönt att slippa springa runt och bara sitta och titta - och heja på våra två lag förstås! Letat upp förra årets hejaramsor och så måste några nya göras, men det fixar vi imorgon.


Tre lektioner

Lektion 1
Ludde skulle visa sin farmor hur duktig han blivit på att hoppa och galoppera. Calle släpade fram alla hinder åt oss vilket gjorde mig jätteglad! Han sa dessutom att "om ni nån gång behöver hjälp med att rida Lady... så kanske jag kan rida". Lovade att han skulle få rida nästa vecka någon gång. Lukas var seg i värmen och orkade inte galoppera före hindrena till Luddes besvikelse: "galoppera är de bästa jag vet!!", men Ludde red bra och farmor var så imponerad över honom.

Lektion 2
Linnea red Lady och eftersom hinderstöd och bommar redan stod framme fick det bli hoppning. Lady var pigg och snäll mot Linnea, men blev ganska taggad av hindrena trots att de låg på 40cm.

Lektion 3
Celina red Madicken och än en gång drog vi nytta av allt hindermaterial. Vanliga bommar och upphöjda bommar och minihinder som man kunde trava över. Nangijala var urpigg och for runt som en stucken gris med krumbukter och bakutspark så att hon var helt svettig. Reagerade idag på att Nangijalas rumpa är helt svart nästan och då menar jag svart

Gnägg

Intressant att se hur lätt hästar kan få nya vanor. Att Nangijala alltid gnäggar när man kommer/ropar på henne är inget ovanligt men den senaste tiden gnäggar Madicken allt mer med henne. Och den damen är oftast ganska tyst av sig.

Inget stall

Inget stall igår förutom att jag åkte och bytte hagar på morgonen. Skulle jobba 2h på mammas dagisavdelning men pga av en sak fick jag ta över personens schema eftersom hon inte längre kunde komma. Oturligt nog jobbade hon till halv 7 men sista barnet gick en timma innan skönt nog. Helt slut efter det och stannade hemma resten av kvällen.

Allvarligt?

Pratade med en klasskompis som påstod att vårt schema är klart och att vi inte ska ha seminarier utan bara föreläsningar halva hösten. Är det sant betyder det skola för mig 2-3dagar i veckan och nästan alltid bara en lektion vilket betyder att jag åker 7 och är hemma 1. Det vore ju rena himmelriket!! Gott om tid för alla hästarna, läxor och så har jag lediga dagar då jag kan vikariera och tjäna lite pengar.

Schema

Då kom Celina hem med sitt schema för iår. Ganska okey även om det aldrig kan slå mitt schema i sjuan (inga håltimmar, gick till 3 två dagar, till 12 två dagar och till ett en dag). + med schemat är att hon slutar 12 på fredagar och jag går oftast inte mycket då så vi kan rida ihop. Det negativa är att hon slutar 4 måndag och tisdag, de dagar jag även brukar gå mest. Och eftersom jag har lektion på måndagar kommer det bli svårt för mig att motionera hästarna då det kommer vara mörkt eller nästan mörkt när hon slutar. Då har jag fyra hästar att hinna med även om Lukas kan vila ena dagen och Lady den andre.

Gammal saga

Hittade en gammal berättelse jag skrev när jag var 10 år. Vilken intressant historia ;) Minns att jag skrattade jättemycket åt historien när jag skrev den. Hade en uppföljare som dock försvann men som handlade om fölen på Maxi. Jag har helt klart blivit bättre på att skriva noveller sedan dess :P Spökhistorier är min grej påstår Celina. Synd för jag gör mig själv skräckslagen när jag skriver XD

TVILLINGFÖLEN

Det var en gång två små russföl. Båda var svarta som natten och den enda som skiljde dem åt var att den ena hade en liten vit fläck mitt i pannan.

   Fölen föddes en mörk natt när både stjärnorna och månen var gömda bakom mörka moln. Deras mamma var en ovanlig ponny, hon födde alltid sina föl i en vacker glänta som låg långt bort från stallet där hon bodde. När det var dags för henne att få sitt föl brukade hon alltid försvinna spårlöst en natt men efter en dag eller två kom hon alltid hem med sitt nyfödda föl i släptåg.

   De båda tvillingfölen var olika från första stund. Den ena var busig och råkade alltid i svårigheter, den andre klok och lugn. Fölen döptes till Månljus och Midnatt.

   När fölen och deras mamma var på väg hem försvann Månljus plötsligt. Han hade nämligen fått syn på en konstig sak som gick vid vägens kant. Nyfiket följde han efter den, men det lilla djuret tyckte inte alls om fölet så han stannade så att Månljus törnade in i honom. Månljus kastade sig förskräckt bakåt när en äcklig lukt spreds i luften. Det var nämligen en skunk som Månljus följt efter. Månljus vände sig om och sprang i full fart efter sin mor och syster, men han skulle inte ha sprungit så fort, för han halkade på en isfläck och åkte rakt in i Midnatt så att båda tumlade nedför en backe. Resten av vägen hem gick Månljus lugnt bredvid sin mor, men det var bara tills de kom tillbaka till stallet. Istället för att följa med till stallet gick han runt ett hus och hittade bakdörren som stod på glänt. Han knuffade upp dörren och kikade in. Familjen som ägde fölens mamma hade gått ut till stallet när de hörde hovslagen och de stod nu och beundrade Midnatt.

   Under tiden hade Månljus vågat sig in i köket och hittat fram till en nybakad äppelpaj som stod och svalnade på köksbordet. Den slickade han och tog en tugga av, men han tyckte inte att den var särskilt god så han spottade ut tuggan igen.

   Nästa rum han kom in i var vardagsrummet. På ett bord stod en vällingflaska som luktade gott. Månljus lyckades få grepp om nappen och drack upp all välling. Sedan släppte han flaskan och gick vidare till nästa rum som var badrummet.

   Månljus, som var ett mycket nyfiket litet föl, nosade runt i badrummet och lyckades ta sig in i duschen. Där inne lyckades han komma åt duschen och plötsligt sprutade kallvatten ner över honom. Månljus fick panik och försökte ta sig ut ur duschen, men vattnet från duschen blev snart varmt och han tyckte det var så skönt att han stod kvar en stund. Sedan klev han ut från duschen, ruskade på sig och gick sedan vidare.

    Nästa rum han kom in i var datarummet där datorn stod på. Flickan i huset hade suttit och gjort sin läxa på datorn när hela familjen upptäckte att Månljus och Midnatts mamma var hemma.  Nyfiket började Månljus att nosa på tangentbordet och råkade trycka på knapparna så att hela texten försvann och sedan blev fyllt av en massa s. Sedan lyckades han välta en bunt med dataspel. Ett av spelen tog han upp i munnen och la i en kruka fylls med jord.

   Den lilla tvättstugan blev nästa rum han besökte. Han tittade intresserat på tvätten som snurrade runt, runt i tvättmaskinen. Efter en stund blev han yr så han la sig ner i tvätten en stund. När han inte var yr längre reste han sig upp, men lyckades fastna och dra ner ett lakan som ramlade över honom. När han tillslut lyckats komma loss tyckte han att han hade fått nog, så han gick ut för att leta upp sin mamma och Midnatt.

   Gårdsplanen var tom och eftersom familjen hade en stor gård råkade han gå till grisarnas svinstia. Månljus mötte grisarna som låg i gyttjan, men istället för att akta sig för de gick han fram för att undersöka dem. Helt plötsligt fastnade han i den djupa leran och när grisarna nyfiket gick närmare blev han rädd. Han hann precis upp ur gyttjan när grisarna kom fram till honom. Han sprang så fort han kunde från grisarna och även en flock med getter. En bit från getterna fanns en hög med hö som han nyfiket smakade på. Det skulle han inte ha gjort för då kom bocken i full fart och försökte att stånga honom. Månljus lyckades komma undan i sista sekunden och sprang igenom en flock med hönor i farten. En av hönorna hoppade upp på Månljus rygg när han sprang förbi, men hon kacklade besviket när han bockade av henne. Korna sprang han förbi.

   Under tiden hade Midnatt och deras mamma blivit insläppta i hagen. När Midnatt såg Månljus började hon att gnägga. Familjen blev förvånad när ännu ett föl kom springande, men de släppte in honom i hagen tillsammans med de andra. Men en sak var säker, det var inte sista gången Månljus gjorde hyss.


Stolt

Är så fruktansvärt stolt över Ludde så det är inte klokt! Grabben slog mig med häpnad idag fullständigt.
Det var hoppning på schemat idag och tre hinder uppbyggda. Vi värmde upp i skritt och trav och sedan var det galopp i longerlinan som gick jättebra. Skönt att han börjar bli så stadig att jag slipper oroa mig över att han ska halka av. Och Lukas är så snäll och fattar galopp nästan innan jag ber om det. Sen börjar vi då hoppa fram på 2dm. Lukas pigg och framåt och Ludde driver på och några meter innan hindret fattar Lukas galopp, galopperar fram, hoppar över och galopperar en bit efteråt innan Ludde saktar av. Wow, ungen lyste som en sol och jag likaså. Celina står och tittar på och tror heller knappt sina ögon. Vi fortsätter hoppa och höjer så småningom till 30cm och för det mesta blir det galopp innan hindrena och efter. Ja, vad säger man när Ludde fortfarande tränar på att galoppera i lina? Och inte såg det särskilt illa ut heller, Ludde stod i lätt sits mesta tiden.

Jag kan sätta min högra han på att Ludde galopperar själv innan året är slut även om det nog kommer bli svårt att fatta galopp med de korta benen. Lite mer träning att sitta ner i galoppen och mer koll på tyglarna så har jag tränat upp en ryttare som snart kan följa med ut i skogen med oss andra (dock på lugna turer) och som kan börja tävla så smått.

Sommar igen tillfälligt

Gick upp till stallet i förmiddags för att byta hage. Hjälp, det var varmt! Om 6 dagar är det slut med mina förmiddagspromenader upp till stallet för byte av hage, då är skolan igång och Camilla "sommarhästlov" tar slut. Då är det hon som ska byta hage och jag hoppas för hennes skull att hon inte är för stressad på morgonen, för Nangijala vill inte alltid följa med haha. Kommer dock sakna att byta hage till dem, fast på kvällarna kommer jag göra det. Snart är det dags för hö och stall på nätterna med mockning för oss tvåbeningar.

Idag när jag kom såg jag inte till någon av hästarna i de två hagarna. Ropade på Nangijala två gånger och sedan på Madicken men inget svar så jag tog grimmorna och gick in i hagen. Halvvägs till vinskyddet tittar en nyvaken Nangijala ut och gnäggar när hon får se på mig.


Hopplektion

Träningsvärken efter gårdagens barbackahoppning kom snabbt smygande i eftermiddags. Toppen när det var hopplektion på kvällen, var trött efter framridningen. Lady kändes jättefin på framridningen, pigg och samarbetsvillig. Jag tror minsann jag har hittat hennes dressyrknappar! :D Blev lugn hoppning idag, caprillibana (hur stavas det?) med volter, avsaktningar, cavaletti och hinder. Lady drog mot hindret och flög en halvmeter över som alltid, men trots att jag inte hoppat sen början av juni kändes det rätt bra. Inte lika mycket dragande liksom. Beviset på att hon faktiskt lyssnar mycket bättre kom när vi ganska snabbt skulle bryta av till trav efter ett hinder. Jag tog i som jag brukar (och det är oftast inte tillräckligt) och till min häpnad blev det tvärstopp med hopp på stället praktiskt taget. Hoppsan. Detta var precis i början av banan. I slutet när jag skulle sakta av till trav efter en oxer tog hon ett rejält språng och satte fart. Satte mig ner och bromsade och... tvärstopp men ännu mer stuts och kast med huvudet. Då insåg jag att hon faktiskt börjat lyssna efter ett hopp. Vilken härlig överraskning! Visserligen har vi jobbat med tempot innan och efter hinder under sommaren, men det känns som om hon alltid dragit iväg med Celina ändå.


Snart höst

En vecka kvar tills jag börjar skolan och vardagen går i hundranitti igen. Snart blir det mer regn och rusk och jag sitter och funderar på täcken till Nangijala. Det är tänkt att hon ska klara sig utan täcke så mycket som möjligt, men ska det bli en dag då regner öser ner konstant behöver hon ju åtminståne ett regntäcke. Men frågan är, vad kommer hon behöva ha för storlek? Jag kan inte beställa nu för då har hon väl vuxit ifrån det när det ska användas. Blir det panik kan hon väl i nödfall använda Lukas täcken i storlek 105, men de är som ett tält på honom så på smala Nangijala kommer de passa bedrövligt.


Svart

Efter att fölpälsen fällt lite i några dagar har den börjat lossna rejält igen. Jag vet inte när det hände men insåg idag att Nangijala är mer än halvsvart. Rumpan är svart, när hände det? Halsen, bogen, halva bakbenen och rumpan är svart liksom det mesta av magen. Det är bara benen som har kvar fölpälsen och så fläckvis i ansiktet.


Barbackahoppning på Medix

Är helt slut efter dagen. Vid elva var vi framme hos Elin och Johan och då var det redan varmt. Lukas fick ta en box i stallet medan vi fixade de andra tre. Mysigt stall, en gammal ladugård som blivit ombyggd tror jag, allt i trä iallafall vilket kändes riktigt konstigt! Johan och Elin sa direkt att de tänkte hoppa barbacka (rider sällan med sadel de två) och tyckte vi med skulle göra det. Lukas fick ha sin på men tanke på sin skengalenhet men tydligen går Medix bättre utan sadel så jag tog med barbacka. Jag undrar om den ponnyn verkligen är en b-ponny, måste vara en maxad b isåfall, eller liten c för jag såg inte alls särskilt stor ut påstod Celina. Nu var han ju bred och kraftigt byggd och gudomligt rund och mjuk över ryggen - jag tror han är en större variant av Lukas. Tog ett tag att vänja sig vid det trippande steget, särskilt i galoppen när han liksom sprang med huvudet sänkt så att jag kasade framåt, men sedan var han urmysig!

Terrängbanan var byggd i deras enorma hage och gick kors och tvärs runt i den. Började med att skritta/trava runt hagen som förr var ett hjorthägn, tog 20min och Medix drog in mig i grangrenar hela tiden haha. Sedan red vi terrängbanan i rad efter varandra. Haha, det kändes lite ovant och konstigt att hoppa en främmande häst barbacka på en terrängbana - men fruktansvärt roligt var det! Lukas älskade det och taggade till ordentligt. Vi red den tre gånger och en runda bytte Celina och Elin hästar. Jag fick prova Cumelus lite och han är verkligen svårriden, men har mjuka gångarter, särskilt galoppen.

Sedan var det dags att bada, vilken konstig känsla det var att rida i bikini med hjälm på huvudet. Medix plaskade lite men var inte lika förtjust i badandet som Cumelus och Lukas. De båda simmade och Lukas stod och plaskade en massa och sprang bockande upp ur vattnet så att Celina kasade av två gånger.

Vi lämnade hästarna och gick sedan tillbaka för att bada själa. Rodde ut med en gummiebåt och en badring till en flytande flotte och där är Johan så korkad att han lägger sig på båten så att en skruv gör hål i botten XD Ingen ville simma tillbaka in bland alla näckrosor och äcklig botten så det tog ett tag innan vi löste det.

Lukas ville inte hem, varken lämna hagen, gården eller gå in i transporten.

Jag ska rida ett russ

Besöket hos Wallstenarna blir äntligen av idag. I med att Lady gick igår och ska gå lektion imorgon ville vi inte ta med henne så det är bara Lukas som får åka med. Själv ska jag få rida deras russ Medix som rids en gång i månaden eller så och körs mest eftersom han oftast bockar av folk i ridandet. Haha. Johan skröt hela gårdagen om hans och Elins fins terrängbana med hinder från 30-60cm (+80cm som byggs) med "bank", vatten som ska hoppas mm. Deras fina badsjö har vi med fått höra mycket om så tillsist ska Celina prova att bara med Lukas.

Dock är Celina orolig över att hon är för tung för att hoppa lite terränghinder, men jag tvivlar på det, hon är lika stor som hon var i allsvenskan så lite små terränghinder är knappast några problem, och skulle det vara det så får hon skippa hoppandet. Medix ska tydligen gilla att hoppa deras terrängbana och gillar att bada (därför fick jag egentligen inte ta med en häst till mig för han skulle få kul). Funderar lite på hur jag ska stå ut att bada i den här "kylan" bara XD


Hopptävling Råby

Då har Lady och Celina varit med i sin andra riktiga tävling och vi körde hem nöja. Inte för att det egentligen gick normalbra, faktiskt så vägrade hon ut sig i båda klasserna, MEN de kom över mer än dubbelt så många hinder.

I LD:n var hon ganska seg så jag fick hela tiden säga åt Celina att driva på och väcka henne på framridningen. Dessutom har Celina en minst 4 år gammal ovana som jag har tjatat om ända sedan hon började på Lukas, det är att vänsterhandens tygel alltid är längre, hon öppnar handen utan att tänka på det och tyglarna glider ur (det första året vägrade hon tro det för varje gång jag sa nåt om handen stängde hon den utan att tänka på det, så när hon tittade ner var ju handen stängd). På Lukas gjorde det inte så mycket, men Lady som är mycket känsligare klarar inte av att ha en svagt glappande tygel. I vänstersvängar åker handen in mot magen och så lutar sig Celina fram - och då är det kört= tvärstopp. De fick ett stopp på första hindret och vi tänkte, jaha, vägrar hon inte ut sig här blir det på nästa. Men så kom hon över ettan, och tvåan, och trean och fyran. Och så kom det läskiga gröna femman som vi visste skulle bli problem (läskiga infångare) där de vägrade ut sig. Förra veckan kom de över två hinder!

I LC:n var hon piggare efter att ha stått och sovit bredvid banan ett tag. Vi var ganska förfärade att en mur var hinder nummer fyra. Hälp, vete tusan om hon hoppat en sån innan. Mot första hindret kom en stark vinby och vällte björkriset bredvid hindret. Lady stannade och en förvirrad Celina fick höra att hon skulle få en omstart. Tur det för det blev två stopp till på första, tvåan inga problem men så landade de i fel galopp och Lady byter till korsgalopp. Där var det kört för hon hoppar praktiskt taget aldrig i fel galopp/korsgalopp. Sedan var det en oxer med en grind så det blev stopp. Men nästa försök kom de över.

Så helt klart godkänt idag :) Är nog infångarna hon är rädd för. Kan bara gå bättre, nästa gång kanske de kommer igenom grundomgången?

Löshoppning med Lukas

Ludde var för trött för att rida idag så i sista minuten blev det löshoppning. Lukas var full av energi och bockade runt när vi jagade på honom. Eller sparkade bakut kanske jag borde säga? Han siktar bakdelen mot oss men är aldrig nära att träffa oss. Kan bara minnas två gånger han varit såhär tokig vid löshoppning. Han fick hoppa 80 som mest idag eftersom han har tappat en del av "hoppkonditionen" under sommaren, inga större problem där dock och han tog verkligen i. Annars är löshoppning dötrist tycker Lukas.

Men smal och fin är Lukas allt från sidan, allt gräset har satt sig över revbenen så tjockheten syns uppifrån.


Skrämselhinder

Medan Celina red fram Lady i skogen byggde jag upp fyra hinder och gjorde dem så läskiga som det bara gick. Första hindret bestod av björkstammar men gräs under och långa gula "blommor" vid sidorna. Andra hindret var en röd bom över massa röda koner och två limegröna hinkar, dessutom hade jag grävt ner en två meter hög orange flagga precis bredvid. Tredje hindret hade två gula filtar som hängde över hinderstöden och på toppen två röda koner. På bommen knöt jag fast två blå höpåsar. Sista hindret var vattenmatten med blå höpåsar på hinderstöden. Dessa skulle Celina allt få kämpa med att ta sig över tänkte jag!

Så kommer Celina tillbaka och precis som om det vore riktig tävling säger jag "varsågod och rid" och Celina tittar lite snabbt på hindrena. Jag kunde knappt tro mina ögon när Lady hoppade allt med spetsade öron utan att tveka. Celina klappade Lady efteråt och så var vi tysta en stund och visste inte vad vi skulle tro. Vi bestämde oss för en runda till fast med högre hinder, hindret med filtarna ändrade jag om så att en filt hängde över bommen och fladdrade läskigt i vinden. NU reagerade Lady. Två stopp innan de kom över.

Jag vet inte vad jag ska tro faktiskt. Kanske borde vi måla mer vanliga hinder? Eller är det trots allt hinderfångarna som Lady är rädd för?

Målandet fortsätter...

Avskyr bakgrunder, lika bra att fixa den innan man är klar med hästen! Nu är den ju inte klar än utan bara grundmålad så att säga.


Inte roligt med främmande män

Att få ett chip i sig var inte roligt och att tvingas bli stucken tre gånger var ännu värre. Stackarn hoppade omkring så att sprutan lossnade två gånger innan hon lugnade sig. Det blödde en del så vi fick tvätta av henne lite tills chipet satt fast då det slutade. Förhoppningsvis hatar Nangijala mig inte för att jag höll fast henne.

Signalimentsbeskrivningen var väldigt lätt. Färg? - svart, Tecken? - inga, Virvlar? - en i pannan. Klart!

Sedan var ju mannen inte tydlig med betalningen. Han sa inget innan så jag förutsatte att jag får en räkning precis som hos en veterinär, men nej, det gick ju det med men det blev smidigare att åka hem och hämta pengar.

Så nu är nästan alla papper klara till passet, saknas bara betäckningsprotollet och jag har skickat en påminnelse om det idag till hingstens ägare.

Älskar dig <3 Tänk att en sån liten kan stjäla ens hjärta så snabbt

Imorgon

ID och chipmannen ringde upp mig ikväll och vi bestämde tid klockan 2 imorgon eftermiddag. Han undrar om mitt föl var lite van vid grimma och verkade rätt nöjd när jag sa att hon är mycket hanterad. Dock ville han veta om vi hade ett stall där för han ville ställa henne upp mot en vägg när chipet sattes i. Usch, stackars min fina lilla flicka. Hoppas hon inte hatar mig för att jag hållt fast henne idag för hovslagaren och imorgon för spruta.


Promenad i skogen

Till min stora förvåning mådde foten mycket bättre av att bli stoppad i stallskon, hm... undrar hur det fungerar? Ludde fick välja vad han ville idag och han ville hemskt gärna träna lite mer hoppning så jag tog fram ett hinder. Dumt nog var hans gummiestövlar borttappade och de andra skor han tog hade ingen klack och bara gled så det blev inte så mycket ridande. Nangijala gick i hagen bredvid och var helt ifrån sig över att hon inte fick vara med och springa, galopperade runt, bockade, gjorde jämfotahopp mm.

Min fot mådde bättre av både skon och allt gående så vi beslöt oss för en tur i skogen med Madicken och Nangijala. De första 10min var välbekanta för fölis så hon galopperade omkring oss, hoppade över allt som låg i vägen, provsmakade olika saker och snurrade runt. Så vi beslöt oss för att rida Rådjursrundan vilket skulle ta en halvtimme. Ån gick vi bredvid och den var ju både spännande och läskig. Blev lite trav och galopp och Nangijala stutsade glatt omkring.

6 veckor

Hur kunde jag tycka att Nangijala var så fruktansvärt söt när hon var nyfödd? XD Haha, när jag tittar på gamla bilder ser jag verkligen vilken smal benget hon var.

En dag gammal


6 veckor gammal


Två dagar gammal


6 veckor gammal


1 dag gammal


6 veckor gammalHovslagare

Hovslagaren fixade de andra tre hästarna och kikade samtidigt på Nangijala. Inga problem med hovar eller benställning men för tränings skull raspade han alla fyra hovarna lite. Det var Nangijala inte alltför förtjust i för hon hade lite problem att hålla balansen imellanåt och försökte slita sig loss. Framhovarna var värst men bakhovarna gick jättebra. Dock gör hon ibörjan ett jämfotahopp mitt på min vänstra fot där jag redan har ett gammalt sedan en annan trampning. Gjorde lite ont men hon är ju ändå lätt. Märkte efter en stund att hon måste ha trampat på en nerv för det kändes ut i två tår trots att hovarna inte träffat där. Haltade omkring lite men tyckte det var väldigt lindrigt ändå. Väl hemma blir det allt svårare att gå, jag som hade tänkt gå en tur i skogen ikväll med Ludde :/ Får nog ta bilen upp till stallet ikväll.


:D

Idag kom Nangijala springande innan vi ens ropat på henne, hon måste hört mig och Celina prata på väg upp i hagen. Fick två söta gnägg som även lockade till sig våra andra hästar. Celina påstod att Nangijala inte gnäggat till henne den senaste tiden och inte heller till mamma som varit med henne. Jag är så elak att jag blev fruktansvärt lycklig över det haha. Jag är supertaskig jag vet ;) men troligtvis stämmer det inte helt.


Ingen respekt

Efter en händelse idag inser jag att Ladys respekt för Celina är ganska obefintlig. Celina skulle sätta på Lady ett benskydd och ska flytta bakdelen på henne i stallgången. Lady ignorerar henne totalt och låtsas sån ingenting så jag ger Celina änden av en hovkrats för att tryckande ska ge mer effekt. De följande fem minuterna skrattade jag så att tårarna rann åt de båda. Celina som trycker och tar spjärn i boxväggen för att få extra kraft, Lady som för det mesta låtsas som om en fluga satt sig på henne eller lutar sig åt sidan och håller emot av alla krafter. När Celina lyckades rubba henne ett steg eller två och lättade kom bakdelen genast tillbaka och det blev att börja om igen. Tyvärr måste ju Celina få Ladys respekt själv så jag kunde bara skrattande se på deras kamp tills Celina slutligen vann. Därför planerar vi träning från marken där Lady ska lära sig att respektera Celina och lära sig lita lite mer på henne. Bland annat då att kunna flytta bakdelen när Celina helt behagar. Har läst i en bok att det är en dominansövning eftersom hästen blir sårbar(?) när den flyttar bakdelen. Sammanfattningsvis ser iallafall Lady sig som ledaren då hon bestämmer var bakdelen ska stå, när hon ska flytta på den och att hon kan flytta Celina med den.


Ensamma kvar

Ikväll fick Nangijala stanna kvar i stallet hos mig medan Celina red iväg i 20min med Madicken. Först stod vi och kliade varandra i 10min och de andra 10min gick vi runt stallet och kikade. En saltsten hittades och den smakade otroligt gott tills jag var så dum att jag plockade väck den. Sen blev det lite betande och ett par smågnägg efter mamma innan hon dök upp. Mycket lugnt och fint för Madicken också. Skönt, för de dagar Nangijala är för trött för småturer i skogen kan hon stanna hemma med mig och vila istället.


Sugen på att måla

Har varit smått sugen i flera dagar nu på att måla. Kom av en slump in på videor på youtube med snabbmålande av hästar. Kikat på en massa såna och varit avundsjuk på deras photochop, penslar och kunskap. Vet dock inte om att jag ska experimenta lite och påbörja en ny bild eller göra klart den senaste som jag inte vet när jag började på.


Fråga om ridlektioner

Mamma kom hem idag och hade en fråga från mamman de de två syskonen som kommer och rider hos oss med jämna mellanrum. Den äldsta tjejen vill börja rida, men eftersom hon är så himla blyg tror inte hennes mamma det skulle funka så bra på ridskolan eftersom hon då kommer stå längst bak och typ inte våga göra någonting. Mamman hade hört hur duktig Ludde blivit sedan han börjat rida och därför undrade hon om jag kunde tänka mig att ge flickan ridlektioner på Lukas en gång i veckan i höst. Hon sa att hon förstod att det skulle vara svårt att ha en speciell dag och tid och menade därför att det gick bra att inte ha en fast riddag utan att bestämma allt eftersom. Jag skulle även få en slant för besväret. Hm, vet inte riktigt om jag ska göra det eller inte. Kan bli väldigt kul, men samtidigt blir det ju då en press på att det måste ske en gång i veckan och tänk om jag har massa annat att göra? Fast å andra sidan verkar jag ju ändå fått Lukas motion på min lott så antagligen skulle det gå åt ungefär lika mycket tid oavsett.


Grävande i spån

Medan Celina red Madicken idag fick Nangijala vara med mig i Ladys box. Lite gnäggande åt varandra ibörjan men sen tystade båda och Nangijala koncentrerade sig på att gräva runt som tusan i spånet. Det var ju nytt för henne i med hon haft halm i sin box hittills.

Är ju inga problem att sätta på grimman alls och egentligen inte att leda heller för hon vet vad man ska göra där. Numera fixar jag hagbyten själv och kan leda både Nangijala och Madicken samtidigt. Men lilla damen har fått för sig att hon inte vill gå till hagarna och när hon fattar att det är dit vi är påväg stannar hon och vägrar gå. Inte omöjligt att få henne att gå igen, men är ju lite jobbigt när man har en Madicken som drar och ett föl som vägrar gå.

Bilder från idag


Recept

Enligt önskemål från Nathalie: min egenuppfunna avtrillartårta!

Passade till vår kladdkakeform som väl var ca 2,5-3dm i diameter? Köpte en ny som var större vilket gjorde att jag fick gånga receptet med 0,5 för att få lagom mängd. Första gången jag skulle öka på receptet insåg jag att jag inte kan räkna längre. Skulle dela 2 ägg med två och var fruktansvärt irriterad på att det inte gick att dela, för det "blev" ju 1,5 ägg. Ibland kan man ju undra hur man tänker XD

Carros avtrillartårta -vaniljkladdkaka med chokladglasyr

Kakan

·         100g smält smör

·         2msk vaniljsocker

·         4dl mjöl

·         3,5dl socker

·         2ägg

 Chokladglasyr

·         2msk mjukt smör

·         Ca 200g choklad mörk & ljus

·         4-5msk florsocker

 

1.      Sätt ugnen på 175grader

2.      Blanda socker och ägg pösigt

3.      Blanda i mjölet och vaniljsocker i smeten

4.      Häll i det smälta margarinet

5.      Häll i en bröad kladdkakeform och ställ in i ugnen i 15-20min (Provstickan ska vara lite degig fortfarande)Låt kakan svalna medan du gör glasyren

6.      Smält chokladen i vattenbad och blanda samtidigt ihop smöret och florsockret

7.      Blanda allt till en tjock smet och bred sedan på glasyren på kakan. Ställ kallt. Pudra lite florsocker på om du har.


Armband

http://sierradancer.se/?page_id=140

Jag och Celina försöker alltid hitta ovanliga och lite konstiga presenter & julklappar till varandra och ikväll hittade jag den perfekta julklappen till henne! Ett armband gjort av hästtagel. Lukas har så mycket man att det inte komma märkas om vi tar från den och jag tror att jag ska ta lite svart från Madicken också och skapa en blandning. Önskar hett att jag vetat om detta innan Amy dog för då hade jag tagit från hennes svans och gjort ett armband.

Superfin att rida!

Lady gick som en klocka på ridlektionen idag och jag är fortfarande helt salig över det. Något seg i övergångar eftersom hon börjat brunsta igen, men annars gick hon nästan alltid i perfekt tempo (!). I galoppen blev hon stark när vi galopperat några varv och hon blev trött, men för det mesta gick det att hålla ihop henne ganska bra där med. Tror aldrig jag har ridit en lektion för Maria där hon typ inte haft någonting att anmärka. Enda anmärkningarna jag kan komma ihåg är att jag skulle ställa henne mer åt vänster, driva på i skritten ibörjan och så öppnan i slutet där hon var trött.

Imorgon blir det stillsam ridning med Calle för Ladys del, gissar att både hon och jag kommer ha träningsvärk! Sedan har Celina hopplektion med henne på onsdag.

Svarta fläckar

Idag när jag kom låg Nangijala i vindskyddet och sov för jag fick ropa två gånger på henne innan hon gnäggade tillbaka. Så jag gick dit och där låg hon i halmen men reste sig när jag kom. Jag hade med mig gummieskrapan och började gno på henne medan håret flög. Efter en stund kom Madicken som hade gått utanför och betat och Nangijala diade så jag satte mig ner i halmen. När hon var klar kom hon fram till mig, vek ihop benen och lade sig bredvid. Sedan hade vi en mysig timme :) Hon visade vart det kliade och jag kliade med borsten och hon la ner huvudet och halvsov. Så höll vi på i närmare en timme och tillslut var nästan hela hennes bogar svartpälsade liksom en bit upp mot halsen och bak mot magen.

Nangijala

Stod igårkväll att det skulle regna till ungefär 11 idag, men jag ser inget? Kollade på väderleksrapporten och det ska bli fint i flera dagar nu, perfekt, då kan jag hjälpa Nangijala att klia väck sin fölpäls mer gott samvete. Ska bli spännande att se hur hon ser ut idag, igår hade hon under dagen lyckats gnugga väck massa i ansiktet. Att gå upp och byta hage på dem är bland det roligaste för då får jag ju mitt välkomstgnägg <3


Mer ridning

Mamma börjar jobba denna veckan slog det mig precis. Det innebär att jag plötsligt får rida mycket mer. Visserligen börjar ridlektionerna imorgon för mig och så går hon Celinas på tisdag, men tisdag, torsdag och fredag är hon min. Har visserligen lovat att Calle ska få rida lite en dag, Lady ska få en vilodag och så hade Linnea bett om att få rida...hm...nåja, denna veckan kanske inte blir så full iallafall :P

Hemritt

Annorlunda att rida en stor häst idag, det har inte hänt på typ 2,5år? Tittade upp på henne och undrade om jag skulle komma upp eller om jag fortfarande är hyfsat vig. Jodå, upp var ingen fara, hoppa ner var lite värre för jag förväntade mig marken en halvmeter tidigare. Men Joylight var väldigt mysig måste jag säga och jag kan inte låta bli att sura lite över att jag aldrig fick henne på mina ridlektioner fastän jag ville det.

Nangijala

I förmiddags när jag som vanligt kom för att byta hade på Nangijala och Madicken såg jag bara Maddan beta uppe på kullen, halvvägs in i hagen. Så jag ropar på henne och Nangijala och ser ett litet huvud dyka upp mellan massa buskar. Jag ropar igen på Nangijala och då gnäggar hon högt och kommer nedspringande i full galopp till mig :D Underbara lilla föl <3

Tog massageborsten och kliade henne med den över hela kroppen och håret bara rasade av på halsen och bogen (och även andra delar). Vet inte hur länge jag höll på men tvingade mig att sluta när det började synas svarta fläckar på bogen och halsen. Jösses vad tunt håret är, typ ingenting ju. Men å andra sidan tycker jag det svarta håret på bakbenen från igår är mycket mer. Antingen växer det väldigt snabb eller är det ren önsketanke.

Nu ikväll fick jag ett välkomstgnägg också och när jag upptäckte hur mycket löst hår det fanns fick jag hämta massageborsten igen. Tror minsann det fanns mer löst hår nu ikväll än imorse haha, denna gången lite överallt på kroppen. Blev en tur i skogen för Celina och Nangijala var superpigg och hoppade omkring. När Celina travade en bit stannade jag kvar och väntade på dem. På tillbakavägen fick Nangijala syn på ett 40cm högt hinder på stigen som hon kastade sig över.


Kliar

Nangijala ville hemskt gärna bli kliad när vi skulle byta hage så jag plockade fram massageborsten igen och drog den över halsen och bogen. Åh vad det var härligt tyckte hon och fälsen flög av i luddiga tussar. Insidan av höger bakben var också härligt. Tunn, svart päls dök upp längs med halsen när jag slutade.

Dagens hopptävling i Mörrum

LD
Ganska pigg Lady som faktiskt stod still medan vi kämpade med broddarna. Har aldrig satt på såna innan så att jag fick in alla utom en är jag stolt över. Den sista fick en transportgranne hjälpa oss med och det var ren tur att den gick på för broddhålet i skon var snett så brodden hamnade bara snett. På framhoppningen blev det lite stopp pga av att Celina inte red så som Lady vill. På banan kom de till hinder nummer tre innan de var ute. Lady var lite rädd för hinderfångarna tror jag.

LC
Jättefin på framridningen och stod helt lugnt och halvsov bredvid framridningen mellan klasserna. Men inne på banan blev det utvägran på första hindret och sedan ett mycket försiktigt hopp över. Det var ett blått hinder med blå infångare som jag tror hon tyckte var riktigt obehagligt. Kanske att det smälte ihop med gräset?

Nåja, trots detta är vi faktiskt ganska nöjda med dagen. Ingen av oss, inte heller Celina, är arg eller besviken på Lady. Får tänka på att denna är den första riktiga tävlingen på minst 5 år och hon behöver en tid för att komma igång. Nästa helg är det Råby och förhoppningsvis kommer de över lite fler hinder, men någon allsvenska tävling blir det inte. Men Lukas verkar ju få vara med och både jag, mamma och Celina ska till alla tävlingar ändå och heja på våra lag. Ska faktiskt bli skönt att slippa springa runt och istället bara sitta och fota :)

Bild från Osby


Hahaha

Jag har äntligen fått förklaring till varför Nangijala har svarta fläckar över hela kroppen, allt från rumpan till insidan av bakbenen. Stod och borstade med en massageborste för det kliar så gott enligt Nangijala. En del hår lossnade så jag borstade extra där och hoppsan, fölstackarn var plötsligt lätt randig. På ena bakbenet lossnade pälsen i tussar när jag drog så nu ståtar hon med ett halv svart bakben. En del på båda sidor av rumpan försvann också liksom på frambenen. Upptäckte även att håret kring ögonen lossnade när jag kliade där. Min första reaktion var lätt förfäran, för pälsen under var så svart att jag trodde att det var huden. Min andra tanke var att min Nangijala ska vara mörkbrungrå, inte svart XD Min tredje tanke var lite panik igen över att pälsen åkte bort så lätt, pälsen under var ju sammetslen och jättekort, kommer hon inte frysa?

Bilderna är lite dåliga, svartheten framhävs inte riktigt och det ser nästan ut som om det ät svart hud och inte päls på bilderna. Men till och med jag var tvungen att dra i det svarta för att se att det verkligen var päls :P

Här ser man tydligt hur pälsen kring ögonen börjat lossnaÅhhhh....

www.alibannister.com
 Åh, hur kan man måla så? Jag vill med!!!!

Hoppning

Byggde upp en 2dm bana på fyra hinder till Ludde idag. Det var säker 3 dagar sedan han red sist och någon gång från det till idag har det sagt klick i honom. Om jag inte visste bättre skulle jag trott att han styrketränat benen eller nåt för grabben hade minsann muskler i benen idag! Bankade igång Lukas när han segade, tror aldrig han har gått i så bra tempo med Ludde innan! Runt banan red Ludde med bra tempo och hade riktigt bra koll på tygellängden trots att han för första gången hoppade med spö. Så jag höjde hindren till 3dm och efter första hoppet var Ludde lite skakad, han var inte beredd på ett riktigt hopp haha. Han kom igenom banan även om Lukas lyckas braka igenom ett hinder på nåt vis.


Äntligen

Fick äntligen tag i en sån där chip och ID-man. En man som pratar sådär lustigt segt och verkligen tänker efter på varje ord han säger. Dock verkade han syssla med shetlandsponnyer och hade ingen koll alls på welsh partbreed haha. Tur att jag är påläst :) Han skulle ringa ibörjan på veckan så bestämmer vi en eftermiddag/kväll. Skönt att det är över, jag hatar verkligen att ringa i telefonen, kvittar till vem.

Ont

Ryggen är stel som en planka, har haft så mycket träningsvärk i ländryggen att det snarare känns som blåmärken. Och så orkar inte Celina rida Madicken idag så jag fick rida henne på ridbanan. Det var jobbigt vill jag lova och den där mjuka traven som jag älskat är alldeles för mjuk så att det blir obekväm XD Helt knäppt, men så är det. Madicken går ju inte fram för fem öre som alltid så det är att driva som tusan och jag gillar plötsligt Lady jättemycket haha.


Mys

Blev välkomnad av ett massa gnäggande tidigt i förmiddags. Nangijala först som alltid men sedan stämmer Madicken i flera gånger och kommer springande till grinden. Använde den blå grimman idag och även om hon passade i färgen var den mycket stelar än den rosa :/ den blåa har så att man kan spänna upp/in en massa på nosen vilket gör den extra tjock där.

Skulle fota lite och blev kvar i stallet en timme även om det inte blev mycket fotande. Nangijala var som en kelig katt och Lukas skulle med mysa. Annars är ju Lukas alltid hårdhänt och gillar att tjuvnypas men de senaste månaderna har han blivit så himla gosig. Jag satt på en sten och han kom och snusade och noppade mig i nacken, ansiktet och håret med läpparna. Sen stod han bredvid och lutade huvudet mot min axel. Under de fyra år jag har känt honom har han aldrig uppfört sig så, är det kanske åldern som kelat till honom? Eller har han bara blivit uppriktigt fäst vid oss efter alla år ;) Celina och Lukas känner varandra ut och in praktiskt taget
På söndag

Camilla sms:ade och frågade om jag ville rida hem Joylight från betet till ridskolan på söndag. Det ville jag gärna, tycker det är mysigt (om det inte regnar) och så har jag länge velat prova Joylight :)


Massa ringande

Fick tag i en sån där chipmärkare/Signalimentsbeskrivare tillslut. Vad säger hon då? Jo: "Ska du vaccinera henne?" Öh...kände mig bra förvirrad och undrade vad jag hade missat, måste hästen vaccineras samtidigt?! Men nejdå, hon var tydligen en veterinär så det lönade sig bara att hon kom om Nangijala skulle vaccineras (suck, stod inget om att hon var veterinär på listan, men på flera andras). Så jag letade fram en från Svängsta istället men där tutade det upptaget.

Regn

Tack vare regnet (trots att jag avskyr det) fick jag åka bil till stallet på kvällen. Tänk att två riddagar har tagit så mycket på mig haha. Hästarna var högst upp i hagen och som så ofta stod Lady och Lukas bredvid varandra medan Maddan står lång iväg med Nangijala mitt emellan alla. Fick en glad gnäggning till svar när jag ropade på Nangijala idag också! Nu har det hänt så många dagar i rad att jag faktiskt tror att det är en vana som kommer fortsätta :D

Efter fem veckor är det dags att byta från den rosa fölgrimman till den ljusblåa. Två hål har jag redan spänt ut och denna veckan har den börjat sitta för tajt. Svårt att fatta hur mycket hon har vuxit sen hon föddes. Så synd :( jag som älskar rosa på Nangijala.


Långtur

Var iväg 2 1/2h med Alva i förmiddags. Planerade visserligen att rida en lång runda, men inte såhär lång. Red mot Vallhall för jag kom på att det var två år sen vi hittade och red den rundan, men halva rundan bestod av en nystenad grusväg som hade varit perfekt innan. Den var ju klart bättre än för två år sen, men vi fick skritta större delen av den. Var skönt när vi kom ut på asfalt och sedan svängde in på en superfin mjuk skogsväg och kunde låta hästarna sträcka ut. Sedan blev det en stund skritt igen och en del tänkande för min del då jag skulle hitta den nästan igenvuxna skogsstig som leder till slutet av Skyesjönsvägen där vi brukar galoppera. Kalhygget med stigen var dock igenvuxet så vi fick rida i kanten och följa den innan vi hittade resten av vägen. Sedan blev det mycket trav och galopp vid Skyesjön och plaskande på vägen. Någon gång från plaskandet och de drygt 45min vi hade hem tappade Lady sitt ena senskydd. Irriterande men jag tror och hoppas det ligger i skidbacken.

Båda hästarna lite tröttare efter igår, men Lady hade ändå ork att låtsas vara rädd för allt. Måste säga att Lukas nog har bra kondition, han har gått 1,5h igår, i förrgår, 2,5h idag och gick piggt på hela vägen.


Passgrejor

Har försökt i flera dagar ringa efter någon som kan komma och chipmärka och göra en signalimentsbeskrivning av Nangijala till hennes pass. Den första jag provade hade ändrat hemnummer och mobilen har tutat upptagen i två dagar, tog en annan men hon svarade inte. Får prova igen imorgon.

Kvittot på vem som äger Nangijala är iallafall fixat. Camilla skrev ihop nåt avtal där hon avsäger sig allt ansvar på Nangijala. Jättebra skrivet men har börjat fundera om de inte vill ha lite mer tydligare vem fölet är, hon benämnde henne bara som "Nangijala, efter min ponny Madicken" typ. Pappan kanske borde stå, och ras och färg med.


Aj

Nangijala fick nåt fnatt idag och sparkade bakut och råkar träffa mitt ena ben, aj, det blir ett snyggt blåmärke av det där. Men eftersom hon gnäggade även idag när jag ropade på henne förlåter jag henne ;)

Hon älskar föresten Lukas. Hänger efter honom, betar med huvudet tätt intill hans, står och nosar på honom... Lady gör sitt stoskrik jämt och ständigt så hon är inte Lika kul
På tur med Alva

Alva och jag red Surkärringen med galopp på Lommaklint idag. Lady urfånig och bara var "livrädd" för allt och ville bara fara runt i världens fart. Lukas pigg (hur orkade han efter igår???!!!) men kontrollerbar tack och lov. Var lite smått orolig över galoppen i Lommaklint med tanke på alla skenincidenter Celina har haft där, hon tycker verkligen inte om den rundan längre för att han är så jobbig där. Var ett tag sen jag red Surkärringen men ett ca 60cm högt hinder fanns kvar på en stig! Dock var detta livsfarligt enligt Lady så det blev en halvt tvärstopp ett par meter innan och sedan ett gigantiskt hopp ut till vänsterkanten över stocken så att vi fick alla blöta grenar på oss. Men, Alva råkade ut för en liknande sak med Lukas så det gick jämt ut ;)

Alva kommer och rider med mig imorgon igen och det blir ännu en rejäl tur tredje dagen irad, nu måtte väl Lukas gått ner ett kilo eller två?


Madicken

Tog en barbackatur på Madicken idag med Nangijala i släptåg, gick jättebra att rida ensam med dem, fast 50m från gården sticker Nangijala före i galopp och försvinner medan Maddan lunkar på utan att bry sig.


Full fart i hagen


Varm om hjärtat

Ropade på Nangijala när jag kom till stallet och bara såg Madicken. Blev helt varm om hjärtat när jag genast fick höra henne gnägga tillbaka inifrån vindskyddet. Hittade henne liggandes i halmen där.


Långtur med rockarden

Celina åker bort med en stallkompis idag och är borta till torsdag eller fredag. Celina är ju Celina så hon packade i sista minuten vilket betydde att hon inte hann rida Lukas eller Madicken som hon ville. Lukas är fruktansvärt tjock nu, revbenen känns inte nästan och han har valkar överallt så alla dagar jag orkar och hinner ska jag motionera han på förmiddagen. Två pass per dag alltså, jobbigt med nödvändigt för han! Idag selade jag och spände fast han vid vagnen, satte på mig regnkläder och gav mig av på en långtur på mer än 1 1/2 timme. Så tråkigt att vi har så dåliga körvägar, bara asfaltvägar om man inte rider längre bort. Körde spökrundan till skyesjön eftersom den sista har en jättelång grusväg. Hade blivit trav och skritt innan dess men där manade jag på honom i galopp och han fick verkligen trötta ut sig. Dock försökte han vända flera gånger så vi bråkade en del. Hemvägen gick dock jättebra men då började han bli lite trött av allt galopperande. Efter galoppen blev det mer trav och ganska mycket backar uppåt så när han tillslut fick sakta av var han trött, svettig och flåsig. En halvtimme hemifrån började åskan mullra så Lukas fick trava i maklig takt en del av asfaltvägen hem. Sedan var han mör och fin haha. Orkade inte ge sig upp i hagen till de andra utan stod och gnäggade åt dem att komma ner.


Inne för regnet

Ett trevligt åskväder ikväll fick mamma och Celina att vänta med sina hästar i stallet innan de tillslut fick ge upp. Madicken och Nangijala var med inne för jag tänkte pyssla med fölis. Slutade med att jag satte mig i boxens kortsida och att Nangijala efter en stund lade sig framför mig. Sen blev hon störd av något, reste sig, diade lite och kom sedan och la sig på min vänstersida och halvsov i en halvtimme. Då hade mamma och Celina gett sig av hem och jag satt hon kände mig ruskigt sömnig. När Nangijala reste sig upp för att dia la jag mig ner eftersom de var på andra sidan boxen. Har ni tänkt på vad halm är mjukt och hur varmt det blir när man ligger på det? Så jag låg där och kände hur ögonlocken började trilla ner då Nangijala kom till mig, nosade grundligt på mig och la sig sedan ner igen längs med min vänstersida så att huvudet var i höjd med min mage om hon hade lagt ner huvudet helt.

Kanske, kanske var det inte bara en slump att hon la sig ner tre gånger bredvid mig? Hoppas kan man alltid!


Provsmakning

Lät Nangijala smaka på en hästgodisbit igår. In åkte godiset och runt i munnen for det. Trillade ut helt i min ryktlåda men Nangijala fick tillbaka det och lyckades äta upp den. Gav henne en havrefraskudde (Celina lägger såna i Lukas godisboll) och det åts kvickt upp och blev faktiskt söndertuggad och svald.


Pratig ponny

Till min stora förtjusning verkar det som om Nangijala kommer bli en sån där pratig häst som Amy var. Just den delen av Amy saknade jag mycket för hon hummade och småpratgnäggade ofta medan de andra hästarna nästan aldrig säger nåt. Ropar man på Nangijala när man kommer får man oftast ett sött litet gnäggande till svar, detsamma om hon inte vill att man ska gå eller att jag tex försvinner in i vindskyddet för att mocka. Idag gnäggade hon två gånger åt mig när vi skulle byta hage.

Nangijalas päls har plötsligt skiftat färg och blivit väldigt brun, syns tydligt att man, lugg och svans är svart nu och tillsammans med svarta mulen, svartheten kring ögonen och de avkliade fläckar där det numera börjat växa svarta hår på känns det inte som om det är min fölunge längre haha.

En bestämd fölflicka

Jösses, att släppa ihop flocken igen har inte precis förbättrat Nangijalas beteende. Det där med bakåtstrukna öron, hugg och sparkade är ju superkul tycker hon och experimenterar glatt på de andra hästarna. Idag har jag sett henne gå och försöka jaga bort både Lady och Lukas, sparkat efter Lukas, försökt springande "jaga" iväg dem med blottade tänder och öronen bakåt, ja till och med sin mamma ger hon sig på med samma mynt! Mycket intressant att titta på... särskilt som Nangijala samtidigt försöker tugga luften och visa undergivenhet.
Idag har hon iallafall fått hälsa och nosa på både Lady och Lukas för Madicken orkar bara jaga bort dem ibland.

När jag rykte henne idag kom pappa och Zorro. Nangijala är inte rädd för honom längre så han svansade kring benen och fick för sig att noga på höger bakben. Det blev att kvickt hoppa undan för Nangijala höjde benet och sparkade. Sedan var Zorro sååå ursäktande och höll sig en halvmeter ifrån. Dock nosade han och Nangijala på varandra nos mot mule och hon fick sig en slick, så vänner är de nog.

Tog en liten promenad med med Maddan och Nangijala och kikade på ån. Ljudet var jätteläskigt ;)


En ny blivande drottningtyrann

Hopsläppet igår gick jättebra och flocken tillbringade hela eftermiddagen tillsammans. Madicken var hemsk elak mot Lady medan Nangijala for omkring i galopp och var jätteglad. Maddan var inte glad när hon kom för nära de andra två, men när Nangijala fortsatte galoppera omkring i vida cirklar och stanna till för att kika på de andra, gav hon upp.

När det var dags att byta hage igen stod Lady vid grinden och Madicken och Nangijala stod längre bort. När vi kom ropade vi på Nangijala och hon och Madda kom gående. Då händer en sak som framkallar ett stort skrattanfall: Nangijala, som går 5m före, lägger öronen bakåt när hon går mot Lady. Hon ser verkligen inte sur ut, men Lady, som ser att Madicken också är på väg, går genast iväg. Jaha, då är det minsann som det står i böckerna, stoföl härmar ofta sin mamma. Snart har vi två drottningtyranner i hagen.

Hopsläppadagen

Idag blir det ihopsläpp för alla fyra ponnyerna och för första gången ska alla gå tillsammans över dagen i stora sommarhagen. Mamma kommer vara ett jobbigt nervvrak dock XD

"Nattpromenad"

Knappt tio över nio ikväll gick vi ut med Madicken och Nangijala, hallå, när blev det så mörkt?
Celina red barbacka och jag ledde Nangijala för vi tog en ny ridväg och gick hemåt oss. Vilket betydde promenad på en grusväg ca 4m från stora vägen. Bilarna var lite läskiga när de susade förbi tyckte Nangijala och hoppade lite på stället. Annars gick hon snällt bredvid mig och eftersom Madicken var jätteglad över annan väg skrittade hon på så att vi var ca 5m efter och fick trava ikapp imellanåt. Bra det för jag hade ändå tänkt lära henne att trava när jag smackar på. Kom tyvärr knappt fem minuter bort innan det började regna och när det blev värre vände vi och gick hem eftersom vi bara hade linne på oss. Regnet öste nästan ner när vi kom tillbaka, en härligt svalkande dusch efter ett svettigt dressyrpass!

Fina Lady

Lady var gudomligt fin idag. Åh så lycklig jag var under första halvtimmen av dressyrpasset när jag märkte att nosen behöll sin plats även när jag bytte tempo eller gjorde halt. Jag var helt salig av lycka och det känns äntligen som om vi kommit en bit vidare på vägen. Till och med galoppfattningarna ibörjan gick utan nosen som högsta punkt! Men efter en halvtimme tröt krafterna och tempot ökade så jag fick göra miljoner halvhalter kändes det som. Tränade lite skänkelvikning och hon drog iväg i slängtrav men fick ändå några skänkelvikningar längs med långsidan som jag var nöjd med, det var duktigt för att vara jag haha. Avslutade med lite galoppfattningar och avbrott till antingen skritt eller trav. Avbrotten är hon duktig på, jag tycker inte jag bromsar upp så mycket, men det hände fler än en gång att det blev skritt istället för trav eller halt istället för skritt.


Mamma med Nangijala

Igårkväll var jag borta så för första gången var det någon annan som skulle sätta på Nangijala grimma och leda henne. Celina fick lirka med kliande innan hon fick sätta på grimman men ändå ta det ganska försiktigt. Tror dock inte det egentligen var något problem, bara att Celina inte var säker på hur mycket hon kan ta i henne. Ibland försöker hon ta några steg, men håller man i grimman så stannar hon, inget panikivägstickande längre. Samma grej gällde mamma när hon skulle leda henne in i paddocken. Fick höra att hon sprungit efter Nangijala och hållt längst ut i grimskaftet (haha). Mamma och Celina: Nangijala är inte gjord av porslin och kan både ta på grimman och gå sansat ;)


Fölpälsen börjar falla

Fölpälsen har börjat trilla av. Mulen är numera nästan helt svart och det beigegråvita som var på den krymper allt mer för var dag. Idag såg jag att hon tappat päls kring ögonen också. Har hänt på bara några dagar verkar det som för när jag kikar på de senaste bilderna märks det knappt.

Bara någon dag gammal med ljusgrå mule. Nu sträcker sig det vita ett par centimeter ovanför näsborrarnaTidig morgonlektion

Var i stallet strax efter nio med mamma imorse. Ludde skulle rida Lukas och Calle ville hemskt gärna rida så det fick bli dubbellektion idag. Blev cavalettiridning i skritt för Calle och trav för Ludde samt ett hinder. Calle ville hemsk gärna trava över bommarna men jag sa att han fick lära sig rida lätt först. Satte på Lady gummiebandet vilket fungerade superbra! Långsammare tempo och mindre skumpande för Calle som tillslut kunde rida själv och rida lätt kring fyrkantspåret.

Nangijala och Madicken var gräsklippare på gräsmattan sålänge och killarna stannade kvar och så satt vi och pratade en stund när Lady och Lukas var i hagen. Idag har de fått byta hage igen och vi ledde upp Nangijala och Madicken högst upp i stora sommarhagen vid huset för att hon ska lära känna den. Nangijala stod nyfiket och kikade över staketet på alla konstiga saker i trädgården.


Det som förgyllde min dag

Tänk vad lite som ibland kan göra en människa så strålande glad!

Innan vi ställde tillbaka transporten plockade vi ut Maddan och Nangijala ur hagen och gick för att kika lite på transporten. Sist vi gjorde det efter Ladys vaccinering för ca 2 veckor sedan kunde jag inte leda Nangijala och knappt få på grimman (inte få på?) så jag kunde bara gå bredvid släpet med Madicken och så fick fölis nosa bäst hon ville. Men idag var det grimma och grimskaft och medan Madicken betade bredvid gick vi sakta uppför länden medan jag kliade och berömde varje steg hon tog. Efter knappt 5min var vi inne och hon nosade lite innan jag gick ut med henne och berömde. In igen och hon fick en grundligare inspektion. Hittade transportgrimsaften i gummie, började tugga och sedan dra. Pang sa det när hon släppte och hon hoppade ut (fast rätt lugnt). Men hon följde snällt med mig in igen och stod där tills jag ledde ut henne. Åh vad jag var stolt över henne!!Jätteseg Lady

Vad vi förväntade oss: En jättepigg Lady som skenar runt på banan, vägrar stå still vid sadling, uppstirrad och nervös inför både hinder och saker runt om.

Vad vi fick: En trött och seg dam som inte brydde sig alls om att hon var på en främmande plats med främmande hästar. Seg att rida och ville helst inte hoppa eller gå fram. I 70cm hade Celina inte väckt henne så det blev ett stopp på första och ett på andra, sen kom båda igång och gjorde massa lustiga hisshopp under resten av banan. Andra klassen fick dem väl tio uteslutningar innan de tagit sig runt banan så det var tur det var en pay and jump!

Celina var besviken och mamma arg på sin häst även om jag tror att det lika mycket var Celinas fel som Ladys att det gick som det gick. För rädd för hindrena verkade hon inte vara, det var mer att hon inte hade lust i värmen. Lady, som alltid ska gasa på ökade knappt farten trots extra påtryckning av spö och sporrar.

Dagens - : Lady vill tydligen inte hoppa i värme
Dagens + : Hon är iallafall inte säskilt rädd för nya hinder/platser

Nästa helg är det tävling i Mörrum och veckan efter Råby, sen får vi väl se om det är värt att "förstöra" genom att vara med i laget. Isåfall får det väl bli vanliga tävlingar, men jag tror det kommer blir rätt bra med svalare dagar.

Pay and jump

Snart bär det av till stallet och vidare till pay and jump i Osby i värmen. Lite förvirrande när det är drop in på anmälandet och vi inte vet när Celina och Lady ska rida. Vem vet, det kanske bara bli vi och ett par andra haha?


Fick rida lite idag!

Ja minsann, Celina var så trött efter ett halv dressyrpass på Lady att hon valde att putsa och överlät Madicken på mig. Blev en kvarts skritt och trav på ridbanan och Maddan var inte alls glad över att jag satt upp. Mig kan hon inte maska med som med Celina utan fick trampa på ordentligt. Celina stannade till och sa avundsjukt "sådär går hon inte med mig" haha.

Högt var det att sätta sig på henne, och rätt brett också. Och så mjuka gångarter! Hjälp, jag tyckte först hon gick ojämnt i traven för den var så "smygande" innan jag kom in i den igen och mindes att hon faktiskt går så. Ingen kondition har hon ju, men så ska det ju vara. Men annars var hon fortfarande rätt mjuk i båda sidorna, fast som alltid stelare till höger. Dessa små minimotionspass har iallafall lugnat ner henne och rymningsdumheterna är borta igen.


Balansträning

Igår kväll/natt, precis när jag höll på att somna slog en tanke plötsligt mig. Jag har fokuserat på att lära Ludde att rida lätt, inte sitta ner i traven och då är det väl inte undra på att han inte har utvecklat de muskler som krävs för att orka sitta kvar i galoppen. Så därför blev det voltige för grabben idag! Plockade väck stigbyglarna och inga tyglar och sedan var det balans på hög nivå. Nudda olika kroppsdelar i skritten, röra Lukas öron och svans, vicka på tårna, träna på att ha benen där dem ska vara och hälarna ner (han drar gärna bak benen och ner med tårna). I traven blev det jopbbigt först och han fick hålla i framvalvet för att sitta, men i slutet kunde han göra alla rörelser han gjorde i skritt och var mycket säker. Lite jorden runt i sadeln blev det också och galopp (fast med stigbyglar). Nu får vi väl se om han inte får lite träningsvärk imorgon, fast känner jag Ludde rätt kommer han antagligen inte medge det eller kommer han gnälla och linka runt överdrivet mycket.


Byte av hage

Hästarna fick byta hage tillfälligt under dagen. Lukas och Lady blev jätteglada över sitt vindskydd och Madicken över att vara i en ny hage för första gången på en månad. Nangijala fick en elkyss av staketet och går nu inte närmare än en halv meter.


Ska Lukas få komma ut och tävla i höst?

Det verkar nästan som om Lukas kommer få hänga med på ponnyhoppallsvenskan i höst också. Elin W, som skulle hoppat sin låneponny Hugo kan tyvärr inte vara med eftersom han har sparkat sig själv så illa att en sena har gått sönder. Celina slösade inte mycket tid innan hon dök på Elin och tjatade om att hon skulle vara med på Lukas. Fast det behövdes inte alltför mycket tjat innan Elin sa att hon gärna gjorde det om hon fick för sina föräldrar haha. När de hämtade henne frågade hon sin mamma och nej, det gick väl bra om de fick träna ihop sig lite innan. Kan bli roligt för Lukas att komma ut och tävla som han älskar, fast då får jag och Celina minsann slita för att behålla den goda konditionen, och det blir nog inte alltför lätt om det ända tills november. Fast på det sättet kommer vi inte kunna lata oss med hans motion haha.


Besök av Wallstenarna

Syskonen Wallsten väckte Celina imorse och dök sedan upp ett par timmar senare. Blev en rolig eftermiddag med bad i ån, bad i vår pool och sedan en lagtävling. Jag och Elin förlorade alla grenar mot Celina och Johan. Blev en sväng till stallet innan de skulle hem för att titta på Nangijala som dock inte var intresserad av att hälsa.

Provade att släppa ihop hästarna en stund när Wallstenarna åkte hem. Lukas in först och man kan väl säga att Nangijala förstörde lugnet för hon gick fram för att hälsa och Madicken blev ju vansinnig och jagade iväg Lukas. Sen blev det lugnt en stund så vi släppte in Lady som blev bortkörd med ett saftigt bett i rumpan. Lite jagande runt hagen, lugnt och sedan ännu mer jagande när Lukas nyfiket närmade sig och sedan var det över och alla började beta. Då blev det dags för dagens motion och medan Lady fick rida ut med mamma fick Lukas först longeras en bra stund och därefter löshoppas. Han hoppade 80 som högst och var bra över när vi lyckades väcka honom. Skavsåren var jättefina så det hade nog gått att rida imorgon, men istället får Ludde och Calle longeras och träna balansen då hade jag tänkt.

RSS 2.0