Madicken

Rund eller vadå? ;)

Sitsträning

En grupp halvkokta ryttare och hästar tvingades ha sin lektion inne i ridhuset eftersom det vankades sitsträning. Verkligen nyttig övning trots att min häst glatt travade på. Måste lära mig att inte knipa åt med knäna och att sträcka på halsen. Att sluta knipa med knäna är faktiskt svårt att låta bli, det blir så mycket skumpigare så och så är det svårt att låta bli att göra det med stigbyglar. När jag var klar med min sitsträning tränade jag avsaktningar och halter från trav vilket Lady alltid kör upp huvudet på. I slutet var nosen inte lika rakt upp och hon tog faktiskt ner huvudet när vi väl stod still så det var en framgång :)


Genräkning: vilken färg får fölet?

Har suttit och försökt räkna ut fölfärgen och alltså även vilka gener Madicken har liksom hennes föräldrar och mor/far färäldrar. Förhoppningsvis har jag räknat rätt, men jag är lite osäker på om jag verkligen gjort det.
Madicken har en fuxgen som är recessiv (fuxgener behövs dubbla uppsättningar för att ge fux) och en gen som ger mörkbrunhet/mellanbrunhet (som mamman/systern). Hingsten har bara den sista genen troligtvis i dubbel uppsättning (för svartbrunhet). Fölet har fått en gen av vardera förälder. Får den Madickens fuxgen är chansen 50/50 att det blir svart eller mörkbrun (madickenfärg), får den samma gen från båda föräldrar så tror jag att det är 75% chans att få en svart häst och 25% att få en svartbrun (Dancerfärg). Om jag har fattar rätt kan fölet inte bli brunt då den saknar rätt genuppsättningar, hade den dock haft denna saknade genuppsättning skulle den ha varit dominant och alltså gett brun färg. På Dancers hemsida står det att den aldrig har gett färgen brun till färgade ston, så brun blir den knappast.

Men så här blev resultatet:
5/8 blir fölet svart
2/8 blir fölet mörkbrun
1/8 blir fölet svartbrunt.

Är osäker på om jag har räknat rätt på ett ställe eller inte och har jag isåfall gjort det blir det såhär med fölets färg:

3/6 svart
2/6 mörkbrun
1/6 svartbrun

Så störst sannolikhet är det alltså för en svart häst och i andra hand Madicken-färgad. Troligtvis inga tecken i ansiktet och möjligtvis mindre strumpor på benen.

Dancer: färg svartbrun, två strumpor fram


Madicken: mörkbrun, två små vita strumpor bakLukas hopp-problem

Igår körde jag Celina till ridskolan med Lukas för hon skulle rida med en kompis och låta Lukas plaska lite (han gick för övrigt ut så större delen av han var under vatten och verkade sugen på att simma). Någon gång under ridturen skulle de hoppa över en 3dm hög stock - och Lukas vägrar. DÅ fick jag nog av Lukas fånerier. Att gå från att hoppa 70cm till att inte ens hoppa 3dm på en månad, nej, det går jag inte med på. Därför byggde jag upp en bana åt Celina för att försöka få bukt med problemet. För första gången någonsin fick Celina rida med sporrar på Lukas för att bli lite extra övertygande. Vi hoppar fram - inga problem. Vi hoppar två olika banor: 55 & 65cm - inga problem. Ett stopp men det var för att de kom så tokigt in. Det är fart i Lukas och han lyssnar snabbt på hjälperna och ser pigg ut. Till sista rundan plockas sporrarna bort och även om han hoppar går det sakta och flera hinder rivs. Vi avslutar med två hinder på långsidan och jag säger åt Celina att driva på honom och då går han klockrent igen.

Så sammanfattningsvis... så är jag fortfarande inte riktigt klok på varför Lukas plötsligt börjat stanna. Men jag tror att en del av problem är Lukas envishet. Att han fått för sig något som han en dag bara slutar med. Sedan tror jag att det är vinterpälsen som ger problem med. Att han är varm i den och helt enkelt inte orkar ta sig över hindret om han inte kommer i bra tempo och rakt på det. Celina måste driva och sporrarna hjälper till vilket gör att farten och energin blir bättre så att han orkar hoppa.

Med denna osäkra lärdom i bakhuvudet blir det sporrar på fötterna till hopptävlingen på torsdag och möjligtvis nedblötning om dagen är varm. För ynka 55cm, strunthöjd enligt Lukas, det får han allt hoppa ;)


Madicken

Såhär ser Madicken ut för tillfället,visserligen hänger ju magen lite, men när jag tittar på bilder av andra dräktiga ston brukar de vara mycket värre. Sadelgjorden passar som vanligt fortfarande dessutom ;) jag som förväntat mig att behöva ta ner flera hål.


Hjälp

Camilla hade kommit på en sak som vållade henne lite panik. 4,5v till fölning låter jättelänge, men när Camilla hade tänkt på saken hade hon insett att vi båda läst i en bok att fölet kan komma +-2veckor, och isåfall kan det komma om 2,5veckor! Hjälp, jag har räknat med att det nog kan dra över tiden, men tänk om det händer tvärtom? Okey, storrengöring av stallet nästa helg alltså.

När jag hämtade Madicken från hagen idag tittade jag på henne och tänkte att det är svårt att tro att hon bara har en månad kvar till fölning för magen hänger verkligen inte alls mycket. Sedan såg jag henne bakifrån...jisses vad bred hon är. Fölet måtte ligga på bredden på nåt vis...

Föresten, någon mer än jag som har problem med att ladda upp nya bilder?

Madicken

"Bara" 4,5v kvar till fölning, tur att det snart är sommarlov så att det blir lättare att vänta ;)

Pratade med två andra på ridlektionen i torsdags som är vana vid föl och jag nämnde att Celina önskade att hon hade kunnat få börja rida Madicken redan i höst. Inga problem sa dem då, det går att rida som vanligt och fölet kan klara sig utan sin mamma en stund även om det blir jobbigt de första gångerna. Dessutom fick jag lära mig att sto får tävla från det att fölet är 4månader. Madicken klarar ju inte av att gå i hagen och göra ingenting så min nya plan är faktiskt att hon ska sättas igång när skolan börjar ihöst. Den första tiden ska hon bara få lite småturer, ungefär som nu medan fölet är litet. Sedan är tanken att hon ska ridas igång och följa med på Celinas lektioner från oktober/november. Min tanke är då att fölet får åka med och få sig lastträning regelbundet och sedan att den får ta en liten tur med mig medan Celina rider.


Lukasbus

Celina dålig idag igen så det blev att motionera Ludde tillsammans med Lukas. Idag var det dags för uteritt men jag tänkte longera Lukas när vi kom hem så att han verkligen fick röra på sig. Ridturen började bra: Ludde fick plötsligt en av de stunder då han kan rida lätt helt själv så jag sprang bara bredvid Lukas utan att hålla i. Sedan skulle vi gå över ett nedfallet träd på stigen, ungefär 30cm högt och jag sa åt Ludde att stå upp i lätt sits, Lukas, som knappt har orkat lyfta benen över träden ibland tar ett riktigt hopp över trädet. Att säga att Luddes ögon var runda är en underdrift. Senare skulle vi trava igen och Ludde får syn på våra små miniterränghinder så jag föreslår att vi ska hoppa dem när vi vänder. Sagt och gjort, Lukas är då ganska pigg och blir superglad över hindrena så han tar ett ordentligt språng över och sätter av i galopp/snabb trav på tvären med mig i tygeln som försöker bromsa. Ludde hamnar på sned och är lite förskräckt först. Sedan lugnar Lukas ner sig ovh vi skrittar hemåt då någonting bangar till i skogen så han hoppar upp i luften och far iväg i galopp. Ludde: "Ah...ah... ooo!" och jag sticker efter och hojtar åt Ludde att dra i tyglarna och tänker att Lukas ändå springer väldigt lugnt. Ludde får stopp på han och är ännu lite mer förskräckt, men glad ändå för nu hade han både hoppat ordentligt och galopperat idag ;);)


Paket

Var och hämtade ut en höökspaket idag. Skor till Celina och ett träns till mamma. Sedan hade jag beställt ett par knytskor också då jag under sommarhalvåret har börjat gå omkring i gamla sönderslitna gympadojor. En flughuva i ett litet slitstarkare material än min förra som passar till Lady och Madicken och som ska användas om de får problem med flugorna mer. Det sista var en tjockt vintertäcke till Madicken, visst är jag snäll? Köper ett täcke till en häst jag inte ens är fodervärd till i vinter ;) Men Celina har redan börjat drömma sig bort om alla färgglada saker hon ska köpa till Madicken så hennes pengar lär väl gå till det. Fördelen är ju att hon vet att hon ska ha Madicken så hon kan ju börja samla på sig lite prylar redan nu. Fast sen har jag lovat att hon ska få en del som jag har använt på Amy/Madicken. Som mitt älskade träns (ingen ide att spara i 3år), ländtäcke, skydd, schabrak, bett... ja, det blir nog en del, men samtidigt kommer jag ju hjälpa henne med Madicken så jag får ju med använda sakerna ;)

Hoppning

Först var det meningen att Celina skulle ta igen en missad hopplektion med Lady idag, men när jag kom hem mådde hon dåligt igen så vi bestämde att jag skulle ta hennes lektion. Det var samma bana som i måndags men en annan ridlärare och man kan väl säga att det var en annan häst jag hade med mig med. Lugn och fin i framhoppningen, kanske var hoppningen inte lika kul när det hände två gånger på en vecka? Muren som hon tyckte var så obehaglig i måndags var ännu läskigare idag. Ponnyn är verkligen fånig ibland ;) Tror blåsten påverkade för hon såg en massa läskiga saker utanför paddocken också.

Lastningen går superbra numera. Jag klarar mig ensam med henne och när hon ska in i transporten skickar jag in henne uppför lämmen och sätter sedan på bommen och stänger medan hon står och väntar. När jag lastar av står hon snällt tills jag säger varsågod då hon backar ut rakt och lugnt. Ibörjan bajsade hon en massa av nervositet men nu har jag inte behövt mocka transporten på jättelänge och hon börjar inte takta runt när transportskydden åker på :) Tänk att det inte var längesen det kunde ta en halvtimme att lasta, hon var jättenervös, steppade runt och skulle vända sig om i släpet eller gå direkt ut.

Dröm

Drömde inatt att Madicken hade fått ett brunt föl när jag kom till stallet. Först var jag orolig eftersom det faktiskt var 6v för tidigt fött, men fölet var faktiskt jättestort, typ ett halvår gammal. Det konstiga var bara att Madicken fortfarande var tjock och senare i drömmen kom det fram att fölet faktiskt hade smugglats dit på natten eftersom det var något fel på det. Men det fick jag som sagt veta precis innan jag vaknade. Innan dess stod jag och tittade på fölet och retade mig jättemycket på att det var brunt utan minsta lilla tecken. Det var en hingst som absolut inte passade i namnet Ninja heller.
"Alltså, jag tror det här är en dröm", sa jag tillslut till mamma och Camilla när jag insett att fölet skulle förbli brunt. "Så det gör ingenting om fölet är brunt, det är ju inte på riktigt."
"Är du säker på det?" frågar Camilla
Jösses vad skönt det var att vakna. Men har gått och varit småirriterad över bruna föl hela dagen haha.

Lady

Mamma behövde plugga idag så jag och Lady tog en mysig tur mitt på dagen. Red rundan surkärringen och Lady var rädd för nästan allt så det blev en massa tvärstopp. Lite för mycket energi tror jag. En regnskur överraskade oss, men vi stod under en gran tills det slutade. Blåsten hade tydligen vält ner lite träd för två gånger stötte jag på träd som fallit perfekt över stigen. Fast sen höll jag på att bli knockad av en stor gammal bok som lutade tvärs över stigen, alldeles bakom ett snår av ungbjörkar. Väl hemma mötte jag Ludde och de minsta ridbyxorna vi hade hittat hemma passade honom hyfsat, de var bara lite stora. Hade även hittat ett par små ridstrumpor men hade jag dragit upp dem helt hade de räckt halvvägs uppför låret på honom haha. Medan jag hämtade Lukas i hagen skulle Ludde bygga en bana till sig själv och när jag kom tillbaka stod alla koner i en oval cirkel. Jaha, en volt, tänkte jag, men när sedan när Ludde skulle rida den skulle han snirkla in och ut och runt, blev inte klok på hur han tänkte.


Akvarell

Så, nu har jag kommit lite längre på akvarellen. Har lyckats få till några björkar till björkar i bakgrunden som jag är riktigt nöjd med ;) Vanligtvis är jag urkass på att måla bakgrund och ännu sämre med akvarell

Haha

Åh, just det. En liten fågel viskade idag i mitt öra att Ludde tydligen sagt att jag numera är hans bästa vän ;)

Amy <3

För ett år sedan ringde Camilla kvart över sju på morgonen och berättade att hon hade hittat Amy död i hagen, hur kan ett år ha gått så fort? Känns som om det hände nyss, men samtidigt som om det skedde för 10 år sedan... nej föresten, det känns som en gammal dröm som jag glömmer mer för var dag. Så snabbt den verkliga Amy försvann från mig, det är inte svårt att minnas henne men att tänka sig henne levande... nej det går inte längre. Hjärtat hoppar till när jag tittar på gamla filmer med henne och för en sekund kan hon plötsligt bli levande igen. Blundar jag kan jag se framför mig på en skogsstig där allt håller på att slå ut och tittar jag ner ser jag Amy från min plats på hennes rygg. Jag skrattar åt henne för att hon vägrade skritta och bara skulle takta. Den gamla damen hade blivit en unghäst igen efter alla åren på ridskolan och den känslan jag fick att se henne så pigg och lycklig är obeskrivbar. Jag ångrar aldrig att jag köpte loss henne från ridskolan för hon fick ett fint sista år hos mig. Jag älskade den ponnyn så otroligt mycket och var helt krossad den första tiden efter hennes död. Jag åt inte på 3 dagar och grät mig igenom de första två. Enda anledningen till att den tredje dagen inte blev som de två första var att jag tvingades till praktiken för att inte bli underkänd. Att tvingas gå tillbaka till stallet och vardagen var bland det tuffaste jag har gjort, men hur ledsen jag än var så var det bara jag som kunde rida Madicken och det visste jag. Madicken blev räddningen i mörkret, en liten låga i mörkret som visade att allt en dag skulle bli bättre. Jag har Madicken att tacka för mycket, särskilt att hon stod ut med mig den första månaden för jag var mest ledsen och arg på henne för att hon inte kunde uppföra sig som Amy. Hade inget tålamod alls och kunde börja gråta för minsta lilla som fick mig att tänka på Amy.  


En blivande världsmästare

Under ridturen i skogen idag informerade Ludde mig om att han tänker bli världsmästare i både hästhoppning (på Lukas) och i hockey. Han tänker skaffa sig rosett varje gång han tävlar och är överlycklig över att Celina är sjuk för "då är Lukas min, då är hans borstar mina med ju". Hästintresset för killen har blommat upp fullständigt, han tjatar om ridning varje dag och har praktiskt taget ridit varje dag med hjälp av mig. Och han vill hemskt gärna hjälpa till med allt runt om ridandet också. Idag sa han att han ville putsa Lukas sadel och träns och såg jättebesviken ut när jag sa att Celina nyss putsat dem. Jag hann knappt nämna att Madicken grejor behövde putsas förren Ludde sken upp och promt ville göra det direkt haha. Idag pratade vi lite om ridkläder och han ville hemskt gärna ha ridbyxor och ridstrumpor som jag. Finns ett par små ridbyxor i sadelkammaren som jag skickade med han och passar inte dem så har jag letat fram mina och Celinas gamla :) Ridstrumpor hade vi inga dock i lämplig storlek.

Efter en 40min tur i skritt och trav med Lukas (varför känns det som om jag har backat 3 år tillbaka i tiden?) var grabben fortfarande ridsugen så när jag sa att jag skulle motionera Madicken erbjöd han sig kvickt att rida istället för mig. Det blev både en liten tur i "skogen" och lite ridande på ridbanan i sammanlaggt 25min. Madicken var jättesnäll men Ludde fick använda ett spö för första gången eftersom hon inte riktigt kände hans skänklar. Traven blev Ludde väldigt förtjust i eftersom det är så sakta och mjuk jämfört med Lukas.


Sjuk syster

Celina kom hem vid 11 och var sjuk så plötsligt hade jag alla tre hästarna att motionera vilket gav mig problem då jag lovat köra min andra syster till tandläkaren. Nåja, det löste sig. Madicken fick en liten skrittrunda och sedan blev det en skogstur med Ludde och Lukas. Ludde tycker själv att han är såå duktig så när jag nämnde häromdagen att jag skulle rida Madicken i skogen efter att han har ridit svarar han:
"Rid du Madicken så rider jag efter med Lukas."
"Nja... du får nog träna lite mer först Ludde"
"Nejdå! Jag är redan jätteduktig!"

Hopplektion

Hopplektionen kändes super idag, målet för lektionen var att lita på Lady. För litar jag på henne hoppar hon, litar jag inte på henne trycker jag ner händerna mot manken och då stannar hon. Så jag litade på henne trots att hon knappt gick fram på framridningen (hemska brunsten igen) och till min stora förvåning piggnar hon till och hoppar jättefint. Sedan var det en mur-oxer som var lite läskig tyckte både hon och jag så där fick vi lite stopp och ett väldigt konstigt hopp där jag flög upp i luften och ner igen på henne. Hon övervägde tydligen att stanna fast ångrade sig. När vi hoppade banan sista gången kändes hon väldigt fin, men så kom vi till sista hindret som var - enligt mig - en stor och bred oxer som såg jättehög ut. Jag försökte lita på att hon skulle hoppa, men det blev ett tvärstopp och sedan ännu ett där jag gjorde en lätt avtrillning. Tror vägrandet orsakades av en blandning av trötthet från Lady sida och rädsla från min. Tydligen ska det finnas bildbevis på det konstiga hoppet över muren och jag längtar verkligen efter att få skratta åt det ;)


Söndag kväll

Tack vare en åskväder med tillhörande regnskurar fick inte Madicken den behövliga motionen som hon verkligen behöver efter två dagars vila. Damen är själv så uttråkad och pigg av att bara vara i hagen att hon galopperade genom hagen och placerade sig i grinden fast besluten att få följa med ut. När en människa (jag) försöker få henne att flytta på sig såg hon bara otroligt söt ut och stod och blåste. Fick tyvärr göra henne besviken för Ludde skulle rida Lukas först och de hann precis bli klara när åskan kom och det var Madickens tur.

Ludde var mycket disträ idag och red ofta med blicken bakåt än framåt - men det fanns ju publik som skulle kolla på honom! Farmor, kusin, brorsan och systern, då skulle han ju visa allt han kunde. Stackars Lukas såg lite butter ut efteråt, han var nog lite trött på Luddes virrande ;)


Akvarellbilder

Här kommer några riktigt gamla bilder jag målade i akvarell för säkert 6 år sedan eller mer. Haha, usch vad vissa ser hemska ut, ibland förstår jag inte riktigt hur jag kunde vara så nöjd med dem :P

Om ni undrar varför det står saker på bilderna beror det på att jag för många år sedan jämt satt på stallet.se. Tydligen lade jag upp bilder jag själv har målat även om jag faktiskt inte har något minne av det, men det är väl därför de ligger i en gammal mapp och skräpar.

Den här bilden var jag otroligt nöjd med minns jag även om månen i bakgrunden inte riktigt blev som jag ahde tänkt. Idag tycker jag fortfarande om bilden om än inte lika mycket som när jag målade den.


Var nöjd med bilden förutom att områder kring mulen/näsborren alltid kändes fel på något sätt. Skulle den målats ut rätt vinkel så skulle antingen ögat flyttat mer åt höger eller näsborren mer till vänster


Ena halvan av en bild som jag målade till farmor och farfar i julklapp för bra många år sedan. Älskade denna guldfärgade ponnyn, men den andra bruna ponnyn blev jätteful eftersom pappret tog slut så den klippte jag bort för att slippa se mer haha. Tror jag målade den 2003


Åh fy vad ful...


Mycket problem med färgerna gav en starkt målad hals till hästen till vänster och en kropp som blev mer som den skulle. Och ja, numera vet jag att hästen inte går med benen på samma sida samtidigt ;)


Säger bara en sak: ful!!! Vilka hemska öron, ögon och näsborre. Grimman är inte fin den heller


Var rätt nöjd med den har jag för mig

Den nyaste av bilderna, tror det målades för omkring 3-4 år sedan, kan dock inte påstå den är finar än de andra förutom att jag älskar färgen på himlen :P


Denna bilden målades samma år som den föregående, en väldigt konstig och ful häst.


Akvarell

Bilden som började med ett obestämt målade övergick plötsligt till en bild med en häst på. Akvarellfärger är ju inte precis min starka sida, men om jag tänker och målar försiktigt kanske bilden slutar bra...

Film

En filmsnutt från Celinas hopplektion i onsdags


Vikt

Kan ni tänka er att Celina inte väger mycket mindre än mamma? Än skiljer det nästan en decimeter åt i längden, men vår mamma är så tunn och smal att hon rent tekniskt sätt borde kunna rida Lukas som Celina gör. Celinas vikt verkar inte påverka Lukas än, särskilt inte i galoppen ute i skogen då han fortfarande skenar iväg, så där har vi kanske ännu en lösning på problemet om vi inte hittar en ryttare till Lukas? Att mamma rider honom i skogen några dagar i veckan även om är ganska lång på honom, han är ju vältränad och musklad att ha Celina och längden och vikten måste ju vara detsamma ungefär när Celina byter.

Mamma väger 45kg och Celina 42kg om jag inte minns fel. 3kg på en shettis är mycket mer än vad det skulle vara på en d-ponny, men kanske ändå? 36kg vägde Celina när hon började rida Lukas och hon var 136cm lång. Jag tycker hon har vuxit och blivit större, men rent kilomässigt är det ju inte alls mycket.

Överallt hör jag olika om vad en shettis orkar och bör bära. Vissa säger att de max ska ha 30kg, andra sätter gränsen på 50kg. Över 50kg skulle jag själv aldrig sätta en ryttare på Lukas, men 30kg är ju ingenting, lilla Ludde är fem år och väger 25kg och han är jätteliten på Lukas. Om Lukas bär 42kg utan problem nu och till och med kan hoppa LB-höjder måste väl mamma på 45kg kunna rida han hyfsat normalt i skogen? Eller vad säger ni som läser? Låter det för tungt? Vad säger ni om vikt på shettisar?


Hopptävling

Lukas, vad är det för dumheter du har för dig?

En shettis är väl alltid en shettis även om de är så mycket ridna och utbildade som Lukas. Hans envishet har släppt med åren, men får han för sig saker så är det svårt att förhindra det och nu har han bestämt sig för att det är roligare att stanna än att hoppa på tävlingar. Celinas vikt och längd är knappast problemet för när han hoppar gör han det jättefint och hemma är det ju inga problem. Det kan vara ett enkelt räcke han stannar på så som en färgglad oxer, hinder som han hoppat utan att blinka på innan. Celina har svårt för detta, hon är för van vid att han alltid hoppar och är en klippa så dessa vägringar tar knäcken på henne. Och med en negativ inställning kommer man inte långt och hon ger upp när Lukas vägrat och vill bara få resten av banan överstökad. Samtidigt ser Lukas så glad ut och när vi skulle lasta han ville han absolut inte gå in vilket betyder att han vill tävla mera. Efter en utvägran på femte hindret strök vi dock honom från andra klassen, är han på sånt humör finns det inte mycket att göra.

På ett sätt är det bra att han har blivit så här för som det ser ut nu kommer de tävla en sista gång och det är allsvenskan om ett par veckor. Det blir lättare för Celina att acceptera och gå med på att sluta om han nu ändå bara ska busa på tävlingar. Det blir ju inte roligt för henne att tävla längre. Vi ska försöka vaccinera Lady den närmsta tiden och så ska vi prova tävla henne i sommar istället. Men samtidigt är det så sorgligt att Celina och Lukas kommer sluta när det går som allra sämst, det hade varit roligare att sluta när det gick som bäst även om det då hade varit mycket svårt för mig att säga till Celina att tävlandet faktiskt är slut.

Jag säger som Celina: kunde inte resten av året försvunnit? Att vänta men inte veta hur längre är något så otroligt plågsamt. Att ständigt gå med en knut i magen och fundera över en osäker och sorglig framtid är inget man mår bra av. Att dra ut på lindandet är hemskt nog, men att försöka avsluta det redan nu är snäppet värre. Aldrig någonsin vill jag vara med om det här igen. Tack och lov kommer Celina aldrig kunna växa ur Madicken och byter hon häst då är det hennes eget val till skillnad från nu...

Tävling

Imorgon är det äntligen hopptävling för Celina och Lukas igen och denna gången är det i Snappis. De är anmälda till LC och LC+5 och till min stora sorg och förtvivlan måste jag nog inse att det troligtvis är sista gången de tävlar LC+5. Jag vet, och Celina också, att Lukas fortfarande inte har några problem att hoppa LB höjder, men jag är rädd att andra snart kommer börja kommentera Lukas längd och tycka att vi plågar vår stackars shettis med en sådan stor ryttare. Jag vet att han är vältränad och orkar med det, men jag är rädd att andra inte förstår det. Dessutom är jag orolig för att han ska börja busa och låtsas vara rädd för hinder igen så att folk tar det som att han inte orkar hoppa med Celina, trots att han bara tramsar. En månads paus från hoppande och tävlande måste ha botat det, men man vet aldrig vad den ponnyn kan hitta på, och nu är det utomhus på gräs också.

Det är så sorgligt att detta troligtvis är en av de sista tävlingarna Celina rider med Lukas. Det är en allsvenskeomgång kvar om ett par veckor men sedan vet jag inte hur det blir. Jag vet inte var jag ska dra gränsen när Celina inte ska tävla mer och hur jag ska säga det till henne. Vi känner Lukas bäst och vet vad han klarar men jag skulle inte stå ut med att folk kom fram på tävlingarna och klagade på att Celina är för stor och att Lukas inte orkar henne. En sak är säker och det är att det är slut med tävlandet i höst, men när ska vi sluta? Efter allsvenskan? I juli? Ännu senare?


Lady

Mamma hade tydligen inte tid att rida idag vilket betyder att jag får komma ut på en härlig skogstur tillsammans med henne. Tråkigt nog har jag inget sällskap eftersom Celina ska på Holje Marknad men jaja, det blir nog härligt ändå. Ibland saknar jag att rida ut med mamma och Celina eller rida överhuvudtaget, men för det mesta är det skönt att "pausa" lite med ridandet och bara pyssla istället.

Och sen att Lady har blivit så snäll och rar på sista tiden gör ju allt ännu roligare :)


Fölet

Har nu fått reda på att fölet kommer gällas som en Welsh parbred och alltså ska registreras i Svenska Welsh Föreningen :) Skönt att ha det problemet ur världen.

Dock blir jag allt mer förvirrad ju mer jag läser om allt jobb som ligger framför med pass, chipmärkning osv. Tagelstrån som ska sändas, signalement som ska utfärdas... Camilla är uppfödaren trots att jag är ägaren så där blir det problem. 400kr för pass, en riktigt ID-kontrollant ska hittas, den ska chipmärkas innan eller samtidigt. Förhoppningsvis slipper vi ta DNA prov på Madicken för jag tror inte, om jag fattat saken rätt, att vi behöver härstamningskontroll. Nej fy vad omständigt allt ska vara.

Torsdag

Madicken fick vila idag, men jag stack till stallet på eftermiddagen för att borsta henne. Dock blev det istället så att Ludde fick rida Lukas en tur i skogen och sedan lät jag hästarna beta på gräsmattan och plötsligt var det middagsdags. Ludde var för söt, han vet ju redan hur man gör när man går över bommar eller hoppar så det var lättförklarat att han skulle göra det i uppförsbackar också. Problemet var bara att han orkade ca 5m uppför backen sen blev han trött så han fick kämpa! Han drömde sig bort idag med, även i traven fast det skumpar ändå mindre så lite benmuskler och kontroll börjar han nog allt få. Det gulligaste var när vi skulle nerför backar.
"Vad var det nu man gör nerför backar Ludde?" frågade jag.
Han tittar förvirrat på mig och på backen och så ställer han sig upp. Sedan var han väldigt orolig när vi följde vägen och tyckte att Lukas hela tiden var på väg att gå ner i det djupa diket och höll ganska kramaktigt i vänstertygeln trots att jag försökte övertyga honom att Lukas aldrig gjort något sånt.


Celina och Lady hopplektion

Jag tyckte det såg jättefint ut när Celina hoppade Lady idag. Pigg var ju damen så alltid, men hon stannade inte och hoppade hyfsat normala språng. För att vara den andra riktigt hoppningen tillsammans var det bra, även om Celina sa att det kändes bättre än sist, men att hon tyckte hon red dåligt. Jag filmade med digitalkameran för att hon själv (och mamma) skulle få se och hon konstaterade förvånat att det faktiskt inte såg så illa ut. Att filma kan verkligen vara bra ibland ;) nu kan man bara hoppas att Lady charmat Celina tillräckligt för att det ska bli kul att ha henne i höst.


Olycka

Kan man missa en stor silverfärgad bil som står dit man ska backa? Ja, jag kan det iallafall. Det står ALDRIG en bil ivägen på gårdsplanen i stallet men idag gjorde det tydligen det så nu är stallbilen repig på höger sida och den silverfärgade har fått en blå fläck :( Går nog att putsa/polera bort på båda bilarna tack och lov. Fattar inte hur jag kunde missa bilen, men jag tittade efter människor dit jag svängde, inte efter bilar! Tur att barnens farmor inte blev arg.


Hagelhög

 Den här enorma hagelhögen hittade jag i söndags när jag kom till stallet efter en skur. Förstår inte riktigt hur så mycket kunde samlats där av sig själv, men troligtvis hade väl stuprännan proppats igen och fått allt hagel att trilla ner på marken istället.
Ponnygalopp

Lukas fick köra ett konditionspass efter en halvtimmes runda i skogen. Fyra varv runt ridbanan i galopp vilket blev, om jag har räknat rätt, ca 400m. Sedan ett varv i skritt, varvbyte och fyra varv i andra varvet. Dett gjordes 6ggr så sammanlagt blev det ca 2,5km galopp. Låter lite väl mycket men 400x6 är ju 2400. Även om vi idag inte lockat fram småhinder på de båda långsidorna tyckte Lukas det var jättekul och sprang som bara den. Han blev ganska flåsig, men bara lite varm och taktade sedan till hagen när han hade skrittat av. Och vi som tyckte han fått så dålig kondis under den här hårvilan... ja, flåsandet lurar oss kanske?


Ludde och Lukas

Lady fick vila idag men de andra två skulle motioneras. Egentligen skulle jag ridit ut på Madicken medan Celina tog väck hår på Lukas, men min kära syster frågade om vi inte kunde byta så att hon red Madicken och jag tog hår. Inte mig emot. Hann borsta 10min innan jag skräms av ett:"Tjeeena!". Det är Ludde som kommer nerför backen.
"Du, jo efter jag red sist så sa vi jag skulle rida igen, men då var jag borta och sen regnade det..." Det gick inte att missta sig för vad Ludde ville.
"Vill du rida?"frågar jag
"JAAA!" säger Ludde och skiner upp som en sol.
Först hjälper han mig att ta väck lite hår och "lär" mig hur man gör när man bland annat klappar en häst och varför hästar bits.
"Vad har du lärt dig allt det där?" frågar jag honom.
"Det har jag tänkt själv" förklarar ungen stolt. Haha
Sedan berättar han att de har fått ett träns av mamma på dagis att leka med.
"Jag försöker lära dem hur man håller händerna men de lyssnar inte!", sa han upprört. "Jag och Henri säger till dem men dem skriker bara nej."

Celina kommer tillbaka med Madicken och jag låter Lukas prova att rida på henne medan Celina sadlar Lukas. Först var grabben nog allt lite rädd för han höll fast sig i sadeln men sedan styrde han glatt. När Lukas kom bytte vi och det första han gör efter två meter skritt är att ställa sig upp i lätt sits med att stadigt tag i manen och smacka på haha. Han fick göra sina älskade slalomövningar en stund innan det blev en lång stunds trav och lättridningen börjar sätta sig - så länge han fokuserar. Ofta drömmer han sig bort och häpnar bara över hur mycket det skumpar. Efter en stund avbryter vi för nu är det Celinas tur och jag får kvickt lova att han ska få rida snart igen.

Senare, när Camilla är påväg med bilen och har stannat för att säga en sak till oss, sticker Ludde ut huvudet och hojtar att han tyckte det var jättekul att rida Madicken, där ser man :P


Tänk om...

Tänk om vi aldrig hade betäckt Madicken förra sommaren efter att Amy hade dött? Jag hade tagit Madicken på foder på obestämdbar tid, ridit henne hela sommaren, hösten, vintern och våren. Under sommaren hade jag börjat dela ridtiden med Celina och låtit henne börja träna hoppning med Madicken. Samtidigt skulle jag börjat leta efter en ny häst till mig, en liten storhäst. När hösten kom skulle Celina börjat tävla Madicken och ha henne på lektioner och hon skulle få ta över henne allt mer från mig. En dag skulle hon sluta rida Lukas helt och få Madicken för sig själv och vi skulle hjälpas åt att motionera Lukas tills vi hittade en ny ryttare.

...eller...

tänk om jag hade köpt en ny häst istället för att bli fodervärd på Madicken? Då hade vi inte haft Lady och frågan är hur mycket mamma skulle ridit för det har tagit närmare ett år för henne att lite på Madicken. Madicken skulle antingen blivit betäckt ändå och fått en annan fodervärd eller så kanske hon hade sålts eftersom ingen red henne. Eller hade jag kanske haft två hästar?

...eller...

tänk om Amy aldrig hade dött? Tänk om hon inte hade tävlat dagen före  sin död, hade hon då levt idag? Tänk om Madicken inte hade fått följa med på hopptävlingen, hade Amy fortfarande funnit i Nogelid dagen efter? Tänk om jag hade haft min vackra vita ponny vid liv idag, hade jag någonsin förstått vad jag hade lyckats undkomma? Hade jag förstått hur lycklig jag egentligen var som hade Amy?

Om Amy hade levt finns det två möjligheter om hur livet hade kunnat se ut

- Madicken hade betäckts och fölet som föddes hade blivit mitt, en efterträdare till Amy. Jag hade haft två underbart fina hästar som jag fått rida under året och mamma hade delat Amy med mig. Celina hade tagit över Madicken efter Lukas och mamma hade fått rida lite då och då.

- Två föl kunde ha lekt i Nogelids gröna hagar denna sommar, jag kunde ha lockats av Camillas förslag att ge Madickens föl en lekkompis och betäckt Amy också. Madickens föl skulle blivit Amys efterträdare och Amys föl skulle så småningom bli mammas och kanske även min mosters ponny som de skulle dela på. Med fem hästar hade vi fått bygga om stallet och Celina hade tagit över Madicken efter Lukas.

Min bild av Amy, må så vara att hon blev mycket sötare när jag målade henne än vad hon var i verkligheten, men det är såhär hon ser ut genom mina ögon. Det är så jag alltid kommer minnas henne <3

Dressyrlektion

Kvällen börjar så fint med att Lady kommer gående till grinden när jag ropade på henne. Glad såg hon ut också så när hon då stryker öronen bakåt och går tillbaka genom hagen blir jag helt paff. Hon hann gå 3/4 in i hagen innan jag fick fatt i henne. Trodde först hon var trött efter helgens ridning, särskilt eftersom hon kändes väldigt springig och ovillig att arbeta på dresyrlektionen. Har stora blåsor på fingrarna för hon drog så mycket. Satt med halvhalter hela tiden men hon lyssnade dåligt på dem. Tyckte inte det var någon mening att pressa henne alltför mycket så tog det ganska lungt innan jag märkte att hon nästan taktade i skritten i pauserna. Kanske var hon inte alls trött utan tvärtemot bara väldigt pigg och ofokuserad?


Mer bilder


Badbilder
Regn och fotografering

När jag skiljdes från mamma och Celina red jag hemåt och gjorde iordning Madicken och därefter tog jag bilen och körde upp till skyesjön dit mamma och Celina skulle rida. De plaskade i vattnet som äckligt nog var fyllt av grodyngel i strandkanten. Mamma sa att grodyngeln nog hade kul för de fick ju åka karusell!

Efter och innan badet fotade jag när de galopperade på vägen och de första bilderna blev jättebra, alldeles för mörka i kameran, men blev jättefina när jag ljusade upp dem på datorn. Dumt nog minns jag inte inställningen för det började regna en massa när vi höll på. När vi var klara körde jag hem och möttes av en ren regnduschad Madicken. Mamma och Celina kom hem sjöblöta för de överraskades av en riktig åskskur när de var nästan hemma stackarna.

Lös hund

Jag slog följe med mamma och Celina en bit ut i skogen när de skulle rida. Satt barbacka på Madicken och red längs bak. När vi var påväg uppför en ganska lång backe höjer Madicken huvudet och plötsligt sitter jag halvvägs bak på hennes rygg och håller på att trilla av bakklänges. Lyckas hålla mig kvar även om jag är nära att halka av och det är inte förren Celina pekar bakåt och säger att det var en hund som jag fattar vad som har hänt. Jag hinner bara sätta mig ordentligt igen innan hunden kommer springande i full fart igen och skrämmer Maddan. Det var en collie/schäferkorsning som vi mött lösspringande två gånger innan vilket resulterad i en skenturer nerför backar och längs vägar. Vi fortsätter ridturer och hunden hinner skrämma slag på hästarna flera gånger när den kommer farande. Ingen ägare i sikte så vi trodde att den var på rymmen. Sedan var det dags för mig att vända hem och jag måste erkänna att det inte kändes särskilt säkert att rida hem ensam. Fem minuter efter att jag skiljts från de andra kommer hunden farande igen och fortsätter förbi och DÅ dyker ägaren äntligen upp med sin andra hund och kopplar den lösspringande. Att folk inte har mer vett än så. Stackars alla hundrädda människor som intet ont anande går omkring i skogen där en stor hund springer omkring lös som den vill.

Vår japanska spets Zorro. Går för det mesta utan koppel och är lös när vi är ute i skogen eller när han följer med på ridturer, men han håller sig max 20m iväg från oss och kommer nästan alltid när vi ropar på honom för annars skulle han aldrig få gå lös.


Grattis...

... till Madicken som fyller 11 år idag! Dessutom är det exakt fyra år sedan hon flyttade från Karlskrona till Nogelid


Foton


Ludde

Medan jag och Camilla pratade med Madickens gamla ägare var Ludde och hjälpte Celina med Lukas. Efter en stund kom han springande och förklarade att han hemskt gärna ville rida. Och kunde inte jag bygga en bana till honom? Så när mamma och Celina kom hem från sin ridtur hade jag en liten hinderbana iordninggjord åt honom och han fick rida en stund. Han har lärt sig kravla sig upp själv även om stiglädrena inte har längts. Jag försökte lära honom att rida lätt även om Lukas är svår att lära sig sånt på då han travar så snabbt. Men Ludde lyckades till min förvåning faktiskt hålla takten korta stunder när han fokuserade. Den killen är en liten drömmare så ibland satt han bara och förvånade sig över att det skumpade. Goa Ludde :) Vi ska klämma in ytterligare lite ridning för honom imorgon för han ville jättegärna rida då med sa han. Jag ska försöka ta med han ut i skogen på Madicken någon dag, hon är ju lite väl stor men snäll.


Besök

Framåt halv fyra tiden dök Madickens gamla ägare upp och de stannade en timme och pratade med mig och Camilla. Madicken var helt ointresserad av dem och ville bara äta det goda gräset istället. Jättetrevlig var familjen. De hade köpt Madicken som fyraåring hos uppfödaren och ägt henne tills året hon fyllde 7 då Filippa blivit för gammal för att tävla henne. När de köpte henne hade de träffat hennes mamma Majsan och tydligen är hon brun, så jag kan inte låta bli att fundera varifrån släkten Maddan har fått sin mörkbrunsvarta färg ifrån. Vi pratade lite om hennes humör och temperament och jag kände mig tvungen att fråga om hon envisades med att springa nerför backar med Flilippa med. Nej sa dem, men det berodde på att det inte fanns backar där de bodde, de trodde inte ens det hade funnits några där hon växte upp. Haha, det är kanske inte så konstigt att hon tycker nerförsbackar är så kul. Filippa och Madicken hade tydligen haft en hel del framgångar på tävlingsbanorna under de år hon haft henne trots att deras dressyrtränare sagt att Madicken borde bli dressyrponny istället. Camilla kom då på att hon faktiskt ska ha en film hemma någonstans som de fick innan de skulle provrida henne när dressyrtränaren rider Madicken och där Filippa hoppar högt (120cm trodde Camilla). Åh, måtte hon hitta den filmen för jag vill hemskt gärna se den!


Svart

Speyksbosch Dancer har tydligen fått minst 6 svarta avkommer de senaste två åren. Hoppas, hoppas hoppas mitt föl med blir svart :)


Madicken

Om lite mer än 2h kommer Madickens gamla ägare och hälsar på så det blir till att sticka till stallet inom en timme och försöka göra henne lite mer presentabel.


Kvällsridning

Ikväll blir det en halvtimmes skritttur med Lady och Madicken. Orkar inte gå in på detaljer, men det är en tjej som jag känner sedan innan då jag haft henne under en av mina praktikperioder i skolan. Hon har aldrig varit i Nogelid så blir till att visa runt henne innan vi hämtar hästarna och sticker ut. Jag var lite tveksam vilken häst hon skulle få rida efter omkullridningen med Madicken förra veckan, men kom fram till att det nog är bäst att jag tar Lady då hon trivs bäst med att ha samma ryttare på ryggen. Lady, har föresten för övrigt varit jätterar mot mig hela denna veckan och halva förra sedan mamma blev sjuk. Inte ens nu när mamma kom tillbaka kom den gamla tjurigheten tillbaka så jag håller tummarna för att den har försvunnit för eviga tider.


Ludde

Igår, medan mamma och Celina gjorde iordning hästarna mötte jag Ludde när jag höll på att släpa ner hinderstöd till ridbanan.
"Hej Ludde!" sa jag glatt. "Vad hittar du på då?"
"Jo... jag är rätt sugen på att rida..."
Inte kan man motstå den söta femåringen så självklart fick han rida. Hade verkligen varit kul om Ludde hade blivit riktigt hästbiten, fast det hoppet är väl inte jättstort för han är en hockeykille som sin pappa och storebror. Dessutom är han alldeles för liten för Lukas just nu, fötterna slutar där sadeln slutar så de tär inte mycket Lukas kan/vill lyssna på hans skänklar. Men det Ludde saknar i storlek kompenserar han i mod. Glatt styr han runt Lukas och provar det mesta utan att vara ett dugg rädd. Smackningar duger bra att hålla igång Lukas i skritt och att hoppa över ett "hinder" på knappt 2dm är inga problem. Kan fortfarande inte glömma Luddes kommentar efter den första ridgången, när han såg ett grandprix dressyr ekipage på TV:n och full av självförtroende berättar för Camilla att han minsann kan rida så på Lukas haha.

Nej, allvarligt talat, tänk om Ludde blev en liten hästkille som kunde ta över Lukas efter Celina. Det hade varit en jättebra lösning förutom att Ludde är lite väl i minsta laget... nåja, drömma kan man ju alltid :)


Jag som häst?

Ja, att beskriva mig själv som häst skapade lite problem. Jag kan ju bara utgå från hur jag tror jag är, men andra kanske inte har samma uppfattning som mig. Celina och mamma kunde jag lätt se framför mig, men jag själv? Nej, jag kan varken komma på ras, färg, temperament eller någonting.

Vas säger ni, vet ni hur ni skulle vara som häst och vilken ras och färg ni skulle ha då?

Celina som häst

Celina
En c-ponny fux av rasen New Forest. 136cm i mankhöjd och fuxfärgad med något ljusare man, lugg och svans än resten av kroppen. Ganska pigg, men kan bli lat och seg om man gör något hon tycker är tråkigt, som att traggla mycket dressyr. Älskar att hoppa och bada, simmar gärna om hon får. Har ponnyrufsman som oftast står åt alla håll och kanter och med vinterpälsen blir hon då lite raggig. Ganska nafsig eftersom hon jämt vill ha godis, men skärper till sig om man säger till henne på skarpen en gång. I skogen är hon pigg och busig men går helst inte först om det inte handlar om galopptävling förstås. Måste ha flughuva och helst flugtäcke också på sommaren då hon inte klarar av alla insekter som sätter sig på henne.


Mamma som häst

Celina skrattade när hon läste vad jag hade skrivit om hästarna som människor och sa sedan att jag måste skriva om oss människor som hästar. Jag började med mamma för hon var väldigt lätt och sedan började Celina gissa vad jag hade skrivit om henne och hon prickade ganska mycket rätt på vad jag hade skrivit så det stämmer nog ;)

Mamma
En liten fullblodskorsning som krubbiter när hon blir uttråkad. Smal i hullet och har svårt att gå upp i vikt hur mycket mat man än ger henne och får dessutom ingen vinterpäls att tala om. Älskar att vara ute i skogen och gå på upptäcktsfärd. Inte utbildad i dressyr och förstår inte varför man ska springa runt i en liten ”hage”. Lite hoppad men det är med skräckblandad förtjusning och hon gillar inte höga hinder eller saker som ser läskigt ut. Inga fullblodsnerver utan är ganska lugn och trygg för det mesta, men behöver sysselsättas för att må bra. Ganska högt i rang men bråkar sällan med de andra hästarna.


Gymkana

Celina lyckades övertala mamma till att möta henne i gymkana och jag kan ärligt säga att det blev en rolig kamp för både mig och dem. Lukas tycker gymkana är jätteskoj, men Lady kan inte ha gjort mycket gymkana för hon hängde inte med alls i början och verkade närmast förvirrad över allt. Efter hälften av grenarna tände hon till och snabbare i starten, men svängarna med henne var bedrövliga rent ut sagt haha. Tror jag måste tjuvträna inför avslutningsgymkanan ;) Trots det var det ganska jämnt, men jag tror Lady och Mamma förlorade på alla grenar där det var slalom inblandad. Sista grenen av påklädning, de skulle sätta på sig en väst och ett par vantar för att sedan rida i mål och ta av sig allt för att vinna. Mamma får på sig kläderna snabbt och sitter upp och galopperar mot mål. Celina ligger något efter och gjorde därför en sak som fick mig att börja skratta. Lukas vill inte stå still och börjar skritta iväg så fort hon satt på sig kläderna och då tar Celina sats och hoppar upp utan stigbyglar! Såg så där lekande lätt ut som riktiga gymkanatävlande gör. Mamma missade det ju så Celina fick visa igen och då frågade jag om hon kunde göra samma sak i trav. Och jo, det gick bra det också, hon ville gärna prova i galopp med men tyvärr ville inte lukas fatta galopp medan hon sprang bredvid. Får banne mig ta och longera lukas någon dag och prova om Celina kan hoppa upp i galopp med :) Blev faktiskt lite avundsjuk för så skulle jag jättegärna vilja göra!


Hästarna som människor

Jag ska göra som Malin gjort med hennes häst och skriva hur våra hästar vore om de skulle varit människor.(http://maliningesson.blogg.se/)

Madicken
En tyrannisk tjej som alltid råkar i slagsmål och bråk med andra. Hon är kaxig, bossig och ska alltid köra med folk. Hon bryr sig bara om sig själv och struntar i att hon kör över alla andra när hon ska få sin vilja igenom. De enda hon respekterar är de som kaxar tillbaka och är lika tuff mot henne, men det betyder inte att de alltid är vänner för Madicken skulle gärna sälja sin kompis om priset var tillräckligt högt. Vänskap är för mesar. Sedan finns det några få personer som hon respekterar totalt där hennes fina sida faktiskt kommer fram. Annars är Madicken en lat tjej som helst ligger och sover, men ibland kan hon totalt spåra ur som om hon har fått världens största sockerchock. Håret är mörkt och slutar vid öronen och hon bryr sig inte alls om sitt utseende.Lady
Lång, smal tjej med snobbig attityd. Rakt ljust rödbrunt hår som är ganska långt och hon är väldigt noga med sitt utseende. Duktig i skolan, men inte särskilt populär eftersom hon verkar tycka att hon är bättre än alla andra. Vill gärna ha vänner, men det är på hennes villkor och hon kan vara bossig och elak när hon är på dåligt humör. Dessutom är hon lite bitsk i sättet och en perfektionist för allt ska vara snyggt, rent, på sin plats och gjort på rätt sätt. Slarv är det värsta hon vet. Hon har dock en väldigt rar sida under den tuffa ytan som dyker fram mer när man känner henne och man lär sig att hon egentligen inte menar de elaka saker hon gör.  


Lukas
En ljushårig liten kille som bara hittat på hyss och bus: en Emil i Lönneberga. En kille som inte klarar av att ha tråkigt och som är kaxig mot alla, stora som små.  Av någon anledning känns människo-Lukas som en tioåring som mest fladdrar omkring i skolan och gör allt han inte ska. Tråkiga saker som att göra läxor, läsa eller räkna matte slarvar han igenom eller fuskar. Han är ändå väldigt snäll, men ska alltid skoja och busa eftersom han inte klarar av att vara allvarlig, att alla sedan inte gillar hans skämt bryr han sig inte om. Även om han är så kort och liten så har han en jäkla tävlingsvilja och ska vara bäst i allt och tror att han är bäst i allt.


Klippning?

Under det 1 1/2 år som Madicken var sjuk fick manen och luggen växa om den ville för ingen fick knappt komma inärheten och röra Madicken när hon hade så ont i kroppen. Tyvärr ligger inte lång lugg i släkten för Madicken (eller halvsyster Amy) fick någonsin mer en tussen lugg som finns på bilden (en anledning till att jag hoppas fölet ärver sin pappas lugggener). I höstas klippte jag bor de ljusa topparna/stråna i Maddans man och sen tänkte jag inte mer på det förren nu ivår. Plötsligt en dag märkte jag att luggen blivit större med ett par centimeter! Och den som aldrig växer. Jag kan inte låta bli att undra om det är som för människor, att man behöver klippa väck det slitna för att håret ska växa? Av den anledningen funderar jag på att klippa toppar på Lady, för hennes man är väldigt tunn längst ner. 


Sommarbete

Madicken, Lukas och Lady är sedan snart en vecka tillbaka ute dygnet runt och jag har redan börjat glömma bort att uppskatta att man slipper mockningen. Förhoppningsvis behöver inte hästarna inte in mer så att vi kan städa ur boxarna och skrubba stallet. Vi måste även städa sadelkammaren för det ser ut som en tornado har dragit igenom den. Hästarnas täcken tar ju all plats så det ska bli skönt att skicka iväg dem på tvättning. Hyllorna är en enda röra så vissa har "försvunnit".


Ny upptäckt

Var på bibblan och skulle låna några böcker till skolan. Går förbi en hylla och blir nyfiken på varför det är en bild på omslaget. Visar sig att det var en hel hylla med faktaböcker om hästar! Jag kände mig så korkad när jag stod där för jag har verkligen aldrig tänkt på att det skulle finnas sådana böcker där. Fick syn på en bok om Natural Horsemanship som jag lånade, jag har alltid varit nyfiken på vad det är för något. Har läst knappt  1/4 av boken hittils och jag har lärt mig en massa nytt som jag kan ha nytta av i ridningen och hanteringen :D Det jag fastnade mest var det som stod om ledarskap, att vi ska flytta hästen på våra vilkor och inte tvärtom. Tydligen står ryttaren högt i rang om denne kan få hästen att rygga då detta var väldigt dominant. Isåfall har jag ganska hög rang hos Madicken för går jag rakt mot henne backar hon utan att jag behöver röra :)  När jag läste det stycket tänkte jag "jag blir nästan aldrig flyttad av våra hästar". Sedan åkte jag till stallet och vi hämtade Lady i hagen och jag hälsade på Madicken och Lukas.... och upptäckte att jag låter mig flyttas en massa haha. Ja, att läsa den boken har fått snurr på kugghjulen i huvudet ;)  

Men det jag fastnade var allra mest texten om arga ryttare. Att hästar uppfattar ilska och rädsla som samma sak och när vi blir arga blir vi därför en osäker och rädd ledare som hästen inte vågar lita på, för vi är inte trygga längre. Det tog jag verkligen till mig, fast ibland måste man nog bli lite arg på hästen.

Celina och Lady

Då var det ännu en varm dag och ännu en lektion som Lukas fick vila ifrån. Han har faktiskt tappat hälften av sin päls nu, men nu har vi gnott på honom ordentligt i flera dagar så nu fäller han knappt. Idag hade Celina med sig Lady igen på sin dressyrlektion och hon var allt annat än positiv till dagens ridning. Suckade och sa att hon nog tänkte ta Lukas nästa vecka. Då var det ganska roligt att höra henne ganska entusiastiskt säga efter lektionen att det faktiskt gått bra och varit roligt och att hon nog skulle vilja prova hoppa Lady en gång till. Det som fick henne att ändra sig var att Lady mitt i voltövningarna började gå på tygel korta stunder innan Celina tappade henne igen. Duktigt gjort av Celina, det är faktiskt väldigt mycket häst att rida för hon rör sig ju både fort och stort. Och att byta från en trippig shettis till en storklivande c-ponny blir ett ganska stort hopp.

  

Våra hinder

Tänkte visa lite bilder på våra söta, hemmagjorda hinder :) Minihinder för en miniponny och en liten ridbana. Vi har 6st bommar, en rödvit grind och två plank med olika färger på var sida. De starkaste och gräsligaste färgerna vi kunde hitta om jag inte minns fel haha ;) Till det har vi 6 par hinderstöd som är typ en meter höga. Tyvärr har dem fasta hållare på varje tiotal, tex på 60cm. När vi sedan lägger en "bom" på så blir höjden allt mellan 5-8cm högre, beroende på hur tjock bommen är. Ett plank är bara ca 3cm högt. Om någon är nyfiken över vad bommarna är gjorda av så var mamma ute i skogen och rotade efter någon gammal avverkning efter raka ungträd. Sedan ägnade jag många dagar åt att använda en rasp och fila väck all bark innan vi tillslut kunde måla. Men resultatet blev jättefint!
Första provhoppandet av alla hinder. Lukas hoppade allt utan att blinka, men Amy avskydde den blålila sidan och bara blängde på hindret. Vår rödvita grind var minsann inte heller särskilt trevlig tyckte hon, eller blommorna...
Fråga mig inte vad Celina sysslar med på bilderna, jag vete tusan hur jag lyckades fota de konstigaste hoppen.
Gamla löshoppningsbilder

Här är 1 1/2 år gamla löshoppningsbilder, det högsta hindret ligger på 90-95cm. Lite svårt att se för er då det är våra hemgjorda hinderstöd med bommar
Löshoppning

Blev lite löshoppning för lillen idag och han var ganska duktig, inte jättesugen på att hoppa, men löshoppning är faktiskt inte särskilt roligt tycker Lukas. Det roliga är faktiskt att rymma och innan paddockstaket kom upp för snart två år sedan blev det mer rymmande än löshoppning. Sen kom staketet upp och vi var jätteglad och tänkte att nu kan vi löshoppa utan problem, vad gör inte shettisen då utan kryper under trästaketet på 70cm?! Flera gånger till och med så det slutade med att vi fick sätta plank och bommar överallt och tillslut sänka staketet haha. Numera kan vi hålla honom på ridbanan om vi passar honom noga och jagar på när vi ser att han planerar rymma ;) Han hoppade 85 som högst idag, vi gjorde ett par försök på 95 men det var han inte på humör att prova idag. Han har löshoppats 95 som högst och det är en syn när det sker, det är ju bara 1dm mindre än vad han själv är. Önskade jag hade haft kameran med för Lukas fick fnatt och for omkring vilt bockande och bakutsparkande när vi skulle jaga på honom, han hoppade och stutsade och Ludde (Camillas yngste son) som var med och hjälpte oss sprang fram och tillbaka i mitten av banan när Lukas for omkring. När Lukas lugnar sig tillfälligt stannar Ludde, tittar på mig och säger: "han sprang ju nästan på mig!". Haha, i själva verket sprang väl Lukas 6m till vänster om honom men för en liten kille är det väl nära ;)


God morgon

Sitter vid datorn och arbetar med min skrivarkompis via facebooks chat. Vårt b-uppsats skrivande började igår och fortsätter fram till sommarlovet. Tyvärr finns min skrivarkompis ca 1h med buss iväg och ingen av oss känner någon större lust efter att pendla till varandra varje dag så vi ska försöka dela upp så mycket vi kan och bara träffas när vi måste. Jag har blivit väldigt lat efter närmare en månads ledighet under hela april ;) Vet egentligen inte vad jag sysslar med varje dag, men det blir mer tid till stallet och hästarna iallafall.

Fölnamn

Hingst: Ninja

Sto: Nangijala

På ett sätt fick Celina sin vilja igenom med disney eller astrid lindgren namn, fick tips av min moster att ninja kan komma från Ninja Turtles. Inte för att jag vet om de är disneyfigurer, men de är tecknade så det får gällas ;) Två N-namn, av en ren slump, men lite kul att den bokstaven kommer efter M som i Madicken.


Madicken

Madicken fick vila idag. Tog bara in och pysslade lite med henne innan jag släppte henne lös i paddocken där jag repeterade gamla trick. Mysigaste är ju verkligen kram. Man kan säga kram 10m ifrån henne så kommer hon fram, ställer sig oftast på min högersida och så böjer hon hela halsen/huvudet om mig så att jag trycks in till bogen. Mindre än två månader kvar till fölningen nu! Känns som om jag äntligen börjar se ljuset i tunneln ;) Hoppas hon fölar på utsatt tid och inte senare, läste att fölningen kan vara +-3veckor, ja ända upp till 12månaders dräktighet, men så illa hoppas jag inte att det blir? Fölnamn är iallafall bestämt sen minst en månad tillbaka så det har slutat snurra runt bland tankarna iallafall!


Hopplektion

Lektionen idag gick väl sådär. Lady pigg och glad och ska bara springa och jag blir osäker när hon springer så fort eftersom hon plötsligt kan stanna. Efter Amy åren lade jag mig till ovanan att trycka ner händerna mot manken framför hindret, liksom en extra försiktighetsåtgärd ifall hon skulle stanna (vilket hon ofta gjorde). Efter en termin med Madicken hade den ovanan nästan försvunnit för Madicken är inte den som stannar i onödan, tvärtom så hoppade hon nästan alltid hur dåligt vi än kom ibland. Om en hopplektion börjar bra så stannar händerna oftast där se ska vara, men efter några stopp trycker jag ner händerna automatiskt om jag känner mig det minsta osäker. Det gör ju verkligen inte saken bättre utan det blir fler stopp. Jag måste helt enkelt lära mig att lita på Lady, att om jag håller händerna där hon ska så hoppar hon. Men det är lättare sagt en gjort (suck). Andra och sista rundan på banan gick dock mycket bättre. Även om det ilade obehagligt i mig flera gånger så höll jag upp händerna och vi kom runt utan stopp. Sen att vi vinglade, tog småkonstiga hopp med mera är en annan historia ;)

Mamma fortfarande dålig så jag fick fixa Lady ensam idag, jag som hade tänkt hon skulle få fota...


Kvällsritt

Lukas skulle vila idag och jag skulle inte till stallet förren på kvällen. Mamma fortfarande dålig så jag frågade Linnea om hon ville hänga med på en skrittrunda i skogen. Hon ville gärna men är lika sjuk som mamma tydligen (hur har jag missat det?) så hon fick säga nej. Därför ringde jag min moster och hon hängde glatt med på en skrittur, hon rider så sällan. Dessutom hade hon senast igår frågat mamma om hon inte kunde få hjälpa henne att mocka, trist nog mockar ju Camilla på helgerna haha. Lene var minsann modigare än min mamma - eller kanske osmartare? - och ville gärna rida barbacka när jag frågade. Hon fick välja häst och tog Lady trots att jag varnade för hennes spetsighet, men det blev en mysig tur.


Ridtur med bad

Jag stack till stallet vid 1 för att ta ut Madicken på en haltimmestur, lite efter två kom Celina och vi ägnade sedan en timme åt att ta med ryktstenen på Lukas. Håret bara rasade av, men han har fortfarande mer hår än vad de andra hade som mest i vintras. Stackarn är svettig av att göra igenting och vi som tänkte rida en långtur i solen med honom. Eftersom vi tyckte lite synd om honom red vi den skuggigaste vägen till bad och galoppsträckan och vi skrittade nästan hela tiden vilket gjorde att det tog en timme dit. Sista biten till vår lilla badplats tog vi en galopp, Lady var överlycklig att få sträcka ut, men Lukas kom snabbt efter. Vår lilla badplats är en ganska liten öppning bredvid en brygga med två båtar på land och Lukas tog direkt upp all plats genom att ställa sig på tvären framför Lady. Han plaskade och lekte med mulen och gick ut så att vattnet nådde han till magen och stod sedan och växlade med att vifta med framhovarna. Lady hade först stått och sett väldigt skeptiskt ut till vattnet, men när hon tillslut fick komma ut till Lukas blev hon helt tokig och skapade en hel vattenkaskad som skvätte över oss allihopa, särskilt Celina och Lukas som var bredvid. När vi red hemåt var Lukas så pass blöt att han piggnat till och han for glatt iväg i galopp med Lady efter sig. Svalkan från den blöta pälsen höll i hela vägen hem, så vi kanske får spola halva han nästa gång vi ska rida ;)


Besök

Fick nyss höra från Camilla att Madickens förra ägare kommer och hälsar på nästa helg. En trevlig överraskning för jag trodde de inte tänkte komma förren fölet var fött. Men det betyder att jag kommer få ägna sisådär 6h åt att borsta Madicken så att hon blir av med den där jordfärgen som hon har skaffat sig ;)


Fredag kväll

Ju längre dagen gick desto lättare gick det att gå igen, faktiskt gick det såpass bra att jag lyckades gå till stallet för att rida en tur med Celina. Vi testade pessoabettet genom att provocera Lukas med galopp på Lommaklint där han alltid ska skena, särskilt om Lady är med. Visserligen sköt han iväg som en kanon, men Celina fick stopp på honom där hon skulle så lite måste det ju hjälpa. Lady ville hemskt gärna sträcka ut, men jag tvingade henne att hålla ett ganska lugnt tempo bakom Lukas, att provocera honom för mycket är inte det bästa man kan göra tror jag. Hästarna hade en massa energi kvar och stutsade vägen fram när vi red hem, så jag bestämde med Celina att vi ska rida till skyesjön imorgon låta hästarna sträcka ut. Fördelen med den rundan är att vi kan plaska lite i sjöns vatten och det lär Lukas uppskatta med sin päls :) Mamma är fortfarande lite sjuk, men på bättringsvägen så det var inte jättesvårt att övertala henne att låna mig Lady.

Fredag

Vaknade imorse och har linkat omkring här hemma. Jag var övertygad om att jag skulle vara som vanligt idag fast med ett extra blåmärke. Tyvärr får jag väl inse att jag skulle behöva en käpp att gå med haha. Och det betyder att ingen nog kommer låta mig gå inärheten av en hästrygg idag :/ vilken ger mig lite problem för då finns det tre hästar att motionera men bara Celina som kan eftersom mamma är sjuk. Får försöka klura ut hur det här ska lösa sig.


Omkullridning med Madicken

Vi var på en mysig skritttur och var påväg hem från lommaklint. På vägen vi brukar gå ut på från stigen ligger det numera massa träd sen stormen så man kan inte gå där. Madicken älskar att välja väg själv så hon hade den senaste kvarten själv fått välja väg hem och efter lite fundering går hon åt höger förbi träden, bakom en slänt som går längs med vägen en bit. Slänten är brant, ojämn och grenig, ca 3-4m hög. Först går vi bakom, men sen tvingas vi följa slänten en bit några meter när ett träd är i vägen. Då försöker Madicken gå nerför och jag känner att hon tänker trava, lyckas hindra henne och vi kommer en bit till, sen vänder hon ner igen (på ett bättre ställe dock) och hade hon bara skrittat hade det inte varit några problem även om jag satt barbacka. Men hon ska trava och jag hinner bara tänka att det här inte kommer att gå bra förren hon snubblar och jag flyger ner i marken. Tror Maddan kasade ner för jag var flera meter framför henne med tyglarna i min hand. Det gjorde så ont att jag övervägde att svära (svär aldrig) och sitter sedan 5min innan den värsta smärtan försvunnit. Märker att jag knappt kan gå, så jag lyckas med hjälp av backen kravla mig upp igen och rida hem. Det går bra och det gjorde nästan inte ont alls. Sen får Madicken syn på en stock på marken framme på vägen, far iväg i galopp med två bocksprång och kastar sig över trädet medan jag sitter och tänker "aj, aj, aj...". Får tag i tyglarna igen och bromsar till trav som inte gör så farligt ont. Rider hem och hoppar av i backen ner till grinden och inser att jag knappt ens kan linka nerför backen. Hela höften hade svullnat och stelnat under hemfärden. Släpper Maddan och linkar på 5min ner till stallet med stor möda (tar väl 30s annars), men efter lite mockning blir det lite lättare och snabbare att gå. Dock inser jag att jag får låta Camilla fylla på vatten och hö och att kärran får tömmas imorgon. Ringer hem om skjuts och får sedan förklara allt som hänt för mamma som förfasar sig över mitt linkande trots att jag försöker övertala henne om att jag redan kan gå dubbelt så snabbt som innan.

Madicken mår iallafall finnemang och tur är väl det. Var livrädd att hon skulle skadat sig när jag låg på marken. Förhoppningsvis räcker det med att svullnaden lägger sig för att jag ska kunna gå igen, rida imorgon ska jag iallafall, jag och Celina har planerat en längre galopptur med Lady och Lukas.


Pessoabett

Provade pessoabettet på Lukas idag när hon skulle ut själv en runda. Fick göra ett extra hål i tränset, men det var allt nära att vi skulle tvingas köpa ett nytt träns ;) Satte först tyglarna i mellancirklen, men bara Celina försökte korta tyglarna drogs den jättemycket bakåt så jag satte den på vanliga ringen. Innan jag släppte iväg dem ut i skogen fick hon skritta och trava några varv i paddocken och fick då komentaren "det är lättare att svänga och bromsa". Medan Celina red mockade jag och när de kom tillbaka berättade Celina att Lukas hade varit pigg och försökt sticka, men lyssnat mer tackvare bettet. Fast sen påstod hon att hon trodde att Lukas så småningom skulle sluta lyssna på bettet, innan hjälpte det ju att såga till en gång när han stack för att han skulle lyssna, men det bryr han sig inte ett smack om nu.


Celinas hopplektion

Att byta från en kvick shettis till en långgalopperande maxad c-ponny är ganska chockartat. Madicken som är en maxad d-ponny är en Lukas i stor format enligt Celina, men Lady...hon är bara hemsk att rida (haha). Celina är ju van vid att ha gott om tid att svänga och tänka, men ett galoppsprång på Lady är tre språng på Lukas, så dagens lektion gillade hon inte. Jag tyckte inte det såg så illa ut, iallafall inte med tanke på att det är fjärde gången hon rider henne. Det tar ett bra tag att vänja sig vid Ladys stil om man haft en segare ponny. Lady skulle sticka både före och efter hindrena och drog som vanligt ner huvudet efter ett hopp för att få ryttaren ur balans. Kanske att Celina är lite för liten för att rida Lady egentligen med tanke på att jag får kämpa med henne också. Banan de hoppade idag var med mycket svängar, framför allt kring ett litet kryss som stod på medellinjen som man red åttvolt kring och hoppade. Före var det ett räcke och efter en oxer och för de med lite större ponnyer blev det ganska snävt då de var i lilla ridhuset. Men innan jag låter Celina säga ett definitivt nej till att rida och tävla Lady ska hon allt få rida in sig på henne först, ju mer man rider henne desto mer förstår man hur man ska rida.

Celina gnällde över Ladys sadel idag, sa att det gjorde ont i rumpan att rida i den efter ett tag. Min mjuka, gosiga allroundsadel som var Amys! Den mjukaste sadeln jag någonsin har ridit i och så påstår hon att den skulle vara hård att rida i även på Lukas. Pyttsan säger jag bara ;)


Tummen ner

Måste bara ge tummen ner till börjes sele med tillhörande träns. Jag vet inte vad de har använt för hästmodell, men den kan då inte vara propetionerlig. Om man ska tänka på hur hålen sitter i både träns och sele så borde hästen se hur såhär:

-Ögon precis nedanför öronen
-En extremt liten, kort käke
-Väldigt avlångt ansikte
-Kort kropp från manken till svansen
-Hästen ska se ut att vänta trillingar


Tömkörning

Hästarna har hittat en mysig lerhög i hagen som de älskar att rulla sig i. Jag borstade Madicken en timme men hon var fortfarande dammfläckig, det gick inte bort! Tillslut gav jag upp, borstade igenom hennes långa härliga svans och klippte den och sedan satte jag på henne selen för att tömköra henne. Vi följde en asfaltväg som vi aldrig rider på, man måste gå i evigheter för att hitta en ridstig (om det ens finns någon) och det var faktiskt väldigt mysigt. Tror faktiskt att jag kommer kunna stå ut väldigt lätt med att bara ha en unghäst i flera år ;). Solen sken nästan hela tiden fastän det egentligen skulle regna och det kom bara lite snö en gång. Madicken var väldigt pigg och glad över att få gå en ny väg så hon ville inte alls vända när jag insåg att vi gått lite mer än en halvtimme. En del av hennes energi hade iallafall försvunnit när vi kom hem för hon gick saktare än när vi började, men när jag selade av henne upptäckte jag att hon fått skavsår av en av maggjordarna, baksidan av frambenena, strax framför där sadelgjorden ska ligga. Har ingen aning om hur det hade gått till, men antingen satte sig selen dåligt eftersom hon är så runt eller så var det för att jag fick skippa svanskappan. Jag kunde nämnligen inte hitta den delen som går under svansen. Så kanske att selen kasade fram och skavde, har aldrig varit med om det innan, men har å andra sidan inte tömkört så här länge :/ Mamma har iallafall lovat att hon ska sy något av fleece att sätta kring sadelgjorden, det är allt bra att ha sykunniga mammor ;) Imorgon blir det iallafall inte lika stor promenad, jag lyckades skaffa mig blåsa på fotsulan av promenaden, hur jag nu lyckades med det.


Tisdag

Ska strax cykla till stallet och försöka få Madicken riktigt ren och sedan ta en promenad med henne. Tydligen ska det börja regna om ett par timmar så det är bäst att passa på medan solen skiner.


Dressyrlektion

Det blev en lite annorlunda dressyrlektion idag, såna här spagettiben som jag har ikväll har jag inte haft sedan Madicken följde med på dressyrlektioner. Lady brunstar fortfarande och blev av det riktigt seg så istället för att göra halvhalter hela tiden fick jag istället driva på med färre halvhalter. Ibörjan var hon grinig och ville ingenting, men efter tjugo minuter blev hon plötsligt mjukare och gick mycket stadigare på tygeln än vad hon brukar. Vi gjorde skänkelvikning halvt igenom i båda varven och vi lyckades faktiskt göra några hyfsade skänkelvikningar - och jag som är så dålig på såna! När vi galopperade på volterna gick hon lungt och stadigt för att vara hon, inga tendenser till att dra ner huvudet och sticka (vid det laget hade jag tagit ett spö för hon var så seg). I slutet var hon dock trött och började öka tempot, men lagom tills dess var det dags att trava. Så sammanfattningsvis var jag jättenöjd med lilla fuxen, kanske inte så dumt att hon brunstar ändå ;)


Tokponny

Gud vad jag velar fram och tillbaka med Madicken. Kan inte bestämma mig för om jag ska fortsätta rida henne eller sluta. Magen var jättestor idag, men å andra sidan hade Madicken så mycket energi att hon slet sig i hagen och stack iväg i galopp. Såna dumheter har hon inte sysslat med på mer än ett år. Eftersom jag redan var ganska stressad med att motionerna Madicken innan lektionen med Lady. Eftersom jag känner Madicken visste jag att chansen var ganska stor att hon skulle slita sig om jag gick en promenad och eftersom jag inte hade lust att springa hem efter henne, borstade jag av henne lite kvickt, tränsade och red en runda barbacka. Hon var rätt pigg, och som alltid betydde det att hon skulle hitta på lite trams, som att inte gå nerför en backe utan försöka vända och galoppera uppför igen. Det fick mig att fundera på om jag gör rätt som tänker sluta rida henne. Camilla berättade om något sto som hade ridits nästan hela dräktigheten, kanske jag bara ska vara lyhörd och rida så länge Madicken är pigg och glad? Jag kan ju varva med promenader och tömkörning och så kan Celina rida när hon kan.

Speksbosch Dancer

Pappan till Madickens föl finns på www.ridponny.net. Han är impoterad från Holland och är en Welsh K hingst. En av de snyggaste ponnyhingstarna enligt mig ;)

Kortfattat om NWR-ponnyn!

Welsh K har i Holland numera en sluten stambok. Man använder endast welsh A samt B som blandas med fullblod. Efter hingstarna står alltid procentsats, det är hur mycket welshblod det finns i ponnyn. T.ex. Dancer har 53% welsh resten 47% är xx/ox/x.
Welsh K måste innehålla minst 25% welsh.
Minsta mankhöjd för att stambokföras är 138 cm för både ston och hingstar. Högsta mankhöjd är 1,569 m för hingstar.
Welsh K är en mycket väl konsoliderad ridponny avlad i många generationer. Man vill ha en fin welsh-utstrålning och bra ponnykaraktär på sina welsh K/NWR.


Madicken

Mamma hade pratat med Camilla idag och hon hade tydligen bett mig öka på motionen på Madicken, tydligen går damen med nosen nere i marken hela tiden och bara äter och äter och äter. Under de två somrarna hon var sjuk var hon rund som en boll och var nära att få fång. Kommer bli väldigt intressant att se hur det kommer gå när fölet är fött, förhoppningsvis går allt hon stoppar i sig till att producera mjölk till fölet. Men nu får jag väl börja gå promenader med henne eller låta Celina rida. Magen har vuxit så på en vecka att det känns som om min ridning på Maddan nu är slut. Men promenader är nog inte helt fel, om inte annat får jag med bättre motion ;)


Hm...?

Är det någon mer än jag som någonsin har funderat på varför hästar ska frusta, gnägga och stegra så mycket i filmer? Frustningarna och gnäggningarna är väl ganska okey, men ibland går alla stegringar mig på nerverna. Det hela blir så överdrivet men det kanske bara är så för oss hästvana? För alla andra blir det kanske effektfullt och häftigt?

Historien om Lukas del 8

Under hela hösten hade vi sikte på en speciell sak som skulle äga rum vid lucia i december: ponnygalopp på ridskolans luciashow. Vi körde konditionsträning i paddocken en gång i veckan så länge det gick och försökte även trava och galoppera mer i skogen, vilket gjorde att jag fick springa desto mera. I början av november skaffade vi dessutom en riktig sadel för den gamla låtsassadeln gick inte alls bra att rida i. Vi beställde även en riktig sadelgjord med, 70cm om jag inte minns fel. Den var dock alldeles för liten och vi fick byta till en med 90cm. Amy, en c-ponny hade en sadelgjord på 100cm så det måste betyda att Lukas fortfarande var rätt tjock. Till denna vintern hade vi dessutom skaffat två täcken i förhoppningen om att vi skulle slippa 1dm lång päls. Vi skaffade även reflexer att sätta på Lukas ben, tyvärr var ju alla hästreflexer för stora så det fick bli reflexer för hundar och med all päls på benen såg det ut som om vi strypte benen.Under den här hösten fanns det bara tre hästar i Nogelid: Lukas, Madicken och varmblodet Pelle. Den fjärde hästen, Winskey, flyttade ibörjan av hösten och lämnade boxen tom. Eftersom det hade varit så mycket strul med den ägaren ville Camilla inte ta in en ny häst förren tidigast efter vintern och det bidrog till att det i november bestämdes att jag skulle köpa Amy och ta hem henne i mitten av februari.

Tillslut kom dagen vi hade väntat på: ponnygalopp. Lukas var minst mot de andra b-ponnyerna men han var en av de stirrigaste. Ibörjan var Celina ganska lugn, men så höll hon på att få spel när hon tillslut skulle tävla. Det var fyra ponnyer som var med så det blev två heat där vinnarna sedan möttes. De som inte tävlade leddes omkring i mitten av banan och Lukas skulle vara med i andra heatet. När starten gick for Lukas runt och försökte med alla medel få vara med och springa. Jag höll i för allt jag var värd och Celina tappade sitt lugn. När det var deras tur var hon nära tårarna och bad panikslaget om att få slippa. Tyvärr var det försent. När starten gick var Lukas lite sen i starten trots att han stått och småstegrat bredvid mig. Men sedan blev det fart i han. I kurvorna kunde man höra Celina tjuta till och när de kommit imål efter två varv som heatets vinnare var det en gelesyster som satt på Lukas rygg, och en mycket lättad sådan. Men så kom hon på att hon måste tävla en gång till och skräcken lyste ur hennes ögon. I detta heatet var Lukas trött, till skillnad från den andra ponnyn hade han inte fått vila något och hans kondition var inte tillräckligt så han slutade som tvåa.

I januari var det dags för klubbtävling i hoppning igen och till Celinas glädje fick de en felfri runda i förenklad LD igen. Fast det var med nöd och näppe. Lukas galopperade/travade väldigt tveksamt och verkade osäker på hela situationen. Det blev en del stillastående hopp och det orsakade ett riv i knatteklassen.

Fortfarande hade han sin tjocka hals och runda mage.


RSS 2.0