Träning inför klubbdressyren

Red igenom programmen inför onsdagens dressyrtävlingar. Kändes rätt bra vilket bådar gott för Lady är alltid så konstigt vår på ridbana, vinglar och håller på med massa konstighetet. Tränade på galoppen eftersom hon bara vill dra iväg med nosen i vädret men idag så gick det faktiskt jättebra för det mesta! Övergången till trav är dock dålig men det får väl vara fixat till nästa gång haha. Det ska bli roligt att se vad jag får för det syns så tydligt hur mycket bättre allt blivit. Första LC:1 hade jag väl 143p eller nåt, andra 157 tror jag det var och sen dess har det hänt jättemycket så om jag inte får över 157 kommer jag bli sur ;)

Till Lommaklint på tur

Red Madicken med Celina och Lukas till lommaklint. Madicken rätt seg, antagligen lite träningsvärk sen gårdagen, men vaknade till vid galoppsträckan och gick med rask takt hemåt och lämnade Lukas på efterkälken. Red 1h, inga problem med Nangijala.


En massa stegringar

Dagens Nangijalapromenad i skogen blev klart annorlunda än gårdagen. Tydligen hade hon förstått att hon inte fick springa och att det var ganska meningslöst med att försöka släpa iväg mig. Men kanske det skulle hjälpa att stegra en massa? Så nerför backar gick jag med en fölunge som stutsar och stegrar om vart annat men jag gillade det helt klart bättre än när hon skulle dra iväg och sparka bakut med mig. Hon lugnade sig iallafall efter en stund och gick normalt igen. En annan bra sak var att hon gick snällt med mig ut i skogen, fast det där nypandet när hon tycker det gå för sakta är jag inte förtjust i så det ska bort. Jag härmar Madicken när Nangijala dummar sig så får vi se om det hjälper.


Gymnastikhoppning Madicken

Idag fick Madicken jobba rätt ordentligt med att hoppa stuts. Damen avskyr att jobba och ju sämre kondis desto mer maskar hon så att det är svårt att veta om hon bara latar sig eller inte orkar. Så Celina får jobba ordentligt med benen för Madicken går inte fram frivilligt. Skritten och traven är bra nu, men i galoppen blir allt knackigt och kantigt för hon lyfter inte på benen, men i slutet hade hon faktiskt väckts såpass att det såg mjukt och normalt ut.

När vi började hoppa fram märktes det att Maddan inte tänkte jobba självmant för hon bröt av till trav framför framhoppningshindret hellre än att hoppa av lite tidigare. När vi avslutade med fyra stuts i rad var hon fin och jobbade på ordentligt och hade ett helt annat schvung i steget. Varm var hon, men orkade ändå skritta på utan att behöva drivas.


Tråkig matte

Nangijala tyckte jag var dötrist idag som envisades med att leda henne på en tur ut i skogen, men eftersom lilla damen var kolosalt pigg och sprang omkring och halvt över mig fick det bli ledning. Fick både ett rätt ordentligt nyp i armen och senare en spark som strök förbi när hon försökte släpa iväg mig nerför en backe. Varje gång hon drog stannade vi - till hennes missnöje -men hon lugnade sig och gick ordentligt sista biten så då fick hon mycket beröm. Har faktiskt kommit på att det är väldigt duktigt av en fyra månaders fölunge att gå ut en bit ensam i skogen med bara en människa.

Idag svär jag på att Nangijala skiftade i brunt över kroppen men huvudet var svart. Blir inte klok på hennes färg alltså.


Saknar

Saknar Nangijala <3 (haha, jag är nog allt lite beroende av henne ;) )


Ronnebybrunndygn

Hemma efter ett underbart roligt dygn på Ronneby brunn med styrelsen! Jag, Frida och Olivia åkte tidigare och hann med att bada i spaet innan allt började. Kl.5 var det dags med en stor baguette som fika, sen lyssnade vi på föreningslära i nära 1,5h, det var superintressant, det finns så otroligt mycket som vi inte kan trots att vi borde det! Efter fem minuters paus delades vi in i tre grupper som var förutbestämda sen innan. Imed jag är kassör gick jag med styrelsens kassör på en föreläsning som heter Praktiskt föreningsekonomi, Olivia följde med hon också. Namnet lät jättetrist, men än en gång flög tiden iväg och plötsligt hade timmen gått. Klockan 9 var det middag som varade till halv 11 eftersom vi även fick efterätt. På kvällen var det nåt band som spelade på deras nattklubb "Natti" så vi fick gratis inträde. Klockan 1 stängde de där så jag, Olivia och Frida gick tillbaka till våra rum - som för övrigt var megalång, säkert ett par hundra meter minst haha. Framme på rummet kommer Olivia på att det skulle vara gott med läsk så vi traskar tillbaka och skaffar varsin cola. Somnade inte förrän halv 4 för vi kunde inte sluta prata haha, inte ens när vi släckt lampan. Fast sen upptäckte vi att vi skulle få 3h sömn. Lite jobbigt att stiga upp men har känt mig jättepigg idag! Jättegod stor frukost och sen arbete med styrelsen om hur vi ska bevara, utbilda och rekrytera folk till föreningen. Dagen flög iväg och därimellan hann vi med både fika och lunch och så var det dags att åka hem.

Fy tusan vad roligt det var och alla är vi jätteinspirerade med nya ideér och planer med föreningen.

Ute i skogen med Nangijala

Gick en bra bit ut i skogen idag med Nangijala och hon sprang glatt runt omkring mig och lyckades jämt stanna upp mitt i vägen framför mig. När jag gick tillbaka fångade jag in henne tidigt vilket inte var populärt. Blev en hel del snurrande på stigen för hon ville bara rusa hem utan mig. Hon lugnade ner sig lite efter ett tag när hon fattade att det blev tvärstopp så fort hon försökte rusa, men jag var ändå ganska varm när vi kom in på gårdsplanen.


Är en idiot

Skickade iväg en beställning till hööks innan idag, bland annat en rosa reflexgrimma till Nangijala. Nu känner jag för att dunka huvudet i bordet för jag beställde en i storlek ponny. Är jag dum i huvudet eller? Vad tänker jag med, hon har ju shetland så det finns ju inte en chans att ponny passar. Suck.

Körtur

Det har börjat kännas som om jag har en "häst" igen. Tror banne mig jag har fått rida mer dessa senaste veckor än jag gjort hittils på en månad. Idag ville Celina rida Madicken så därför fick Lukas dra mig i vagnen. Red en halvtimme i alla gångarter vilket var jättemysigt, fast Nangijala var avundsjuk och ville med ha kul. Madicken var rätt pigg och det märks att kondisen och musklerna blir bättre. Hon magrar inte av all ridning även om hon kanske är något tunn över revbenen. Stora föl och sommarmagen är påväg bort och hon börjar fyllas upp lite överallt.

Nangijala och jag gick ut en bit i skogen en sväng. Vandrade ut från stigen med henne i hälarna vilket hon uppskattade. Hon har börjat fatta mina röst och rörelsetecken nu.  Ett "varsågod" och ut med ena armen betyder ungefär varsågod och ät för hon dyker ner med huvudet i marken. Om jag säger "fot" och vinkar henne åt mig kommer hon oftast och fattar att hon ska gå bredvid. Fast det sista behöver tränas mycket mer på, finns ju annat som lockar!


Jackorna är klara!

Hämtade våra nybroderade jackor idag och det blev superfina, älskar det! På våra vinterjackor var det dock en ficka ivägen så det blev brody på armen där
"Ensam" i hagen

Har nog glömt nämna att det numera går att lämna Nangijala i hagen medan Madicken rids? I förgår fick hon gå där tillsammans med Lady medan Celina red 1h i skogen samtidigt som jag hade lektion för Linnea på Lukas. Inga problem alls utan hon gick lugnt tills mamma kom tillbaka då hon gnäggade välkomnande. Så idag innan Celinas lektion tog vi Lukas och Madicken och red 45min i skogen medan Lady och Nangijala fick äta hö. Ingen var kvar i stallet men när vi kom tillbaka gick båda lugnt och betade. Det var som att backa ett år tillbaka i tiden och jag trodde faktiskt inte jag skulle få uppleva fler ridturer med mig på Maddis och Celina på Lukas.

Nu ska bara kondisen upp lite mer på Madicken så är hon redo att börja gå dressyrlektioner om en månad eller så. Och lite mer körträning för Nangijala förstås.


Spännande

Fick nyss mejl om att våra stalljackor med brodyr är klara och redo att hämtas. Ska bli kul att se hur det ser ut med vår brodering! Var jättefint när jag fick se  provbrodyren

Hm...

... när folk börjar skriva till mig på facebook och fråga om jag har bilder på henne sen helgens tävlingar och ber att få köpa bilderna så tittar jag på mina bilder och undrar vad som har hänt. Själv skulle jag då inte vilja köpa dem haha


Vintertäckedags

Idag åkte vintertäckerna på, Nangijala är den enda som fortfarande slipper den hårbollen!


Duktiga Lady <3

Vår lilla fux var på strålande humör idag och dansade fram på dressyrlektionen. Tjabbig i början och ville ingenting så jag lät henne bara vara tills vi ridit fram och tagit en skrittpaus. Då brukar hon alltid ha mjuknat och samma gällde idag. Red en del på stora mittvolten och minskningarna är jobbigt tycker Lady nu när jag har lärt mig att putta baken på plats. Sedan hade vi en helt del galopparbete: galoppera in på en tiometersvolt och bryta av till skritt några steg mitt i och sedan galopp. Gud vad Lady lyssnade där, det blev avbrott utan travsteg många gånger och till och med innan när jag var för tidig. Galoppen var mycket bättre än vanligt även om hon pendlade mellan att öka när jag bad henne att samla sig och att bryta av så fort hon gjorde det. Öppnan i slutet på långsidan gick lika bra så länge jag kom in rätt på det från början och inte stressade, annars blev det halv pannkaka av allt.


Hovis

Kl.9 var jag i stallet och mötte hovslagaren. Lady fick snösulor ifall det skulle komma snö med tanke på att nästa gång är vid jul. Nangijala var jättenyfiken men lite rädd för hovis och ville inte låta han klappa henne först utan stack iväg i hagen. Så efter att ha satt in Madicken fångade jag Nangijala och så stod vi bakom och tittade och sen nosade hon på hans saker och sedan han själv. Sen var allt okey. När det var hennes tur stutsade hon omkring lite men stod still medan jag kliade och matade henne med morotsbitar.


Dressyr

Fick rida Madicken idag, Celina tyckte att det var bättre eftersom jag kunde få henne att jobba mer. Märks att kondisen gått upp för även fastän jag pausade efter en kvart kändes hon inte särskilt trött. I galoppen orkade hon flera varv och hade ändå mer ork när jag bröt av, dock kändes galoppen väldigt kantig mot vad den brukade vara. Tror att det är för att hon inte lyfter på benen utan rör dem minsta möjliga så att hon nästan snubblar fram.

Märker att jag inte trivs så bra med Madicken längre. Efter Lady är hennes gångarter för mjuka och hon själv är för seg. Hon måste drivas hela tiden i dressyren och maskar från arbetet på ett mycket jobbigare sätt än vad Lady gör. Dock är hon en klippa att rida Madicken, till och med när konditionen är i botten.


Tävlingshelgen är slut...

... och det är jättetråkigt. En av de roligaste helgerna på året och iår flöt allt på superbra! Banpersonalen var superbea och gjorde det de skulle (med några få undantag) och var dessutom många istället för få. Känns i kroppen att man har jobbat ca 8h/dag sen i fredags. Har även fotat och sitter och redigerar för fullt och är positivt överraskad och erkänner att jag trots allt älskar min kamera!


Tävlingshelgen är slut...

... och det är jättetråkigt. En av de roligaste helgerna på året och iår flöt allt på superbra! Banpersonalen var superbea och gjorde det de skulle (med några få undantag) och var dessutom många istället för få. Känns i kroppen att man har jobbat ca 8h/dag sen i fredags. Har även fotat och sitter och redigerar för fullt och är positivt överraskad och erkänner att jag trots allt älskar min kamera!
Löshoppning igårkväll

Efter att ha varit på ridskolan från 8-17 och hjälpt till konstant på de nationella tävlingarna körde jag och Celina direkt till Nogelid, alltför trötta för att göra annat än att löshoppa Lukas och Madicken. När vi släpade fram bommar och stöd kom Camilla gående och undrade om vi inte tröttnat på hinder än.

Madicken fick vara först och Nangijala var en glad liten virvelvind som galopperade omkring och kastade sig förbi löshoppningshindret när hon kom emot det förutom en gång då hon knasigt nog tog en oxer på 50cm med spetsade öron. Inte ville hon gå in i hagen sen så hon fick vara kvar när det var Lukas tur och kanske liva upp honom lite. Lukas fick sprutt och galopperade omkring med massa bakutsparkar och bocksprång, det är inte vanligt! Sen fick han nån fix ide för sig att han inte skulle hoppa åt ena varvet vilket gav en maassa galopp.

Sammanfattningsvid kan jag säga att Lukas var glad och lite flåsig efteråt medan Nangijala var full av energi och genomsvettig så att hon ångade. Tokflicka <3


Regntäcke till Nangijala passade

Regntäcket från börjes kom på posten förra veckan, provade det i torsdags några dagar senare då det envisades med att regna och göra fölis blöt varje gång jag skulle testa det (var faktiskt blöt då också, men gav upp och provade ändå). Satt mycket bättre än vad jag trodde, lite stort men det var väntat. Det ska ju ändå bli Lukas så småningom. När jag packade upp täcket upptäckte jag till min förvåning att det var ett mönster av elgitarrer på haha.

Var föresten första gången Nangijala stod uppbunden i gången. De rasslande kedjorna var lite otäcka tyckte hon.

 Lukas fleecetäcke

Långtur med Lady

En timmes tur slutade med två timmars långtur på upptäcksfärd i förmiddags. Skrittade biskopsmålavägen fram och skulle vänt in mot surkärringen/lommaklint men kom på att jag ville testa en grusväg som jag var säker på gick runt ett litet husområde. Det gjorde det inte, men jag hittade en fin men rätt kort travstig som ledde mig längs stora vägen mot Kyrkhult och Kärrabol. Solen sken och vädret var perfekt, Lady pigg... ja jag fortsatte. Red under tunnel (läskig) och förbi en hästgård där Camillas granne haft sin häst tills den dog i våras. Mats som han heter hade förklarat att det fanns en/flera rundor där men jag lyssnade inte så noga då (han har nån grov dialekt som låter som danska typ, fattar inte alltid). En fin grusväg med mycket trav fanns där, delade på sig allt mer och jag såg stigar med hovspår leda in i skogen. Fick tillslut vända för jag var inte säker på att vägen verkligen ledde mig tillbaka till hästgården. Har ont i ländryggen nu för Lady drog på som bara den i skritten, hon kan konsten att ge en träningsvärk i ryggen alltså.


Avvänjning

Var nyfiken på hur länge/mycket ett föl diar, när mjökproduktionen börjar gå ner hos stoet alltså. Sökte det på google och hittade massa om avvänjning. Det står att avvänjning brukar göras vid 4-6månaders ålder. Jag har läst det tidigare men det är först nu som jag reagerar på det. Nangijala är fyra månader nästa vecka, tekniskt sätt skulle jag kunna avvänja henne nu, men aldrig jag skulle göra det. Hon är fortfarande så ung och behöver sin mamma minst ett par månader till och diar en gång i timmen, skulle man kunna skilja henne från sin mamma redan? Nej, jag förstår inte varför man anvvänjer dem så tidigt. Jag har tränat Nangijala på att vara ifrån sin mamma och idag kan hon 45min utan problem, troligtivs längre också men det har jag inte velat testa ännu. Men att skiljas från Madicken ska hon tidigast göras när hon är 6mån och då handlar det om att stå åtskiljda på nätterna och tillsammans på dagarna.


Skentur, skador och blöt dressyr

Jag och Celina tog en barbackatur på Lukas och Madicken innan Celinas lektion. Madicken jättepigg och försöker trava hela tidne och även små bockförsök igen. Men så mer än halvvägs hem skenar Lukas nerför en lång, lätt sluttande backe som slutar i en rätt brant backa, tvärstannar och kastar sig in på stigen till vänster. Själv kämpade jag för att ha kvar Madicken lugn när Lukas stack iväg med Nangijala i hälarna och missade Celinas krasch ner i marken på ena höften. Till skillnad från när jag skadade min höft så kunde hon gå direkt och resten av kvällen men nån ridlektion kunde hon inte rida.

När Lukas gör så här känns allt bara så hopplöst, inte vågar man släppa upp ny unge på honom när Celina slutat. Celina som är så van vid han, stark, rutinerad och numera ganska lång och tung hade inte en chans idag...

Så efter att lämnat Celina hemma och varit en sväng på ridskolan blev det Nogelid igen och dressyrpass med Lady. Började regna efter en kvart och sedan spöregna, fick ta skydd i stallet ett tag innan det slutade och då var den torra, fina banan en enda lervälling. Plaskade på och tränade LC:1 programmet. Lady pigg och grinig över leran och ville gärna tvära, men kändes annars väldigt fin i skritt och travdelen. Galoppen var pannkaka. Tappade tålamodet och blev arg och dängde till henne med ytterskänkeln tillslut för hon galopperade skänkelvikning på mittvolten och gasade på. Borde inte gjort det, men hon skärpte sig faktiskt och visade att hon kunde galoppera rak på volten.


Det är nästan så man vill upp varje morgon...

Är dödligt trött på att köra bil samma korta lilla väg till stallet 3-4ggr dag, men annars älskar jag att ha morgonen och kvällen nu när Camilla är borta. Nästan lite tråkigt att hon kommer hem imorgon kväll faktiskt... Ska ta kameran med imorgon bitti för jag har stora problem att dra mig från stallet på kvällen när Nangijala står och delar krubba med Madicken. Hon är så fruktansvärt söt med lusernkraftblandninginkletning på läpparna, ser ut som äckligt läppstift fast hon är så söt när hon kikar upp och ska blåsa på mig.


HöstbilderRiktigt fynd

Fyndade stort på tradera häromdagen och köpet kom idag hem i posten. Ett gummiebett till Lukas för de iskalla vinterdagarna så att man slipper stå och värma de kalla betten. 18 inklusiv frakt, knappt använda. Underbart!

Unghästaktig

Idag måste varit nästa första gången Nangijala var "jobbig". Och det var stuts runt när jag skulle leda henne och hanterbart. Lite bocksprång, ett par stegringar... Så istället för att beta med henne släppte jag henne på ridbanan och så rusade hon och jag runt en stund och lekte någon slags tagen. När hon rusat runt och brallat av sig ställde hon sig nöjt och tuggade gräs.


Längesen jag trillade av nu

Varför trilla av en gång när man kan trilla av två? Kanske ä jag sugen på att baka nåt till min ridgrupp inerst inne haha. Var inte med alls idag och Lady var inte heller på humör, bråkade och ville inte in alls i transporten, tog flera minuter innan hon tillslut gick in och sen hade hon problem med balansen när vi körde. Mycket konstigt och jag körde ändå så försiktigt jag kunde. Svischade med svanen under lektionen ungefär som om en irriterande fluga var på henne, gjorde så med mamma igår också och vi förstår inte vad felet är. Är dödstrött efter helgens spökkväll, har inte sovit ikapp och det är då jag är duktig på att trilla av. MEN, jag gillade mina avtrillningar. Hängde först på halsen, Lady börjar gå och jag snurrar runt och hänger både upp och ner och på sidan innan jag halkar av. Andra avtrillningen var ungefär samma som första så jag landade på benen idag. Dock sträckte jag tummen, axeln och ena sidan, får väl se hur bra de delarna mår imorgon.

Tittade på när de andra fyra hoppade sista banan och jag var så trött att jag knappt ens kom ihåg banan. Ju mer jag funderade desto mer insåg jag att det skulle vara bättre om jag avstod från att hoppa sista rundan, jag skulle ändå säkert trilla av en tredje gång haha. Men Lady var rätt fin ändå, förra gången gick det ju superbra och jag har faktiskt inte trillat av på  5månader! Är detta årets elfte eller tolfte avtrillning? Måste kolla

Nu är klockan tjugo i tio och jag har varit hemma 1,2h. Dags att åka upp och ta in hästarna och fodra. Skulle hemskt gärna vilja sova ut imorgon men då ska jag ha morgonen, men sen ska jag hem och lägga mig igen.


Idag

Lekte med Nangijala ute i skogen igen, gick jättebra och hon sprang runt i galopp men tvärvände så fort jag visslade på henne. Men plötsligt far hon iväg som ett skott och försvinner och när jag hittar henne på gräsmatten 30s senare betar hon för fullt. Hon var nog hungrig för inte ens när jag stod ett par meter ifrån och lockade med äppelbit reaerade hon. Haha. Äpplen som hon alltid vill äta!

Lukas fick gå dressyr och jag och Celina var helt förstummade, busfröet gick minsann på tygel i skritt och trav! För nåt år sen kunde han gå på tygel korta stunder då och då, särskilt i skritten men såhär har jag bara sett han gå med gummieband. Har nog varit nyttigt för Celina att rida Lady och Madicken. Lukas blev trött efter en kvart och det är inte undra på, det har inte varit mer än några enstaka dressyrlektioner på banan de senaste månaderna.

Imorgon åker Camilla bort och kommer hem torsdag så då har vi hela stallet själva med fodring, in och utsläpp osv. Kommer bli lite tufft!

Jag gör min häst till en hund

Japp, så här det. Efter att ha ridit Lady med Celina och Lukas fångade jag Nangijala (som verkligen bad om att få komma ut ur hagen), la ett äpple i fickan och gick till stigen som leder ut i skogen. Betade där lite först och går sedan 6m ut i skogen (på stigen) och släpper lös Nangijala med ett "varsågod". Tar upp äpplet, biter av en bit och ger henne det samtidigt som jag visslar. Har tränat på det innan så hon vet vad det är frågan om. Sedan följer en stund då vi går kors och tvärs i skogen (ca 30m ut). Nangijala går runt och nosar men kommer så fort jag visslar och smaskar i sig äppelbiten. Sen gick jag lös med henne tillbaka och provade att vissla när hon bockade runt på gräsmattan, jodå, det funkade! Hon kom i full fart och tvärbromsade framför mig :D

Ska fortsätta träna och gå längre och längre ut i skogen, jag tränar inte bara att hon ska följa efter mig och komma när jag ropar, utan även att vara utan andra hästar och bara ha mig till sällskap, än så länge bådar det gott!
 

Massa bakande

Full eftermiddag/kväll. Ska rida Lady, baka tre spindelvävstårtor varav en laktos och troligtvis glutenfri. Gjorde örontopsar med vax igår, pilligt men roligt!


Torsdag

Madicken fick ett dressyrpass av Celina med mig som ridlärare. Nangijala tyckte det var väldans tråkigt att vara i hagen så hon for runt som en raket. Sen ville Ludde rida i sina nya chaps och han var så fruktansvärt söt!

Igår var både Lady och Lukas på hopplektion, gick jättebra för båda! Försökte rengöra Nangijala men hennes päls är sådan att smutsen/dammet bara smetas ut så svart är hon då inte längre. Till råga på allt har hon plötsökgt blivit allt brunare kring ögonen. Jag förstår ingenting, där var hon ju svart när fölpälsen började trilla av! Hingsten har sånt, men han har även på mulen och under magen. Maddis har inget sånt och Nangijala får mer och mer... Men samtidigt har hon även börjat fälla igen på bakbenen så det kanske är ännu mer päls som ska trilla?

Vad man kan lära en häst omedvetet

När Nangijala var nyfödd och fortfarande osäker på oss tvåbeningar brukar jag sätta mig på huk och locka på henne. Det jag inte tänkte på var vad detta skulle påverka längre fram...

Ropar jag Nangijala får jag ofta en gnäggning till svar och hon kommer oftast gående till mig med. Men sitter jag på huk/lutar mig framåt och lockar kommer hon direkt i 99,99% av alla fall. Har inte tänkt på det förren nu.

Ludde glad över chaps

Rensade bland stallkläderna igår jag och mamma. Hittade ett par, i vårt tycke väldigt små chaps som varit Celinas. Tog med för att prova på Ludde men tänkte att de knappast kan passa. Jodå, säkert 5cm eller mer förstora för gick han till knäna, men hasade man ner dem passade de. Dock var ena spännet trasigt. Men han var så stolt över sina chaps att han promt skulle ha dem över sina vanliga byxor när han sprang upp till huset. Han jublade när han visade dem för sin mamma. Tänk vad ett par gamla förstora chaps kan göra! Så söt är han!!!

Linnea fick ha sin lektion idag eftersom jag gick länge på min praktik igår. Banan lervälling så det blev ut i skogen. Tillbaka dyker Ludde och Linneas bror Henri upp och Henri undrar om vi inte ska göra "den där bajsplockningen" idag. Inom en minut står de båda grabbarna där med varsin för stor grep i var hand och mockar Ladys box.

Regn och höst

Alla fyra hästarna samsades i vindskyddet idag ett tag, måste vara rekord? Lade in nytt halm till Nangijala men hästarna ställde sig och började äta det istället, suck. Hittade Madicken "själv" i hagen med snett täcke medan resten var i vindskyddet gissade jag. Nangijala hörde nog mig för när jag tittade upp hade hon dykt upp och såg sådär nyfiken och glad ut som bara hon kan. Gnäggade och kom fram till mig. Hann tyvärr bara klia henne lite innan jag var tvungen att mocka, men hon satte igång att irritera sig mamma och sparkade och stegrade och höll på.

Lady seg på lektion, men fin i trav för det mesta. Galopp bättre än de senaste gånger men jag har skaffa mig nån konstig ovana med händer/handleder som jag inte riktigt begriper mig på. Ska fundera vad jag gör för fel och varför jag börjat göra det och sedan sluta med det haha.


Ensamma

Celina red ut i skogen med Madicken ensam i 40min och under tiden fick Nangijala vara med mig. Borstade henne (okey, smetade ut allt damm snarare), tränade att hon skulle komma när jag visslar (då får hon nått gott, när jag ropar på henne får hon inget ätbart, så detta ska väl vara nån nödgrej om hon inte vill lyssna) och gick och betade. Gick faktiskt bakom gamla stallet och betade en halvtimme på en gräsplätt utan att hon kunde se de andra hästarna och det är inga som helst problem! När Maddis kom tillbaka höjde Nangijala bara huvudet och gnäggade en gång, sen stack hon ner huvudet i gräset igen och ignorerade henne. Det är skönt att hon är så självständig och känner sig trygg tillsammans med mig. Längtar tills vi kan börja ta egna promenader tillsammans!

Regntäckena åkte på idag (och jag beställde ett till fölis idag) och Nangijala var mycket förbryllad och nyfiken på dem. Gick och nosade på alla hästarna och lekte med täckena.


Gårdagens ritt

Tog ju Lady och Lukas till ridskolan med Celina för en fredagsritt. Emmie och Felix red med oss och jag drog med mig resten på en tur på Hamprundan, hjälp vad längesen det var jag red den! Närmare 3 år sen kom jag fram till, vart tar tiden vägen?

Lady pigg och glad, sprang med huvudet nere i marken i galoppen i ett försök att sticka. Som ryttare blir man hängande i tyglarna och dras med nedåt. I traven sprang hon på tygel när jag gjorde förhållningar, ja, lite har hon allt ändrats haha.

Lukas var stollig och skulle bara vara först, men han kan ju vara mycket värre så det var ändå en "lugn" ritt måste jag säga. Genomsvettig var han dock, men vem skulle inte vara det om han gick snabbare än två ponnyer som är minst 4dm högre?

Nangijala

Roligt att jag och Nangijala kan göra egna små "utflykter" runt gården utan att mamma är med. Inga problem att ta in i boxen själv och bli borstad och kliad och sedan gå runt och beta på gården. Maddis hummar lite oroligt imellanåt med Nangijala bryr sig inte ett dugg. Märks att hon tycker hagen är tråkigt för hon vill alltid hänga med ut genom grinden. Är fruktansvärt duktig på att komma till mig när jag ropar, på mörkerpromenaden stannade hon för att undersöka något men när jag ropade på henne travade hon direkt fram till mig och stannade framför och såg så himla söt ut.

 


Giftiga ekollon

Camilla sms:ade idag och skrev glatt att Lady och Lukas stuckit upp och börjat äta ekollon på morgonen istället för sitt frukosthö och att Nangijala följt med dem. Ganska förfärat skrev jag tillbaka och undrade om inte ekollon faktiskt är giftiga? Ek ska de ju undvika att äta och jag var väldigt säker på att ekollon var värre. Jodå, tog en stund sen hade Camilla kollat upp det och sa åt mig att ta ut alla fyra där ögonblickligen. Inte nog med att det kan ge kolik och njurskador, i värsta fall kan det innebära döden om de äter det i stora mängder.

Man kan ju undra varför de blivit så ekollonförtjusta i höst? Har aldrig haft det problemet innan vad jag vet :S


Blåmärke

En stort blåmärke mitt på låret, hm, var kan jag ha fått det ifrån? Inte är det väl vår söta lilla Lukas som bet mig samtidigt som jag berättade för en grupp med dagisbarn hur snäll han är?


Promenad med Lukas

En avdelning på ekeryds dagis har som tema hästar så idag gick jag en halvtimme från stallet med Lukas och mötte dem på en äng bakom ålderdomshem. Lukas fick både äppel, morötter och knäckebröd och barnen klappade och ställde frågor. Tog en annan väg hem så att jag gick på cykelvägen via min gata och mötte ett lite äldre par som såg ganska roade. Mannen frågade hur gammal Lukas var och han trodde knappt mig när jag sa att han var tolv och fullvuxen haha.

Mörkerpromenad

Umgicks 45min på tu man hand med Nangijala igår, hennes mamma fick stanna kvar i hagen. Pysslade om henne halva tiden och testade Lukas fleecetäcke igen, fortfarande cac1dm för långt så jag ska beställa storlek 95 i regntäcke så kan Lukas överta det sen. Efter det gick vi och betade i skumrasket tills Celina kom hem från sin tur med Lukas. Hon gjorde iordning Madicken och jag satte på Nangijala Lukas gamla reflexbenskydd som egentligen är till hundar, satt perfekt! Sen satte jag ihop några förstora benreflexskydd som jag köpte för länge sen och vips så hade jag en reflexmaggjord till Nangijala. I med att det är kardborreknäppen och vanliga knäppen kan hon bredda sig minst 1dm innan den inte passar mer och sedan är det bara att skaffa fler såna skydd och bygga på. Ska investera i en reflexgrimma för Celina ska beställa från hööks. Vanlig gul reflexfärgad var min tanke, men den rosa är ju allt snygg...fast det kanske ser lite lustigt ut när resten är gult då


Rusk

Haha, idag är jag glad att jag "bara" har en unghäst i ett antal år framöver. Slippa ut i regnväder för att hästen måste motioneras. Celina har två hästar att rida och jag bara en fölunge att pyssla med istallet idag

Sämre väder

Nu är regnet i antågande och man får väl vara tacksam för hur länge ridbanan har hållt sig och att hästarna sluppit täcke så här länge. Dock har jag inte blivit mycket klokare på regntäcke till Nangijala, hon växer så mycket varje vecka på höjden men inte mycket på bredden. Närmare 120cm är hon nog minsann.

Låda med godis

Igår stod en låda med äpplen och lite morötter i stallet. Farmor sa idag att de ska lämna en låda varje tisdagmorgon. Toppen! Visserligen får man slänga lite men hästarna älskar att få lite äppel och morötter varje dag.


Dressyr

Kom på att jag inte hinner till stallet imorgon så tog ett 20-25min dressyrpass med Madicken i skritt och trav. Inte populärt tyckte hon men jag kämpade på och hon gick mycket finare än vad jag trodde hon kunde gå efter all mammavila.


Underbara ponny!

Hopplektionen ikväll gick kanon, jag svävar fortfarande på moln. Hoppade en bana med två kombinationer snett igenom åt båda hållen, den ena med två galoppsprång (tja, först skulle vi få tre men det gick inte så bra för min del haha) och en med 4 galoppsprång. Den sistnämnda hade en vattenmatta och en oxer, den första var två räcken, sen fanns det två räcken till som stod på kortsidan vid medellinjen. Vi hoppade banan först på 80 vilket kändes jättebra, trodde faktiskt det var på 70 så jag var inte höjdrädd. Sist hoppade vi kombinationen med vattengraven och oxern som då låg på 90. Huh, 90 är läskigt och är det en oxer är det dubbelt värre. Men även om det rörde sig obehagligt i magen litade jag på Lady och hon flög över i ett jättesprång (hoppade av för tidigt). Fick världens finaste beröm av Maria som sa att hon hade tagit Lady själv om hon bara varit större.

Vårt pigga fuxsto som fånade sig och stannade för jämnan i våras, tänk vad hon har utvecklats!Löshoppning minivariant

Pay and jumpen pågick i mer än 6h och både jag och Celina stod på banan hela den tiden (ja, jag lämnade ju lukas en sväng förstås). Var helt slut båda två, åkte hem för att äta middag och körde till Nogelid, hade kvar hinder på banan så det minst jobbiga för oss kom vi på var löshoppning. Var Maddan som skulle motioneras så det blev ju bara småskutt, högsta var väl 50-55 eller nåt. Hon var jättepigg idag också och ville inte sluta trava, hoppade hindret fastän hon inte skulle och trots att hon både kom i långsam trav och till och med i skritt haha. Nangijala hade lajbans och for runt i bocksprång, skruvar, tvärbromsningar... lite hoppande blev det med fast det gick så kvickt att hon knappt han lyfta på benen.

Gud vad snygg Nangijala var idag föresten, sprang med i en svävande trav med huvudet och svansen högt. Kolsvart päls med brunskimrande krusig svans och en nästan korkskruvslockig man med bruna toppar. Hon är ju så söt att man vill äta upp henne!


Har du saknat att tävla så?

Lille fine Lukas, du saknar verkligen tävlandet jättemycket... varför finns det ingen liten duktig ryttare som skulle kunna ut och tävla direkt med dig?

Dagen ganska misslyckad, allt går jättebra tills Ludde ska in på banan och Lukas triggas igång av applåder och allt annat. Ajdå. Slutade med att han hoppade första, sprang förbi andra och trillade av på ett ganska otäckt sätt. Både Celina och jag har skuldkänslor för vi har missbedömt Lukas. Han har inte tävlat på 4 månader och verkar ha saknat det jättemycket för problemet var att han blev för glad och då rådde Ludde inte på honom. Har varit ledsen över det hela dagen och funderat mycket på om jag gjorde rätt som inte försökte leda honom. Men både jag och Celina tror det hade blivit luciashowseffekten då (ni som såg förra årets luciashow vet vad jag menar). Lukas är som han är och det går inte att vara arg för han tycker ju så mycket om att tävla bara. Funderade först på att sätta upp Celina och låta henne hoppa en runda på 40cm men hon hade inga kläder så Elin W var gullig och hoppade 50cm med honom och han bara flög runt. Elin lovade att ta han på en riktig tävling i höst.

Ludde fick hoppa ett hinder på framridningwn och fick en rosett ändå. Mamma pratade med han några timmar senare och han var glad och sa att nu hade han minsann trillat av 4 gånger. Camilla skrev att han sagt att han ville tävla varje söndag men att hon övertalat honom att vänta tills han blev äldre. Ja, jösses... de tkommer bli som med skenturen, något som förvandlas från rädsla till spänning. Han kommer bara se sin rosett och glömmer snart vad som hände och kommer säkert börja tjata om att få tävla igen så att han kan skaffa en prisskåp som han sagt åt mig. 

Lyckad körning

Nangijala fick låna Lukas transportskydd och var så söt. Inga problem att lasta men ett annat dök upp: hon lyckades vända sig så att hon stod bakklänges (föl ska ju åka lösa) Vi började köra lite sakta och då ställde hon sig rätt. Körde ca 300m till skidbacken i 40km/h och hon stod lugnt, men tryckte sig mot sin mamma. Fick äppel när vi kom fram och så lastade vi ur. Madicken var jättepigg trots värmen och skrittade på, vi gick bara 4min bort och hon ville inte alls vända och maskade hela vägen tillbaka (hittills har det ju varit tvärtom, tydligen har hon börjat bråka mer och fått tillbaka vår gamla bråkhumörsMadicken!) Nangijala busade omkring lös och lyckades på hemvägen missbedömma avståndet till mig... tjong sa det plötsligt och jag höll på att fara omkull när hon skulle springa förbi. På med benskydd och rätt in i släpet, inga problem alls. Väl hemma trodde jag hon skulle dia men istället går hon halvvägs upp i släpet igen. Det bådar gott!!


Klä Nangijala i reflexer?

Idag börjar älgjakten och skogen bakom stallet är jaktområde - och det är där vi rider när Nangijala är med. Så... måste klä in henne i reflexer. Till benen har vi men sen så, vad kan jag använda mer? Får försöka sätta nån typ av reflex på grimman hur det nu ska gå, men hon skulle verkligen behöva något på kroppen men ett reflexländtäcke skulle vara för varmt, kanske sätta ihop några gamla förstora benreflexer och sätta kring magen/halsen? Funderar även på om man skulle kunna få på henne en reflexväst för människor, tror inte det är helt omöjligt...


Lurvig ponny i blyerts

Påbörjades för några dagar sedan och blev klar imorse. Gillar den, fast den vita fläcken på halsen blev konstig och manen och luggen blev lite stela och inte som jag ville, men annars är jag jättenöjd med den!


Körträning

Om nån timme bär de av till stallet. Ska köra Nangijala i transporten för första gången! Vi ska köra bort till skidbacken, lasta ur och ta en liten tur i skogen och sedan åka hem igen. Har tänkt göra detta länge men eftersom vi måste vara tre är det lite svårt.


RSS 2.0