Första tömkörningsförsöket

En rejäl regn-åsk-blixt-skur satte stopp för promenaden jag planerat med trollet idag. Så därför gjorde vi vårt första försök till tömkörning! Hon fick ha longerlinan och så tömmar som satt i grimman (fast ej i gjorden) och så hade jag klickersen beredd och så godis i fickan. Som jag väntat mig blev hon mycket förbryllat över att jag inte skulle gå först/i höjd med hennes huvud och för att hon skullle skritta fick jag smacka och gå några steg framåt innan jag kunde backa till hennes bog. Hon var väldigt tveksam och vände mycket på huvudet för att titta på mig. Men tack vare klickern insåg hon att det nog var ganska okey att gå ändå även om jag var på "fel" plats. Styra var inte svårt utan hon lyssnade på lätta tag liksom när jag gjorde halt. Höll på i ca 5min innan jag slutade vilket var precis lagom.
 
Nu har Nangijala fått något att tänka på och planen är att prova igen om ett par dagar. Tänkte köra en "intensivperiod" med tömkörning med några dagars mellanrum under en kort tid (3-4ggr). Målet är att kunna styra och göra halt i skritt samt att Nangijala inte tycker att det är lika "fel" när jag går vid bogen. Sen får hon smälta det och så tar vi upp tömkörningen lite mer om några månader.
 
Vagnen jag mejlade på fanns kvar. Hade använts på fjording, men jag tycker skakellängden verkar passa bättre för en lite större häst? Nåja, hellre lite förstor än för liten. Ska mäta Madickens längd imorgon och bestämma mig sen.
 

Rockard

Mejlade nyss på en rockard jag hittade till ett bra pris och på nära avstånd. Hade planerat skaffa vagn framåt vårkanten lagom till inkörning, men samtidigt kanske det inte finns lämplig vagn till bra pris då... nåja, vi får väl se om den finns kvar!

Måndag med Ludde, Calle, Lukas och Nangijala

Var i stallet redan klockan 10 för Ludde skulle rida en extremt grådammig Lukas. Repeterade ridvägarna och galopperade i lina eftersom han inte ridit mycket i sommar. Gick väldigt bra, det mesta sitter och en ridgång till så kommer han sedan nog kunna rida som vanligt och galoppera själv. Calle och Ludde blev Celinas, respektive Moas slavar igår och imorgon bestämde vi att grabbarna skulle få ett tufft träningspass med voltige och jockeyläder. I år får dock Calle ha Madicken då han har vuxit ur Lukas samtidigt som Celina. Hade voltige med grabbarna förra sommaren också och Calle såg ut som en blandning av en kobent cowboy och stel gammal man när han linkade upp till huset efteråt.
 
Gick en 40min promenad med Nangijala där vi började med att följa biskopsmålavägen en bra bit. Har aldrig gått med henne där, men det gick väldigt bra, hon tyckte bara ett ovanligt "plank" med 4 brevlådor på var lite läskigt men ignorerade en skottkärra fylld med blommor och "vantar" på handtagen som var precis bredvid haha. Halvvägs hem var vi tillbaka i nogelidsskogen så då släppte jag trollet lös och gick hemåt med henne så. Var ett tag sedan nu och det märks att hon har mognat mycket i sommar. Hon pendlade mellan att vara bakom eller framför mig och vid de sista backarna nerför innan gården stack hon. Trodde att jag skulle hitta henne på gårdsplanen, men märkte att hon stannade och väntade in mig när hon var drygt 20-30m före mig.
 
 

Nangijala lös på ridtur i skogen


Cob-sele provad

Efter "chocken" att cob-träns snart passar trollungen, så beslöt jag mig för att testa selen i storlek cob jag köpte för 1,5 år sedan (framtidsinvestering, samt användes till Maddis). Kände mig nästan lite ledsen över att den passade bra. Kunde använda svanskappan för första gången och hon tyckte det var rätt obehagligt. Vid något tillfälle tror jag hon böjde huvudet för lång ner så hela selen kasade fram något - svanskappan tog emot - och Nangijala ställde sig på två ben och glodde bakåt. Lätt att få ner henne, men en aning stressad var hon allt.

Köpa träns

När Nangijala ska ha träns ska jag skaffa en med remontgrimma. När jag nu började vänja henne vid träns och bett för ett par månader sedan tänkte jag vänta ca ett år tills jag skulle köpa henne ett eget. Varför? Jo, ingen mening att köpa ett i storlek ponny för att det ska passa nu och som hon kommer växa ur inom ett år. Dock blev jag nyfiken på hur större henne huvud behövde bli, så jag spände ut Lukas träns till näst yttersta spännet trollet använder det på. Jag jämförde det med Ladys träns i cob-storlek och... det var nästan lika stort! Ett hål behöver hon växa, sen passar Ladys träns henne. Haha, jag glömmer att hon faktiskt kan ha sin ena cob-grimma nu, att hennes ponnygrimma är på sista hålet och... ja, jag glömmer att hon faktiskt är en ganska stor tjej nu!
 
Så köpa grimma nu? Visst, varför inte! Dröjer väl kanske en-två månader innan hon kan ha det, men sedan kan hon ju inte växa ur det. Vi ska snart beställa från hööks (jag trasar sönder mina stallskor inuti i hälen hela tiden) så då tror jag att jag ska klicka hem det här tränset i svart.
 

Tvättning av Nangijala

 
 
 
 
Första badningen av Nangijala och hon hatade det. Nangijala som annars alltid är en ängel som går med på allt, stod först och stampade ilsket i marken och övergick till att hota sparka mig med bakbenet. Hon sparkade efter mig men var inte så nära att bli träffad så jag tror inte att hon ville träffa mig. Jag hade fyllt en höpåse med gräs men först tjurade hon så hemskt att hon vägrade äta och bara åt nådigt när jag trugade på henne det. Jag tvättade hela henne förutom huvudet och av någon anledningen var benen, särskilt bak, som var minst populära. När jag sköljde av henne tolererade hon tvättandet, men hon visade att hon verkligen inte tyckte om det.
 
Nytvättad var hon brunskimrande på det flesta ställen förutom på halsen där manen skyddar mot solen.
 

Flätade pannband

Den rosa är till mamma och sen blåglittriga är lukas gamla rödvita pannband som jag flätat över. Bilden gör det inte rättvisa. Flätade det till Moas mörkblåa schabrak som jag tror det kommer bli fint till.
 

Nangijalas...

... man ska inte ryckas kort. Jag älskar att knoppa en häst, men älskar även lång man och planerar att ha det på Nangijala vilket såklart tyvärr innebär att jag aldrig kommer kunna knoppa henne.
 
...man är tjock, fluffig och lång. Själv är hon nog en aning håröm vilket inte gör henne jätteförtjust när jag ska borsta ut manen. Jag hade aldrig tänkt på hur jobbigt det är att reda ut en lång man.
 
...svans består inte bara av ljusa, rödbruna slingor i olika nyanser, nej den har även "dreadlocks": långa, krusiga tagelslingor som slingrar sig runt varandra och som är omöjliga att sära på. Man kan borsta igenom dem, men de går alltid tillbaka till de där "dreadlocksen".
 
... haka är en bullig trippelhaka.
 
...mohawk av 2-10cm hår som gått under magen i vintras har fortfarande inte lossnat helt.
 
 
 
 

Flugägg

Tvi för alla äckliga flugor som älskar att sätta sin ägg på Nangijala. Jag tyckte hon hade mycket igår som jag tog väck, men idag var det minsann nästan dubbelt mer på henne! Lukas har knappt några, Lady inte mycket mer så därför trodde jag Maddan med skulle vara illa drabbad, men nej. Har kletat tjärsalva på de värst drabbade ställena, har för mig att det hjälper lite iallafall.
 
Fredag idag, vilket innebär mätning av Nangijala - nu har manken äntligen börjat växa igen! 1cm på en vecka, nu lär hon växa 1cm/vecka i drygt 2-3 veckor innan hon pausar där fram igen.
 

Klar

 
Ska föreställa ridskolehästen Rebell om någon undrar

Fortsättning

Jag äääälskar den nya penseln! Börjar få in tekniken nu. All päls är i stort sett klart nu, kommer säkert finputsa lite på det så att jag blir nöjd. Nu är det bara mulen och man/lugg kvar att fixa. Och tagel är bland det roligaste och lättaste att måla tycker jag.
 

Utveckling

Tittade på en bild jag målade för ca 1 år sen och jämförde med en bild från nu i år, oj, jag har blivit mycket bättre på den tiden! Lite mer verklighetstrogna bilder, men framför allt har jag blivit bättre på att måla man och lugg.
 
Ca 1 år sedan
 

Ny teknik

Bilden är numera ett experiment på en ny pensel som jag upptäckte. Hittills ser det ganska lovande ut och jag hoppas det kommer se ännu bättre ut när jag vant mig vid den. Just nu tycker jag pälsen ser en aning falsk ut, men det är kanske bara i mina ögon? Nåja, om denna nya pensel håller så kommer jag spara oootroligt mycket tid när jag slipper sitta och måla varje enskilt pälsstrå för hand, nu kan jag ta flera på samma gång.
 
Än så länge har jag bara hunnit måla halsen och påbörjat käken som därför inte ser särskilt fin ut för tillfället :) Och innan dess har jag målat höger öra, näsborrar samt en del av mulen.
 
 

Vad jag sysslat med idag

Bara kladdat på all färg lite hastigt men har i allafall hunnit måla färdigt ögonen helt tror jag, kommer kanske finjustera dem en aning. Tror inte det blir en avancerad målning med alla pälsstrån för den orken har jag inte, men en "snabb" kladd kan jag nog få till på några timmars jobb till :) Intressant nog tycker jag den redan ser väldigt färdig ut om man inte kollar på nära håll.
 

Tränsträning försök 3

Testade att tränsa Nangijala för tredje gången igår. Glömde ta väck tyglarna och fick mig ett gott skratt när trollungen gapar och stoppar in det första hon fick tag i i munnen - vilket råkade vara tygeln. Fick ut det men så kom en annan del av tränset in i munnen, men sen så blev det rätt. Hon skakade på huvudet och rörde runt bettet, men började ssnabbt beta och skulle ett par minuter senare rulla med det på.
 

Stalltvättning

Skurade stallet idag. Minns hur jag gnodde på Madickens box förra sommaren och hur Celina retade mig för att jag hade den skitigaste boxen. Jag påminde henne om att det var hennes tur nästa år. Suck, inte hade jag väntat mig att min nya häst skulle vara ännu bättre på att grisa ner. Krubban var täckt av ett halvt centimeter tjockt lager torkat lusernlager, skurade i säkert 20min. Väggen vid krubban, boxdörren samt halva mellanväggen var ingrodda med torkad lusern. Kan ju inte påstå att de andra hade det mycket bättre för Maddan hade ju grisat ner sin krubba och fram till julen hade hon grisat ner Ladys också. Mamma fick skrubba väck det mest ingrodda stackarn.

På kvällen tog jag en lång promenad med Nangijala medan mamma, Celina och Alva red. Mycket mygg på sina ställen, men Nangijala var jätteduktig trots att vi gick nya vägar, lugn, lite försiktig men gick ändå på utan att stanna.

Löshoppning Lukas

Lukas fick löshoppas idag och energiknippet Nangijala fick vara med inne och springa och ta lite små skutt. Dock var det ingen större ordning för Lukas for runt lite efter behag kändes det som. Han var dock duktig och hoppade 90 innan vi avslutade. Plockade fram vår vattenmatta i syfte att Nangijala skulle få hoppa över den, vill inte ha en häst som är rädd för vattenmattor vilket varit en stor anledning till att vi innan gått över den. Och nejdå, lilla hästfröken brydde sig inte om det så antagligen kommer det inte vålla några problem vid hoppning i framtiden hoppas jag!
 
Hade dressyrpass för Celina, snarlikt det vi gjorde förra veckan och i galopparbetet märktes det att konditionen börjar komma, Celina slapp ta i så att hon var nära att kräkas i alla fall haha.
 
Red dressyr på Lady och Celina hittade på en väldigt bra övning som inbegrep halter vid mitten av varje lång/kortsida samt olika tempon därimellan.

Lördag

Elin P kom och red Lukas i skogen idag med Celina och jag hängde med på Aztor som de hade med sig och som tydligen behövde motion. Gillar den ponnyn!

Annars har jag suttit med mitt hästboksprojekt en stor del av dagen. Har fått ihop texter för drygt 10 hästar och några har jag haft full fakta om och även kunnat dra ut. Jag avskyr att dekorera så jag gav jobbet till Celina som ska fixa pärmens ut och insida, hon gillar sånt skönt nog. Ska skicka efter första gänget bilder imorgon tror jag så hinner jag samla ihop resten och kan skicka efter igen.

Knasboll!

Min tokiga ponny gillar inte bara att jaga allt som springer på fyra ben, nej hon gillar att jaga cyklister också samt att försöka preja dem av vägen. Suck, vad kommer härnest, moppar? Bilar? Gamla tanter?
 

Planering Nangijala sommaren 12 - sommaren 13

Tiden har verkligen gått otroligt snabbt och om ett halvår blir Nangijala officiellt 2år och då kommer träningen bli mera allvarlig. Jag har redan i huvudet hur/vad/när jag vill göra olika moment, men det är nog bra för mig själv att skriva ner och strukturera upp dessa också. Många mål har vi redan uppnått för sommaren, ex som att kunna gå promenader ensamma där hon är lugn och lyssnar på mig.
 
Allt kommer ju inte pågå hela tiden utan göras då och då eller i perioder. Det kommer bli många veckor då hon inte gör något speciellt som hon får som viloperioder från allt nytt.
 
Sommaren 12
Vänjas in med träns för att slippa kalla bett till vintern samt för att allt nytt ska komma i små portioner jämnt utspridda under året.
 
Kunna bära sele/tömkörningsgjord vilket hon redan kan, dock har hon inte haft svanskappa än pga av att den inte passar på Lukas sele.
 
Introducera tömkörning i grimma. Vill att hon ska förstå hur styrning fungerar men att jag ska gå normalt bredvid henne. Mest så att hon får prova på innan vi sätter igång på riktigt.
 
Hösten 12
Framåt oktober ta upp tömkörningen mera. Fortfarande i grimma. Mål är att hon ska kunna styras för lätta tygeltag samt göra halt och förstå framåtdrivning. När hon är mogen för det kommer jag gå allt längre bak tills jag går bakom henne och inte i jämnhöjd med hennes huvud. Mest ut i skogen så att det blir roligt.
 
Kunna gå avslappnat på promenader vid ridskolan utan att stimma upp sig över att Madicken skriker på henne från ridhuset.
 
Träna med skramlade och prasslande saker som släpar bredvid och efter henne när hon går som förberedning inför inkörning
 
Miljöträning/working equitation på ridskolan om det blir någon sådan i år igen
 
Vintern 12
Jag hoppas på snö i januari-mars och tanken just nu är att börja hennes inkörning genom tolkning, att någon leder henne och att en lätt person får åka efter henne. Korta pass som läggs upp efter hur hon reagerar.
 
Fortsätta tömkörning och målet är att jag som tömkörare ska kunna gå på rätt ställe och att hon känner sig trygg att gå först.
 
 
Våren 12
Planerar sätta henne framför vagn (om jag fått tag på en) i april när ridbanan brukar vara torr igen.
 
Använda träns och bett vid tömkörning/körning, börjas fram på vårkanten tror jag.
 
Löshoppas
 
Sommaren 12
Körning, tömkörning, promenader och viloperioder
 
Introducera longering
 
Sadel med på promenader
 

Fotning i det fina vädret!

Min absoluta favoritbild här ovan!

Jag passade på att prova 3 grimmor på Nangijala idag, alla i storlek cob som jag haft på lager ett tag. Och tänka sig, lädergrimman (till transporten) passade! Och likaså den glittriga lila som jag köpte på GHS i februari. Nu är det bara hööks blå discogrimma som inte passar, men växer huvudet lite så gör det det snart. Apropå växer så har trollet ökat till 139cm där bak, 7cm storleksskillnad, inte snyggt!

 


Inget stall idag

Sitter och jobbar för fullt på en hästbok på ridskolans alla hästar, både de som finns där nu, de som har varit men sålts och de som tyvärr numera varandrar på Trapalandas gröna ängar. Letar bilder, skriver texter och fixar samtidigt lite US-saker så jag är fullt sysselsatt ett tag framöver!
 
Åkte med kompisar till Kiviks marknad idag så det blev en stallfri dag. Fick dock höra att Trollungen rejsat upp och nerför backarna i hagen en bra stund när mamma och Celina var där så promenaden igår hade inte tröttat ut henne. Jag vet inte varifrån denna plötsliga energi har kommit ifrån, men det känns som att hon skulle behöva tröttas ut både fysiskt och lite psykiskt.
 
 

Klättring, Elin P och Lukas

Tog en väldigt pigg åring på promenad i skidbacken. Var borta 45min och gick även uppför skidbacken vilket fick upp Nangijalas flås. Ibörjan tjurade hon och ville gå hem, men sedan var hon väldigt duktig förutom att hon försökte äta på vägen vilket jag inte tolererar om jag inte gett tillåtelse till det. Blev dock bättre i slutet då hon sänkte huvudet men det räckte med att jag drog lätt i linan.
 
Innan dess var Elin och Emelie på besök, Elin har länge velat prova att rida Lukas och idag kunde inte Moa så det passade bra. Celina skulle hoppa Madicken så därför fanns det hinder på ridbanan och vi hade redan bestämt att Elin skulle prova att hoppa lite beroende på hur längden påverkade. Celina är drygt 155 och Elin några centimeter längre och sedan Celina slutade i januari har hon vuxit säkert 5cm. Benen såg lite hopknycklade ut, men annars gick allt förvånansvärt bra! Jag tror att, så länge ryttaren inte väger för mycket, så kan Lukas bära upp ryttare runt 160cm beroende på deras kroppstyp. De fick faktiskt hoppa bana, samma som igår, och Lukas försökte med samma dumhet som med Moa, men Elin hade mer att sätta emot och han gav sig nästan direkt. Så det var nog bra att han fick ridas igenom och påminnas om att det är ryttaren som bestämmer. Elin är väldigt smal och tunn, ligger strax över 40kg vilket Lukas klarar lätt. Hennes längd påverkade inte honom märkbart utan de var i bra balans och avslutade med ett räcke på 65cm. Efter det var Lukas ganska trött efter två dagars hoppning.
 
Elins egna kommentarer var att han hade jättekort hals, nära till marken, galopp som inte går att sitta i och att det knappt känns att han hoppar.
 
 
 

Envis, motsträvig shettis

Moa skulle hoppa bana idag, men Lukas jäklades nåt så in i. Har aldrig varit med om att han varit sådan innan. Han skulle bara inte hoppa och därmed basta och så stack han åt vänster förbi hindret. Två räcken längs en långsida gick alldeles utmärkt, men så var det en oxer som vi kämpade i minst 10min för att han skulle hoppa utan att någon skulle stå på sidan eller schasa på bakifrån. En räcke hoppade han jättefint först och sedan bara vägrade han plötsligt för att sedan hoppa den och vägra igen åt andra hållet. På ett plank på diagonalen stack han åt vänster och han är stark och vet om det så det var svårt för Moa att hålla emot. Därför bytte vi taktik och Moa skulle rida mit hindret men svänga av åt höger lite innan. Först stack han åt vänster, men gav sedan tillfälligt upp och hoppade snällt. Sedan var det ett annat räcke som han var ännu dummare på och även där stack han åt vänster.
 
Lukas är sällan tjurig och envis, men när han väl blir det, ja då är det som att försöka rubba en mur. Det enda som hjälper är att göra det om och om igen tills han ger upp och hoppar, vilket gjorde att hopplektionen varade drygt 1,5h och han galopperade nog minst en halvtimme av den tiden om inte mer. Ändå var han pigg och inte mycket svettig, varifrån kommer hans plötsliga superkondition?  
 

Problem med hundjagandet

Idag kom pappa gående med vår hund Zorro till stallet. Först hälsade han på kattungarna och sedan på Nangijala i hagen. Jag hade dressyrlektion åt Celina och såg hur Zorro sprang efter pappa in i hagen. Jag hann tänka "ajdå" och sedan fick trollungen syn på vår vovve. Öronen for fram och sedan kastade hon sig efter honom. Stackars Zorro flydde ut ut hagen och Nangijala stod med huvudet så långt ut hon kunde och sträckte sig efter honom.
 
Det här med att jaga alla hundar och hundliknande varelser (ex katter, gud vet vad hon gör med räven som håller kring vid gården) är en söt egenhet, men det börjar bekymra mig. Hon drar ju inte iväg med mig om jag håller henne i grimskaftet och hon ser en hund, men är hon lös far hon iväg som en kanon efter dem. Vad händer den dagen en hund eller katt inte lyckas fly? Tänk när våra kattungar börjar vandra runt på gårdsplanen och tar sig ner mot hagen. Stackarna kommer ju få en hjärtattack om Nangijala ser dem! Eller bli mos, vad vet jag.
 
Nej usch, jag måste försöka ändra hennes beteende på något vis. Klickern kommer vara ett utmärkt hjälpmedel, men exakt hur jag ska förändra hennes beteende får jag klura på. Lära henne kommandot "stanna" kanske skulle funka, fast risken finns ju att det är roligare att jaga hundar än lyssna på matte...
 

Promenad

Harvade ridbanan med Lukas i förmiddags och sedan gick jag en promenad med Nangijala till skidbacken, vi vandrade över träbron för andra gången och denna gången hoppade hon inte på mina fötter utan gick lugnt över.
 
Väl hemma fick jag släpa ner hinderstöd och bommar till ängen där vi bor för att Celina skulle träna Madicken att hoppa på gräs. Blir inte ett dugg klok på det stoet. Hon hoppar räcken och oxrar utan problem och gasar på självmant och ser ut att ha jätteskoj. Ska prova med ett brunt hinder nästa gång, men om hon inte reagerar på det så var hon väl bara fånig på tävlingen på gräs. Kunde bara hoppa 75 som högst då jag fick ta agilityhinder, men ska prova normalhöga om några dagar, tror dock inte det blir problem då heller.
 
Nu ikväll fick Celina ett tufft dressyrpass med mycket galopp. Ridning 2ggr/dag börjar göra susen. Madicken är mycket piggare och har mer energi när konditionen börjar öka.
 

Emmie på besök

Emmie var hästsugen så därför följde hon med oss till stallet idag. Jag demonstrerade hur cool Nangijala är med olika saker och jag tror Emmie blev minst lite imponerad. Visade att jag kunde vifta runt och snärta med longerpiskan runt henne utan att hon brydde sig, att jag kan kasta en filt överallt utan att hon reagerar - oavsett om det gäller bakifrån eller fram på huvudet. Hade tänkt visa med paraply också, men kunde inte hitta så jag drog fram den blå presenningen gått över. Jag kunde lägga den över henne och även på huvudet, gå med det, släpa det kring benen och i marken och det trots att jag aldrig någonsin gjort det tidigare, blev riktigt imponerad själv över henne!
 
Just det ja, Nangijala gick lös och fick syn på Morris. "en hund!!" tänkte hon överlyckligt och stack efter den stackars katten som flydde så fort han kunde och tog betäckning under transporten. Knasboll till häst!
 
Lady fick röra på sig i 20min på banan. I förrgår hittades hon med skrapsår vid hasen på insidan av höger bakben. Hon måste fått en smäll för hon var väldigt svullen där också även om hon inte haltade. Såren var jättefina igår men svullnaden kvarstod så vågade inte motionera henne. Idag såg benet ganska okey ut, fortfarande en aning svullet men haltade fortfarande inte så tänkte att hon gott kunde få sträcka lite på sig. När vi skrittade av hoppade jag av och så tränade vi på att hon skulle följa mig fastän hon gick lös. Funkade riktigt bra, upptäckte att om jag sprang så sprang hon och stannade när jag stannade. Fast efter en stund tröttnade hon och ville inte mer haha.
 

Linneamålningen är äntligen klar

 

Kunde inte låta bli

Spände ut Lukas sele för att ha den på Nangijala på rätt sätt inklusive svanskappan - dock var den alldeles för kort så jag satte på longergjorden och det var hon ju van vid sedan innan. Hon fick beta lite med den men brydde sig inte så då åkte den av och så provade jag hennes nya transportskydd som hon snällt gick runt med. Trollungen är så cool med det mesta, därför fick jag en impulsiv ide och sprang efter Lukas sadel och en större sadelgjord. Vips så satt den på och Nangijala brydde sig inte ett dugg. Släppte henne och lät henne beta lite med den på ryggen innan jag tog av den.


Ledträning

Måste ju erkänna att jag varit väldigt slapp med Nangijalas ledträning de senaste månaderna. Tidigt i våras lärde jag in "ptroo", ryggning och smackningar samt att vara lite uppmärksam mot mig ifall jag svänger/stannar. Tränade väl ett par gånger på ridbanan och så lite ibland under våra promenader. Så igår var vi på ridbanan och skulle repetera hade jag tänkt men jag insåg snabbt att hon mindes allt. Så vi gick runt i snurrar, gjorde halt, ökade skritttempot.. min personliga favorit var ryggningen då jag pekade på bogen och sa backa varefter hon ryggade. Började träna på att hon ska trava på kommando - inte ett dugg populärt och jag fick vifta med longerpisken för att hon skulle behaga röra på benen.
 

Bilder från löshoppning

Nangijala fick vara med och busa runt i paddocken när Lukas löshoppades i lördags. Moa fick jobba lite med att hålla igång dem medan jag fotade. Lukas var duktig och sista hoppet låg på 90 innan vi slutade.
 
Just nu är Nangijala i någon ful tillväxtfas: smal hals, avlångt smalt huvud, förhög i korset och så ser manen och luggen klippta ut för de är så raka haha. Och brun är hon förstås, riktigt brun och mycket ljusare än vad Madicken är.
 

Dressyr för hela slanten

I ett varmt strilande regn red Moa dressyr för mig i nästan 1 1/2 timme. Övade mycket på öppna, först i skritt men sedan även i trav. Detta är Moas andra gång hon tränar öppna och Lukas är som bekant mycket motvillig till all rörelse där benen ska korsa varandra. Öppnan är han visserligen mycket bättre på än skänkelvikningen, men idag? Wow! Kombinationen Moa, Lukas och dressyr blir ruskigt bra och ändå var det inte mycket dressyr han gick från i somras tills tidigt i våras. Öppnan i dressyren gick med perfekt tvärning även om han är svagare i höger varv. Travöppnan i vänster varv var helt okey men i höger varv hade han problem.

Lady fick sig en välbehövlig genomkörare hon med. Körde med en annorlunda framridning och hon blev fin och lyhörd. Tränade övergångar, galoppfattningar och galoppombyten. De sista blev det bara pannkaka av. Övergångarna i serpentinbågar funkade superbra, tillslut räckte det med lätt halvhalt och sedan sitta till en aning så stannade hon upp - dock i snigelskritt som hon vägrade öka haha.

Madicken och Celina på "ridläger" i Näsum hos Emelie i tre dagar. Maddan tar allt med ro och hästarna har ju setts så mycket att de knappt brydde sig om varandra. Nangijala gnäggar varje gång hon ser en människa, kanske nåt i stil med "var är min mamma någonstans?". Men hon är inte upprörd och tar det annars med ro.

Full rulle

Jobbat ca 8h per dag onsdag till fredag denna veckan på mammas småbarnsavdelning. Utöver det har jag bakat 6st tårtor till min kusins konfirmationsfest (typ 2 åts upp haha) och försökt rida lite på Lady som mamma inte heller hunnit med.

I torsdags tog vi med alla hästarna ut på en timmslång tur, dock mestadels i skritt för det var så kvavt. Lukas och Maddan var sega, Lady också segare än vanligt men ändå pigg, men piggast var Nangijala som härjade runt och därimellan käkade gräs för glatta livet. Under en sträcka av drygt 80m var jag tvungen att koppla henne eftersom vi gick nära en stor väg. Jag hade ingen aning om att damen börjat kaxa sig mot de andra hästarna, så jag hade det inte roligt från Ladys rygg. Nangijala var arg och började bita och sparka mot Lady när hon inte fick gå vart hon ville. Då blev Lady sur och hotade med bakdelen vilket gjorde att trollet blev ännu surare och skulle sparka tillbaka... slutade med att hon fick gå 4m framför med lång lina tills jag kunde släppa henne.

En aning trött och ganska svettig var trollungen när vi väl var hemma, men hade minsann inte lust att gå till hagen utan stannade 4m från uppbindningen och vägrade gå. Fick närmast släpa henne till hagen så det är minsann en trotsperiod hon är inne i.


Nangijala 1år

Grattis min underbara trollunge på din 1-årsdag <3
 
 

Skyesjönstur

Red 2h på skyesjönstur med Moa idag. 1/3 in i rundan gick Lukas gå först och plötsligt bestämde han sig för att han inte ville gå först utan var "rädd" för något. Jag höll mig undan med Lady för att han inte skulle kila in rumpan under hennes mage och så fick Moa utkämpa en strid som nog tog 10min innan hon vann. Men det var en strid hon var tvungen att ta och hädanefter kommer bråken bli allt mindre. Han stannade och vägrade gå när vi red förbi en hage men då gick han framåt väldigt snabbt.
 
Väl hemma skulle alla hästarna ha sin vitlöksmat. Lukas och Lady fick sina vid stallet och så tog jag de andras två till hagen. Längst bort i hagen var de gömda någonstans för vi såg dem inte. Men jag har ett ess i rockärmen: Nangijala! Lite gastande efter henne så kom de farande i galopp med Trollungen i täten. Tänk att min lilla prinsessa fyller 1 år imorgon, det ska firas med tårta!
 
 

Vad gör jag för fel?

Lady har starka åsikter om hur saker ska göras och på vilket sätt. Det är sällan vi har longerat henne annat än när vi kontrollerat om hon haltat eller inte, men då har det märks små "problem". Igår longerade jag henne på riktigt så att säga och det slutade med att jag mejlade gamla ägaren och frågade om de kom ihåg vilka kommandoord de använde på henne. Ett "ptro" betyder tvärstopp till halv oavsett gångarten hon är i. "Traava" verkar fungera, men att säga galopp eller skritt/skritta går knappt. Sen imellanåt gör hon tvärstopp och ställer sig vänd in mot mig, och tittar, enligt mig, förebrående eller förbryllat på mig. Sen går det inte att få igång henne igen om jag inte går 2m ifrån rumpan och viftar med spöet och då skjuter hon iväg som en kanon.

Så ja, något fel gör jag. De kommandon jag har lärt mig en gång i tiden är tydligen inte samma som Lady lärt sig.

Skyesjön med nästan hela hästgänget

Minsta ryttaren på största hästen och största ryttaren efter minsta hästen, så såg det ut när jag, mamma och Celina begav oss till galoppsträckan vid Skyesjön idag. Hästarna var pigga och Lukas pinnade på i deras takt. När det var dags för galopp hade vi sagt att Madicken var först, sen Lady och sist Lukas, men när vi startar sticker Lukas och drar förbi Lady i världens fart. Gick inte att hindra honom även om han inte blev totalt stum i munnen som han ofta blir när han sticker. Den kilometerlånga sträckan fick så småningom ner tempot och det var tre nöjda och ganska trötta hästar som kom hem.
 
Våra 4st veckogamla kattungar har mamma katt flyttat in på logen bland halm och presenningar där höet normalt ligger. De är supersöta och som det ser ut har vi hem till allihopa. Mamma katt är så rar och vi får gärna hålla på med kattungarna om vi vill, de har börjat öppna ögonen och krypa omkring.
 
 

Börjat på det jobbiga håret


RSS 2.0