2 år

Idag är det 2 år sedan vi köpte Lady och tog hem henne, en tur med transporten som skulle tagit 8 minuter men som slutade med 1,5h promenad hem eftersom hon la sig ner och sparkade varenda gång vi försökte köra. Känns svårt att tro nu när hon är så otroligt snäll att lasta och köra!
 
Dessför innan hade hon bott uppe i kyrkhult i 3 år, varav halva tiden hon gått minimalt.
 
 

Längre kommen

Ansiktet är praktiskt taget klart, men har saker att finslipa, bland annat vänster öga som inte ser ut som det ska. Jätteknepigt att sitta och pula med det men fortfarande se att något är fel (det är min ena syster) men inte komma på var felet ligger.
 

Torsdag

Var och kollade på avslutningshoppningen på Moas ridläger och hämtade hem en väldigt glad shettis som sprang iväg till sina kompisar och som sedan nöjt ställde sig och kliade Lady. Har klarat två ridturer/dag bra,vi oroade oss i onödan, ett antal kilon har han också blivit av med!
 
På seneftermiddagen stack jag till stallet igen och red rådjursrundan med Madicken (Celina fick tandställning) och Nangijala fick hänga med. Hade henne som handhäst lika långt som sist och släppte henne sedan lös. Gud så kul hon hade. Sprang, bockade, hoppade, stutsade och var allmänt galen. Jättetörstig efteråt dock.
 
Red en vända i skogen med Lady och tränade sedan på galoppombyten i paddocken. Försökte först utan bommar men då var det nästan bara bara framdelen som bytte och aldrig bak, så la en bom på medellinjen och tränade där en stund innan det gick utan också. Lady uppförde sig som om det var hoppning och blev allt hetare, imorgon ska både jag och Celina hoppa.
 
 

Bild på....?

Jag tänkte bevisa att jag inte skulle kunna måla av människor så därför har jag tagit en person jag känner och börjat måla av. Som det ser ut nu är personen i fråga inte särskilt lik. Har hittills bara hunnit kladda dit färgen på hela bilden och målat ena ögat. Jag bara ääälskar att måla ögon, kvittar om det är människor eller hästöga :)
 

Hästbyte med Petterssons

Idag kom Emelie och Elin med sina hästar för att rida med oss. Först 45min i skogen och sedan provbytte vi hästar hemma i paddocken då vi även testade att hoppa dem. Jag fick Aztor först, c-ponny fast mindre och mycket grövre än Lady samt lik Madicken i energin. Han har gått ordentligen i två dagar nu och var väldigt seg och trött men var ändå piggare än Madicken och riktigt mysig! Lite väl seg för mina stackars klena (och trötta) ben, men dagens favorit för både mig och Celina. 
 
Elin fick prova Lady först och de passade riktigt bra ihop! Lady gick så lugnt och fint och hoppandet såg så lugnt och tryggt ut trots att de hoppade 75. Jag säger ju att Lady är trygg att hoppa, men folk verkar ha svårt att tro mig (de som sett hennes alla stopp som alltid kom innan i alla fall) haha. Med Emelie på ryggen blev det annat ljud i skrällan och Lady ökade raskt tempot till Emelies skratt-tjut över Ladys stora gångarter.
 
Madicken föll ingen av Pettersson systrarna i smaken, tvärt om så kom det hela tiden utrop i stil med "fyyy, vilken äcklig trav", "hon är ju jätteseg" och "usch vilken äcklig galopp!". Tja, de hade ju lite otur att jag galopptränade henne igår så hon var ju inte alls intresserad av att vara på ridbanan idag haha.
 
Jackson fick Celina testa först och han var med en aning trött efter gårdagens träning. Dessutom tyckte han inte att Celina fattade galopp på rätt sätt och fortsatte därför i trav till min, Emelies och Elins skratt. Jag fick med testa han och skrattade mycket åt hans korta steg och lite kantiga gunghästsgalopp. När Elin rider och hoppar Jackson ser allt så lugnt och lätt ut, men efter provturen (hoppade också lite) så kan jag tala om att han verkligen inte är så lätt som han ser ut. Han och Lady är lika på ett sätt: både är petiga med exempelvis hur hjälperna ska göras och hur ryttaren ska rida an mot ett hinder.
 
Vi red våra egna hästar en stund i slutet och hoppade lite högre (1m) och gud var härligt det var med sin vanliga häst igen!

Försök till handhäst

Försökte ta med Nangijala på handhäst när jag och Celina skulle rida. Vi bytte hästar för att det skulle bli för jobbigt med att rida Lady och ha handhäst. De första 200m i skritt gick superbra på stigarna i skogen. Men så skulle vi trava på en bred skogsväg. Nangijala skulle springa före och när jag försökte bromsa henne så sprang hon på tvären framför Madicken. Så jag gav upp och knäppte loss henne så fick hon gå lös. Fungerade super och Nangijala såg så nöjd och glad ut vad vi än gjorde. Red på ställen där hästarna måste tänka vart de sätter fötterna så det blev koordinationsträning också.
 
Celina bad mig galoppträna Maddan lite på banan vilket jag gick med på. Fy vad trött jag var i benen sen. Solen sken och Madicken ville inte alls för det var ju jobbigt. Celina red lite med Lady där, men hade problem med att sitta ner i hennes trav haha.
 
Celina och Madicken
 
 

Teckning i blyerts

Mysväder med regn. Hittade en gammal polluxspökberättelse på cd som jag satte på medan jag målade. Motivet fick bli Amy för idag är det 25 juni vilket skulle varit hennes 21 födelsedag. Scannern var dock dålig på att scanna så det är massa områden som fått ljusa streck i sig (särskilt kring munnen) så den gör den inte rättvisa samt att den sparades i ett vääldigt lågt format vilket gjort den grynig. Är själv väldigt nöjd med den eftersom det är så sällan jag tecknar i blyerts. Favoritdelen är ögat (haha, som alltid) och jag är glatt överraskad att jag lyckades så pass bra med den vita luggen och manen som var klurig att få till åt den mörka bakgrunden.
 

Kanske en aning roligt ändå?

Nangijala var pigg så jag och Moa släppte henne på banan och lät henne busa runt. Satt upp ett minihinder också och otroligt nog tog hon själv sikte på hindret och hoppar det med spetsade öron?! Wow, hon som stuckit så fort hon sett en bom. Dock har hon verkligen ingen vidare hoppteknik haha, men när hon fick hoppa ett skutt på 45 blev det lite bättre. Efter det var tanken att hon skulle sluta, men då går hon i skritt mot hindret från andra hålet, stannar upp och nosar på bommen och hoppar sedan stillastående haha.
 

Kattungejakt

Har haft en till synes hemlös brunspräcklig liten katthona på gården ett tag. Högdräktig, lite blyg men annars jättekelig. Idag var magen borta så jag och Moa gick runt och lyssnade efter ljud, men efter att ha rådfrågat min kompis Johanna fick jag veta att de brukar börja låta efter en vecka eller så. Därför skuggade vi katthonan när hon dök upp och hittade ungarna i en kartong med en matta i på gamla stallets loft. 3 kattungarn är det nog varav en svart och en spräcklig tror vi. Har gissat att katten tillhörde ett hus halvvägs hem med mängder av skällande hundar, bildskrot och som gett ossoch alla promenerande mycket problem. Camilla mötte han idag och jovisst är det nog hans katt som vad jag minns ska heta Celina/Selina. Suck, aldrig att han kommer bry sig om vare sig katten eller kattungarna.
 
 

Lukas på ridläger

Lämnade av Moa och Lukas uppe i Kyrkhult idag, de ska vara på ridläger där tills på torsdag och jag tror det är en mycket trött och smalare shettis som kommer med oss hem då! Två lektioner per dag kommer bli tufft för han, men å andra sidan har han bättre kondis än Madicken så han kanske klarar det fint.
 

Hinkar

Mamma har skrivit med skrivstil på hästarnas foderhinkar, alla har olika färger men det blev jättefint med namn också!
 

Tränsning

Igår tog jag Lukas träns och spände ut det till nästsista hålet, kletade lite honung på bettet och tänkte att jag skulle se om det gick att sätta ett träns på Nangijala. Testade med endast bett en gång för ett tag sen med lite honung på och tanken var ju då att hon skulle slicka men tokfölet gapade och böjde ner huvudet då och fick in hela bettet i munnen. Satte bettet löst (typ nuddade) vid hennes läppar och hon gapade direkt och jag kunde sätta på tränset. Hade ingen nosgrimma men knäppte käkremmen. Hon stod och nickade med huvudet och rullade omkring bettet i munnen, men var inte rädd utan tyckte bara det kändes konstigt. Bjöd henne på en morot där hon tappade ut det mesta av haha, men när den var slut rörde hon inte bettet och då plockade jag väck tränset och gav henne mera morot.

Även om Trollungen inte fyllt ett år ännu räknas hon som 1,5 åring, tänk att det är dags att börja tömköra om ett halvår! Och folk tycker det är tråkigt att bara ha en unghäst? Knappast, tiden har bara flugit iväg och det finns så otroligt mycket man kan göra innan de blir 2 år (och som jag inte gjort alls mycket av).


En väldigt jobbig promenad

Ut i skogen följde en extremt pigg och okoncentrerad åring med mig ikväll. Hon skulle gå först och skulle klänga och försöka trängas och spelade fullständigt ovetande när jag bad henne hålla sin plats. Nangijala försökte hela tiden öka farten och gå förbi mig vilket resulterade i att jag gjorde halt och fick henne att backa tillbaka till sin plats. Eller tja, försökte iallafall för matte existerade plötsligt inte för det mesta. Hon vände huvudet bort från mig och stod och tittade åt motsatt håll, inte för att hon såg någonting intressant utan helt enkelt bara för att ignorera mig. Sedan var det alls gräsätande hon jämt skulle försöka med, lite försöker hon alltid även fastän jag försöker vara tydlig med att hon bara får om jag säger "varsågod". Att ta oss nerför en backe tog evigheter för hon skulle bara dra och varje gång gjorde jag därför halt och fick henne att backa tillbaka till sin plats. Tillslut var damen lika trött på mig som jag var på henne och gav sig på mig i syfte med att ge mig ett nyp eller ett lätt bett - taktiken hon kör på Madicken som aldrig tillrättavisar henne. Jag gav igen genom att låtsas hugga efter henne och det var en snopen åring som tvärt stannade och faktiskt uppförde sig snällt en stund innan trotsmonstret i henne kom fram igen.
 
Lät henne springa av sig energin på ridbanan och hon körde lite rodeo till det innan hon lugnat sig tillräckligt för att vilja beta. Men gud så sur hon var när vi kommit halvvägs till hagen och hon fattade att hon skulle dit. Hon grävde ner hovarna i marken och bara blängde buttert så jag fick nästan dra henne nerför backen till grinden haha. När jag cyklade från gården stod Nangijala och tittade på mig för att sedn gnägga åt mig.Skönt att höra att hon tydligen inte är långsint!
 
Innan vi gav oss av testade jag att spraya henne vilket inte var några problem, kunde göra det över hela kroppen.
 

Introduktion av sprayflaska

Igår hade jag med mig en nyinköpt sprayflaska som köptes för en tia på willys (mamma vägrade låta mig låna den som fanns hemma av någon konstig anledning haha). Jag var uppe i stallet redan vid 9 och ropade två gånger efter Nangijala, men hon svarade inte. Konstigt, tänkte jag, de andra hästarna är ju här. Då raglar en sömndrucken åring upp från massa buskar och vinglar sömningt fram till mig. Söta trollis, inte behövde du stiga upp bara för att jag ropade! Jag tog in och gav henne kraft och band sedan upp henne utanför stallet i lång lina. Först fick hon nosa på flaskan och sedan började jag spruta försiktigt bort från henne. Hon tyckte det var intressant och stod och nosade på flaskan och ruskade på huvudet när hon fick vatten på mulen. Sprayade bredvid kroppen, ovanför och tillslut vågade jag sikta på kroppen. Att sprayas var ingen fara, dock var det inte riktigt populärt att bli blöt.
 

Älskade ponny!

Såg bara Lady och Lukas långt bort i hagen idag när jag skulle hämta Nangijala. Jag ropar och hon gnäggar högt till svar. När hon kommer ur massa buskar och får syn på mig gnäggade hon lika högt igen och kom travande. Älskade, älskade Nangijala <3

Neeej...

Upptäckte till min förtvivlan att Nangijala blivit tunn över en natt. Suck, jag som tyckte hon hade perfekt hull för två-tre dagar sen? Tänker hon växa 2cm till denna veckan också?

Körde Lady till kvällsridlägret på ridskolan som mamma och moster är med i. Är det sjätte året nu månntro? Hör i alla fall till sommaren liksom att sälja godis på dagridlägret.


Dagen

Gick upp till stallet vid 8 för att hämta hem Nangijala och lady som skulle få leka gräsklippare på vår gräsmatta under förmiddagen. Hittade en sovande trollunge och efter att ha väntat ett tag började jag och mamma gallra bort små träd, buskar, ormbunkar, fräken och nässlor i hagen. Det tog närmare 2h innan Nangijala vaknade så att vi kunde gå, men vi hann rensa en bra bit tills dess! Igenväxning av hagen är en av anledningarna till att gräset knappt har räckt i år. Ormbunkar, fräken och sly har tagit över och mycket av hagarna har vuxit igen.

Hästarna gick hemma i 3,5h innan vi vandrade tillbaka. Mamma fick värma upp inför veckans kvällsridläger genom att hoppa småhinder. Sedan hade jag hoppning med Moa och Celina som fick träna svängar och när de var klara kom Malin, Ana och Maja. Malin skulle hoppa Candie och jag var hinderpersonalbyggare och fotograf. Blev mycket imponerad av den söta lilla ponnyn som inte är riden mycket alls men som tog sig igenom en bana i galopp med svängar. Celina trodde den var mycket äldre och riden mycket men kanske inte så utbildad i hoppning.


Varm promenad

Jag och Nangijala var borta i 2h eftersom vi betade oss ner till ån. Trollet låg och sov när vi kom och hade gått ner ännu mer kring revbenen så jag gissar att växtperioden inte är slut ännu. Jag hoppas hon fick i sig mycket näring under den timmen hon fick beta, mätt hann hon bli iallafall. Vi tog en promenad bort till miljöstationen vilket var jättevarmt tyckte jag. Nangijala tyckte jag var sölig och började nypa mig i ryggen varje gång jag försökte sakta ner. Har ni testat att gå i kvav värme, sol och en lång backe i snabb takt? Jobbigt kan jag tala om och jag uppskattade inte alls Nangijalas nyp om att gå snabbare.


Vilken växtspurt

Jag mäter Nangijala en gång per vecka med hjälp av måttstock och kvastskaft. Det är lätt att kvastskaftet blir snett vilket gör att Celina oftast hjälper mig och kollar så att det är rakt. Därför trodde jag inte mina ögon när hon sa att jag höll allt perfekt. Trollungen har vuxit 2cm fram OCH bak på endast 6 dagar! Jösses, hur gick det till?! Nu är hon ca 132cm i manken och 137cm i korset och närmar sig Lady som står som maxad c-ponny.

Herregud, snart kan jag inte kalla henne liten längre...

Bild: september/oktober 2011


Snabb målning

Försökte måla klart den så snabbt det gick vilket bara tog 5h mot de normala 25h. Manen och ögat är målad med detaljer medan resten egentligen bara är den "kladd" jag målar till innan jag börjar med alla pälsdetaljer. Känner mig en liten aning sugen på att kanske måla till pälsen mer detaljerat så att den blir mer verklighetstrogen, men jag känner mig inte riktigt sugen på att sitta i 20h till med den. Det jag är mest nöjd med är ögat. Älskar att måla ögon och få till den där glansen som får det att se så levande ut :)

Modellhästen är Majas Laban som jag av en slump valde.


Aj!

Jag stod och borstade Lady och Nangijala hängde ut med huvudet mellan staketet och försökte få min uppmärksamhet. När hon inte fick den nöp hon mig i rumpan. Uppmärksamhetskrävande eller vad?


Skyesjön

Uppe vid stallet halv 10 och planerade ta ett dressyrpass, men var så seg av värmen att jag red en 2h tur som jag inte ridit på 1,5 år? Måste varit på hösten samma år som Madicken bestäcktes. De andra hittar ju inte utan mig så de har inte ridit där sedan dess, trots att det är en jätteenkel väg haha. Lady hade fullblodsnerver hela turen vilket gjorde att vi snirklade oss fram i zick zack större delen av turen. Lite mer normal blev hon när vi kom till våra vanliga vägar, men jag kände hellre för att skritta än att galoppera då hon bara stannade eller kastade sig. Efter det släppte jag lös Nangijala och praktiskt taget sov liggandes på gräsmattan i 45min. Vaknade av att det började regna.


Mycket ridning denna veckan

Visade Malin och Candie Lommaklint idag. Madicken fick kämpa på för att hänga med i b-ponnyns steg haha. Kan tillägga att det kändes i benen i galoppen, fy vad mycket ridmuskler jag har tappat! Imorgon ska jag rida Lady åt mamma och på torsdag ska jag rida igen(!) för då har jag lånat båda hästarna så att jag och Johanna kan rida. Tänk, 4 dagar på en vecka! När hände det sist? Mamma skojar om att jag tar igen all ridning från de två veckor då jag inte red alls.


Gymkanaavslutning

Kom till växthushagen för att plocka in alla hästarna (Lukas och Nangijala skulle få busa runt i paddocken en stund). Skriker på Nangijala två gånger och får ett svarsgnägg innan jag kryper under grinden. Hör därefter Celina säga att trollungen kommer springande vilket hon också gjorde. Sedan kom Lady i trav och så även de båda andra.

Lagom till vi skulle rida kom världens skyfall och det var 8st genomblöta ryttare som tävlade i gymkana. Svalt och skönt var det iallafall! Lady överaskade mig med att tycka det vara roligt och första gången någonsin gick hon framåt istället för att jag sitter och bankar i sidorna vid startlinjen. Dock var lädertyglarna såphala av regnet och bara gled när jag försökte göra något, färgade av sig en aning gjorde de också.


Sommarshowen

Allt gick nästan exakt enligt planerna igår! Regnet drog över oss men slutade lagom tills showen började och höll sig borta så länge showen varade. Jag for runt som en galning (kändes det som) och är verkligen tacksam över att US numera består av 27st. Förr, när man endast kunde räkna med max 10st var det otroligt svårt att ordna en show och ha personal till allt. Igår var Carro placerad i musiken och Erika S vid framridningen och det gick att avvara dem. Malin var fotograf och det ska bli spännande att se bilderna :)

Promenad i skogen

Tog en promenad i Nogelidskogen idag. Mysigt men fullt med insekter som dök på en så fort man stannade. På vägen hem bestämde jag mig plötsligt för att testa att ha henne lös, gissade att hon snart skulle sätta full fart hem. Hon var på väg bort några gånger men kom tillbaka när jag ropade. Men sen så for hon nerför en backe i full fart och lyssnar inte när jag ropat så jag tänker att nu sticker trollungen hem. Men tokstollen sprang åt fel håll när vägen delade sig och sedan kom hon farande tillbaka till mig. Gick en bit till fast med grimskaft och hon taktade bredvid mig och tuggade sådär undergivt som hon gör mot vuxna hästar?! Undrar vad som hände i hennes huvud där. Släppte henne igen och hon gick jätteduktigt bakom mig och stannade när jag stannade. Sen fick hon ett fnatt och for ut från stigen och kom sedan galopperande i full fart tillbaka, förbi mig och hem haha. Jag genade genom skogen 50m och var hemma vid stallet strax efter henne som fått springa det fyrdubbla.


Jobbiga saker med Nangijala

Det slog mig att jag nästan bara skriver positiva saker om Nangijala så tanken var att skriva ner en bunt saker som är jobbiga med henne. För det måste ju finnas eller hur?

1. När hon inte vill gå någonstans stannar hon och vägrar gå (okey, typ bara 10-20s)
2. Kliar det på rumpan och hon vill bli kliad backar hon på en och knuffas tills man antingen kliar, går iväg eller knuffas tillbaka. Gör man det sista blir hon förolämpad men fortsätter knuffas tills hon blir sur och börja stutsa mot en med bakdelen.
3. Kan vara jobbig med att lyfta på hovarna så att man får dra upp dem ibland.
4. Har svårt för att stå still vid borstning (fast hon är ju bara bebis så det gälls inte riktigt)
5. Vill alltid vara i fokus och klänger på mig för att hon är så bortskämd med att bli kliad. Låter man bli henne så stryker hon omkring mig som en katt och blir allt buffligare.
6. Matvrak och kladdemaja, mina stallkläder har aldrig varit så här smutsiga innan
7. Har oftast ett antal blåmärken efter att hon kliat tillbaka en aning för hårt
8. Ska springa efter alla hundar hon ser

...äh, jag ger upp, hälften av punkterna är ju inte precis jobbiga, som att hon ska springa efter alla hundar. Det är en söt ovana och blåmärkena efter allt kliande står jag ut med, hellre det än en häst som inte visar någonting. Ledsen, men det finns faktiskt inga särskilt jobba saker med trollet och det är faktiskt sant :) Men det kommer säkert


Sommarshowen

Imorgon ordnar US sommarshow och just nu är det nästan det ända jag tänker på. Har varit alldeles för mycket med student, tentaplugg och sommarshow på samma gång så om två dagar ska det bli skönt att äntligen få ta det lite lugnt! I tisdags annonserade vi i tidningen och idag stod vi omnämnda iallafall i BLT att det blir show imorgon så vi får hoppas det tycker upp många. Lena berättade att ett pensionärspar såg fram emot att komma på showen haha. Håller tummarna för att allt flyter på och att vädret är på vår sida!

Nära på en ordentlig vurpa

Jag, Celina och Moa red Lommaklint tillsammans idag medan Nangijala fick stanna hemma. Jag och Lady var först vid galoppen och hon hade varit superfånig hela ridturen, sett monster överallt och tvärstannat. Samma sak skedde under galoppen, men då stelnade hon till en halv sekund innan hon fortsatte eller kastade sig lite åt sidan. Men så får hon syn på något extra läskigt monster som säkert bara var ett konstigt löv eller nåt (suck) och tvärbromsar. Jag stod upp i lätt sits och var inte alls beredd på något sånt så jag for framåt över Ladys hals och hängde ända framme vid öronen. Lady har huvudet sänkt och jag hinner tänka "Ny flyger jag av, jag kommer bli påsprungen" när jag se Lukas susa förbi vår vänster sida. Samtidigt har Madicken fått tvärbromsa och krockat lätt mot Ladys bakdel vilket gjorde att hon genast höjde huvudet och sätter av i galopp igen - med mig sittande på halsen framför sadeln utan vare sig tyglar eller stigbyglar. Jag inser att jag aldrig kommer få stopp på henne och att de andra inte planerar stanna heller så jag lyckas hoppa tillbaka från halsen ner i sadeln igen. De sista hundra meterna har jag en stigbygel, knappt några tyglar och sadelkåporna är vikta bakåt. Men jag satt kvar!


Torsdag

Körde Lukas 2h igår, 40min i mest skritt men även trav bort till fina grusvägar där jag sedan försökte göra slut på han. Lyckades dåligt för han gick nästan snabbare hem än när vi gick dit...

Tog igen en missad hopplektion med lady idag. Tränade på att ha is i magen vilket lyckades bra sista rundan förutom att jag siktade på fel hinder först.

Nangijala har vuxit 1-2cm fram och bak så damen är helt klart liten c-ponny. En mörkbrun liten c-ponny för hon har blekts väldans de sista veckorna. Ni ska bara se svansen, kolsvart inuti men det yttre är strimmat i olika bruna nyanser.

Hittade en antagligen överkörd igelkott när jag vandrade hem längs med cykelvägen. Kom bara utraglande och lade sig mitt på vägen och där stod jag och undrade varför i hela friden jag måste råka ut för detta och vad gör man?! När jag var liten var drömmen att hitta ett skadat djur/djurunge att sköta om, nu är jag äldre och klokare (efter två döda fåglar) och vill inte alls vara med om att hitta något. Och vad händer? Suck. Den lilla kotten fick åka till Bromölla hos en man som tar hand om sånt, tror dock inte den överlever för det kommer blod ur näsan.


Mys i hagen

Hittade två sovandes hästar i hagen och två halvsovande. Lukas låg helt utslagen på sidan och märkte aldrig att jag kom, Nangijala låg ner men hörde mig. Hon låg kvar så jag gick fram och satte mig hos henne och kliade henne bakom öronen som hon älskar. Efter en stund sträckte hon sig bak och petade på ena bakkotan så jag kliade och hon grimaserade nöjt haha.

Skulle träna Madickens galopp idag och mina ben var som gele tillslut av allt drivande. Hon orkar inte samla sig utan galopperar hängandes framåt liksom och kan inte korta sig, så Maddan var inte alls förtjust i mig idag, jag var ju jättejobbig tycker hon!


Lycka

De andra hästarna stod vid grinden när jag skulle hämta Nangijala. Ropade på henne men kunde inte se skymten av henne. Gick in en liten bit och skrek så högt jag kunde efter henne och då hörde hon mig. Fick hennes ljusa, skärande gnäggning till svar och sedan kommer hon galopperande fram till mig


Minnet

Låg och tänkte på Madicken igårkväll och mindes plötsligt att jag hört om kraschen in i muren innan. Det var inte ett par månader eller så innan hon såldes utan sommaren före och kraschen gjorde, om jag inte minns helt galet, att hon inte vågade hoppa alls. De fick ägna mycket tid med att börja om från början med bommar och småhinder innan rädslan släppte för att hoppa.

Uppdatering föregående inlägg

Filippa svarade snabbt på mitt mejl och hade en mycket tänkbar förklaring till Madickens beteende idag:

Madicken såldes till Camilla för lite mer än 5 år sedan nu. Strax innan dess hade Filippa och Maddan tävlat på en gräsbana och brakat rätt in i en mur. Tävlingen efter den var även den på gräsbana och Madicken som sällan stannade vägrade ut sig. De gamla ägarna förstod att rädslan efter muren satt i, men hon såldes strax därefter så de hann aldrig träna bort det. Sedan dess har hon inte gått på gräsbanor och idag var det 5 år sedan sist. Framridningen gick bra men den var på grus. I första klassen kom de över två hinder och inget hinder i andra och jag har en teori till det. En mur brukar vara brun. Tredje hindret var brunt i första klassen. Första hindret i lagklassen var också brunt och det kom de inte heller över fastän de gav sig på det fyra gånger. Var det därför hon vägrade hoppa alls i den klassen?

Tyvärr har vi ju ingen gräsbana i närheten vilket gör att vi får använda oss av en äng som finns där vi bor. Skönt nog har vi likadana hemmabyggda hinderstöd hemma som används till agility och sedan finns 9st bruna granstammar som ska slipas och målas under sommaren. Om det är muren som spökar får vi lägga tävlingar på gräsbanor åt sidan och ägna oss åt att bygga upp hennes självförtroende igen under sommaren helt enkelt.

Antagligen är murar i allmänhet inte särskilt skräckinjagande, bara om de är kopplade till gräsbanor. Madicken har aldrig reagerat på murstöden som sätts under hindren under våra hopplektioner.

Finalen i allsvenskan div III

Sölvesborgs gräsbana

En sån där härlig dag då typ alla hästar stannar, vägrar ut sig eller river. Snappis vann omgången och kom tvåa totalt. Sporren två lag som det gått så bra för slutade etta och trea totalt.

Lag 1: Jessica missade ett hinder, Amanda och Maja utvägrade och Emelie två stopp tror jag
Lag 2: Celina utvägrad, Emelie rev första hindret (!), Ana fick ett stopp och Elin far av innan startskärmarna, men hinner kravla sig upp och rida banan, missar dock ett hinder.
Lag 3: Alva och Alva utvägrade, Amelie och Lovisa nollor

Förklass, LC
Madicken tvärstannar innan startskärmarna, Celina får henne i trav och lyckas ta sig över första hindret. På hinder nummer 2 blir det två stopp, på trean vägrar de ut sig. Dålig fart och mesridning enligt min sida. 

Lagklass
Madicken övervarvad, roade sig med att dra upp knoppen till skiljeväggen i transporten så att det lossnade så mamma fick leda henne (dras runt typ). Fin på framridning och Celina sätter full fart från början och rider som hon ska - och de tar sig aldrig över första hindret ens.

Vet inte alls vad det var med Maddis idag. Ett jättekonstigt beteende från hennes sida, hon uppförde sig precis som Lady. Hon har brunstat denna veckan och fått spel (ex vid Ladys flugtäcke) vilket är väldigt ovanligt då jag aldrig har sett henne brunsta innan. Har skrivit till Filippa, hennes gamla ägare och frågat om hon har gjort så innan. Spännande att se vad hon ska svara.
Man är riktigt trött...

... när man tittar på en halvmeter björk som sticker upp ur häcken vid vår brevlåda och häpet utbrister "Oj, jag har aldrig sett att det växer en björk i häcken!" En björk växandes i häcken?! Hallå? Borde inte resten av björkskogen som pappa pyntat hela framsidan med sagt till mig att det nog bara var en del av pyntet? Suck...

Student

Min syster har tagit studenten så sen i onsdags har det varit fullt upp. Hann precis hem från skolan innan det bar av till stallet. Celinas ridlektion, sedan skulle Lukas gå på Moas och väl hemma vid halv 8 så ska jag baka prinsesstårta. Och mamma upplyste mig samma eftermiddag om att vi nog behövde två, inte en (endast en blev uppäten igår, suck) så där stod jag och kavlade marsipan vid 11 på kvällen. Kyrkan igår började kl.13, men dessförinnan hade jag en redovisning i skolan och ja, det blev ju inget stall den dagen. Första gången på 2,5 vecka tror jag? Idag var jag helt slutkörd, men mamma hann inte rida så jag och Celina gav oss ut på en tur bland alla regnskurar. Ladys flugtäckte har gjort henne närapå myggbetsfri och damen var riktigt stollig av en extra vilodag.


RSS 2.0