Hästskojakt i ett dike

Mamma har mycket på jobbet för tillfället så jag har fått rida Lady mycket de senaste två veckorna och detsamma blir det två veckor framåt. Idag kände jag för en härlig galopptur vid Lommaklint så jag och Lady stack dit. På vägen dit låg det en massa tallgrenar och avhuggna grenar och skräpade så jag satte upp ett 60cm högt hiner över halva vägen och hoppade det på vägen hem. Mycket roligt tyckte Lady :)
Men sen kom ju en mindre rolig sak, när jag skulle kratsa hovarna hemma igen upptäcker jag att Lady saknar vänster framsko med tillhörande snösula. Typiskt, verkligen typiskt, men jag vet ialalfall var skon ska ligga. Eller borde ligga iallafall. Det ligger fortfarande kvar massa grangrenar överallt sen de avverkade i höstas och just en sådan hög klev Lady rätt upp på eftersom hon inte ville blöta hovarna i en vattenpöl. Problemet var bara att den grenhögen bestod av en massa grangrenar för det dolde en grop ner i vatten där det även fanns massa vatten, is och lera. Så Lady fastnade ett par sekunder men kom sedan loss och några minuter senare tyckte jag att hon gick konstigt när vi korsade en stenig väg. Så jag gick upp i skogen utan häst och började dra och slita i grenhögen, får väck hälften men resten är fastfruset i is och gick inte bort. Efter en halvtimmes slit är händerna bruna av smuts och kletiga av kåda och jag går surt hemåt. Skon och snösulan grämer mig verkligen så jag ska dit upp igen imorgon med en såg och leta igen. Nu är jag nog lite överdrivet envis, men jag SKA hitta den.


Benskydden

Benskydden passade precis till Lukas när vi provade dem :D Åh, vad fin han blev i dem och Celina var jätteglad för då han han ha dem på tävlingen på söndag.


!!!!

Skydden till Lukas kom idag i brevlådan :D jösses vad snabbt, beställde dem ju i söndags och det stod att det normalt skulle ta 7 arbetsdagar och nu är det den fjärde. Jättesöta små svarta skydd, jag både tror och hoppas att de ska passa denna gången! De är ju mycket mindre än de förra vi testade. Nu ska jag iväg och rida Lady och mocka, skydden tar jag med mig för att prova och Celina ska dyka upp efter skolan för hon vill ju självklart inte missa provningen av skydden :P


Sjuk shettis?

Ja det är frågan... Han uppförde sig inte normalt på hopplektionen idag. Ingen fart i honom alls och var riktigt seg och så har han inte varit sen värmeböljan i somras. Han hoppade ju allt han skulle, men rev en del. Hade han börjat vägra hade jag och Celina genast gått ut med honom för då skulle han varit sjuk. För ett år sen blev han rejält sjuk den första och enda gången han vägrade hoppa ett hinder med tunnor under trots att han hade hoppat dem innan, då tog det 3 veckor innan han var helt återställt :/ Så vi får hålla ögonen på vårt lilla busfrö och hoppas bara att han bara var trött för dagen. På söndag är det hopptävling i Sporren med både en allsvenskeklass och en LC.

Nytt bett

Jag och Celina har börjat få nog av Lukas ostoppbarhet och skenturer i skogen så nu har jag bestämt att det nog är dags att skaffa ett nytt bett. En kompis tyckte att jag skulle skaffa ett pessoa. Problemet är ju att Lukas vanliga bett är 9,5cm. På börjes var det minsta 10,5, men på hööks fanns det faktiskt ett i rätt storlek. Fast frågan är om inte Lukas kan ha 10,5 iallafall, han har ett ganska stort huvud och jag har för mig att jag innan funderat lite på om hans bett inte är något små. Därför hade det varit bra om vi hade kunnat låna och prova ett så att vi vet vilken storlek han ska ha och om det funkar på han. Ska kolla med ridskolan ikväll när Celina har lektion, de hade en b-ponny för många år sen som hade ett sånt bett som borde vara 10,5, hade varit bra om vi hade fått låna och prova det på han. Han har alltid gått på ett vanligt tredelat bett.


Madicken

Mamma började inte jobba förren efter lunch så hon och jag tog en tur tillsammans i skogen. Lukas fick bli kvarlämnad i hagen och han verkade riktigt ledsen och arg över det för han gnäggade både när vi gav oss av och när vi kom. Annars brukar han inte bry sig särskilt mycket.
Madicken var pigg och på gott humör idag och överraskade mig med att sticka iväg och bocka när vi skulle galoppera. Haha, att magen inte är i vägen :P

Fick känna fölet sparka idag igen :) Stod och borstade Madicken som nästan sov när hon plötsligt höjer huvudet och knuffar mig bakåt (jag stod vid bogen), då slogs jag av tanken att jag inte känt efter fölet idag och satte handen under magen. Jovisst, där rörde sig något :P

Full fart

På dressyrlektionen igår med Lady blev vi efter halva lektionen tvugna att knyta upp tyglarna och rida utan. Det blev ganska mycket kaos efter det kan jag säga :P Lady tyckte det var lajbans och sprang omkring i ökad trav och gjorde sitt eget race utan att alltid lyssna på vad jag ville. Att bromsa var praktiskt taget omöjligt, men styra gick ganska bra förutom att hon skulle ikapp de andra hästarna. Fast när vi alla red på en stor volt tyckte hon vi gjorde lite väl tråkiga saker så plötsligt fattar hon galopp och tar en vända på andra sidan ridhuset :P Rolig lektion var det iallafall och sen var det princesstårta efteråt. Ganska god blev den, fast nästa gång ska jag ha mer fyllning :)

Min allra första egengjorda princesstårta :)

Busshettis

Var en vända till stallet efter lunch för att rida Madicken. När jag kommer till hagen ligger två hinkar på sidan, jag reflekterar inte mer över det utan går och fyller på dem. När jag har ridit Madicken och ska släppa ut henne i hagen ligger alla hinkarna utvälta och då upptäcker jag att marken där dem står är blöt och lerig, det var den när jag fyllde på hinkarna också. Suck, nu har Lukas börjas med sina hyss igen. Det är så jobbigt när han välter ut vattenhinkarna med mening, gärna mitt framför ögonen på oss människor och sedan står han där och ser glatt på oss. Tur att det är sommar och snart dags för att ha vatten i badkaren för dem kan han iallafall inte välta


Bilder

Här kommer ett par bilder från dressyrlektionen i lördags :)


Hehe

Kom att tänka på mitt och Celinas skojande om ponnyakuten från i fredags så jag kollade upp det nyss och jovisst, det ska bli av iår igen. Funderar allvarligt på att söka in åt Celinas vägnar :P bara för att se vad som händer liksom. Fast om de kom till uttagningen så skulle det säkert sluta med att Lukas antingen är seg som sirap i sommarvärmen eller att de tittar på problemet och på Celina och sedan anmärker att hon börjar växa ur Lukas och skaffa en större ponny istället....


Söndag

Tanken var att jag skulle rida en runda med Madicken och sedan stå och borsta väck hår på eftermiddagen, men lagom tills dess var jag helt slut så jag somnade i soffan i en timme. Efter lunch hade vi besökt en vän till mamma och fått se alla hennes söta lamm som efter en stund tuggade på allt :P Hår var ganska populärt och jackärmar, men fy vad de var söta!
Efter att ha piggnat till något av tuppluren gjorde jag själva kakan till princesstårtan som jag ska bjuda min ridgrupp på imorgon. En tredubbelavtrillningstårta måste ju vara något extra eller hur ;) Har dock aldrig bakat en sån innan så hur den smakar blir en annan fråga. Är ledig från högskolan imorgon så jag har tid att både fixa klart tårtan, rida och laga middag till familjen innan det är dags för dressyrlektion på ridskolan.

Dressyrlektion

Efter att ha ägnat 2h åt ogräsrensning höll jag en "dressyrlektion" för mamma och Celina nu när paddocken äntligen var torr och fin. Innan Celina började i sin hoppspecialgrupp på ridskolan vad det jag som höll hopp och dressyrlektioner för henne och nu var det nog ett halvår sen sist. Upptäckte att jag verkligen saknat det och Celina sa detsamma och menade att Lukas behöver våra dressyrträningar för han har tappat sin fina form sen vi slutade, så i vår ska vi börja med dem igen :)
Mamma fick sig ett pass på Lady också och skillnaden nu från i höstas är att jag lärt mig mer om hur man ska rida Lady så det var lättare att hjälpa henne. Nu är min mamma ingen stjärna på dressyr, hon har ägnat sina paddockstimmar på att lära sig att volta i trav och samtidigt sitta ner utan att skumpa, men idag sken hon som en sol efter ridningen. Med hjälp av mina ständiga "gör halvhalter" gick Lady i en trav som mamma faktiskt kunde sitta ner i och korta stunder gick hon även på tygel, åh vad mamma var stolt. Vi avslutade lektionen med att hästarna fick hoppa några språng och mamma hoppade 55 som högst (fast Lady hoppade 2dm extra högt) men var supernöjd. Celina ville bevisa för sig själv att Lukas utan problem kan hoppa 70 (hon vill tävla LB på en tävling i mitten av april) så jag höjde hindret och Lukas hoppande lekande lätt över det. Då upplyser jag Celina om att hon faktiskt hoppade 75 och min härliga syster skiner även hon som en sol resten av eftermiddagen.


Winnie

Camilla kom och berättade att hon hade pratat med Winnies ägare och att Mino tyvärr kommer avlivas inom de närmsta dagarna, alltså någon gång under veckan som kommer. Kommer blir ganska sorgligt även om jag inte känner Mino, han och Winnie ska ju alltid komma och hälsa när vi rider förbi deras hage :/ Eftersom inte betessäsongen börjat än på ett tag innebär det att Winnie kommer få Amys box (kommer jag nånsin sluta kalla den för det?) och det är med blandade känslor jag tänker på nästa vecka. Det blir kul att Winnie kommer, men Mino "offras" ju för det och så ska hon stå i Amys box som har stått tom sen Amy dog... när Lady flyttade till Nogelid vägrade jag låta henne få Amys box, jag stod inte ut med att se en annan häst i den, så Nina kanin fick den över vintern. Det känns lättare att ge Winnie den, men det beror nog på att hon bara har den till låns tillfälligt. Skulle Lady fått den hade den blivit "Ladys box". Till jul kommer Madickens föl få boxen, men då har det ju gått 1 1/2 år sen Amy dog, då känns det kanske lättare?

Shetland benskydd

Jag och Celina har länge velat få tag på benskydd till Lukas, även fastän han kanske inte behöver det. Vi prövade att beställa ett par i storlek shetland från Horze för något år sen, bakskydden passade men framskydden var flera centimeter förstora :( de var typ 19cm och Lukas behövder 12-14 tror jag. Började leta lite mer igårkväll och hittade faktiskt först ett par läckra röda senskydd på ponnyprakt som var 16cm som nog inte passar, sen hittade jag dessa skydd som var 14cm höga och där det fanns bakskydd som passar Lukas :) Nu är jag dock osäker på vad jag mätte att Lukas skulle ha i storlek, hade för mig att det var 12cm, men då trodde jag att Horze-skydden var 16cm så det är möjligt att han faktiskt kan ha dessa :D Skulle bli jättegulligt på honom!


Ogräsborttagning

Solen ger en verkligen mängder av energi och jag har till och med blivit sugen på att göra tråkiga saker som att städa och rensa ogräs. Kanterna i paddocken har jag tänkt rensa i typ 2 år men det blir aldrig av. Men så igår var det äntligen dags och till min stora förvåning var det faktiskt roligt! Fick väck stora ogrästussar som var stor som en fotboll och vägde ett halvt kilo. Jobbade i nästan en timme men har fortfarande mängder kvar. Ena långsidan som väter mot hagen är väldigt sned och det är där jag håller på att rensa för att försöka göra kanten rakare.
Lady

Visst är Lady supersöt i ljusgrönt? Stor tumme upp till mamma som köpte schabraket :)

Red Lady idag med Celina och Lukas och det blev en ganska galen ridtur. Jag som har tyckt att Lukas lugnat ner sig på sista tiden men idag skenade han iväg och vägrade nästan stanna trots att Celina sågade till ordentligt med bettet för att han skulle lyssna. Nu är jag verkligen inget fan av att såga i tyglarna, men tyvärr är det enda sättet det går att få stopp på Lukas :/ När han sticker (vilket han gör typ hela tiden i galoppen) drar han ner och fram huvudet och biter tag i bettet. Han blir totalt okänslig och totalt oböjbar med den starka hals han har. Att dra i tyglarna ger ingen respons, att dra i en tygel rubbar inte huvudet en milimeter. Sågar man till en gång drar han åtminstånde upp huvudet så att man kan få lite kontroll tillbaka. Idag var det ändå inte så illa för han stannade tillslut när han skulle, en annan gång skenade han 300m nerför backar och uppför innan han lugnade sig och då hade jag ändå stannat Madicken och kommit utom synhåll. Vet faktiskt inte vad vi ska göra åt honom så jag skojade med Celina att jag skulle anmäla henne till ponnyakuten. Hon svarade skeptiskt att hon inte trodde att de skulle kunna fixa problemet haha. Jag håller nog nästan med :P
Mystur med Madicken

Jag chansade och packade ner en matsäck i sadelväskorna och gav mig av iallafall :) Och nej, inget regn blev det, dök istället upp lite sol ibland. Red till en äng som kändes som om den borde höra hemma i ett träsk, hovarna sjönk ner jättemycket när Madicken gick där, men vi hittade en någorlunda torr plätt där jag hoppade av och dukade upp min matsäck. Madicken fick gå lös och beta av det lilla gräs som fanns och verkade nöjd med det tills jag plockade upp mina tunnbrödsrullar. Oj, vad det var intressant det var, vad det ätbart? Jag gav henne en bit av brödet och nickade och kastade med huvudet en lång stund så jag hann ta några tuggor. Men efter det var hon efter mig som jag vet inte vad, kunde knappt äta något själv haha. Fick ge henne mer brödbitar så kunde hon rista på huvudet medan jag åt. Lite mer grät och sol hade gjort allt perfekt :) måste göra om det. Jag virade in kameran i en fleecetröja och stoppade ner den i ena sadelväskan, så därför kan jag bjuda på bilder från turen.

Ser ni hur brun Maddis är? I fällningsperioden blir hon plötsligt brun, fast om det beror på pälsen hon fäller eller om det är all smuts hon rullar in sig i när det kliar vet jag faktiskt inte :P

Söta flicka <3
Mmm...snabba och enkla "kanelbullar" :)


Bild tagen från hästryggen

Vart försvann solen?

Ja, vart tog den vägen egentligen? Jag visste att det skulle bli kallare och mer molnigt idag men plötsligt står det att det ska regna precis nu (fast det gör det inte). Jag som skulle ut på en mysig tur med Madicken och ta med fika i sadelväskorna, har precis bakat snabba kanelbullar som jag skulle ta med och äta :/ Senare i eftermiddag har jag och Celinat planerat att rida och galoppera vid Skyesjön med Lady och Lukas. Får helt enkelt hålla tummarna för att det inte kommer något, eller väldigt lite :)


Vad tycker ni?

Celina har fått dille på att Madickens föl antingen måste heta nåt från Astrid Lindgrens värld eller disneys. Lukas är från Emil i Lönneberga, Madicken är från Madicken och Lady kommer från Lady och lufsen. Därför vägrar hon godta ett av mina favorithingstnamn: Ninja. Just nu försöker hon övertyga mig om att ett stoföl kan heta Nangijala och kallas Nala. Det kan jag gå med på, men så envisas hon med att en hingst med kan heta Nangijala, men att smeknamnet får bli annorlunda. "Du kan ju kalla den för Ninja eller Nallo" föreslog hon.

Vad tycker ni? Namnet Nangijala, fint eller fult?

Ludde och Lukas

Ludde ville gärna rida idag så jag byggde upp en bana med koner och bommar. Enda problemet var att blåsten hela tiden försökte få konerna att flyga in i hagen, så vi fick gräva ner dem lite. När Lukas sakta traskade runt på ridbanan är det väldigt svårt att tro att han är en galen och svårriden tävlingsshettis. Det är allt tur att han har så mycket vett att han är snäll mot nybörjare, iallafall så länge såna ridningar inte sker för ofta.
Ludde red en gång innan vintern men den grabben är väldigt kaxig och tror redan att han är proffs. Började med att säga att han minsann ville galoppera ;) därför berättade jag för honom att vi skulle "hoppa" idag och det var ju jättespännande. Fast vi började trava över tre bommar och så lärde jag honom att stå i lätt sits, första gången vi gått över bommarna sa han "hoppade vi?". När han fått rida en stund till byggde jag upp ett mini-mini hinder på 1dm som Lukas kunde trava över och det tyckte Ludde var jättespännade. Sedan fick han avsluta med att rida runt och göra vad han själv ville och med hans stora självförtroende skulle han till och med hoppa själv :P

Mysdag

Kom hem redan vid 12, ungefär 4h tidigare än vad jag trodde så jag stack till stallet. Madicken skulle vila idag så jag band upp henne i staketet och stod sedan och borstade hår i en timme i det varma solskenet. Sen gick vi till en gräsplätt och där släppte jag henne lös och så låg jag på marken och solade medan hon betade. Jättemysigt :)


Nybörjarridning

Idag har mamma tid att rida Lady och Lukas vilar från Celina efter gårdagens dressyrlektion på ridskolan. Jag ska ändå en sväng till stallet så jag frågade Camillas fyraårige son Ludde om han kanske ville rida. Han vill gärna, men vi får väl se om det går :)

Lukas

Fick en fråga om hur det blev med den eventuella nya ryttaren till Lukas.

Det är helt klart nej från Alva och hennes mamma ifråga om Lukas. De vill gärna, men känner att de inte kan få ihop det eftersom de bor på andra sidan byn. Alva skulle få minst 30min cykelväg om hon ens fick cykla och de kan omöjlgit skjuta varje dag. Men vi hade redan förstått det så det kom ju inte helt oförberett... faktiskt så kändes det ganska skönt att de blev nej ändå. Av något oförklarligt skäl har jag den senaste tiden inte alls gillat tanken att låta någon annan ta över Lukas. Jag och Celina vet precis hur han funkar och hur vi ska göra. Jag har tränat upp Celina och Lukas och de har kommit så otroligt långt tillsammans. En del av mig önskar att vi aldrig hittar någon ryttare utan att vi själva fortsätter sköta honom och Alva eller någon annan kommer och rider ibland, kanske hoppar och tar ut han på en tävling ibland. Men samtidigt är det otroligt själviskt av mig att tänka så för är en tävlingsponny ut i hovspetsarna och att han verkligen älskar att få komma ut och tävla. Nej, vet verkligen inte vad som kommer hända :(


Ridtur

Celina hade studiedag och jag var hemma tidigt från skolan så jag frågade om hon inte hade lust att rida en liten runda på Madicken med mig och Lady. Det ville hon gärna och jag tyckte att hon skulle rida barbacka eftersom, som jag sa "så kommer du märka att Maddis är lika mjuk som Lukas". Hon såg då liten ut på henne, tårna nådde precis magens kant där frambenen börjar. Efter en kvarts ridning Celina motvilligt att Madicken faktiskt är mjukare än Lukas att rida barbacka på. Nu har jag aldrig ridit Lukas, men en rundare rygg och mjukare gångarter än Madicken har jag aldrig stött på :) Knappt någon ansträngning att sitta kvar, oavsett gångart. Vi tog en galopp och Celina satt lika säkert som i en sadel trots att Maddan försökte tävla med Lady. När vi har ett par hundra meter hem försvinner Maddan in i skogen på stigen som hon bara ser och som hon alltid ska följa en bit innan hon går ut på stigen igen. Plötsligt hör jag ett tjut bakifrån och när jag tittar bakåt kommer Madicken galopperande ikapp. "Hon bockade" hojtar Celina. "jag som trodde hon skulle vara extra snäll mot mig utan sadel" Jag bara skrattade åt henne och frågade om det hade varit svårt att sitta kvar. "Nej" Säger Celina glatt och klappar Madicken. "Inte alls svårt!"

Jag tror de kommer trivas utmärkt tillsammans när den dagen kommer :)


Det lever!!! :D

För första gången kände vi hur Madickens föl sparkade i magen :D Det var Celina som upptäckte det för det gick till och med att se hur den sparkade! Sedan stod jag och Celina klistrade vid Maddans sida med händerna under hennes mage medan fölet levde rövare i flera minuter. Jättehäftigt var det, fast samtidigt så overkligt. Jag har kanske inte fattat ännu att det kommer springa omkring ett långbent litet föl i våra hagar om bara 4 månader...

Bilder

Här kommer ett smakprov av dagens bilder :)


Knäpp shettis

Glömde berätta om en lite rolig sak som hände idag. Jag stod och mockade samtidigt som Celina sadlade Lukas i hans box, eftersom han hade fått äta i boxen stod han fortfarande lös och sög upp de sista höstråna. Smattrandet från en högljud moped som kör från gården får mig att titta upp. Det nästa jag ser är Lukas som far ut från boxen och ut från stallet med sadeln på ryggen och sadelgjorden dinglande ospänd längs med sidan. Jag och Celina kastar oss ut ur stallet och ser Lukas springa rakt in i hagen utanför stallet. I grindöppningen halkar sadeln av - precis där leran började. Så sadelngjorden, padden och en del av sadeln var alldeles blöt och lerig. Så det fick bli en barbackaritt :) Busponny!

Tisdag

Blev bara en mysdag med Maddan :) Tog med kameran och fotade en massa efter att jag hade tagit väck hästarnas täcken. Lukas var till min stora förvåning den som verkade svalast och ändå har han en tjock nallebjörnspäls under sitt vintertäcke...hm... Lady var varm men Madicken var nästan svettig trots att hon stod i skuggan, men så är hon ju svart med mörkblått täcke ;) Lukas rullade sig och gned in sig ordentligt i leran. Han ska faktiskt få slippa sitt täcke helt nu så länge nätterna inte blir för kalla eller ifall det regnar. Madicken och Lady fick på sig sina regntäcken (efter mycket bråk, de ville hellre vara utan täcke) men förhoppningsvis slipper de sina snart med.
Band upp Madicken i staketet utanför stallet och stod sedan där i solen och använde ryktstenen i mer än en timme. Ena sidan var var hemskt att borsta för vinden vispade runt allt hår så att det fastnade på läpparna eller for in i munnen. Fy, fick sitta med ena handen på munnen för att stå ut. Madicken stod och halvsov gott i solskenet medan jag slet med allt hår. Fast det är faktiskt roligt att ta väck allt hår och se det bli till stora högar kring fötterna :P Celina dök upp vid fyra-tiden och hjälpte mig träna inkallning. Våra hästar är otroligt lata så jag har länge tänkt lära dem komma när man ropade. Madicken fattade direkt att jag bjöd på godis när hon kom så jag hade problem med att hålla henne ifrån mig haha. Sen, om jag inte bjöd på godis började hon kramas (trick) så då var jag plötsligt fastnaglad vid hennes sida :P

Sitter och redigerar alla miljoner bilder från dagen. Laddar upp dem när jag är klar


Våren är här :D

Termometern står på +14, strålande solsken, ljumm luft och har fått sluta tidigt idag. Ska sticka till stallet och plocka väck täckena på hästarna, de måste vara varma i sina vintertäcken. Undrar om det inte är dags att byta till regntäcken? Det blir ju max ett par minusgrader på nätterna och iallafall Lukas borde till och med kunna klara sig utan täcke med sin päls. Madicken och Lady skulle säkert kunna klara sig helt utan också, men vi är ena riktiga hönsmammor tror jag :P När plockar ni väck/byter täcken på era hästar?

Ska vira en fleecefilt om trästaketet och binda upp Maddan där och sedan stå och borsta väck hår. Kaanske jag tar en ridtur, egentligen skulle hon vilat både igår och idag, men vädret är så frestande...

Trippeltårtkalas

Jag visste att det måste ha funnits en anledning till att jag inte hunnit bli färdig att baka en kaka för avtrillningen på hopplektionen för två veckor sen, fast nu måste jag förstås slå till stort för jag lyckades faktiskt trilla av inte mindre än två gånger :P Fast jag är ju en mästare på att trilla av haha. Amy trillade jag ju av jämt på hoppningen men förra våren/vintern tror jag inte att jag trillade av en enda gång, sedan hade jag trygga Madicken som hoppade allt hela hösten så då satt jag ju kvar. Men nu har jag full-fart-tvärstopp-Lady och då får jag väl förvänta mig avtrillningar igen. Nu är jag iallafall uppe i mer än 50ggr minst!
Vet dock inte vad som hände på hopplektionen...vi började med stopp och jag satt och stirrade som en fån när Lady smet förbi, hon som hade lagt av med dem dumheterna. Efter halva lektionen började hon faktiskt hoppa, men då red jag gräsligt och Lady for iväg som skjuten ur en kanon. Med sån fart och sedan tvärstopp är det inte alltid lätt att sitta kvar, så jag kasade fram över halsen, satte mig framför sadeln och ruchade sedan nerför halsen som om jag hade hoppat bock. Efter en avtrillning brukar det vara kört för mig, då har kontrollen och koncentrationen försvunnit helt så efter en massa gräsliga hopp ramlade jag av en andra gång på ett lugnt sätt, men lyckades någon gång slå i svanskotan.

Jag måste ha ridit riktigt dåligt om Lady höll på med sina fina fröken fasoner att allt ska vara perfekt...men samtidigt tror jag att hennes halvbra kondition spelade in + att hon var stirrig när vi lastade och inte alls ville gå in först. Det var några killar på gården som spelade hög musik, skrek och brummade med en moppe. Och när Ladys fullblodsnerver tittar fram kan man inte få bort dem mer den dagen.

Dressyrsadeln

Fick svar från Ladys gamla ägare idag om hur mycket de ville ha för dressyrsadeln. De skrev att den hade kostat 16 000kr och att de sålde den för 9000kr, de kunde tänka sig att gå ner en tusenlapp eftersom den satt så bra på Lady. Jag säger bara en sak: aldrig i livet. Må så vara att det är en Frank Bainessadel som kostat 16 000kr när de köpte den, men den är sliten och som en person sa till mig: ful. Min ridlärare bara skrattade när jag berättade vad de ville ha och sa åt mig att absolut inte köpa den för det priset. Ett par tre tusen är den nog snarare värd med tanke på hur den ser ut, har kollat begagnade sadlar och de för 5000kr är mycket finare än den här.

Vår i luften

Fodrade hästarna vid 12 idag och satt sedan i hagen och njöt av solen. Plockade väck täcket från hästarna och önskade att jag hade haft kameran med mig. Lagom till hästarna ätit upp kom mamma och Celina med bilen, vi skulle nämnligen ha ett litet miljöombyte så vi tog med Lukas och Madicken upp till ridskolan för en tur i skogen :) Med tanke på Madicken tog red vi bara en liten runda till Gula huset. Först skulle vi bara ridit med Alva och Blixten när vi bestämde det förra helgen, men sen hängde Emmie och Felix med också hade vi bestämt innan. Men när vi skulle rida iväg idag skulle vi plötsligt ha två ryttare till och jag och Celina sa bestämt att det inte skulle funka. Lukas stod och snurrade redan på stället och Madicken vägrade stå still och skrapade med framhoven så tillslut blev det bara ridning med Emmie och Alva. Och tur var det. Vi hinner gå två meter sen börjar Madicken takta. När vi kommer fram till järnvägen bestämmer vi oss för att trava och med Lukas sist efter mig gick det riktigt bra. Sen skulle vi vända... och Madicken får spel. Bockar, stutsar omkring, stegrar lite och sticker iväg med bockningar. Jag tycker bara sånt är roligt, men med den tickande bomben Lukas efter mig var det inte det smartaste som kunde hända. Dessutom undrar jag fortfarande hur Maddan orkade med sin stora mage och med tanke på sin inte jättestora kondis. Jättesvettig var hon när vi kom tillbaka, men åh vad hon hade haft kul! Jag och Celina med. Hade gärna åkt upp fler gånger ibland men problemet är ju att vi isåfall måste köra två gånger och det blir lite väl jobbigt :/

Usch...

Har haft en obehaglig klump i magen sedan halv 2 idag. Verkar som om vi är tillbaka på ruta 1 igen med att hitta en ryttare till Lukas efter Celina :( Känns verkligen inte bra, hur tusan ska vi kunna hitta en duktig, småvuxen tjej i 10-års åldern som är orädd, tuff, hoppvan, tävlingsintresserad och som inte kommer växa ur Lukas inom ett år? Just nu känns det ganska omöjligt. Jag, Celina och Lukas ägare Camilla pratade om det idag. Lukas kommer aldrig säljas och han ska aldrig flytta från Nogelid och gör ju inte det precis lättare att hitta en ryttare till honom... Men vi bestämde oss för att redan nu i vår sätta upp lappar på ridskolan om honom och låta det ta den tid det tar i jakten på den perfekta ryttaren även om det skulle ta ett år efter att Celina har vuxit ur honom. Vi får helt enkelt köra honom, longera, löshoppa och låta mamma rida lite. Kanske kan en kompis till Celina rida honom ibland på lektioner så att han kan få hoppa lite. Han kommer iallafall inte få bli en tjock tunna igen. Men det känns samtidigt inte heller bra för Lukas älskar ju att få komma ut och tävla :/ jag hoppas verkligen att allt löser sig eller att någon forskar kommer på ett sätt att förstora en shettis. Kan de inte uppfinna växtabletter?

Älskade ponny och syster...


Lösspringande hund

Mamma mådde inte riktigt bra så jag red Lady åt henne och lät Madicken få en extra vilodag. Jag och Celina gav oss av vid 3-tiden och hade bestämt oss för att rida rundan Surkärringen (knäppt namn ja, men det finns en historia bakom namnet). Men istället för att rida vägen dit genom skogen så bestämde vi oss för att rida längs med biskopsmålavägen. Det var en osmart drag av oss, för 300m hinner vi innan Lady stannar. Jag hinner se en hund borta vid vägkanten men det nästa jag är medveten om är smattrandet av galopperande hovar mot asfalten. Lady och Lukas hade tvärvänt och halvskenat hemåt. Jag får stopp på Lady först och tur är väl det för Lukas fortsätter 50m mot 90-vägen som vi nyss hade gått över. Vi lugnar ner hästarna och försöker sedan lirka tillbaka dem. Hunden kommer plötsligt travade men stannar och tittar på oss innan den försvinner upp i skogen och försvinner. Sakta tar vi oss förbi med två stirriga hästar och vi kommer närmar oss ett hus där det finns en hund som brukar skälla på oss. Idag var hunden ovanligt nog lös så det kom springande och skällde på oss, men stannade vid tomtgränsen. Den var väldigt lik den som hade skrämt hästarna, men jag och Celina är ganska säkra på att den andra var mindre och hade ljus mage. Lukas lugnar sig ganska snabbt men förblir kolosalt pigg resten av rundan medan Ladys fullblodsnerver ger sig till känna och får henne att se faror precis överallt.

Dressyrlektion

Red igen en missad dressyrlektion på torsdagskvällen. Gillar när jag får rida om på torsdagen med dressyren för då blir det en riktig dressyrlektion, inte en markarbeteslektion som för Maria Fieber. Red med dressyrsadeln idag igen och frågade ridläraren vad hon tyckte om den. Den satt bra på Lady, tyckte hon, fast hon var inte säker på om den var värt priset eller inte utan bad mig att kolla prisklassen på begagnade Frank Baines sadlar.
Dressyrlektionen gick sådär i början. Lady sprang och ville inte riktigt sammarbeta så det blev mycket halvhalter innan hon började lyssna. Red med lite längre tyglar idag som hennes gamla ägare rådde mig och efter halva lektionen började hon bli mjuk och lyssna. Vissa stunder var det som om jag tryckt på en knapp för plötsligt gick hon perfekt och lydde min minsta tanke. Men oftast sprang hon med nosen i vägret och skulle slängtrava, men så har hon ju inge speciellt bra kondition heller. När vi travade av gick hon lugnt och stadigt på tygeln och jag kände mig ändå väldigt nöjd med lektionen :)

Ser man på...

Fick höra av ridskolans ägare idag att c-ponnyn som ska vara på bete hos oss i sommar tydligen är föl till en gammal ridskoleponny vid namn Quinnie som stod på ridskolan när jag var liten men som sedan pensionerades och sedan dog några år senare. Att säga att jag blev förvånad är nog det mildaste ordet för jag visste att hennes föl var ridskolehäst på gotland. Eftersom Winnie (som jag fick veta att hon heter) är triangelmärkt antar jag att hon köptes när hon inte kunde gå som ridskolehäst längre och flyttade tillbaka hit. Mamman var ett russ och pappan antagligen en welshhingst.

Historien om Lukas del 6

Våren gick vidare och i takt med längre dagar och bättre väder blev Lukas kondition allt bättre. Och därför blev det allt mer bus från hans sida. Det enda bus han faktiskt hade slutat med var att rymma från hagen, så vi tog iallfall bort en del av uttråkningen och energin från hans sida. En hel del avtrillningar hade Celina samlat på sig under dessa första månader och det hände med jämna mellanrum att vi fick gå hem utan häst. Det fanns ett visst ställe i en runda som vi döpt till Rådjursrundan där Celina jämt och ständigt halkade av. Vägen delade sig och Lukas tyckte ibland att vi skulle ta vägen tillbaka till stallet medan vi ville rida uppför backarna i den åt vänster. Satt då Celina barbacka... ja ni kan gissa vad som hände, det behöver jag nog inte förklara. Celina halkar av och Lukas sätter av hemåt och brydde sig inte alls om att vi ropade efter honom. Celina har alltid till skillnad från mig, varit duktig på att skada sig varenda gång hon trillade av. Inte allvarligt, men lite blåslagen blev hon allt. Den roligaste skadan var den gången hon halkade av och sträckte ena tummen, hur hon nu lyckades med det.

Lite annat bus i skogen hittade han också på som jag lyckades filma


Under våren utvecklades Lukas jättemycket tillsammans med Celina. Shettisen som vägrade volta i galoppen, som var tjock och stel som en planka försvann och blev till en ganska samarbetsvillig och mjuk ponny. Vi kämpade hårt under våren för att lära Lukas att gå ställd på volter och i hörn och det var inte det lättaste för jag var samtidigt tvungen att lära Celina det. Så var det mycket med vår utbildning, Celina hade inga större kunskaper och inte hade Lukas det heller så de fick lära sig tillsammans. Kanske inte det mest ultimata, särskilt inte med mig som "ridlärare" men nu, fyra år senare, har vi fått en mycket bra resultat :) Men tyvärr är och kommer Lukas nog aldrig bli särskilt känslig när det gäller att lyssna på skänklar och att lära honom att böja sig runt innerskänkeln kändes ibörjan som en omöjlig uppgift. Celina red på en liten volt och försökte efter mina instruktioner leda och lirka med innerhanden samtidigt som hon tryckte med innerskänkeln. Sedan gick jag bredvid och tryckte Lukas bredvid Celinas egen skänkel för att hindra honom från att gå rakt igenom volten.

I juni var Lukas en helt annan shettis. Mycket smalare, kunde, med lite ansträngning och övertalning från Celina faktiskt gå ställd i små volter och fattade numera för det mesta även vänster galopp. Innan sommarlovet togs han med för ytterligare en hopplektion och hans teknik hade helt klart förbättrats! Han rev inte särskilt ofta längre och hans höjdförmåga hade gått från 40cm till 60cm.
Det var under denna försommaren som Lukas börja visa sin enorma tävlingsinstinkt. Just på denna lilla ängen blev det full fräs och Celina hade oftast svårt att få honom att stanna när ängen tog slut. Sammanfattningsvis blev det en underbar vår med mycket motion för min del. Lukas motionerade 5-6ggr i veckan och max två (oftast en) av dessa dagar var på ridbanan. I januari hade jag blivit hyrare på Amy på ridskolan så på helgerna pendlade jag mellan Nogelid och ridskolan. Hade jag stalltjänst kunde en dag se ut såhär:
- stalltjänst 7-9.30, cykling dit och hem
- vila en timme och sedan cykla till nogelid
-1h promenad i skogen med Celina och Lukas
-direkt cykla tillbaka till ridskolan för att rida Amy
-ha middan: fodra och ta in hästar
-cykla hem ca 16.30-17.00
Så här hade jag det varje vecka i 2 år och jag vill inte ha tillbaka den tiden för resten av tiden på helgerna låg jag och halvsov, så trött var jag. Dessutom råkade jag en dag dra på mig ett par jeans som jag vuxit ur för flera år sen och plötsligt passade de kring midjan! Dessa hade jag haft när jag var 12-13 år så det var lite lustigt tyckte jag då. Men jag hade aldrig en tanke på att sluta hjälpa Celina, jag hade nog nästan lika roligt som hon, fast på en annat sätt. Att träna henne och Lukas var mitt roliga :)


Onsdag

Celina insjuknade i influensa idag igen så alla planer gick ju i stöpet :P Hon missade ju sin hopplektion och bad mig istället motionera Lukas. Eftersom jag även skulle ut och gå med Zorro fick Madicken ut på en tur i skogen. Jag kan ju bara säga att vår hund såg väldigt lidande och förebrående ut när jag hoppade upp på Madicken och red iväg och jag hann en bra bit i skogen innan Zorro tillslut springer efter. Det blev en mysig tur medan solen gick ner. Sedan var det dags att longera Lukas och Zorro var inte alls förtjust i det och ville hela tiden springa till vägen som ledde hemåt. När jag sedan började longera Lukas satt han först bara och stirrade på oss, när Lukas började trava började han glatt springa med en bit framför. Sedan fick han longerlinan i baken och då var det inte lika kul längre så då började han jaga änden på longerlinan :P Han tröttnade efter en stund och satte sig och kollade på mig och Lukas igen, men när jag smakade på Lukas till galopp fick hunden fart. Zorro är inte den som skäller eller hoppar men plötsligt blev han bådadera och hoppade omkring Lukas. Lukas är en klippa, men han är inte jätteförtjust i vår vita vovve och Zorro har ganska mycket respekt för honom efter en gammal ridtur i skogen då Lukas tyckte Zorro var lite väl kaxig... Galoppen idag slutade iallafall med glada bocksprång i ena varvet varvat med lite bakutspark när Zorro piggade upp Lukas, men när vi bytte varv tröttnade Lukas. Öronen for bakåt och han kastade sig framåt för att springa ikapp Zorro som kvickt springer ut från volten vilt skällande. Ja, jag var helt klart inte särskilt glad på Zorro idag.


Tisdag

Lite kaos här hemma för pappa fick åka till Bryssel med jobbet så plötsligt har vi en jätteenergisk hund att motionerna. Igår fick han följa med när jag red Madicken och Celina red Lukas, men jag tror inte han är jätteförtjust i det för när vi går från stallplanen springer han ner i stallet och vägrar komma. Vi gick 100m och fick ropa på han en bra stund innan han tillslut kom springande. Idag skulle han också ha följt med oss ut på en tur, men jag var hemma extra tidigt så jag stack före Celina till stallet för att borsta hår på Maddan. Jag tänkte att hon kunde ta med Zorro när hon kom så slapp han ha tråkigt med mig. Problemet var bara att jag vid kvart i 4 får sms från Celina "Jag ska inte rida idag, ska ju på möte med mamma, har du glömt att jag har sagt det?". Nu var det faktiskt inte jag som var glömsk för jag hade pratat med Celina imorse om att rida tillsammans. Det hade inte gjort så mycket om det inte varit så att hunden plötsligt inte fick sin motion. Jag struntade i att rida för efter 45min med ryktstenen var jag knappt halvfärdig, och då hade jag kunnat stå dubbelt så länge ändå. Fick ihop två Nina kaniner (vårt räknesätt i hår, en ninakaninhög är mycket) och så satt en massa hår fastklistrat på mig som vägrade gå bort. Matade hästarna och mockade boxarna och fyllde på spån innan jag traskade hemåt.

Fina Zorro :)

Dressyrlektion

Dressyrlektion med Lady idag. Provade att rida i dressyrsadeln för första gången och det var verkligen skillnad på att rida i den och i Ladys vanliga sadel! Fick mycket bättre sits även om benen halkade omkring, jag kanske får försöka göda upp Lady så att hon blir lite bredare? ;)
Överlag gick lektionen sådär, Lady har tappat mycket kondition nu medan snön har smält till is så vi tog många pauser, men det märktes att hon var jättetrött ändå i slutet. Är osäker på om jag ska köpa dressyrsadeln eller inte. Jag vill helt klart ha en dressyrsadel, men den här var sliten och hade enligt Maria lite lite stoppning i bossorna. Ladys gamla ägare vill ha 5000kr för sadeln (och då får vi 3000kr i "rabatt") men jag tycker inte att den är värd det. Ska rida igen en dressyrlektion på torsdag och då ska jag fråga ridläraren vad hon tycker. Men jag tvivlar starkt på att hon tycker sadeln är värd så mycket. Men annars varkar den ligga bra på Lady, men det borde den göra om hon nu haft den i 3 år.

Ridponny till mig fixad!

Jag tror jag ska börja använda samma motto som min mamma alltid kör med: "Det ordnar sig, det gör det alltid". Och idag hade ännu en sak ordnat sig till det bästa :) Vi har ju pratat om att försöka hitta en ponny att låna under sommaren så att vi alla tre kan rida tillsammans, men vi har ju vetat att chansen nog är ganska liten för nåt sånt. Sen så pratade vi med Camilla om en c-ponny och dens shettiskompis som går i en hage 300m från oss, ingen av dem rids, kanske de behövde motion? Camilla kände ägaren lite så hon lovade att fråga. Idag hade de mötts på nån hockeyträning för barnen och innan Camilla själv hade hunnit med att fråga hade ägaren frågat om hon inte kunde få ha c-ponnyn på bete hos oss i sommar för shettisen ska avlivas framåt sommaren. Den lider av svår exem så de tycker att den har fått plågas tillräckligt nu. Camilla frågade om vi fick rida och ägaren blev bara glad och sa att vi fick börja redan nu om vi ville, fast tidigast i helgen eftersom ponnyn hade tappat en sko. Vilken otrolig tur vi har. Jättetråkigt att Mino, shettisen måste avlivas, men annars löste sig ju det andra bra :) Har dock ingen aning vad c-ponnyn heter men den är tydligen triangelmärkt så det blir skogsritter och lite lätt träning. Men det är ju det vi söker. Vet inte riktigt hur stor den är, men mindre än Lady iallafall så om det är jag eller mamma som kommer att rida den återstår att se. Den har inte gått mycket så det kommer ta ett tag att sätta igång den, men det kommer bara bli roligt! Skönt att den kommer stå i vårt stall i slutet av våren/början av sommaren så slipper vi gå mellan två stall.

Ny ryttare

Celina fyller 13 år om lite mer än en månad och alltså är det hennes sista tävlingsår på Lukas eftersom han är en a-ponny. Celina älskar att tävla, men hade hellre behållt och ridit Lukas än att byta för att hon ska kunna tävla. Tyvärr är det ju ganska omöjligt med en liten a-ponny. Celina växer även om hon är liten för sin ålder och kommer vara nära, eller ha växt ur honom när detta året är slut. Lukas är inte vår ponny egentligen, även hans ägare räknar han som "vår". Lukas kommer aldrig säljas eller lämna stall Nogelid och därför måste vi hitta en ny ryttare som är duktig och tävlingsintresserad och som ni inser är det knappast det lättaste. För hur ofta är det man stöter på en liten och duktig 9-11 åring som kan rida och tävla en egensinnig shettis? Därför har började vi redan förra året kolla runt lite för att försöka hitta någon lovande. Och vi fann en härlig nio, snart tioårig tjej vid namn Alva som är jätteliten för sin ålder, men duktig. Vi har lockat med henne och låtit henne rida Lukas och lagt fram lite försiktigt för både henne och mamman att Alva kanske kunde ta över Lukas efter Celina. Det har verkat lovande, men både jag, Celina och mamma har känt en allt större press att hitta en ny ryttare till Lukas. För vad gör vi om 3/4 år när Celina inte längre kan rida honom och vi inte har en ny ryttare? Så därför pratade jag med Alvas mamma vid tävlingen idag och sa precis som det var och hur det isåfall skulle bli. För är det inte intresserade så är det lika bra att börja leta vidare direkt. Alva vill, det vet vi, men det skulle bli mycket cykling för henne om hon fick Lukas. Jo, mamman sa att de var intresserade och ända anledningen till att de inte sa ja direkt var längden till stallet. Nu bor de några hundra meter från ridskolan och Alva kan springa till stallet när hon vill utan att ta sig över några stora vägar. Hon lovade att de skulle diskutera saken hemma och sedan säga till på Alva och Celinas ridlektion någon av de närmsta veckorna. Vi kan bara hålla tummarna för att svaret blir ja.

En dålig bild för jag hade tydligen tagit sönder UV-linsen utan att jag hade märkt det när jag fotade. Var från slutet av januari när Alva följde med oss till stallet och provade att rida Lukas. Kolla vad liten hon är på honom :P Bara 125cm lång, hon skulle kunna ha honom i många år.


Usch, de kommer säkert säga nej bara för att vi hoppas på ett ja :(


Kvällsritt

Kom hem från tävlingen vid 4-tiden och det blev en timmes vila innan vi kunde sticka till stallet och rida eftersom hästarna precis hade fått sin mat. Det blev en 45min lång ridtur uppe i Skidbacken och det var verkligen jättehärligt. Var jättelängesen vi red tillsammans alla tre och hästarna var därför extra glada. Madicken var riktigt pigg och framåt hela tiden och höll på med sin lilla ovana hela tiden. Hon tycker det är jättekul att springa nerför alla backar även om ryttaren inte gillar det lika mycket. Man måste tajma henne, inte korta upp tyglarna för tidigt för då springer hon bara för det och inte heller korta för sent för då kan man inte bromsa henne. Idag var hon extra ovillig att stanna så jag for nerför många backar :P Sista backen skulle tokstollan bocka lite samtidigt. Hon är bara för söt när hon är sån :) Lady stutsade på stället och var helt uppskruvad och ville bara gå först och Lukas höll på med sina vanliga tokerier och skulle springa iväg. Var en supermysig kvällsritt iallafall!


Hopptävling

Full rulle hela dagen med lokal hopptävling för häst på ridskolan. Börjar så bra med att jag kommer på en kvart innan tävlingen börjar (när vi kommer dit) att jag skulle vara dörröppnare/rosettutdelare i första klassen samtidigt som jag skulle lägga upp godiset...hm, ibland funkar inte riktigt huvudet som det ska :P Dessutom hade jag glömt sätta upp banpersonallistorna igår så det blev lite kaos, särskilt eftersom ringmastern i första klassen aldrig dök upp. Sen upptäcker jag plötsligt en flaggare som borde ha stått på banan och flaggat men som stod och kollade...ja, jag har verkligen inte lätt att bli arg, men då blev jag ganska irriterad. Sen kommer andra klassen och då är två andra borta. Något mer irriterad krattar jag runt som en galning eftersom en annan krattare fick bli flaggare för den som saknades. Sedan kommer tredje klassen och då är ännu en flaggare borta. Då blev jag riktigt sur och irriterad och när jag saknade ytterligare två i sista klassen var måttet rågat. Jag blir så trött och arg på folk som skriver upp sig på att hjälpa till på tävlingen och sedan inte har mage att säga till att de inte längre kan komma. Visst, saker kan hända som gör att man inte kan komma och att man inte kan höra av sig och det är förståerligt. Jag skulle förstå om man hastigt inte längre kan, letar efter en ersättare, inte hittar någon och sedan säger det till mig, men idag var det folk som inte sa till att de inte kunde komma och inte hade de heller brytt sig om att leta efter en ersättare. Sedan får de där snälla, trogna stackarna som alltid hjälper till stå i varje klass när de bara skulle stått i en eller två. Jag har blåsor i händerna och på tummen av alla konstiga ställen och har ont i hela kroppen efter allt jobb. Jag tycker det är jättekul med tävlingar och hjälper mer än gärna till och står i ett par klasser, men jag har även godisförsäljningen att sköta, men vad gör man då när man måste hjälpa till på banan? Därför är jag enormt tacksam mot lill-Alva som stod och sålde godis i flera timmar när jag inte kunde fastän hon inte skulle.

Så, nu har jag fått gnälla av mig lite, men nu borde det dröja länge till nästa gång ni får stå ut med något av mitt klagande.

Bytaredag

Us ordnade bytaredag och jag fyndade lite. Blev överlycklig när jag såg några packa upp en jättefin, oanvänd ljusblå fölgrimma med  mjuk, brun insida. 40kr kostade den och jag var bara tvungen att köpa den! Har velat ha en fölgrimma i helst lila, men annars ljusblå eller äppelgrön. Jag köpte även ett pannband till tränset och Celina fyndade en grå kavaj, en brun/beige väst och ett schabrak.
Byggde även banan tills hopptävlingen för stora hästar imorgon, fast jag stod mest still för jag var otroligt trött och hade huvudvärk. Därför blev den ingen ridning (+ att vi skulle på kalas) vilket jag nu är sur över för det ska tydligen regna imorgon när jag ska rida...


Ridning

Jag och Celina kom till stallet 17.20 och skyndade oss att göra iordning hästarna så att vi skulle hinna rida en liten runda innan det blev mörkt. Vädret var mycket bättre och himlen var otroligt nog blå och inte fylld av gråa, vattenfyllda moln. Men precis som igår bestämde sig vädret för att förstöra en mysig ridtur och plötsligt singlade vita snöflingor ner från himlen. Men vi vägrade vända hem - vi skulle till ängen och ta en liten galopp med hästarna! Efter en stund slutade det faktiskt, men molnen såg inte lovande ut. Madicken var pigg och framåt medan Lukas nog hade träningsvärk från onsdagens dressyrlektion. Men tack vare det blev galoppen över ängen mycket lugnare än vanligt. Normalt sticker Lukas och går inte att stoppa, Madicken far efter samtidigt som hon bockar och stutsar på stället när vi tillslut stannar. Madicken bockade idag och sprang på, men det märktes att magen tar emot lite för det var inte samma energi i bocksprången som det brukar.


Godisköp

Efter en rolig praktikdag då vi gjorde "medeltidsbuffé" tillsammans med klassen (eget bröd, smör och mjukost: jättegott!) så blev det att skynda sig hem och köra till snabbgross i Karlshamn för att köpa godis till Us. Det är lokal hopptävling för hästar i helgen och det förra godiset jag köpte är snart slut. Det är verkligen himmelriket för sötmonster, hur mycket olika godis som helst. Bara att välja och vraka! Celina följde med och hjälpte mig att välja godis.

Mmm...riktigt godissugen blir man allt ;)

Regn, regn och snö

Hemskt väder idag. Snö och regn om vart annat och dygnsura hästar. Kommer till stallet vid halv 4 och tvekar om det är värt att ge sig ut och rida en runda eller inte. Tar tillslut in Madicken och använder ryktstenen i en halvtimme och tar väck hår på kroppen. Jösses vad hon fäller, det tar ju aldrig slut! Under tiden regnar det så jag tänker att jag struntar i att rida, men när jag ska sätta på täcket och släppa ut Maddis igen har det nästan slutat. Så jag sadlar kvickt och ger mig ut. 13min senare är jag tillbaka för då har regnet börjat ösa ner. Hann väl 200m iväg innan det började. Släpper ut Madicken och fodrar i 7 små högar som jag har blivit tillsagd och precis när jag är klar får jag sms från Camilla som skriver att jag kan ta in hästarna och låta dem äta inne. Toppen. Går och mockar och tar sedan in hästarna som mer än gärna vill in när jag hämtar dem.

Om någon undrar varför vi fodrar i 7 små högar så beror det på att Lukas plötsligt börjat envisas att äta ur samma höhög med Lady (vilket hon inte alltid uppskattar) vilket gör att Madicken äter upp sin hög, Lukas och Lady börjar på den tredje höhögen och så jagar Madicken bort dem och äter upp högen själv. Glupsk, det är vad hon är. Så nu fodrar vi i flera högar så att alla får chans att äta lika mycket.

Trött

Haft en fullspäckad dag på praktiken och då är det inte bra att vara dödstrött. Framåt fyratiden håller jag på att somna stående och jag ångrade djupt att jag hade lovat att mocka idag. Råkar sen kolla på mobilen och mamma har skickat sms: "Kände mig jättepigg och utvilad idag så jag har mockat, kört in spån och ridit en pigg häst i det fina vårvädret". Kan man bli gladare?

Misslyckad shettisträning

Hann aldrig träna Lukas idag för när hästarna hade ätit upp var det för mörkt att köra honom och ridbanan hade redan hunnit frysa. Men så kom jag på att jag länge hade tänkt lära Lukas förstå vad ett petande dressyrspö innebär. Jag och Celina har lärt Lukas både skänkelvikning, öppna och framdelsvändning men han är verkligen ingen stjärna på det. Han kan göra det perfekt när han är pigg och vägrar stå still, men annars struntar han helt i skänklar och springer bara på när man petar med spöet. Har sett på ponnyakuten att de petade med ett dressyrspö för att irritera hästen och få den att röra sig och sen får de beröm. Lät jättebra tyckte jag och satte glatt igång. Det var bara ett problem. Lukas reagerade inte. Inte alls. Står bara och ser uttråkad ut och tittade lite ibland på spöet som petade han på baken. Jag försöker peta med handtaget på dressyrspöet, men det hjälper inte, Lukas börjar istället försöka nypa mig av ren uttråkning. Jaha, jag försöker trycka med handen samtidigt och tänker förhoppningsfullt att det kommer göra susen...Lukas bara står där. Tillslut flyttar han lite på sig när jag böjt huvudet på honom och jag berömmer honom en massa och tänker att du kommer han flytta sig snabbare! Men icke, tror inte han har nån vidare känsel i bakdelen för han bryr sig verkligen inte om jag står och håller på med spöet haha. Islutet flyttade han sig bättre så jag slutade då, men jag inser att det nog kommer ta lång tid att lära honom förstå vad ett dressyrspö innebär. Innan vi slutade skulle jag låta Lukas gå lös efter mig och se hur länge han skulle följa mig innan han tröttnade. Så fort ryttaren släpper kontrollen så har Lukas alltid gått in till mig mitt i ridbanan och gått efter mig. Jodå, Lukas går snällt efter mig var jag än går, men varje gång jag stannade gick han in i mig haha.Tisdag

Kom hem från praktiken vid lite i 3 och möts av en influensasjuk Celina som inte har kunnat motionera Lukas idag. Inga problem, säger jag till henne. Jag kan longera Lukas lite på banan eller köra honom. Nu är det ju så att saker inte alltid går som man tänkt och mitt började när jag skulle borsta Madicken. Hon fällde hur mycket som helst så jag var ju "tvungen" att ta med ryktstenen över hela henne. Problemet var att håret aldrig tog slut så vips var klockan 16.05 och jag sprang upp för att hämta sadel och träns. När jag kliver ut på gårdsplanen igen möter jag Anna, Ladys gamla ägare som kommit för att lämna en kasse kläder till oss. Så där blir jag fast ett tag för att prata om Lady, sen skyndar jag mig att sadla och ge mig av. Solen värmer skönt och Madicken är pigg och inte särskilt ömfotad på den ganska mjuka marken :) Rider till ängen och tar en galopp innan jag tvingas vända hemåt. Såg i skuggan hur tjock Madicken är, magen släpade ju nästan i marken där haha. Klockan är 5 när jag gett hästarna mat och då mockar jag. Innan jag går hem pysslar jag med Lady, men damen verkar inte uppskatta det.

Provsmakning av ridhusgrus

Hopplektion med Lady idag och det gick jättebra ibörjan. Vi tränade på att lägga mycket volter i galopp och när vi hoppade fram hoppade vi tre hinder som stod uppställda vid medellinjen i en båga och la en volt mellan dem. Lady försökte (och lyckades till viss del) dra ner huvudet och sticka efter och före ett hinder, men när jag blivit lite arg på henne lugnade hon ner sig och hoppade riktigt fint. Men det märktes att hon har tappat mycket kondition de senaste veckorna för hon blev snabbt trött och flåsig. Sen bestämde jag ju mig för att experimentera lite och plocka väck sporrarna. Lady är ju så pigg och framåt hela tiden, inte stannar hon heller längre, så ett par sporrar gör väl varken från eller till? Men jodå, tvärstopp på första hindret efter det. Efter många stopp fick jag över henne på två hinder, sen gav jag upp och satte på mig sporrarna igen. Det gick ganska bra efter det, men så kom vi ryckigt och konstigt på en hoppomgång, hon stannar på ett räcke, jag som redan var i obalans hamnar i ännu mer obalans och knuffar omkull hindret och dyker med ansiktet före ner i marken. En mjuk avtrillning men hela munnen fylldes av grus så det knastrade i flera timmar efteråt. Jag spottade grus resten av lektionen. Jag borstade av mig och hoppade upp igen och tog oss igenom hindrena igen men inte blev det snyggt inte. Tror Lady var väldigt trött vid det laget och jag tappade kollen på allt kändes det som.Kolla hur högt hon är över hindret. Det är minsann inte lätt att hänga med i hennes språng

Trött eller?

Igår gick jag och lade mig kvart över 7 på kvällen (okey, jag jagade lite mobildelar först för jag tappade den på marken) och jag kan inte minnas när jag sist gjorde nåt sånt. Måste varit när jag gick i ettan eller tidigare :S Dödstrött var jag iallafall vilket är ganska konstigt med tanke på att jag bara hjälpte till i några klasser. Fast Celina slocknade samtidigt som mig så mamma påstår att jag också har den där influensan som Celina har - nej det hoppas jag verkligen inte! Ikväll blir det hopplektion med Lady och det ska bli jättekul :) Ska se om jag inte kan få mamma att fota, eller filma så att jag själv kan se det. Vi får väl se hur det blir.

Dressyrsadel

Ladys gamla ägare var och besökte henne idag på eftermiddagen och lämnade samtidigt dressyrsadeln som jag ska prova och troligtvis köpa. Mamma berättade att Lady hade gnäggat och kommit springande när hon hade sett de gamla ägarna, men sedan stått och surat och försökt bitas när de skulle klappa. Men när de sedan gick stod hon med spetsade öron och tittade efter dem. Hon har nog saknat dem...


Lokal hopptävling

Idag ordnade ridklubben lokal hopptävling för ponny och första omgången i hoppallsvenskan division III ägde rum. Celina och Lukas skulle tävla i lagklassen som var dagens andra klass och efter det LC:n. En lite seg shettis var det på framridningen till lagklassen men när han kom in på banan for öronen framåt och benen gick som trumpinnar. En snabb felfri ritt och sedan en spänd väntan för hur det gick för de andra i laget. Tyvärr blev det ingen omhoppning utan en halvtimmes matpaus för Lukas.Sedan var det dags för LC:n och de mötte 6st b-ponnyer. Lukas tände till inne på banan igen och sprang glatt runt och hoppade. Lite för glatt tror jag för han smällde i flera hinder ibörjan och det gör han sällan. Tror han börjar bli lite för självsäker på sig själv :P Men rundan blev felfri och ganska snabb. Inte lika fin som de brukar få och Celina hoppade ett par hinder utan stigbyglar. Med flera kvicka och vändbara b-ponnyer som skulle tävla efter Celina tänkte vi båda att hon inte skulle bli placerad. Men en efter en tävlar de andra i klassen och till min stora förvåning blir de en sekund efter. Sista startande var hemmaekipaget Maja med Laban och de är oftast grymt snabba så jag var övertygad om att de åtminstånde skulle slå Celina och Lukas. Men nej, Celina slog dem på 0,5s eller något :D Första vinsten i en lokal tävling! Eftersom Lukas uppför sig så gräsligt på prisutdelningar numera så fick jag leda och hålla honom. Tur var väl det för han snurrar runt, viftar med hoven och halvstegrar. När den sen "äntligen" blev ärevarv for han iväg som skjuten ur en kanon. Lukas är helt klart nöjd med dagen och det är Celina med :) Kom som vanligt fram en massa folk som ville hälsa på Lukas och kommentera hur söt och duktig han är. En man kom fram och sa "jag ska bara hälsa på championen", klappade om honom och gick sen. Fick höra massa beröm av tävlingens domare som var ute och kollade under en paus. Det är bland det roligaste på lokala hopptävlingar, man får alltid höra så mycket positivt om Lukas!
Celina

Syrran var hos doktorn igår eftersom hon gjorde mamma ganska orolig natten till torsdagen. Doktorn sa att det var nån variant av influensan vilket gör att sjukdommen kommer att komma och gå lite som den vill ett tag framöver (suck). Så Celina kan vara frisk som en nötkärna i en eller flera dagar och sedan däcka i feber. Toppen, verkligen toppen, jag hoppas verkligen att hon väljer att vara frisk till tävlingen på söndag. Hon får faktiskt gärna hålla sig frisk alla andra dagar också för jag har praktik i 3 veckor vilket gör det ganska svårt att planera in extraridning innan det blir mörkt.

Fredag

Red en barbackarunda med Celina idag som också red utan sadel. Dessutom hade hon plockat väck nosgrimman på tränset och Lukas var fruktansvärt söt utan det, såg ut som en liten islandshäst. Blev en skrittrunda och Madicken hade sin sirapssega dag idag och det hade hon igår också så jag är lite trött på henne för tillfället. Men hon är iallafall inte öm i hovarna längre och det är skönt :) Började räkna efter hur många månader hon har kvar på sin dräktighet och till min häpnad insåg jag att det "bara" är 4 månander kvar! De sista tre månaderna växer ju fölet som mest och då hade jag tänkt sluta rida. Men det innebär ju att jag bara har en månad, kanske två innan hon får bli mammaledig och jag ridhästlös...lite konstigt känns det verkligen, vad ska jag hitta på istället för de vanliga ridturerna?

Onsdag

Min praktik började idag vilket gjorde mig väldigt försenad hem och därför väldigt försenade till stallet. Lukas han inte äta all sin mat innan det bar av till hans och Celinas hopplektion som gick bra (kan det göra annat med en hoppglad shettis?). Men jag och Wallstenarnas mamma satt och var arga över gruppens sammansättning. Celina har ridit med den gruppen i mer än ett år och i två terminer har det funkat perfekt. En i gruppen har fått en djup svacka och har fått hoppa 50 hinder eftersom hästen bara stannat. Det har tagit mycket hopptid för de andra, men nu när vårterminen började har det kommit en ny tjej i gruppen på en grön ponny. Benen räcker precis nedanför sadeln och varken ryttare eller hästen har vana vid hoppning så de hoppar sina hinder på 40cm. Det är jätteplågsamt att se för varenda gång hästen tar sig över hindret blir den ryckt i munnen eftersom språnget blir så hoppigt. Det är verkligen inte undra på att den stannar och är motvillig till att hoppa ibland. Med den tjejen i gruppen funkar det inte alls, hon är så mycket sämre än de andra och det får de lida för i hoppningen. Wallstenarnas mamma skulle prata med Karoline om det och jag hoppas att tjejen får byta grupp, annars ska jag ta mig tusan gnälla tills Celina får byta grupp. För hur ska hon kunna börja tävla LB när hon bara får hoppa lite 60 hinder?

Historien om Lukas del 5

Hoppträningen med Lukas fortsatte samtidigt som dressyrträningen. I februari hyrde vi en transport och tog med Lukas på Celinas ridlektion. Helst hade vi velat ta med honom på en hopplektion, men eftersom vi var väldigt säkra på att Lukas nog aldrig hade varit inne i ett ridhus innan tyckte vi det var säkrast att ta dressyr först. Problemet visade sig inte vara ridhuset utan själva lastningen. Vid den tiden hade jag inte mycket erfarenhet av lastning och pappa och Celina hade ännu mindre än mig. Och Lukas var inte intresserad av att åka transport och grävde ner hovarna i marken och vägrade gå. Vi försökte länge muta han med havre men det blev tillslut en kombination av Celina med havrehinken, jag med en longerlina kring bakdelen och pappa som knuffade på allt vad han förmådde som fick in honom. Till lektionen kom vi och Lukas traskade rätt in i ridhuset men vågade inte gå nära läktarlångsidarväggen innan jag gått före och klappat på den. Ena hörnet med en stol i var också livsfarligt. Men alla nya hästar var ju superintressanta och Lukas sprang omkring och hade livat trots att han faktiskt egentligen inte orkade, därför trodde vi det skulle bli lätt att lasta honom, men nej. Några veckor senare hade Camilla skaffat transport så vi tog med Lukas till en hopplektion och den blev minnesvärd. Den började så lagom roligt med att Lukas vägrar hoppa ett 40cm högt hinder med svartrosa bommar så han vänder till vänster och hoppar ett annat grönt hinder stillastående trots att det låg på 60cm - hellre än att hoppa det rosasvarta!

I mars kom det en omgång snö och jag, Celina och vår andra syster Linnea begav oss med pulka till stallet för att åka pulka efter Lukas. Lukas hade ingen vagn och var egentligen aldrig inkörd, men han var en pärla och gick att lita på med det mesta. Att ha en pulka fastspänd efter sig var inget konstigt. Vi åkte pulka på en skogsväg, men eftersom jag nog inte riktigt litade på att Celina skulle kunna hålla i tömmarna där hon satt i pulkan och styra och bromsa samtidigt, så gick jag bredvid och skötte styrningen. Jag hade tagit med en filmkamera och bad Linnea filma när jag och Celina kom körande med Lukas. Sagt och gjort, Linnea stannar kvar och vi går bortåt. När vi vänder smackar jag på Lukas i trav och får sedan springa på. Det var blöt tung snö och jag fick springa i kanten av vägen med grenar som stack ut. Nästa jag minns är att Celina hojtar "det går för fort, sakta ner!", men vid det laget springer Lukas så snabbt att jag inte har tid att bromsa, jag har fullt sjå med att inte snubbla över mina egna ben. Nästa sak som händer är att tömmarna rycks ur handen på mig, ett högt krasande ljus och sen galopperar Lukas iväg. Denna roliga händelse finns på film, för det var Linneas "fel" för vad som hände. Lukas kommer galopperande mot henne, får syn på henne och tydligen är hon livsfarlig för han kastar sig runt. Knaket kom från pulkan som han drog sönder och Celina ligger i snön och ropar argt efter mig när jag springer efter Lukas "Jag SA ju att du inte skulle springa så fort!!!"


Fölgrimma

Sitter och tittar på fölgrimmor eftersom jag inte hittade någon fin på mässan. Så svårt alltså, finns många fina färger, fast frågan är väl ändå hur länge fölet kommer kunna ha grimman? Men hur blir det när den vuxit ut fölgrimman, vilken storlek har den då, shetland? Det är verkligen en massa saker som jag inte vet...

Barbackatur med bocksprång

Mamma och jag hade kommit överrens om att ta halva mockningen var idag, vilket jag dock inte förstår för Celina är nog friskare än mig. Tog bilen till stallet och upptäckte till min glädje att Camilla hade mockat Lukas box så jag ger mig på Madickens stökiga. Efter en stund kommer Camilla och säger: "Och jag som skulle överraska er med att ha mockat och fixat allt åt er!". Jättesnällt verkligen men jag vägrade låta henne ta min mockning av Madickens box så hon fixade vatten och maten. Sedan var jag helt slut så då fixade hon Ladys box vilket gjorde mamma jätteglad! Jag kände mig tvungen att rida lite på Madicken så hämtar in henne och stod först en bra stund med ryktstenen. Eftersom jag bara orkade med en liten skrittrunda nöjde jag mig med att tränsa och hoppa upp. Vi vinglar ut i skogen eftersom Madicken vägrar att följa stigen utan ska ge sig in i skogen eller stanna helt. Efter 200m orkar jag inte med henne och låter henne gå vid sidan av stigen, när vi sedan ska gå ut på den igen sticker hon plötsligt bockande hemåt. Där satt jag med långa tyglar, ingen sadel och trött och sjuk och min första tanke är "nu flyger jag av". Men jag klarade mig men när jag fick stopp på henne var benen som gelé så det slutade med att jag fick rida hemåt efter att jag hade gått en bit tillbaka. Jag lärde mig iallafall att Maddis tydligen inte är särskilt öm i hovarna längre :P

RSS 2.0