Äntligen färdig!

Är klar med bilden på Lukas och känner mig väldigt nöjd med den förutom att jag inte riktigt fick till manens fluffighet i de mörkare partierna. Får se om jag ger mig på det senare och ser om jag lyckas bättre. Kanske att jag även byter bakgrund, har lite svårt att bestämma mig om bakgrundsfärgen är fin eller inte.


Vaccination på ridskolan

Ha! Säger jag bara. Mamma var övertygad om att jag absolut inte skulle klara av att lasta, köra och lasta av Nangijala och Madicken ensam, knappt ens om vi skulle vara två personer. Men tji fick hon. Lindahl hjälpte mig att lasta in båda gångerna, men på ridskolan provade jag att lasta ur själv vilket gick jättebra. Tog N först och hon var först förbryllad över att jag stod på lämmen bakom henne och vad jag ville att hon skulle göra. Men väl hemma igen sa jag bara "varsågod" och så backade hon faktiskt ut direkt :D


Hoppning

Gick helt okey idag, inte dåligt men inte heller bra. Tänkte för mycket på att jag lärt mig att inte vara särskilt rädd för att hoppa högre hinder vilket gav resultatet att jag faktiskt blev rädd för dem. Suck. Och då mesrider jag och rider hellre iväg Lady än håller ihop som jag borde eftersom jag är rädd för att hon ska stanna. På ena långsidan fanns två kombinationer med räcken och imellan dem skulle det vara 4 galoppsprång för en ponny. Lady tog 3 som vanligt för jag fegade med bromsningen. Sista hoppat skärpte jag mig och höll faktiskt in så att det gick i snigelfart enligt mig och jag trodde hon skulle stanna, men hon hoppade fint över.


Konstig känsla

Var väldigt konstigt att köra till ridskolan och rida i ridhuset en timme, först var jag ensam innan tre hyrare dök upp.

Släppte Nangijala och Lukas lösa i padocken och tänkte att de skulle få röra på sig. Lukas hoppa rätt upp i luften och far runt som en galning i 10min med en överlycklig Nangijala efter sig. Lukas sparkade bakut och gjorde rejsgalopper. Nangijala sprang som en arab med svansen högt i vädret och med fjädrande steg, gud vad långbent hon har blivit!

Luggen avklarad, nästan iallafall

Att måla en fluffig pannlugg och man är inte lätt minns jag plötsligt, det är svårt att få till den där luftigheten och till råga på allt är Lukas så ljus... fast det kanske egentligen är en fördel?

Nu ska jag iallafall måla lite lappar inför US bytaredag och sedan blir det av till ridskolan med en superpigg Lady.


Dag 2 - manen kommer ta död på mig!


Efter en kvälls målande

Vart tog tiden vägen? Jag som var glad över att jag tyckte att jag målade snabbt idag upptäcker att klockan ungefär är 2h mer än vad jag trodde... ja, så kan det gå. Har bara hunnit måla mulen och Lukas "getaskägg" och hunnit påbörja området kring ögat - som ska målas över med man sen hehe. Ja, måste man så måste man :)
Broddar på

När jag kikade på broddhållen och endast såg ren is tänkte jag att jag aldrig skulle få på dem. En massa blåsningar och kratsningar senare satt det två par broddar på varje sko. Minsann. Mot sen skrapade snön hjälpte de knappt, men i skogen kunde jag både trava och galoppera lite försiktigt. Är tråkigt nog begränsat till den lilla skogen så nu har jag och mamma skaffat ridhuskort till 31 mars! Mamma är inte särksilt intresserad av att rida i ridhus vilket betyder att jag kommer få rida Lady mest. Blir nog att vi kör dit henne på helgerna och sen min lektion på måndagar, sen får hon väl gå samma vända i skogen resten eller något.


Förmiddagens syssla

Celina har tjatat i evigheter om att jag ska måla en bättre bild på Lukas. Försökte 09 men den blev ful, gjorde den hastigt och hade stora problem med den fluffiga manen, ska se om jag lyckas bättre denna gångFörra jag målade (gillar dock bakgrunden)

Halt :(

Bergsgetterna Lukas och Madicken har inga problem att gå som vanligt i snön, men Lady gick omkull två gånger igår och vågade knappat gå idag. Ville inte trava och vågade bara gå på när de gick på de orörda små skogsstigarna. Vet inte hur vi ska göra med henne, det är nu man önskar man kunde skaffa en månads ridhuskort. Kan inte vara med på klubbdressyren på lovet och hade tänkt lägga pengarna på ett par fredagars dressyrträning för Mollis, får kanske ta det nu så att Lady ialalfall kan gå två gånger i veckan.

Alva blev sjuk och avbokade vår ridtur imorgon på Lukas och Madicken så nu står jag här med alla hästarna + mockning. Hm... hade letat annat sällskap om bara Lady hade kunnat ridas, ska känna själv hur illa hon har det imorgon.


Tröööött

Mockat, myst med Nangijala och låtit två barn tolka och åka snowracer efter Lukas. Nangijala piggades upp när vi körde med snowracern (jag satt fram och styrde och ett barn bakom mig) och började springa i hagen. Då far Lukas upp i luften med bakdelen och kastar sig iväg. Tog några gånger innan jag kopplade ihop det med Nangijalas springryck.

Slappade i soffan vid 6 när mobilen ringde och en halvtimme senare var jag på ridskolan. Emmie mådde lite dåligt så jag fick rida Felix på hennes dressyrlektion. Satte på mig väst och tänkte att nu bockar han väl av mig sisådär 5 gånger bara. Hoppade upp och första tanken var "lite större och bredare än Lady, lagom höjd!", andra tanken när han började skritta var "haha, oj, han trippar ju nästan fram". Ja, för mig var det trippande jämför med Ladys enorma häststeg och Madickens mjuka, låga steg. Felix var inte så seg som Madicken utan lite mer så som Amy var på många sätt och jag upptäckte att jag fortfarande har dåliga benmuskler :P Han utnyttjade mig verkligen och skulle gena i hörnorna (kan inte påstå att jag lyckades med att hindra honom) Kan ju verkligen inte påstå att jag red han bra, men kom in i han lite och tyckte att han var mysig. Inga bockningar blev det iallafall och det var kanske bra det, för galoppen var så olika våra hästar. Kommer bergis få träningsvärk!


Lång man

Manen växer så det knakar. Har lagt sig på höger sida och med lite hjälp av mig så fick jag tofsen vid manken över på rätt sida också. Men framme vid huvudet är den så tjock att den måste lägga sig över på andra sidan. Suck, jag som gärna hade sluppit tunna man hela tiden ;)
Den rosa reflexgrimman


Svindyrt

En sak jag missat helt var att alla hästar nu måste ha licenser från lokal tävling och uppåt. Jag hade läst om att livstidslicenserna slopades iår, men eftersom Madicken fick sin när det var livstid tänkte jag inte så mycket på det, Lukas tävlade ju inte regionalt heller. Så om Elin eller någon annan ska tävla Lukas på lokal tävling  måste vi (jag) betala 200kr/år. Hutlösa priser är det. Hade Celina haft Lukas i år hade det kostat 700kr med licens till henne och till Lukas, förra året kostade det 200kr. Lady har inte heller livstidslicens, men hon ska i alla fall inte tävlas.


Svar ja

Fick tag i Moa idag som hade fått lov av sina föräldrar att hjälpa oss med Lukas. Gav henne mitt nummer och sa att hon eller hennes mamma skulle ringa så bestämmer vi en tid på söndag förhoppningsvis då hon kan komma och provrida honom. Hade varit jättebra med lite hjälp, jag håller tummarna för att de trivs ihop och förhoppningsvos kanske hon kan bli medryttare på honom.


Mer tolkning

Med träningsvärk satte jag på Lukas utrustningen och gav mig iväg ut i skogen för att tolka idag. Fick dock för mig att gå drygt 70m med miniskidor längs med asfaltvägen. Kan säga att jag inte tänker göra om det haha. Lukas var snäll och gick på medan jag fick jobba hårt för att hålla balansen. Halvvägs runt rundan önskade jag hett att jag hade haft t-shirt och shorts på mig.
Rejält med träningsverk

Stallfri dag och det är nog tur det. Vaknade med massa träningsvärk i höfterna och - skratta inte - rumpan. Och jag som tänkte tolka imorgon med, kanske borde satsa på snowracern i alla fall?

Magic brush

Har kommit fram till att jag verkligen gillar magic brush. Till Nangijalas stora missnöje höll jag på och borstade i 10min med den och hela tiden kom det ut en massa spån ut pälsen. Små små bitar som en borste aldrig får med sig eftersom pälsen är så fluffig. Så beröm till magic brush!


Försök till ensam tolkning på Lukas

Idag skulle jag testa att tolka efter Lukas och utan att någon satt på hans rygg och styrde. Ja, jag hade inte riktigt löst säkerhetsbiten så jag satte bara linan och handtaget bakom ryggen, i jämnhöjd med armhålan, lutade mig framåt och böjde benen samtidigt som jag höll i tömmarna. Jag kommer några meter innan jag hör Camilla skratta till och undra hur det går. Jag hade ganska svårt att avgöra om det var bra så som jag gjorde för jag insåg ju att jag inte tolkat på typ 2år och hade svårt med balansen... haha, Ludde stack ut huvudet ur bilen och undrade om jag verkligen skulle göra det. Tillägger att jag då tolkar i skritt ;)

Efter sisådär tio minuter hade jag kramp i fötterna och mjöksyra i benen men jag kunde faktiskt trava! Kunde till och med ta lite galopp i båda varven innan jag tolkade 100m bort längs vägen och tillbaka. Sen var jag trött och Lukas hade varit seg hela tiden men han hade fått gå mer än en halvtimme iallafall.

Mötte grannen påväg hem och vi pratade en bra stund och det visade sig att han faktiskt hade en sele med säkerhetsknäppe på som han använt till tolkning efter sin häst några få gånger, och jag kunde få köpa det om jag ville. Toppen! Ska prova den på onsdag, hoppas den passar :D

Söt bild på Amy för två år sen

Bocksprång

Celina tog med sig några kompisar för att tolka efter Madicken idag. Maddan som vi tolkade in förra vintern, så lugn och trygg... det är bara att köra på, sa jag till Celina. Tji fick jag för hästrackarn bockade i galoppen och när den som åkte ramlade. Hm, kom sig snällheten från förra året av seghetsdräktighetshumörer eller var hon bara extremt pigg idag?

Vansinnig Carro

Kom ungefär 10m från gården, sen vägrade Lukas gå mer. Han snurrade och skulle vända och trasslade in oss båda och tillslut fick jag leda honom förbi de "läskiga" soptunnorna som stått på samma plats i år nu. Sen var han snäll 40m tills vi gick över stora vägen, gick i kanten och fick dra med mig honom för han ville inte gå. Väl i skidbacken sätter jag mig bakom och smackar på och så vägrar han att gå. Vi kom som mest nån meter innan han försökte vända och jag var vansinnig på han tillslut för det är bara dumheter, han är inte ett dugg rädd för någonting och att dra snowracer har han gjort många gånger. I ren frustration dunkade jag näven i rumpan då jag inte hade pisk med mig och då stutsar han med rumpan mot mig. Tillslut kom vi iväg och då var han som en ängel - tills vi fick syn på en sten vi sett miljoner gånger. Tvärkast runt om. Fick leda han förbi och sen var allt bra. Några föräldrar till barn i skidbacken tittade lite konstigt på mig när jag vände vid dem och så satte jag Lukas i trav, kom förbi stenen och sedan galopp. Swisch så stack han. Skenade iväg som han gör med Celina och han var helt stum i munnen då. Och där satt jag bakom på en snowracer som jag försökte styra med knäna, hålla mig kvar och samtidigt bromsa. Fick stopp på han, men det tog tid. Tog en vända till vilket fick oss att bråka ännu mer, tog ännu en vända fast på en annan väg - han vägrar gå.

Frustrerad, arg och trött kommer jag till stallet 20min försent och Lukas kastar sig över maten, vrålhungrig efter våran tur. Och honom ska jag ha resten av våren? Fy tusan...


Slutet kom av sig själv

Snön kom som på beställning. Nu slapp jag eller Celina bestämma när hon skulle sluta på Lukas för jag har sagt till henne att när det kommer mycket snö får hon inte rida eftersom det frestar på för mycket. Och ingen av oss visste att det skulle bli 1dm snö tills idag så vi hann inte sörja sista ridturen och tänka "sista galoppen på Lukas/sista lommaklint/sista gången....". Nu är det slut bara. Kanske att hon rider honom någon enstaka gång till, men antagligen inte.

Så nu är jag inte så hästlös igen. Det känns... konstigt. Har tittat igenom schemat och planerat upp vilken dag han ska vila, vilka jag kan motionera han mer, longera osv samtidigt som jag har Lady att rida vissa dagar.Snöigt

Blev en kort, kall och snöig tur med Celina. Fy, vi var som snögubbar och både vi och hästarna såg nog ganska lidande ut. Men vackert är det!


Stolt ägare

Vi har en "vattenmatta" (utklippt från vår gamla pool) som jag bestämde för att miljöträna Nangijala med idag. Jag var beredd på en lång övertalning för att gå över den smalaste änden, men efter att ha tittat och nosat på den följer hon snällt med över och reagerar knappt på ljudet (Lukas blev dock rädd i hagen haha). Och N som varit helt förfärad över att behöva gå på en smal jordremsa mellan två djupa vattenpölar. Jaha, gick lite fram och tillbaka över innan vi gick och betade närmare vägen för att bilträna istället. Stallets granne kom körande efter en stund och vi går ut en bit i kanten och matar Nangijala med lite godis för att hålla henne lugn - hon rör inte en min. Var sååå stolt över henne. 

Klickertränade lite och fortsatte med bugträningen, hon är jätteduktig verkligen! Lyckades få min hand klämd mellan hennes knä och golvet några gånger till min stora överraskning, så djupt har hon aldrig bugat. Och hon verkar tycka att det är roligt när klickern kommer fram, det är ju positivt!

 


Snön piggar upp

Madicken var pigg - väldigt pigg - och skulle rusa nerför alla hala backar och skulle gå fort. Visste ju att hon skulle bocka, men togs på sängen fullständigt när hon satte igång med några konstiga skruvbockningar där hon vred kroppen på nåt konstigt vis. Kan ju säga att jag satt lite löst ett tag. Nej föresten, jag flög ett tag, för de första två skruvarna fick mig att flyga upp i luften några decimeter och sedan landa i stigbyglarna igen. Mycket rolig ridtur iallafall!


Slutet är här

Så kommer det tillslut. Slutet. Dagen som alltid kändes så avlägsen och så långt bort väntar bara runt knuten. Ingen ny ryttare finns i sikte och framtiden för Lukas är oviss. Ska han stå ensam kvar i hagen med Nangijala och se när de andra två försvinner ut på roliga skogsturer? Det vill han inte. Han älskar att galoppera och hålla igång, så hur ska han ta den här viloperioden när hans bästa kompis Celina ägnar tiden åt Madicken istället?

Ledsen Lukas, men nu är det du och jag som ska hänga ihop ett tag framöver. Celina hinner bara med en häst och den hästen måste bli Madicken. Mammas skola slutar om två månader och snart är även kvällarna ljusa så då behöver jag inte hjälpa henne med Lady så mycket. Mitt nya schema innebär skola 3dagar/vecka och jag har ju faktiskt ingen ridhäst att motionera, så därför passar det ju ändå ganska bra. Gissa om jag kommer få bra kondition! Jag kan ju inte bara köra och longera, utan det får väl bli hoppträning där jag springer bredvid och så får jag ut och jogga med honom eller nåt. Haha, det kommer nog bli en intressant vår. 

Nästa vecka ska jag ha Lukas som min alla vardagarna och Celina tar nog helgen, vi är ganska luddiga på den punkten för att göra det så lite smärtsamt som det bara går. Hon vill bara ha det överstökat och det vill jag med.

Imorgon ska jag bege mig till ridskolan på jakt efter en, eventuellt två tjejer som jag vill ha lite hjälp av med Lukas.

  

Nangijala

Känns som om jag knappt ägnat min prinsessa mycket tid den senaste veckan. Idag var hon blöt så borstade bara väck all spån i svansen och sedan klickertränade jag henne en stund. Hon har förstått att stopptecken med handen kombinerat med ordet "stanna" betyder att hon ska stå still medan jag backar ett eller två steg.

Tog även en promenad med henne i skogen vilket är första gången sen veckan innan nyår. Hon var väldigt lugn och snäll, gick snällt bredvid mig och stannade när jag sa till. Men när vi började gå hemåt började hon stutsa och försöka dra iväg och när inte det gick så stegrade hon. Tror dock hon inte menade allvar med dem för jag kunde lätt hålla kvar och dra ner henne igen och efter några minuter var hon snäll igen.

Trist dag

Ut en timme i skogen på en otroligt pigg Madicken som gick på snabbt frivilligt och som envisades med att vilja rusa nerför alla hala backar. Hade det blivit en galopp hade hon bockat det kan jag garantera!

Kommer faktiskt sakna att inte rida henne så ofta längre. Celina och jag har bestämt att hon ska minska ridandet med Lukas för att snart sluta helt. Det är tufft, verkligen, men samtidigt har vi båda vant oss ganska bra vid tanken. Om vi bara hade hittat en ny ryttare till honom hade vi kunnat lämna över honom nu på heltid med lätta hjärtan. Som det är nu har vi Alva som lovat att hjälpa till så mycket hon vill och kan, jag som kör/longerar och Linnea som har sin lektion en gång i veckan. Ska försöka engagera fler små ryttare i honom så att han får gå så mycket som möjligt. Ska prata med en tjej som Celina verkligen gillar och se om hon kanske inte skulle kunna rida ibland. Förhoppningsvis kommer allt lösa sig.

Ja, Ludde vill ju hemskt gärna rida också är påstår fortfarande att han ska ta över Lukas. Trist nog har det knappt gått att hinna med hans ridning pga av väder och mörker och det verkar krypa i kroppen på honom. Han hojtade till mamma på dagis igår att hon måste säga till mig att han var jättesugen på att rida.Klarade det

Madicken slutmättes på 146cm, så på fyra år har hon krympt 1,5cm haha!

Ute med pinne och tumstock

Efter en rolig barbacka-bocktur med Madicken (och Nangijala i släptåg) ställde jag Maddis i stallgången och använde en rak pinne/bräda och en tumstock. Jag försökte verkligen anstränga mig, men nej, jag kunde inte få Madicken till högre än 147cm och det var när jag verkligen överdrev och tog för högt. Annars blev hon 146, så nu är jag mycket lugnare inför mätningen :)

Gav mig på Nangijala som var mycket misstänksam mot alla "pinnar". Mätte mankhöjd och kors och mätte mankhöjden igen, och igen. Haha, lilla damen är typ 125-126cm i mankhöjd och 132cm i korset. 7cm högre bak. Backade och tittade och tänkte att hon måste vuxit flera centimeter bak de senaste veckorna så snart tar väl mankhöjden en växtspurt också.

Underbara trollunge <3

Hopplektion

Lektionen idag gick väldigt bra, upptäckte att jag faktiskt kan hålla in Lady så pass att hon tar 4 korta galoppsprång mellan hinder än de 3 stora hon vill ta. Funderade på vad skillnaden var och kom på att det är höjden som är problemet. Tycker jag det är högt släpper jag henne hellre på 3 så att hon hoppar än att försöka hålla in och riskera få stopp. Nervositetet och höjdrädslan ligger alltså i vägen. Men idag... jag insåg efter lektionen att jag inte varit ett dugg nervös, rädd för höjden eller för att hon skulle stanna och hindren låg ändå på 80. Jösses, det var inte längesen jag tyckte lagomgränsen på hinder låg på 70 och då var oxrarna rätt obehagliga, 80cm var illmåendeframkallande. Idag tycker jag att det var lågt och hade lätt kunnat hoppa 90 utan att vara mer än lite nervös. Skulle nog till och med våga ge mig på 1m hinder, fast kanske inte oxrar. En riktigt häftig känsla! Jag litar verkligen på Lady i hoppningen numera.


Slutmätning

På onsdag ska Madicken slutmätas och det har vi varit ganska nervösa för. När hon mättes vid 6 års ålder var hon 147,5cm hög och vid fyra år 146. Andra maxade d-ponnyer känns större än hon och de gamla ägarna sa att hon knappt växte något efter fyra års ålder så förhoppningsvis har hon inte vuxit något på 5år. På onsdag ska jag rida henne ordentligt innan och vara där i god tid så att hon hinner lugna sig lite. Tack och lov är hon ju väldigt omusklad ännu men samtidigt har hon inga skor som kan dra ner höjden och som man kan skylla på. Men jag pratade med en idag som sa att de tar ner ponnyer som är 2cm över ponnygränsen och lägger dessa som maxad vilket gjorde mig lättad, för Madicken kan inte ha gått över med 2cm, kanske 1cm eller så.

Livet igång igen!

Nu är julledigheten officiellt slut och skolan, hästarna, US och styrelsen är igång igen. US ligger fortfarande lite på julledigheten men jag känner mig jättetaggad inför detta året. Förra året var vi 18 medlemmar varav 3 ganska oaktiva. 3 har valt att sluta nu vid årsmötet, men 6 andra ersätter dessa så i år blir vi hela 21st! Måste nästan vara rekord.

Första styrelsemötet för i år var idag och Fler gör mer-projektet kör igång igen, skönt att läsa igenom mina papper och inse att jag nästan gjort att som jag skrivit upp att jag skulle göra. Det som främst saknas är foton på US-medlemmar, men det tar vi på årsmötet. Annars så ingår jag även i klubbens festkommité och vi ska vid sportlovet ordna en mexikansk afton. Frida skojade och sa att jag fick göra en pinjata i skolan (ja, det är ju ändå "lekis" enligt mina vänner) och Celina blev så uppspelt att hon sa att jag måste göra den för hon skulle pynta den haha. Sen är det tävlingar som vi ordnar och så kommer allsvenskan div III då jag ska vara lagledare för ponny hoppningen där det troligtvis blir två lag. Mycket roligt!


Klar!

Efter närmare 30h arbete är jag äntligen klar. Orkade inte måla en bakgrund i färg utan experimenterade med en tvåfärgad mörk bakgrund, vad tycks? Har dock sparat bilden så att jag kan måla bakgrund om jag skulle vilja, vilket jag annars alltid glömmer. Sista biten blev dock ganska hastigt gjord för jag ville bara få slut på målandet så jag ser ju massa ställen som jag inte är nöjd med, förhoppningsvis märker dock ingen annan det ;)


Att beräkna vuxenhöjd

Är man nyfiken och söker på hur man på bäst sätt kan beräkna en ungefärlig vuxenhöjd på sin unghäst finns det många olika förslag.
- Det vanligaste  verkar vara att en häst uppnått 90% av sin vuxenhöjd när den fyller 1år.
- Finns de som påstår att ett halvårsgammal föl vuxit 80% av sin höjd.
- Tattarmåttet: Mäta kotan upp till armbågen och sedan mäta ned till marken. Summan läggs ihop. (någon påstår att det ska mätas vid 2månaders ålder, en annan vid minst 2 års ålder)

Och jag är ju enormt nyfiken på om Nangijala går över till häst eller tänker stanna på ponny. Jag vill ju ha henne över 148cm, men båda föräldrarna är ju 148cm så chansen för det är väl inte jättestor. Kollade henne idag och mankhöjden är ca 127 och korset är ca 132 vid knappt 7 månaders ålder
Men om jag testar att beräkna att hon nu nått 80% av sin vuxenhöjd blir förväntad höjd: 127/8x10= 158,75cm - inte troligt

Om jag gissar att hon blir 148 som sina föräldrar bör hon alltså vid ett år vara ca: 148/10= 14,8x0,9= 133,2cm - tja, den höjden lär hon passera redan i vår. Skulle gissa på att hon kommer vara ca 136cm vid ett år och enligt måttet borde hon då sluta på ca 151cm vilket jag finner rätt osannolikt. Madicken växte fram tills hon var fyra år, sedan hade hon växt 1,5cm till 6 år och antagligen max en halv centimeter till. 
Handhäst

Ridningen kolliderade en aning idag eftersom jag skulle rida Madicken och mamma och Celina skulle rida de andra två tillsammans. Nangijala kan inte vara själv så därför behövde jag rida innan dem, men så kom jag på att jag kunde ta med Nangijala ut! Det var längesen nu. Satte på henne den rosa reflexgrimman och tog med grimskaftet för säkerhetsskull. Och vad lycklig hon var. For runt i bocksprång, bakutspark och stegringar, full galopp, tvärstopp, hopp över stenar, zick-zackade mellan trädstammar... Madicken var seg som gammal kola så det blev en timmes skrittrunda med lite trav för hennes del och en ny runda för Nangijala. På ett ställe var vi bara några meter ifrån stora vägen så en bit innan stannade jag Madicken och lockade till mig Nangijala och kopplade henne. Att ha henne som handhäst var ganska okey. Hon gick snällt utan att försöka äta eller något, men ville helst gå bakom Madicken vilket blev jobbigt för mig. Men hon blev bättre på hemvägen när jag fick koppla henne igen då vi mötte hundar och människor.


34 stycken rim

I höstas till klubbens öppet husdag rimmande jag ihop rim till drygt hälften av ridskolehästarna. Nu denna veckan har jag rimmat resten så nu har alla 34 hästar varsitt rim. På 8 A4 papper skrev jag ner rimmen och målade en färgglad rubrik och allt satte jag upp utanför teorirummet idag när jag ändå var i stallet för att kolla påhoppkursen. Ett facit finns också bredvid med en flik man kan lyfta på när man läst och gissat. Är riktigt nöjd med rimmen och har haft mycket kul med dem.

Exempel

En bråkstake som finns i vissa länder
som de styrande vill ska gå i svartvita ränder
namnet passar en busunge som jag
som gillar att bråka nästan varje dag

Mitt namn har jag nu delat i två
när man bör vara tyst man ett särskilt ljud få
det andra är att vara nåt emot
kan du nu lösa detta utan alltför stort knot?

I ett land för mycket tusen år
folket en vacker drottning får
varmt, pyramider och torrt väder
ja folket här behöver inte mycket kläder
bara första delen av hennes namn jag har
annars skulle folk tro att det är ett sto jag var


Resten av dagen

Fick hasta iväg med Lady innan det mörknade och red rundan på rekordtid, men så var hon fruktansvärt pigg också. Lustigt nog var galoppen allra värst för då kände jag all träningsvärk i ryggen.

Provade magic brusches på Nangijala lite snabbt och det jag kan säga hittils är att spånen som borsten grävde fram ur rygg och rumpa aldrig verkade ta slut... Hon fick även prova den rosa reflexgrimman jag beställt från hööks och jag fick faktiskt ha andra hålet uppifrån, jag som var rädd att den skulle vara för stor. Ganska gräsligt ful var den faktiskt, med de vanliga flesta metalldelarna i en självlysande grönaktig plast och så rosa reflex på nosgrimma och sidor. Men hellre den än en neongul!

Bocksprång

Jag och Celina gjorde sällskap med Lukas och Madicken eftersom vi ville ha så lite skenande som möjligt. Lukas taggad och börjar med att göra en rivstart så fort vi når Lommaklintsvägen. Madicken reagerade ögonblickligen och for upp i världens bocksprång vilket jag inte var alls beredd på. Ändå tappade jag knappt balansen för hon är så lätt att sitta kvar på. Ridturen bjöd på fler bocksprång, vid ett tillfälle försökte jag trigga igång henne i galoppen för att hinna ikapp Lukas och då började hon glatt bocka samtidigt som hon faktiskt ökade takten. Celina undrade om Madicken blivit sig själv igen och jag kunde faktiskt säga att hon nog har blivit det. Hon bjuder på roliga ridturer igen!


Rejäl träningsverk

Vaknade med en enorm träningsvärk över nästan hela ryggen igår morse. Ladys skritttempo tar alltså kol på mig. Var såå tacksam att mamma skulle rida sin egen häst igår, men så blir det regn och massa blåst och mamma talar om att hon inte kunde rida. Så idag är Lady min igen och jag verkligen inte rida för ryggen är så full av träningsvärk och idag kommer hon vara superpigg igen. Och till råga på allt måste jag rida Madicken också för Celina hinner inte rida två hästar och mocka. Min stackars, stackars rygg XD


Magiska borstar

Igår kom ÄNTLIGEN vårt hööökspaket, beställde det för en månad sen. Köpte magic brusches som jag tror kommer vara superbra till Nangijalas tjocka fluffiga päls. Hon har fullt med sågspån och damm inne bland hårstråna som är omöjliga att få väck + att hon har börjat fälla. Ska bli spännande att testa dem imorgon


Madicken gör som hon vill ibland

Madicken är för det mesta en jätterar ponny, men hon är väldigt dominant och håller man inte efter henne kan hon bli ganska farlig. Hon och jag tampades med varandra när Celina hade ridit igång henne ungefär en månad, då var hon så jobbig att Celina med glädje "gav" mig henne (hösten 2009, efter 1,5 års sjukdom i två fästingsjukdomar). Jag var van efter Amy som kunde vara mycket värre och det är sällan som hon sätter upp sig mot mig, visserligen är hon fortfarande väldigt dominat och försöker gärna knuffa runt mig om hon blir otålig, men hon försöker mycket sällan med annat.

Celina har inte vunnit hennes respekt än och det var tydligt idag när hon skulle tränsa henne och köra till lektionen. Hon hinner knäppa upp ena kedjan och lägga grimma och tyglar över halsen och sen drar Madicken. Knäppet i andra kedjan går sönder och ut ur stallet far Madicken med Celina som försöker hejda henne. Jag rusar efter och ser Madicken trava in på ridbanan med tränset släpandes i marken under sig. Suck. Fick tag i henne snabbt och konstaterade att tränset var helt, om än genomlerigt. Sen tränsade jag henne och då var hon snäll igen, tramsmajan.


Har ont i ryggen

Fått Lady på min lott hela tre dagar denna veckan, egentligen fyra men hon behöver få en dags vila också. Sakta och snirklande i serpentinbågar längs vägen och hon tittade än till höger, än till vänster. Visste efter två meter att det var bäst att knipa sig ordentligt fast med benen för här skulle det gå från fullt ös till tvärstopp om vart annat. Jodå, det var massa tvärstopp, kast åt sidorna, kast hemåt... en gång höll jag verkligen på att åka av för en grind var livsfarlig och vi höll på att galoppera när hon tvärstoppar och kastar sig till vänster. Tur jag hade planerat långtur till Skyesjön för hennes energi behövde bort. Skyesjönsvägen sträcker som nog 1km eller så och längst bort vänder man och rider tillbaka. På ditvägen lät jag henne både trava och galoppera och travlängningarna var enorma. Sen blev det galopp hela vägen tillbaka vilket gjorde båda oss varma och svettiga, men inte tog det udden av energin inte. Hon gick ännu fortare hemåt och hela ländryggen värker av trötthet ännu.

Råkade ut för en sådan där grej som man aldrig tänkt på kan hända. Lady vägrade gå förbi nåt "läskigt" så jag höjer spöet för att smälla till henne samtidigt som hon snurrar runt. Spöet flyger 3m bort, över en 1m hög och bred stenmur ut på en äng med en taggtrådsgrind... så där stod jag och tittar fåraktigt på spöet och undrade hur tusan jag skulle kunna få tag i det. Svaret blev att hänga tyglarna över några brädor, säga åt Lady att stå still och kvickt som attan klättra över muren och hämta spöet.


Hoppsan..

Nangijala smått tokig idag och stod och bangade med hoven när jag borstade. Tränade lite på att buga och hon böjer ju sig ner något otroligt. Tappade äppelbiten en gång under hela och när jag försökte få tag i den var det nästan så att Nangijala lade sig ner haha. Hon var så uppåt väggarna att jag trodde det skulle vara omöjligt att träna stanna, men hon överraskade mig med att stå blixtstilla varenda gång! Dock vände hon alltid huvudet till vänster... hoppsan, vad har jag nu råkat lära henne? XD


Dagens dressyrlektion

Lady var på riktigt gott humör och var inte så tjabbig i början som hon brukar utan behövde bara några varvs trav innan hon gick i form - och det händer inte ofta. Men samtidigt var hon pigg och i galoppen försökte hon rejsa men gick ändå hyfsat fint vissa stunder. I traven var hon för det mesta fin men bröt sig ut ovanligt ofta och jag korrigerade henne hårdare än vad jag brukar med tanke på vad jag lärde mig efter klubbtävlingarna - med risk att få en sur och grinig ponny. Men hon blev inte sur alls förvånande nog! Kanske att jag faktiskt är lite för snäll mot henne?

Pratade lite med Martina efter lektionen som berömde Lady och sa att hon blivit jättefin, men att hon som jag, undrar vad som far i henne på dressyrtävlingar, för som hon sa så kan hon gå jättefint korta stunder och sen uppför hon sig gräsligt rent ut sagt. Och jag har ju mjuka händer tyckte Martina, så det verkade ju inte bero på det. Det var roligt att få beröm över vårt egensinniga lilla fuxsto och samtidigt veta att det är JAG som har gjort det. Men det har varit kämpigt och tufft och jag kan erkänna att jag förra våren oftast mycket hellre hade velat ha Madicken på lektioner. Lady sprang och tittade upp i taket i ökad trav och tvärstannade för 40cm hinder för att sedan hoppa ett 90 hinder och sedan vägra konstant på det igen trots att det tillslut var ett ynkligt litet kryss. Ja, det har verkligen hänt mycket på ett år. Ska bli spännande att se var vi är om ytterligare ett år.

Har faktiskt några mål jag vill uppnå med Lady iår:
- Komma felfri i LD och LC på klubbtävling (halva redan fixat)
- Få 163p i LC:1 på dressyrtävling eller mer (kan bli svårt, men nog inte omöjligt)
- Hoppa90 banor -hoppar 80-85 nu så känns rätt rimligt, dock är det jag som kommer få kämpa med att övervinna min hoppskräck och våga lite på Lady, för hon har inga problem att hoppa den höjden.

För ett år sedan

Madicken

Red dressyr med Madicken och den som fick jobba var jag för Madicken gjorde ju inte nåt frivilligt. Jobbade mycket på volterna för att försöka få henne mjukare då hon gärna biter sig tag i bettet och inte vill ställa sig åt höger. Red bara 40min då jag inte ville ge henne så mycket träningsverk, hon ska ju börja följa med på Celinas lektioner denna veckan!


Pessoabett

Det är ju såna väldiga diskussioner om hur dåligt pessoabettet är och jag måste ju erkänna att jag mår lite dåligt av att läsa om vad bettet gör när jag vet att Lukas går på det bettet. I 3 år kämpade vi med skenturer i skogen då Celina tvingas såga han i munnen för att han skulle hejda sig något. Hon kunde ta både händerna och dra i höger tygel för att försöka tvinga honom att vika av, men hon rubbade bara huvudet med några centimeter. Oavsett vad hon gjorde så stack Lukas iväg med huvudet uppe i luften och gapade för att komma undan bettets inverkan. För något år sedan fick vi nog och av hennes ridlärare blev vi tillsagda att köpa ett pessoa fastän en annan med liknande problem samtidigt fick rådet att köpa pelham. Så vi köpte pessoabettet och provade på Lukas. Hjälpte det helt mot problemet? Nej. Men som Celina säger, hon kan få honom att stoppa några meter tidigare iallafall beroende på vilket humör han är på, men annars är han fortfarande nästan helt okänslig när han sticker iväg. Så under vinterhalvåret går han mestadels på pessoa i skogen för ryttarens, men också för Lukas egen skull då han glatt kan galoppera i full fart nerför en brant, stenig backe full med rötter. 

Pessoa ska ju ge två olika instruktioner till hästen. Nackstycket visar att huvudet ska ner, men eftersom bettet trycks upp i munnen signalerar den samtidigt om att huvudet ska upp. Lukas kör upp huvudet oavsett och jag har då aldrig sett han "gå på tygeln" på grund av bettet. Jag förstår ju att när Celina försöker bromsa så trycker bettet obehagligt, och tar hon i hårdare för att få han att stanna gör det säkerligen lite ont i munnen. Men om Lukas knappt ens reagerar på att hon sågar med ett vanligt bett, som i sin tur nog borde orsaka en del smärta det med? Jag för min del tycker att sågning känns värre än ett pessoabett. Med pessobettet blir det mindre sågande och dragande för responsen från Lukas kommer snabbare. Det behövs något ganska drastiskt för att han ska lyssna på ryttaren när han stänger av sig så.

Annars funkar han bra på vanligt två- eller tredelat bett. Vi ville inte skaffa ett skarpt bett till Lukas, men vi hade tillslut inget val och jag tvivlar på att det finns något bett han lyssnar på de stunder då han sticker för då knäpper han bara av. Han är en kraftig och musklad shettis med en otrolig halsstyrka och en människa kan nästan inte rubba på honom om han sätter den sidan till. Tack och lov är det ju inte hela ridturerna som det pågår en dragkamp så nästan alltid rids han med snälla händer till bettet. Kanske att han en dag slutar att knäppa av så att vi slipper allt vad skarpa bett heter, men jag tror att Lukas har samma grej för sig som min mammas gamla russ hade: Sunny, som ponnyn hette älskade att ge mamma ett saftigt bett i rumpan eller någon annan stans trots att hon visste att hon fick smäll för det, men hon var lika glad ändå.


Skogen

Celina sjuk så jag fick Lukas och Madicken på min lott medan mamma tog mockningen (fast jag hjälpte henne). Red Madicken tillsammans med mamma och longerade Lukas med den nya longergjorden efteråt. Lät grinden stå öppen samtidigt in till paddocken men Nangijala gick inte in där förrän Lukas var klar. Istället för att fånga in henne försökte jag schasa henne i rätt riktning men hon blev bara pigg av att vi skulle leka. Mamma begav sig in i leken och tillslut kunde vi inte komma närmare Nangijala än någon meter. Jag tröttnade dock för det regnade allt mer och mamma ojade sig över att vi aldrig skulle få fatt i henne (haha). Tur att det finns ett sätt att visa att leken är slut då! Jag satte mig på huk några meter därifrån och kallade på henne. Hon kom direkt och då var det bara att klia henne lite på bogen, resa sig upp och fånga henne.


Celinas julklapp

Som jag jobbade i kylan med att få ihop lagom långa tagelstrån från både Lukas och Madicken. Skulle bli ett armband till henne i julklapp och jag skickade iväg det i början av december för att få det till julafton. När det fortfarande inte hade kommit denna veckan mejlade jag och fick då höra att tjejen som gjorde dem aldrig hade fått dem. Så brevet har kommit bort bland alla andra brev och paket. Så typiskt. Men tjejen var så himla snäll att hon skrev tillbaka dagen efter och sa att om jag bara kunde skicka mer tagel skulle hon göra armbandet gratis eftersom hon tyckte synd om mig. Vilken snäll människa!

Nangijala har ett konstigt snett hack i svansen. Upptäckte det förra veckan, men det måste ju ha funnits där innan och vara utväxten sen hon föddes?

<3Fotning och filmning

Det här med att fota och filma Nangijala är ruskigt svårt. Visst är det mysigt att en fölunge kommer mot en i hagen och hänger efter en som en skugga, men det är ju nästan omöjligt att få några bra bilder då! Igår klaffsade jag ut i värsta leran för att hon inte skulle hänga efter mig, men vad gör hon - jo följer efter. Och efter en stund kommer Lukas eftersom han är avundsjuk på uppmärksamheten Nangijala får och jagar bort henne för att sedan ställa sig och klia mig över kroppen. 

Ser ni manen som ligger på vänstra sidan? Tror ni mig om jag säger att den faktiskt ligger på höger sida och detta är bara lite som växer på fel sida eller som åkt över i blåsten? Jäklar vilken tjock man hon kommer få som vuxen...

 


Duktig ponny

LD: Var pigg och glad på framridningen och jag lyckades faktiskt glömma bort att vara nervös över både tävlingen och själva hoppandet vilket är ett smärre under. Och banne mig om vi inte lyckades komma runt felfritt för första gången! Visserligen lite tveksamt på några hinder då jag kände det flera meter innan, så jag smällde till henne lite på bogen med spöet vilket jag faktiskt nog aldrig har gjort. Verkade dock funka bra i den situationen. Var inte förbered för omhoppning och har aldrig tränat snäva svängar så värst bra tid blev den inte precis. Men idag var det ovanligt många tävlande så därför kom vi som sista placerade på en femteplats! Och jag som har längtat efter att få en grön rosett - äntligen fick jag en!

Lukas kom trea tillsammans med Elin och Celina tog han i ärevarvet för att han skulle bli glad, Elins mamma ville helst inte att Elin själv red efter vad hände sist. Hon är så duktig på honom!

LC: Lady bestämde sig för att det var dags för henne att bestämma och från första stoppet på räcket på framridningen visste jag att det var kört. Det var som gårdagen när hon körde sitt eget race. Tre hinder kom vi över och det var ett stopp på varje. Kikade på filmen och Lady ser odrägligt glad ut, hästskrället. En gång orkar jag vara riktigt arg ibland och efter igår kan jag knappt ens blir sur. Så hon är förlåten för sina dumheter. Men detta problem ska bort!

Lukas fick ett stopp på tvåan som han var mycket tveksam till. Här märktes det så väl att Elin inte ridit han alls mycket för hade det varit Celina på ryggen hade han hoppat eftersom att han litar på att hon vet bäst (nåja, nästan alltid), men Elin är han inte lika säker på. Men annars såg det fint ut.

(Ser ni Lukas?Som vanligt eskorterad in för att hålla sig i schack haha)

Tillfälligt tillsammans

När vi kom till stallet vid 9 imorse hittade vi alla fyra hästar i samma hage, hade tydligen blåst så mycket imorse att de fick gå i den säkraste av hagarna. Åh, tänkte jag, nu får vi se hur mycket Nangijala diar, det kan väl inte vara så ofta längre?

Nangijala hon diade. Och diade. Och diade. Och diade mer. Och diade ännu mer. Efter en kvart hade jag lite panik och sms:ade Camilla om de skulle gå i samma hage hela dagen för nu hade Nangijala diat säkert 4-5ggr på en kvar. Så vi fick dela på dem igen.


Var arg

LC:1
Var jättearg på Lady efter första klassen och jag är inte den som blir arg i första taget. Hon var rätt okey på framridningen och dagens taktik var att försöka trötta ut henne så mycket som möjligt vilket jag aldrig försökt med innan. Väl inne på banan kör hon sitt eget lilla race och låter mig bestämma lite då och då när jag blev arg på henne. I andra galoppen, ungefär halvvägs runt stora mittvolten drog hon iväg som bara den, stutsade och skulle bara galoppera på tvären eftersom hon inte ville svänga. Då fick jag nog och tvingade henne att stanna och ryckte upp hennes huvud eftersom hon drog ner det i ett försök att sticka. DÅ skärpte hon sig - en halv volt sen var det hon som försökte bestämma igen. Har aldrig fått så kassa poäng innan: 140p, 18p mindre än vad jag fick sist på henne. Längst ner på protokollet stod det: det går nog bättre i nästa klass.

Nu förstod jag äntligen Linns kommentar när hon vikarierade som ridlärare vår förra dressyrlektion. Hon sa att när Lady tyckte det blev lite jobbigt bröt hon ur och körde upp nosen och att jag lät henne göra det. Fattade det inte alls då, men idag gick det upp ett ljus. Även om det inte är meningen från min sida så visade ju första klassen att när Lady inte känner för att lyssna på mig så struntar hon i mig och då måste jag bli arg för att hon ska lyssna en stund. Och det är ju inte kul. Fast å andra sidan har det ju blivit otroligt mycket bättre sen i våras.

LB:1
Hon hade väl fått vila någon halvtimme och när jag började trava fram var jag nära att stöna högt. I förra klassen var hon full av energi, nu kändes hon mer död. Jaha, tänkte jag, nu kommer hon dö på banan och vägra gå fram. Red fram och upptäckte glatt att hon faktiskt var väldigt stadig nu och inte så bråkig. Och galoppen var hon lugn i och försökte inte springa iväg. In på banan och medan jag väntade på startsignal övade jag galoppvägarna i programmet och hon var så fin där (om man jämför med vad det brukar vara) så jag tänkte att jag inte blir lika arg på henne denna klassen när det går skit. Men Lady var en helt annat häst och hon lyssnade på mig även om hon bröt ur ett antal gånger. Så jag var såå glad efteråt!


Halvvägs?

De två tråkigaste partierna vid målning är nästan avklarade: halsen och käken. Dock är det den svåra nosen kvar som jag skjuter framför mig. Fy för alla rynkiga mular!

Spöträning

Tog ett dressyrspö och tanken var att börja vänja henne vid att man ska kunna röra henne överallt med den. Men jag hann knappt börja nudda innan hon började rysa. Drog jag med änden på henne skakade hon på hela kroppen för att det kliade så. Hm, vet inte riktigt vad jag ska göra med det, men fördelen är att pekar jag på rumpan så flyttar hon rumpan!


Aldrig

Bådar aldrig gott om Camilla ringer en tidig morgon så när jag vaknade igår morse av att mobilen visade att hon ringde fattade jag att något var på tok med hästarna. Sist hade Amy dött, gången innan hade de rymt längs en 90 väg flera kilometer mitt i natten.
"Hallå?"
"Hej, det är Camilla. Det har hänt en sak - fast inte en farlig - men en sak har hänt"
Visade sig att fölungen min hade rymt och sprungit omkring på gården, tydligen blivit rädd av något smällande så Camilla undrade om hon kanske borde släppa alla hästarna tillsammans vilket jag tyckte hon kunde.

Tävling Madicken

Celina misslyckades med att knoppa så det blev mitt jobb idag. 20 knoppar blev det banne mig, helt klart dags att tunna manen för den var extremt tjock. Väl framme på ridskolan satte Madicken i att banka med framhoven, kändes som ett år tillbaka i tiden för det var något konstig vana hon skapade sig förra året. Sen var hon allmänt otålig innan hon fick lastas ur och vid det laget öste regnet ner och har fortsatt göra det sedan dess. Seg på framridningen, men inne på banan piggnade hon till och gjorde några bocksprång/småstegringar i båda klasserna. Hon fick hoppa 50 och 60 och tog både långa och höga språng över och verkade tycka att det var väldigt roligt! Sen att Celina i 60 styrde på fel hinder får man ta, men annars hoppade hon över allt. En ridlärare trodde det var en unghäst vilket fick mig att skratta för Maddis fyller 12 år i mitten av maj.


Klickerträningen med Nangijala

Jag har hållt på med klickerträningen i kanske 1 och en halv vecka nu? Har inte varit säker på om Nangijala fattat att ett klick betyder godis, men idag tänkte jag iallafall gå vidare. Så jag plockade med mig pappas tennisrack med fodralet på och släppte Nangijala i hennes box. Med äppelbitar samt en klicker i vänstra handen, en godisbit i högra och samtidigt försöka hålla racket i snett framför mig klev jag in i boxen. Nangijala kom, ignorerade tennisracket och sniffade även äppelbitarna. Så jag viftade lite med racket för att hon skulle bli nyfiken och så fort hon nuddade den klickade jag och så fick hon äppelbit. Efter det tog det inte mer än 3-4 klick innan hon siktade in sig helt på tennisracket istället för mig och godiset. Jag tog en paus och myste med henne innan jag gjorde om det och det gick lika bra då. Fast mitt i allt ringde mobilen och jag svarade samtidigt som jag fick snurra runt i boxen eftersom Nangijala skulle nudda tennisracket hela tiden. Haha.

Nangijala har blivit såå kelig på sista tiden, kommer gärna och ska mysa och sticker upp mulen i ansiktet och blåser försiktigt.


Idag

Till både min och Celinas stora överraskning hade minsann Madicken lagt på sig lite sedan igår. Revbenen kändes inte lika tydligt och hon var inte lika kantig som hon brukar. Skönt att det går åt rätt håll! Pigg har hon också varit i två dagar nu så maten används äntligen rätt. Vi tog en tur till ängen och jag var nyfiken på hur det skulle gå, det var ju ett bra tag sen vi var där. Lukas var lite trött och precis lagom pigg vilket var tur det för Madicken var det fart i! I slutet av ängen är det en backe uppåt och hon varje gång det började luta uppåt bockade hon så det stod härliga till. Celina skrattade och sa att hon var så söt och jag skrattade med för bocksprången var så glada och mjuka. Hon försökte bocka när vi skritta tillbaka nerför men där satte jag gränsen.

Stod och tittade på Lady och Nangijala i hagen och så slapp det ur Celina att Nangijala egentligen liknade Lady mer än Maddis. Ja, får nog allt hålla med om det. Båda har konkav nosrygg och liknande kroppsform och hade Nangijala varit fux, brun eller nåt annat som inte liknat Madickens färg hade jag själv säkert gissat fel på mamman om jag aldrig hade sett dem.


Gårdagskvällen

Hästarna hade alla fått gå tillsammans igen från 18-21 igårkväll innan de fick komma in och få halva sitt hö. Eftersom jag var borta på kvällen var mamma snäll och åkte upp och kollade hur Nangijala tog smällandet vid halv 12 samt gav hästarna resten av höet. Glatt överraskad fick jag höra att den enda oroliga varit Lady och att de andra varit väldigt avslappnade. Lukas hade bara ställt sig och försökte sova medan Nangijala och Madicken bara brydde sig om höet. Skönt det.


RSS 2.0