Duktiga Lady

Ljuset skulle vara borta inom en haltimme så jag bestämde mig för att longera Lady också. Har aldrig gjort det kom jag på när jag drog ut på ptro:andet lite för mycket och hon raskt gjorde halt. Minsann, det gjorde mig inte lite imponerad för så duktiga är inte våra två andra pållar! Lite av en tankeläsare var hon också, hände flera gånger att jag tänkte på att skritta, göra halt osv och hon readerade innan jag knappt ens hunnit öppna munnen. Hade gummieband på henne och tänkte att hon gott kunde arbeta på riktigt i galoppen men ta mig tusan om hon inte stretade emot och körde upp huvudet ändå.


Hagens tyrann var pigg

Skulle longera Madicken idag vilket hon avskyr. Efter att hon longerades när hon insjuknat i de två fästingsjukdomarna (de visste inte var det var för fel först när hon började bli konstig) var hon mycket svår att longera efter att hon blivit frisk. Trav och skritt gick an med så fort galoppen kom tvärstannade hon, reste sig, försökte dra iväg, for iväg i bocksprång, går mot en... ja, jag fick kämpa i höger varv för att hon skulle gå som hon ska och sedan göra om allt när jag bytte håll. Det blev mycket bättre och ibland kunde hon gå ordentligt men andra gånger gick det inte alls. Måste varit för ett år sen som vi bråkade i en haltimme när hon vägrade galoppera, var superstressad tillslut för skulle iväg så ropade på stackars mamma som precis hade ridit, hivade upp henne på ryggen innan hon kunde protestera och sa åt henne att driva på när jag sa galopp. Stackarn, rädd för Madicken och inga tyglar.
Men idag var hon en ängel! Överaskade mig med att gå på framåt och vara pigg i alla gångarter! Stannad eupp bara en gång i första galoppen och verkade tycka om att få röra lite på sig. Jahaja...


Hoppträning med Ludde

Byggde en bana med 5 hinder till Ludde idag. Klarade det jättebra och jag känner mig lugn inför tävlingen igen. Saker kan ju hända, men han är tillräckligt duktig för att klara det. Sen får man hålla tummarna för att benen är pigga i övermorgon.

Linnea lånar Luddes hjälm när hon ride roch han är inte förtjust i det. Det kommer tjejbaciller på den då.
"Men vad är tjejbaciller då?" frågade jag honom
"Det är...det är, öh... jo det är lukt! Jag vill inte dofta som en tjej heller!"
"Hur doftar tjejer och killar då?"
"Tjejer, det doftar... modernt. Killar de luktar svett." påstod han
"Jamen, jag skulle hellre lukta modernt jag" sa jag
"Inte jag, jag vill lukta svett!"
"Jag tror tjejer föredrar modernlukt framför svettlukt" protesterade jag
"Nähä! Det vill de inte"


Kvällstur

Jag tog Madicken och Celina Lukas så red vi rådjursrundan bakklänges idag med Nangijala glatt farande runt oss. Lukas hade redan härjat runt i hagen med Lady och borde tekniskt sätt vara trött, men det hade bara livat upp honom ännu mer. Madicken var lite piggare än vanligt när vi gav oss av, men halvvägs genom rundan piggnade hon till och när vi tog en galopp satte hon själv fart. Nangijala hängde på Lukas och ingen av hästarna ville lugna ner sig när vi skulle skritta hemåt och skulle bara trava, inklusive Madicken. Så säger Celina att hon tänker hoppa två hinder på vägen och ganska förvånat sitter jag på Madicken som följer efter av sig själv och tar ett jättesprång över det lilla hindret. Nangijala springer före och far plötsligt rätt in i skogen och springer med oss där inne. Tre rätt svettiga hästar kom tillbaka till stallet och fick äta lite äpplen (fick ännu en sats med äppel och morötter denna veckan av farfar, hästarna lever livet)


Nangijala

Efter att "bara" varit i stallet 4 dagar förra veckan längtar jag ännu mer efter Nangijala. Saknade henne nåt hemskt efter att ha varit borta två dagar och kanske att hon faktiskt saknade mig lite också för nu har jag plötsligt fått en massa gnäggande när jag kommer :) Gående kom hon alltid när jag ropade men gnäggningen var mer sällan sedan jag slutade byta hage två gånger per dag. Nu är hon fruktansvärt kvick när jag ropar på henne. Men men, jag kanske bara glömt att hon var sån innan.Tog en tur i skogen idag, på en del av rundan ser vägen ut som ett Y där man kommer uppifrån höger, rider ner mot y:ets botten, vänder och rider upp i y:ets vänstra sida. Nangijala stack iväg före åt rätt håll, men tvärvänder, far förbi mig och Madicken som är påväg upp och svänger mot y:ets högerkant och försvinner. I med att vi rider uppför backar ser vi henne försvinna i full karriär hemåt. Hon hann nog springa långt innan hon märkte att vi var kvar för sen kom hon farande och gnäggade oroligt efter sin mamma haha.


Ny grimma

Tog med och provade den och med spännet längst in satt den perfekt, om än stelt på henne. Ägnade ett bra tag åt att böja den så att den mjuknade i formerna.
Ludde

Efter hans ridning idag är jag mycket lugnare inför tävlingen på söndag och själv är han så förväntansfull och uppspelt inför den. Oroar sig över att försova sig (vaknar 6 i normala fall), funderar på schabrak, antal hinder, borstning av Lukas...


Bråk

Bröt mot ett av Ladys ridbudord på dressyrlektionen idag, men ärligt talat förtjänade hon det. Hade äppelbettet idag och det kändes mycket bättre. Traven var fin i uppvärmningen men så kom vi till galoppen... från skritt till galopp och tillbaka många gånger. Vete tusan vad som flög i ponnyn idag  men hon stutsade på stället i galoppfattningarna och drog sedan. I pausen innan vi bytte varv värkte mina fingrar på ytterhanden, gjorde halvhalter konstant och hon reagerade inte på dem trots att jag tog allt hårdare när inget hände. Efter varvbytte och mer galopp-skritt var jag väldigt trött och frustrerad på henne och sa att hon var precis sån här den gången vi skulle ha förvänd galopp, gissa vad vi då skulle göra härnäst? Förvänd galopp såklart! Wow, full fart för Ladys del. Svetten rann om henne och hon var helt uppstissad tillslut. Jag var bara ruskigt trött på henne och struntade fullkompligt i hennes regler om att vara snäll i hand och inte bli arg för hon vägrade lyssna. Brukar få skuldkänslor och ångra mig efteråt när jag tappat tålamodet med henne, men idag hade det kvittat vad jag hade gjort. Hon skulle bara inte. I traven var hon fin förbluffande nog...

Bråkade faktiskt med henne redan innan lastningen. Hon kan vara så respektlös och flytta på människor som hon behagar (ja, vi hoppar undan/knuffas undan ). Borstade henne när hon plötsligt knuffar iväg mig och att peta tillbaka och be henne att flytta brydde hon sig inte om så jag bangade till henne med änden av rotborsten vilket gav typ ingenting. Andra försöket gav en svansviftning och en spark mot mig. Det tålde jag inte så jag flyttade henne fram och tillbaka en lång stund tills hon gav sig - ja det krävdes en spark i luften till.

Hm, det är tur att hon har bra stunder också, så att man kan stå ut när hon är så här hopplös ;)


Söndrigt grimskaft

Jag önskar Madicken kunde förklara varför hon i perioder tuggar (sönder) grimskaft... är nog närmare ett år sedan hon höll på sist och idag när jag skulle byta hade är grimskaftet halvt söndertuggat. När Celina bundit upp henne och fixade henne stoppade hon in en stor bit i munnen och tuggade. Fick säga till henne flera gånger.


Besök och halsont

Lätt halsont efter gårdagskvällen, min röst klarar aldrig av att prata högre än normalt en längre tid. Inte mådde halsen bättre av ett ganska långt US-möte och sedan två timmars prat med en gammal klass-och stallkompis som kom och träffade Nangijala. Johanna hade inte sett Nangijala sedan hennes första vecka  och det har ju hänt en del sen dess! Tanken var en tur i skogen med Madicken och Nangijala, men när jag hade borstat fölis ställde hon sig och halvsov så hon och jag stannade kvar, först en stund i boxen (tänkte hon kunde sova men nej) och sedan i hagen med de andra.

Lukas drog ialalfall nytta av att Madicken var borta för när Nangijala sparkade bakut på honom gav han minsann igen med samma mynt, annars vågar han inte göra något haha.


Fynd

Fick ett hem traderafynd som jag köpte åt Celina, ett splitternytt äppelgrönt fleeceridtäcke som liknar mitt lila men som kostade halva priset, så med frakten blev den drygt 20kr billigare än mitt var.

Osäker

Usch, är liter stressad med hela pay and jump-grejen. Inte blivit mycket ridning för Ludde vare sig denna eller förra veckan och det har påverkat han ganska mycket. Därför stressade jag idag för att han skulle hinna rida på kvällen. Blev hoppning och tack och lov var benen med han denna gången, inte som sist då de får åt alla håll och kanter och han trilla av. Men ändå var han inte sig själv idag :/ vilket gör min orolig, jag vet ju att han är bättre och borde klara pay and jumpen utan större problem, men nu börjar jag nästan undra om jag vågar låta han rida... nåja, jag får väl ge det en chans och hårdträna så mycket det bara går till söndag så att han verkligen är redo. Därför retar det mig att jag verkligen inte kan låta han rida imorgon.

Nangijala <3

Ååhh så härligt det var att träffa fölis igen! Ropade på henne flera gånger när jag kom till hagen men hann halvvägs in till vindskyddet innan jag såg henne komma utspringande därifrån. Stod där jättelänge och kliade henne och blev tillbakakliad. När jag väl gick följde hon efter en bit och gnäggade åt mig några gånger :) <3

Celina hade sagt innan idag att grimman satt jättehårt på de yttersta hålen vilket jag inte förstod för så mycket kunde hon inte vuxit på tre dagar, i tisdags var den lite förstor fortfarande. Jodå, den passade även om hon faktiskt måste ha vuxit dessa dagar, spände ut lite hål så nu är den åt det stora hållet igen. Hämtade Lukas äppelgröns shettisgrimma och provade. I längd var det väl rätt okey men i bredd...nosgrimman var väl minst 1dm stor haha.


???

Kanske att det kommer ligga en stor säck med äppel och morötter utanför stallet en morgon, och kanske kommer detta fortsätta fram till vintern. Farfar hade tydligen pratat med Celina och sagt nåt svävande om att han skulle ge våra hästar det för vintern (?) hon blev inte klok på vad han menade så vi får väl se vad som händer. Äppel lär vi få, men för hela vintern? Njäää....

Fast, Nangijala skulle ju vara i himmelriket med äppel varje dag :) Morötter har jag dock inte provat än

En vecka

Om knappt en och en halv vecka är det pay and jump för Luddes del vilket ger mig lite panik då han inte red mycket förra veckan och hittils bara kunnat rida i måndags denna veckan. Imorgon har jag fullt upp med kakbak och fixning inför öppet hus dagen men förhoppningsvis hinner jag en vända till stallet och att Ludde orkar rida. Ska egentligen rida Lady och hinner/orkar jag blir det dressyr på ridbanan för det lär vara nästan mörkt när jag hinner dit. Vill umgås med min lilla Nangijala också som jag saknat och fått höra att hon blir allt mer hårdhänt mot sin stackars mamma när det inte alltid finns mjölk.

Åkte till Vimmerby med klassen igår och kom hem idag, ägnande den 4h långa bussresan hem åt att rimma ihop en tipsrunda om hästarna på ridskolan. Testade den på mamma och Celina och de hade lite problem eftersom de inte kan alla ridskolehästarna.

Transportskyddsträning

Ibland är det bra att ha en shettis med en normal uppsättning hästklädsel ;) Satte på hans söta röda transportskydd på Nangijala idag och de satt ju superbra på henne! Lite förvirrad var min lilltjej allt och viftade lite med ena frambenet innan hon kom fram till att det inte var nåt särskilt. Fast lite höga benlyft blev det när hon skulle gå omkring. Perfekt, nu fattas bara en provåkningstur med en tillhörande promenad i skogen för att hon ska tycka det är roligt att åka iväg

Lukas transportkläder

Ett problem?

Nangijala är världens raraste, har inte haft en antydan till sparkning sedan andra veckan. Jag kan ligga på gräsmattan medan hon kommer fram och nosar och veta att hon är jätteförsiktig. Aldrig att hon försöker slita sig när man håller i grimskaftet, aldrig jaga henne när grimman ska på, faktiskt tvärtom, inga försök att trängas eller springa över oss människor, inget bitande, stegringar osv.

Dock finns det ett litet problem som jag måste få stopp på nu innan hon blir alltför stor  (på höjden alltså). Jo, det är ju det här med kliandet som hon älskar och rumpan, svansen och insidan av bakbenen är allra mysigast. Nu känner jag ju mig lite dum som "lärt" henne visa mig var hon vill bli kliad eftersom det nu har till följd att en hästrumpa plötsligt kommer knuffandes, sitter man då på huk och skrubbar päls på benen känns det så lagom kul med ett banben i knäet och en hästrumpa i ansiktshöjd. Nästan som om hon tänker sätta sig i mitt knä. Det är ju inga sparktendenser utan ett tydligt "jag vill bli kliad på rumpan", som jag har lärt henne. Men inte vill jag ha en fyrahundrakiloshäst som gör så när jag borstar ett ben, nej, hon måste be lite snällare om att bli kliad.

 

Fikatur

Studiedag för även förskolan, fint väder, jag ledig... äntligen fick Ludde sin efterlängtade ridtur med fika i sadelväskorna. Calle hängde med och gick med mig och vi traskade till en äng där vi knöt upp tyglarna och släppte Lukas lös att beta medan vi fikade. Gick bra tills Lukas fattade att vi åt nåt smaskigt utan att bjuda honom. Efter att ha schasat iväg honom några gånger gick han och betade snällt, men i hemlighet var han nog sur på oss för han sprang iväg in i ängen när vi skulle fånga honom haha.


Fotograf på dressyrtävling

Frusit på dressyrtävlingar i Karlshamn, andra omgången i dressyrallsvenskan. Fina framridningsbilder, ett urmörkt ridhus där allt var brunt typ, inklusive hästarna. På vägen hem kom jag på att det nog var styrelsemöte idag, sms:ade och frågade och jodå + att det var festkommitemöte inför ridklubbens 60-års jubileumsfest. Några timmar senare är det kolmörkt ute och spöregnar så jag ringer och tigger skjuts för mig och cykeln.

Inte orkat lägga in bilder idag.

Bild från förra tävlingen

Blyertsteckning

Målad nu i helgen, rätt nöjd med den faktiskt :)


Tredje avtrillningen

Ja, tanken var ju hopplektion med träning på bana för Luddes del idag, men efter att ungen hållt på att halka av ett flertal gånger och sedan fkatiskt trillar av och landar tillråga på allt under Lukas som snällt stannar, kändes det som att det var bäst att avbryta allt. Luddes ben var tydligen inte med idag och ungen förklarade stolt med ett stort leende att Lukas trampade på han och att det gör jättejätteont i armen. Visst. Hivade upp han igen och lät han hoppa två hinder till innan vi slutade.

Ludde innan träningen:
"Det gör inget om jag trillar av för jag har kroppen full med metall"
"Jaså, varför det då?" frågar jag roat
"För att jag inte ska kunna bryta ryggen såklart!"

Ludde efter träningen:
"Det var tur jag hade västen för annars hade jag brutit ryggen"
Vad hände med metallen i kroppen?

På andra sidan vägen

Idag var det premiärbesök för Nangijala på andra sidan stora vägen. Har tänkt göra det i nära två veckors tid men det har helt enkelt inte blivit tid för det, ensam vågar jag inte göra det. Celina red och jag ledde Nangijala och vi blev omkörda av några bilar både dit och hem, Nangijala ökade takten lite men gick snällt i grimskaftet. Huvudet har föresten vuxit igen, nu är det bara ett hål kvar innan grimman är för liten, tur jag beställt ett nytt! Väl i skidbacken släppte jag Nangijala lös med ett "varsågod" och när hon hamnade på efterkälken eftersom hon undersökte en buske ropade jag hennes namn. Hm, uppför mig lite som om hon var en hund haha. På hemvägen gick hon snällt, enda grejen var när vi kommit ca 8m från bilvägen så stutsade hon iväg för en röd bil som körde förbi, extra läskig färg kanske?


Novell

Hittade en novell på datorn som jag började med för flera år sedan och som aldrig skrevs färdigt. En intressant historia, synd bara att jag inte kan komma på vad jag hade tänkt skulle hända mer i den. Vilket är synd. Jag, Amy, Celina och Lukas är faktiskt med i den och den handlar om spökgården på spökrundan, tror det var Celinas önskan som fick mig att börja skriva novell om den. Minns dock att hon tyckte historen var mesig eller nåt haha.

Spökrundan

”Nej, inte nu igen.”, stönade den brunhåriga flickan och smackade på sin vita ponny. ”Det är alltid samma sak!”

   Den yngre flickan med det kopparröda håret svarade inte utan skänklade bestämt på den lilla shetlandsponnyn hon red. Den fuxfärgade ponnyn kastade med huvudet så att den tjocka gulvita manen yrde och började sedan backa.

”Lukas!”, utbrast den yngsta flickan argt och smällde till honom med spöet.

   Ponnyn tog några få steg framåt innan han åter stannade.

   Den större, vita ponnyn hade också frusit fast i marken och stod med höjt huvud och oroligt klippande öron och stirrade på gården framför dem.

   De båda ekipagen stod i början av en hundra meter lång allé av askar som ledde till en stor gård. Både askarna och gården var till åren komna och på gårdens ena gavel stod ett årtal från sent artonhundratal.

   Den äldsta av de båda ryttarna började plötsligt skratta och hon lutade sig framåt över hästhalsen.

”Det bor säkert trädandar i askarna och spöken på gården.” Fick hon ur sig mellan skrattattackerna. ”Det skulle i alla fall inte förvåna mig med tanke på hur mycket vi alltid måste kämpa för att komma förbi gården.

   Den yngsta svarade inte utan strök bara bak en test av det rödbruna håret och jagade på sin ponny med skänklar, spö och röst. Den lilla fuxen gick in i en motvillig och stel trav med den vita ponnyn i hälarna. De kom halvvägs fram till gården innan det åter tog stopp.

”Ska vi hoppa av och leda dem?”, frågade den yngsta uppgivet.

”Nej, de är bara fjantiga. Kom igen Amy!” Hon viftade med spöet och smackade.

   Tillslut lyckades de båda flickorna få sina motvilliga hästar förbi gården.

”Det måste spöka här.”, sa den äldsta med skratt i rösten och skakade på huvudet så att det långa håret yrde. Sedan skänklade hon sin häst i galopp och ryttarna försvann bakom en krök.

   Hon anade inte hur rätt hon hade.

 

Jag hörde hovklappret innan jag såg dem, två unga flickor, som lyste av liv med varsin häst. Den yngsta lyste fortfarande med barnets klargula färg medan den äldre hade en djup orangeröd aura, på gränsen till rött omkring sig. Hon skulle inom några år lysa med en djup, klarröd färg när livsgnistan inom henne var som starkast och så småningom skulle färgen mörkna till vinröd och sedan till lila. Den sista färg hon skulle bära var blå, så mörk att den nästan var svart. Sedan skulle lågan slockna och med den hennes liv.

   Jag behövde inte se på mig själv för att veta att jag inte lyste. Jag har ingen aura som talar om hur stark min livsgnista är. Mitt liv hade redan ändats på den plats där jag nu står.

   Det var längesedan det gamla glasfönstret hade putsats och rummet städats. Jag tycker det är bra. Ingen kan se mig när jag står och tittar ut, de tar mig bara för damm som virvlar runt.

   Länge, länge har jag hemsökt min dödsplats.

   Gården var nybyggd när mina föräldrar tog över den i slutet av artonhundra talet. Min äldsta bror föddes knappt ett år efter att de flyttat dit och jag föddes ytterligare ett år senare. Vi hade en trevlig uppväxt på gården – det förekom inga år av för mycket regn eller torka och vi höll oss alla vid liv. När jag var tio var vi två pojkar och en flicka på gården. Min lillasyster föddes fem år efter mig efter att antal missfall.

   Allt var i alla fall frid och fröjd fram tills året då min bror fyllde nitton och jag arton år. Jag minns när jag första gången såg henne. Hon stod i skogen i en solstrimma som fick hennes rödblonda hår att glänsa som guld och huden att lysa som marmor. Hon var så vacker att jag glömde bort att andas och det var inte förrän det började snurra i huvudet på mig som jag tog ett skälvande andetag. Hon såg inte mig så jag hade all tid i världen att se på henne och ju längre jag stod där, ju mer besatt blev jag.

   Några dagar senare mötte jag henne igen när hon kom gående åt motsatt håll på vägen. Om jag hade blivit besatt av hennes blotta åsyn var den ingenting jämfört med vad som hände när jag hörde hennes röst. Den var mild och len som en varm sommarbris och ofattbart klar. Hennes ögon var mörkt guldgröna i en nyans jag fram tills då inte visste fanns. När jag gick därifrån var jag omtöcknad och förvirrad till sinnes. Hade jag verkligen nyss betygat henne min kärlek och lovat att rymma min väg med henne inatt? Ett svagt minne om att jag hade lovat att ta med mig en del familjesmycken pockade någonstans i bakhuvudet, men jag var inte säker på om jag verkligen sagt det.

   Något senare blev jag medveten om att jag bar ett flätat gräsarmband kring ena handleden, men jag hade inget minne av när jag hade fått det förutom att jag var övertygad om att jag hade fått den av henne.

   Ju längre dagen led, desto mer glömde jag bort mötet och de löften jag gett där. Gräsarmbandet förblev fastlindat kring min handled. Jag tyckte det var fånigt, men av någon dunkel anledning tog jag aldrig bort det.

   Oroliga drömmar hemsökte mig så fort jag slöt ögonen den kvällen. Jag kände en oro i kroppen som endast som fick mig att vrida mig av och an i sömnen. Någon gång efter midnatt vaknade jag och hade en pockande känsla i kroppen. Det var något jag hade glömt… något viktigt som jag skulle göra. Jag klev upp och smög ut ur huset, driven av någonting okänt.

   Sedan blev mina minnesbilder suddiga och förvirrade och nästa tydliga sak jag minns var att jag stod framför en stor brasa mitt i den nyplanterade träallén till vår gård. När jag överraskat lyfte blicken såg jag att jag inte var ensam. Snett till höger om mig stod min bror med ett blanka ögon och stirrade in i elden. Runt omkring oss fanns andra människor, både män och kvinnor med samma frånvarande ansiktsuttryck.

   Till min förfäran ser jag en vass, blodig kniv ligga bredvid ett djurkadaver på andra sidan elden. Jämte kadavret sitter hon på huk och mässar med låg och entonig röst. Jag står som paralyserad och hör de enstaka ord som hörs bort till mig:

”hämnd… smärta, djup smärta… förtjänar… hämnd…”

   Förskräckt ger jag ifrån mig ett svagt rop när hon lyfter ännu en kniv och närmar sig en äldre kvinna med långt, grått hår.

Överraskat möter hon min skräckslagna blick, men inom ett ögonblick är ögonen hårda, kalla och beslutsamma.

”Det kvittar vem jag hämnas för först, ni ska alla dö i alla fall.”, väser hon och närmar sig mig snabbt.

   Kvickt ser jag mig om efter ett tillhygge och får tag i en tjock trädgren som låg på marken. Med hjälp av den lyckas jag slå kniven ur handen på henne och in i den brinnande elden. Ett svagt krasande hördes när jag träffade hennes hand och sedan dinglar den obrukbar vid hennes sida. De guldgröna ögonen brinner av smärta och hat.

 

 

Jag kunde alltid svagt ana deras närvaro. När vinden ruskade om i askarnas grenar kunde jag ana en svag jämmer som nästan doldes i vindens sus. De fanns alltid där, precis som jag.

   De förtjänade det. Jag med

   De två flickorna hade nyligen börjat rida förbi här och jag fann det nästan roande att se på när deras hästar såg gårdens hemsökare. Till skillnad från de flesta djur verkade de inte vänja sig vid vår närvaro och de stannade alltid i allén när hovklappret väckte trädandarna.

   Jag hade förlorat mina känslor i samma ögonblick som min livsgnista gick upp i rök, men jag visste att om jag hade kunnat, skulle jag ha skrattat åt det hela. Jag visste också att jag skulle ha haft medlidande med de båda flickorna, de förstod inte vad det var som hästarna såg.

   Jag hörde när de döpte vägen till Spökrundan och jag log glädjelöst åt det passande namnet.

   Jag brukade stå och se på dem när de kom ridande genom allén, mitt fönster vätte ut mot den. Men när de kom bakifrån missade jag dem ofta.

   Den äldre, vita ponnyn hade en blå aura och hon stirrade alltid på mig med rädsla och nyfikenhet på samma gång. Den andra ponnyn hade den rödaste aura jag någonsin sett och han var mer rädd för trädandarna än mig. Han kände deras begär efter hans liv.

   Jag undrade om de båda flickorna någon gång skulle få höras gårdens blodiga historia. Antagligen inte. Det är bäst att låta det gamla ligga begravet.


Myshästar

Var 5h istallet idag, gjorde egentligen ingenting?
Mockade och fyllde på spån, jobbigt för vi fick en ny kontainer idag och vi måste gräva oss ner uppifrån innan vi kan öppna luckan och ta spånet normalt. Försökte fylla kärran uppifrån men lyckades välta den. Tyckte Maddan bajsade och kissade för två som dräktigt, nu gör hon banne mig för tre istället...
Kliade Nangijala och tog väck ännu lite hår på henne. Inte mycket kvar nu, halva pannan och 1/4 av benen drygt. Har skaffat sig en tjock fluffig vinterpäls redan och hon har fått en liten lugg nu. Fotade henne när hon la sig ner och sen kom Lukas och började leka med kameraväskan, kastade den omkring sig, buffade, slikade, bet...jag tog den ifrån honom massa gånger men han skulle bara leka med den. Sedan stod han vid mig och skulle mysa, noppade med läpparna, blåste i ansiktet och var allmänt kelig. Så är han bara mot mig och Celina känns det som, Celina kan jag förstå men det är roligt att han tycker om mig nästan lika mycket :)

Grävt på ridbanan idag och fyllt igen spåret på fyrkantspåret och sedan försökt gräva väck alla pölar. Jobbigt för mitten av ridbanan är högst, sen sluttar den ner mot kanterna. Tungt att gräva.

Äntligen klar...

Fixat alla bilder från hopptävlingen förra veckan, dödstråkigt eftersom jag egentligen bara ville slänga bilderna...

Blandning mellan fula och fina bilder
Hästfri dag

Första dagen på jag vet inte hur många veckor som jag inte var i stallet, skönt det faktiskt. Är ledig fram till onsdag och imorgon planerar jag överraska Ludde med "långritt" med fika på eftermiddagen för Celina kunde inte rida. Lukas var för övrigt jättepigg idag, hur han nu orkade? Han borde ha världens träningsvärk efter igår.

Satte mig ner på kvällen och började skriva spökhistoria till Spökkvällen...hm...hann väl en halv sida innan jag hade skrämt upp mig helt och ville inte fortsätta mer för dagen då jag snart skulle vara uppe ensam.

Älskar denna bilden, ser så sött ut när de galopperar

Trött på att vara mamma?

Vi ser allt oftare Madicken gå och beta för sig själv i ena änden av hagen utan Nangijala som stannar med de andra. Häromdagen stod hon vid grinden och hummade lågmält när jag frågade henne var hon gjort av sin bebis. Dröjde säkert 20min innan resten av flocken hittat ner. Kanske börjar Nangijala bli lite jobbig? Fast iförsig hade jag med blivit irriterad om min unge stegrat och sparkat mig när den hade druckit upp all mjölk redan XD


Lycklig shettis

Att säga att vår lilla shettis var glad idag var en underdrift. Vi tog in dem i boxarna för att äta sitt middagshö, men så fort Lukas fick syn på sina röda transportskydd slutade han äta och stod bara med spetsade öron och tittade på dem. Öronen var framåt vid lastningen, avlastningen, sadlingen och framridningen. När de red fram sprang han på och när de hade hoppat fram så stod han med spetsade öron framför ridläraren och följde hennes minsta rörelse, precis som om han skulle lära sig banan och inte Elin. Inte var han sådär superpigg som han är på tävlingarna om vintrarna, men han såg glad ut hela lektionen. Efteråt var han inte svettig, men väldigt trött. Konditionen är ju fortfarande bra, men hoppstyrken har ju försvunnit under sommaren. Dock fick han ta i men hoppade jättefint fastän hindren låg på 60-65 och något/några enstaka hinder faktiskt låg på 70! Det är ju LB-höjd och det är inte illa av Elin som hoppat honom för första gången på riktigt :)

En liten lätt ryttare, regelbunden hoppträning = tävla LA? Inte omöjligt


Lukas ska få ha kul

Idag kommer hästtransporten vara full för Lukas ska nämnligen med på hopplektion! Elin ska ha honom och förhoppningsvis blir han så glad att han glömmer bort att det inte är Celina som sitter på hans rygg.


Lite tunn

Hästarna har varit inne flera nätter irad nu och mockningen har alltså dragit igång. Hö började de få så smått för 1 1/2 vecka sedan och idag får de sina normala fyra portioner per dag. Att näringen i gräset minskat kraftigt går att se på Madicken som tunnat av och blivit lite väl kantig trots extra kraft och ingen ridning. Men så ska hon tydligen producera som mest mjölk nu så inom några veckor börjar det minska. Tänk att lillan redan är 2,5 månad gammal!


Dagen

 • Lektion för Linnea
 • Ludde putsat Lukas sadel och träns
 • Dressyrlektion på en ovillig Lady, lirkade, lirkade och lirkade ännu mer och i slutet släppte hon ganska bra, men så fin som hon brukar vara var hon då inte.
 • Provat att lägga ett fleecetäcke på Nangijala, Lukas röda oå 95cm, perfekt längd men annars jättestort.
 • Provat benskydd på Nangijala för första gången, Lukas senskydd och bakskydd var perfekta och Nangijala brydde sig knappt.

För exakt en månad sedan var Nangijala brungrå...


Hatar

Tvi och blä för alla innetävlingar, särskilt de som är hos oss. Är inte alls sugen på att göra en ponnyallsvenske fotobok iår för 2/3 av bilderna består av inomhusbilder, och vårt ridhus är så förbaskat mörkt! Tror jag skulle kunna rita till suddiga bilder men det skulle ta evinnerlig tid. Visst, några bilder blev rätt fina men de andra är inte mycket att hurra för :(


Felfri!

Lady slog oss med häpnad idag genom att hoppa LD:n felfri, inte ens det fruktade polkagris hindret med polkagrisinfångare skrämde henne. Efteråt kände vi bara "vad hände?". Rosett, pokal och plakett och Celina var lycklig. Glad för det för hon har börjat sakna Lukastävlandet nåt hemskt, särskilt igår när vi byggde banan och lägsta höjden var på 50cm.

Laget behövde en extra medlem så det blev strykning i LC:n och inhopp i lagklass. Där blev det utvägran på tredje hindret. Vi är väldigt undrande vad som hände för hindrena hade hon ju redan hoppat, och för högt är det inte för henne. Vilat och ätit hade hon fått göra då det var 2,5h mellan klasserna. Kanske ville hon bara hem? Tydligen hade hon försökt gå in i transporten igen när hon togs ut till andra klassen. Men efter utvägran ställde hon sig och både kissade och bajsade så hon kanske behövde på toa? Oavsett så är vi nöjda med henne, från två tävlingar med uteslutningar i alla klasser till en jättefin felfri ritt är mycket.

Mera framsteg!

Luddes farmor och hennes syster kom för att titta när han hoppade idag. De kom lagom tills vi travat fram och fick en rolig överraskning när Ludde tryckte på Lukas och galoppera flera varv själv. Sedan började han hoppa fram och red sedan banan på 4 hinder vilket gick jättebra. Nåt hinder blev i trav, men trots den knyckiga hoppet satt Ludde kvar utan att tappa balansen, det är en stor framgång bara det! Visst fuskar Lukas allt vad han kan i svängar när han galopperar och Ludde inte har lika stor koll, men han hoppar snällt oavsett. Ludde orkar banka på allt mer och ju längre lektionen gick desto bättre gick det. I slutet kunde han banne mig nästan sitta ner i galoppen och styra! Det gick så bra att jag frågade om han inte villa hoppa ett snäpp högre, alltså 45cm då vi har fasta bomhållare. Jodå det ville han och det blev några hopp från båda hållen (bilderna kommer från den höjden). Sedan frågade jag om han inte ville prova ännu en decimeter högre och först såg han ganska förskräckt ut men sa att han ville prova. Inga som helst problem! Något större var ju hoppet så han tappade balansen lite men gud så stolt han var, sken som värsta solen och det gjorde jag nog med. Sedan skulle han volta tillbaka och ta en gång från andra hållet, men svängde konstigt och Lukas trodde han skulle hoppa hindret. Som den duktiga omhoppningsponnyn han är hoppade han snällt från snett stillastående in i hinderstödet. Trodde Ludde skulle banga ur då för han höll på att halka av och tappade stigbyglarna men han var lika glad för det.

Tror minsann att han kommer kunna hoppa två klasser på pay and jumpen. Höjden är inte problemet för Lukas är en superbra läromästare som hoppar allt praktiskt taget, det gäller bara att ha farten.Hoppet blev konstigt och hjälmen som nog är lite för stor åkte ner över ögonen
Surkärringen

Blev en upprepning av förra fredagens väder och ridtur. Surkärringen på två hästar som var ännu piggare än förra veckan. Lukas var värst och stutsade fram så det var tur han fick ha det skarpare bettet från början. Jag och Celina kom in på Amy så vi pratade mycket om henne under ridturen. Mitt hjärta <3


Uppäten av knott

Knotten anfaller på kvällarna, hemskt när man står och passar Maddis och Nangi som agerar gräsklippare på gräsmattan. Jag kallar Nangijala inte för Nangi, men det slinker ur från grabbarna då och då även om de inte är medvetna om det själva, faktiskt, när jag frågade dem sa dem att ingen kallade henne Nangi. Men nu har jag minsann hört Camilla säga Nangi ett antal gånger så jag gissar att hon är boven i dramat. Nangi är fult och jag vill inte ha det som smeknamn men att dra två långa namn är faktiskt jobbigt så ibland får jag stå ut.

Barbackatur med Ludde först och avslutade med galopp i sadeln, ridbanan halvdränkt, vad jag avskyr höstrusk! Grannen Mats kom med gräs när jag tagit in M och N för att borsta min lilla smutsgris och han blev kvar tills jag var klar. Mats är svårförstådd, tror han talar värmländska + har nåt talfel så för mig snackar han danska/norska och det har tagit fyra år för att jag ska kunna förstå nästan allt han säger. När han gick släppte jag Madicken och Nangijala på gräsmattan och lät de beta lösa tills Celina kom hem från ridtur med Lukas. Hon började mocka och jag fångade in svartingarna och ledde dem till stora vägen. Stannade en bit ifrån och lät dem beta för att trafikträna Nangijala. Hon tittade bara lite nyfiket på alla som susade förbi men reagerade inte ens när en stor timmerlastbil dundrade förbi. Bra det, vill kunna ta henne på promenader med Madicken till andra sidan vägen.

Ladys sju ridbudord

 • Gör massvis med halvhalter
 • Rör inte tyglarna mer än absolut nödvändigt, med andra ord är endast halvhalter på yttertygeln tillåtna och så ledande tygeltag.
 • Styr med vikt och skänklar
 • Mjuka händer annars blir jag arg och bråkig
 • Bli aldrig arg. Blir du hård mot mig blir jag minst lika hård tillbaka
 • Lirka försiktigt med mig om jag inte är sugen på dressyr så slipper vi bråka
 • Släpp loss åtminstone tre dagar i veckan, ut i skogen och galoppera på så att jag får springa av mig!

Ladys motto: Gör du allt rätt gör jag allt rätt.

 


Frisering av Lady

Förra veckan friserade jag Lady lite. Jag och resten av min familj som är hästintresserad gillar hovskägg på ponnyer och tja, lång man och lugg med. Madicken har ju ryckt man eftersom hennes lugg växer i extre sölig snigelfart, när hon varit sjuk i nära två år hade hon sin korta lugg och en väldigt lång man. Lukas ska se ut som en shettis så det ända jag gör med honom är att tunna manen på vänster sida för annars skulle han ha lika tjock man på båda sidorna och det är svårt nog redan att se sittben och galopp på han. Lady ska ha lång man och lugg även om luggen växer sakta och är ganska tunn liksom manen närmast manken (som nån tuggat på). Klipper topparna på hennes man och lugg med jämna mellanrum som jag gjort på Madicken iår (hennes har blivit jättelång!). Men förra veckan bestämde jag mig för att Ladys hovskägg fick ryka. Jag gillar hovskägg, men inte när det är en tunn strimma hår på varje ben. Mamma hade inte åsikt påstod hon så jag fick klippa om jag ville. På tre ben var den tunt med hovskägg men på ena bakbenet var det tre gånger tjockare. Mammas reaktion när hon såg det några dagar senare: "Fy vad fult! Du får aldrig röra hennes hovskägg mer, även om det bara är lite så är det mycket finare än utan!"


Mockning

Hästarna har fått komma in (tillfälligt hoppas jag) två nätter i rad nu pga av regnandet. Camilla mockade igår men idag var det min tur. Helt okey tills jag kom till Maddans box som består av ena halvan halm och den andra spån. Fy vad jobbigt när hon bajsar precis i spån/halmkanten. Tur att halmen försvinner efterhand ut i vindskyddet åt Nangijala.

Min lilla flicka kommer fram och slickar och sniffar på händerna, tror minsann hon letar efter äppel haha. Jag får nog akta mig så att jag inte skämmer bort henne så att hon blir tiggig ;) Såg idag att hon kliat av sig massa fölpäls i ansiktet, den nedre delen av den brutna bläsen är nästan borta till Celinas besvikelse.

Knyckte mitt äpple

Nangijala älskar äpple och jag hade med mig två till mig själv igår för att äta. Skulle på möte på kvällen så la ett äpple i stallet för att ta med medan jag åt det andra och gav Nangijala skruttet. Ludde och jag skulle rida ut tillsammans och medan vi gjorde iordning hästarna fick Nangijala gå lös och beta kring stallet. En sväng inne i stallet var hon också och gissa hur mitt äpple såg ut när jag skulle ta det? Ett stort bett ätit från den haha.

Turen med Ludde gick bra, Lukas snäll och Madicken seg medan Nangijala rusade runt och hade urkul. Mysigt med såna skrittturer med lite trav.


Nangijala, början av september

Så här ser min lilltjej ut för tillfället även om bilderna inte ger henne rättvisa varken i söthet eller i färg ;) hon är mycket svartare i verkligheten än på fotonen. Den sista bilden är bäst färgmässigt men ändå ser hon där mörkbrun ut som Maddis fastän man annars ser skillnad.


Passansökan fixad

Betäckningsrapporten kom förra veckan och nu har jag äntligen tagit kopior av allt, kollat på svenska welsh föreningens hemsida så att jag inte missat nåt, letat fram registratorns adress och lagt allt i ett kuver. Förhoppningsvis är allt okey även om jag misstänker att ägarpappret på att jag äger Nangijala kanske inte är helt till belåtenhet.


Retat Celina om Lady

Har varit lite jobbig mot min söta lillasyster ;) för idag bevisades det: Lady lyder mig bättre än Celina (det hon inte ville alls). Hopplektionen gick superbra och i lugnt tempo! Lugnt, fattar ni hur kolosalt ovanligt det är om Lady är inblandad? Hittills har jag varit glad så länge hon inte sticker fullständigt efter hindrena. Men idag... oj, det fanns en broms på henne. Visst ville hon gärna öka men jag behövde inte ta mycket alls i henne så saktade hon snällt farten. Och jag som fått hålla emot och dra så mycket jag kunnat utan att det knappt hjälpt innan! Vilken skillnad det blir med lugnt tempo, jag hinner svänga och tänka efter hur jag ska rida och sprången blir inte så tigersprångsaktiga vilket är underbart. Mamma anmärkte att jag minsann kommer hem supernöjd efter mina lektioner medan Celina kommer hem med berättelser om en olydig häst. Haha, jag gillar helt klart att Lady går bättre med mig ;) får tacka sommarens dressyrträning för det!

Är trött

Dressyrtävling från halv 9 till halv 3, hem, vila nån timme och sedan till Nogelid eftersom båda grabbarna skulle rida. En lugn, sval skogstur blir skönt, tänkte jag. Huh, skulle inte tänkt den tanken för jag fick leda Lady större delen av tiden för hon skulle takta och Lukas han vill bara trava iväg hela tiden. Vid ett tillfälle sätter han av i galopp och Ludde får inte stopp på han, nu var det ju en jättelugn galopp och anledningen till att Ludde inte kunde stanna han var för att han hade tyglarna i magen och bara ptrooade hela tiden. Hemma fick Ludde galoppera själv på ridbanan vilket gick rätt bra, problemet var bara att Lukas saktade av när Ludde inte drev på. Sen blev det på extrainkallat styrelsemöte som sammanfattningsvis kan säga att jag och de flesta andra i styrelsen ska på "spahelg" på Ronnebybrunn i slutet av oktober som Frida kallade det. Egentligen är det nån föreningsgrej som vi har anmält oss till haha.

Har precis laddat in 307bilder från dressyrtävlingen idag - allvarligt, hur lyckas jag?! Jag har ju bara fotat Ork:are och de kan väl inte vara mer än tio-tolv stycken? Mycket fina bilder iallafall! Perfekt väder.

Övergiven

Att Nangijala inte längre är så beroende och bunden till sin mamma blir allt mer bevisat. Idag hade min söta fölunge lagt sig nere vid grinden och somnat och när hon tillslut vaknade hade Madicken och Lukas gått 150upp i hagen och lämnat henne ensam. SNällt haha

Senare på kvällen när jag hämtade Lukas var hästarna fortfarande längst uppe och Nangijala hängde med mig och Lukas och var sur när hon inte fick följa med ut ur hagen, men sprang sedan upp. Men medan Ludde ner kom hon nerspringande med jämna mellanrum, gnäggade och kikade på oss och sprang sedan upp igen


Ludde galopperar med ny väst

Fyndade en väst på bytaredagen till Ludde, passade perfekt och han älskade den! På kvällen när vi provade den talade han om minst 10ggr hur underbar den var att rida i och hur mycket han älskade den. Värmde upp som vanligt och galopperade i linan och jag talade om för Ludde att han snart inte kommer behöva longerlinan längre. Han blev jätteglad men frågade samtidigt om han verkligen klarade det. Jadå, svarade jag och hade ingen aning om hur sant det var.

Det var hoppning med ett hinder och träning på att komma i galopp några meter innan idag (det är mycket hoppning, men ridbanan går inte att rida på om en månad eller så). Lukas var ganska pigg idag men jag sa åt Ludde att trava på så fort han kunde och smacka på lite extra mot hindret. Jodå, slutade med att det blev galopp på mitten av kortsidan och galopp fram till hindret mitt på långsidan. När Ludde undrade om han inte kunde ta längre sats sa jag ja så plötsligt lyckades han få Lukas i galopp ett halv varv innan hindret även om det ibland tog längre tid. Ludde kan inte sitta ner i snabb trav och när han rider lätt fattar Lukas inte gärna galopp, förklarade det för honom och sa att han skulle stå i lätt sits och trycka på istället. Då gick det mycket bättre. Lätt kom de över 30cm hindret och Ludde strålar. Efteråt när de ska trava av är Lukas så inställd på galopp att han sätter av i bara farten. Glad i hågen smakar Ludde på och styr en båge runt hindret och jag ser till min glädje och förvåning de båda galoppera flera varv runt ridbanan åt båda hållen.

Så fruktansvärt stolt över grabben! Innan året är över kommer han rida ut i skogen med oss andra i alla gångarter kan jag lova. Till våren kommer han vara ännu duktigare och enligt mina planer börja tävla Lukas mer på riktigt. Det var tråkigt att Alva inte kunde ha Lukas, men det är nog menat att Ludde ska få Lukas och det är det bästa som kunde ha hänt tycker jag :D

Nangijala

Den bruna, brutna bläsen är då för söt, måste fota den nu i helgen innan den försvinner! Lilla flickan börjar bli så stor, snart dags att spänna ner ännu ett hål på grimman och efter det är det bara två till innan det är dags för ny. Celina tog en tur i skogen idag och Nangijala var med mig. Boxen är ju inte kul så vi gick och betade på en jätte gräsig gräsplätt intill hagen. Att mamma är borta är inga problem, hon såg först inte ens när Madicken kom tillbaka och orkade knappt titta på henne sedan heller. Gräset var mycket intressantare!

Två överpigga ponnyer

Urkul att rida idag! Soligt och perfekt varmt ute tillsammans med en pigg Lady och Lukas, kan det bli bättre? Red surkärringen vilket innebar två hinder varav det ena ligger på 60cm. Även om Celina oroar sig över sin längd och vikt tar sig Lukas över utan problem. Trots att Lukas bara hade det vanliga tredelade bettet och ingen nosgrimma lyckas jag övertala henne till galopp vid lommaklint (skensträckan) men Lukas höll sig i skinnet. Men efteråt... ja det fanns en anledning till att han var sjöblöt av svett hemma, han vägrade skritta. Trav, allra helst galopp eller takt var det som gällde och Lady var inte sen på att följa efter. Gjorde en avstickare och skulle hoppa över tre små hinder. "Du först Carro" hojtar Celina och jag fattar galopp. Svisch sa det så stack Lukas med Lady i hälarna. Sen skulle vi vända och hoppa tillbaka men att Celina var först från början. Slutade med att Lady tog bettet och stack. Lyckades svänga av henne uppför en backe med Lukas efter. Ännu värre blev de då. Fortsatte hem i trav som var det lugnaste som gick att få och tog de två hindrena på vägen av bara farten vilket resulterade i galopp igen.

Vad jag älskar såna här dagar! Får mig att minnas alla roliga dagar med Amy, Celina och Lukas. Det var roliga tider det! Synd att det aldrig blev några bilder med oss fyra från den tiden :(


Rida Lady imorgon

Då har mina fredagsridningar börjat och imorgon ska jag och Celina ta en lång härlig skogstur, när hände det senast egentligen?! Kört Lukas långt har jag gjort, och ridit smårundor med Lady och Madicken men det var ett tag sen det var nåt längre. Vet dock inte vart vi ska rida, skulle gärna vilja prova en ny runda :) Nån av de närmsta fredagarna tänker jag ta båda hästarna upp till ridskolan och rida där i skogen.

Nangijala duger lika bra som Madicken

När Madicken rids har Lady alltid stått längst ner vid staketet i hagen och inte gått särskilt långt iväg förren Maddan kom tillbaka. Därför, tänkte jag när Celina red iväg med Madicken, så släpper jag Nangijala i hagen med de andra medan de är iväg. Sedan fångar jag henne bara när Madicken strax kommer tillbaka. Något snopet ser jag hästarna hälsa på varandra och sedan försvinna upp genom hage allra längst bort. Jaha, ja, då fick Nangijala följa med så tar jag henne om en stund. Problemet var bara att när stunden kom så ville Nangijala inte lämna Lady och Lukas, och de ville inte följa med ner genom hagen. Så det blev att lirka och berömma när hon gick och hålla i eftersom hon stegrade lite. Halvvägs ner genom hagen ser jag Madicken komma men tror inte Nangijala upptäckte det. Sista biten gick jättebra att gå iallafall.

Nangijala har för övrigt en brun bruten bläs i ansiktet ;)RSS 2.0