Julklapp

Familjen Petterson stället alltid upp, hjälper till med allt de kan och är alltid lika glada. Det och en del annat gör att de gör sig förtjänt av en julklapp så därför sitter jag och målar på den här. Tanken är att hålla den hemlig för dem ända till julafton då jag mejlar över den och sedan skickar sms om att de fått en julklapp. Det blir en bild där både Aztor, Baileys och Jackson är med och sedan varsin separat på varje häst.
 

Pepparkaksstall

Hästarna i sina boxar, stallkatten kompis, Nina kanin, grepen bredvid vattenkranen, hyllan med radion på, höbalar på logen bredvid kattmatskålarna... ja det mesta är på sin rätta plats! Att vi (host, jag) fick bygga hela stallet en andra omgång eftersom vi gräddade delarna för lite, tog en del tid. Tekniskt sett borde Linnea inte kunna ta åt sig en tredjedel av äran för hon byggde bara på den gamla. Sedan var det jag som fick baka nya delar när Celina var i skolan, men man måste ju ha något att göra! Ruskigt nöjda blev vi iallafall!
 
 

Återbesök hos veterinären

Återbesöket gick bra. Björn förhörde sig hur hon varit under dessa tre veckor och tog sedan ett böjprov. Hon markerade fortfarande en aning på kotan så den fick en spruta igen. Knäleden hade han pratat med en kollega som sagt att den skulle få läka ifred själv om den visade tecken på att läka - vilken Maddans ju gör. Hon får äta en omgång antiinflammatoriskt igen och skrittas på som hon gjort dessa veckor och så blir det ännu ett återbesök om tre veckor. Så det verkar som att Madicken kommer bli frisk, men att det nog kommer ta tid. Hur lång tid vet vi dock inte.
 

Chip

Igår var det ännu ett ridpass på Chip och han överraskade oss totalt genom att trava på spåret, det var bara vid spegeln han gick inåt lite. Dessutom var han mycket pigg men ändå väldigt uppmärksam på mig både vid svängar och i övergångar.
 

Mörkertur med Madicken

Celina mockade efter sin ridlektion så jag tog ut Madicken på en skrittur i mörktret iklädd reflexer och pannlampa. Mysigt i kolsvarta skogen, men jag satt och sjöng jullåtar för att hålla älgar borta och fantasin i schack haha. Celina bröt dessutom grepen mitt itu och den andra sjunger på sista visan så jag ska försöka att bli lite händig imorgon.
 
Tidigare på dagen fick jag baka om delarna till vårt pepparkaksstall, det förra blev sååå fint - men vi gräddade delarna för lite så det är mjuka som deg... Stack till stallet för att motionera Nangijala, Lukas och Madicken vid 1 och stannar snopen när jag ser att de precis fått sitt lunchhö. Jaha, där sprack den planen för de skulle äta till närapå två. Så jag vände och cyklade till ridskolan och longerade samt promenerade med herr Chip. Han kom glatt mötande migg i hagen idag - utan grimman. Tur att hagen inte är stor säger jag bara.
 

Igår och idag

Måndag
Hopplektion. Lady härligt glad och väldigt pigg. Sög så mot hindren att jag mestadels släppte henne för annars skulle det blivit snubbelhisshopp över. Nu blev det istället oftast lite för tidiga jättetigersprång, men å andra sidan är jag van vid dessa så jag hänger med ganska bra. Vi hoppade serpentinbågar och jag var så glad när vi i uppvärmningen skulle komma i trav, landa i galopp och bryta av vid väggen, för hon lyssnade direkt!
 
Tisdag
Red Chip idag, han blir verkligen bättre för varje gång! I skritten har det nästan lossnat helt med att han inte vill gå på spåret. I styrningen svänger han nu med lätta tygeltag och skänklar, skillnad från första gången då det ibland kändes som om man fick dra honom runt i en sväng haha. Avslutade med att skritta tillbaka till privatstallet vilket han aldrig gjort innan med klarade fint.
 
Nangijala fick vara "häst" förra veckan. Alltså bara pysslas någon dag som det är för de flesta unghästar. Har inte gjort så innan och kan tala om att damen var sprängfylld av energi idag. Att bara skrota i en hage är inget för min trollunge tydligen! Idag fick hon reflexer på ben och ha sin rosa reflexgrimma (som nätt och jämnt passar, blä!" och så gick vi till miljöstationen. Det innebär en tur in i ett villakvarter som brukar stressa henne, men hon klarade det bra idag. Blev en snabb promenad för hon gick på ordentligt. På hemvägen började hon dock bocka och hoppa omkring bredvid mig samt skulle gå en meter före mig så jag fick jobba en stund på att ta ner henne på jorden igen. Men sen skötte hon sig. Mätte henne och nu växer korset igen: 141cm.
 
Jösses vad hon har breddat sig huvud på sistone!

Snart luciashow...

... och då fylls helgerna med us-möten, planeringar och diverse träningar inför showen. Normalt brukar jag vara rätt stressad och må en aning dåligt eftersom jag vill att allt ska klaffa, men i år är jag alldeles för lugn? Det är väl tredje året nu jag håller i planeringen så jag antar att jag känner mig säker på att jag har koll på allt. Jag hoppas det i alla fall. Kanske hjälper det att jag går i skolan ca 1dag/vecka då vi har kommit så långt med vår c-uppsats vi skriver. Men å andra sidan blir helgerna fortfarande väldigt fulla och vardagarna mycket mer tomma. Undra hur det går nästa år när jag troligtvis/förhoppningsvis har fått ett jobb?

Full fredag

Började dagen med att köra upp och rida Aztor hemma hos honom. Det var en pigg och glad herre som pullade på ute i skogen och tydligt visade att han önskade full fart. Den underbara vädret på den tidiga förmiddagen väckt upp mig ordentligt Nästa stopp var ridskolan där jag fick roa mig med att inventera och prova alla Chips nybeställda grejor som kommit. Fleecetäcken, tömmar, bett, ridtäcke... ja, det var nog inget som saknades precis. Dock stod jag lite handfallen när jag plockade upp vad jag trodde var en tömkörningsgjord vilket visade sig vara en longergjort. Men det gick att tömköra med den också upptäckte jag så det var det jag och Chip sysslade med idag + en promenad. Dagens träning handlade främst om att följa fyrkantsspåret och det gick fint i skritten. I traven var det som när han rids, men ändå lättare att styra in honom från marken än från ryggen. Det jag dock upptäckte var att vissa delar av manegeväggen går utmärkt att följa på spåret, andra delar är obehagligare av någon anledning vilket gör att han lämnar spåret. Spegeln på långsidan är bland annat en anledning till att han drar sig utåt. Tredje, men absolut längsta stoppet var i Nogelid.Linnea hade sin lektion på Lukas och jag hann snabbt mocka innan Moa och Maja kom. Söta, rara lilla Maja som är något år yngre än Moa men som är nästan 3dm mindre och ännu mindre än Celina var vid samma ålder när hon började rida Lukas. Maja skulle rida Lukas och Moa skulle prova Lady lite mera grundligt då hon bara skrittat henne en gång. Jag fick traska med ut med en urpigg trollunge. Hemma igen fick de galoppera på ridbanan och sedan hoppa några språng vardera. Såg väldigt lugnt och sansat ut när Moa red Lady måste jag säga så Lady tyckte dagens ryttare, annars kan hon flänga runt så hemskt. Maja verkade fungera rätt bra tillsammans med Lukas, men det märktes att hon har mycket mindre ridvana än Moa. Sedan - förhoppningsvis långt in i framtiden - vill jag gärna att Maja tar över Lukas. Både för att hon är så liten, totalt hästtokig samt att hon bor bara några få minuter från oss så att hon kanske skulle kunna ha han på heltid. Det är hemskt att tänka så för den kommer vara hemskt den dag vi måste skiljas från Moa, men den dagen kommer ju tillslut och det gäller att vara realistiskt. Tanken jag känner nu är att jag borde försöka få Maja att rida Lukas någon vardag i veckan när jag ändå måste motionera honom, både som hjälp för mig själv samt inför en eventuell framtid ihop. Att rida ihop sig med vår tokstolle tar tid och är svårt och för en väldigt kortvuxen och inte särskilt erfaren ryttare blir ännu svårare. Och ja, Maja var ju snar att uppmärksamma oss på att hon gärna ville rida Lukas mer, köpa grejor, tävla hoppning med honom och allt var det var haha. Påminner mycket om Alva S i sitt sätt, framåt och säger precis vad hon önskar utan att vara blyg.

Lik halvbror

En halvbror till Nangijala som låg ute på hemsidan till hingstens ägare. Buzz Lightyear heter han och det första som slog mig när jag såg bilden var hur lika han och Nangijala är! Huvudena är väldit lika tycker jag och färgen är detsamma också ser det ut som. En föraning om hur Nangijala ser ut i framtiden.
Bilder: ridponny.net

Dagens ridning

Madicken Skrittade 1h idag på en väldigt pigg Maddan som vilat två dagar. Blir så glad att hon mår så mycket bättre! Återbesök är inbokat nästa vecka på fredagen så vi får hoppas det blir goda nyheter då. Chip Han var mycket mer avslappnad från första början, tog väl 1/4 varv innan han sänkte huvudet och slappnade av. Faktiskt blev han så avslappnad - och smått uttråkad? - att han nästan blev lite seg. Tränade vidare på att han skulle gå på fyrkantsspåret och jag blev glatt överraskad att han plötsligt idagf gick med på att gå där den mesta av tiden. Även traven var lite bättre, men där ville han helt klart hellre gå innanför spåret så vi bråkade lite om det men avslutade när han travat ett varv längs spåret i vardera varv. Det jag dock kände idag var att Chip inte tycker ridhuset är särskilt roligt... han förlorar bjudning efter en stund och det är ju den som är viktig! När Nangijala väl rids in ska hon ut och ridas i skogen så fort det går så att hon kopplar ridning med roliga skogsturer. Nu känner jag ju inte Chip särskilt väl tyvärr, så vete tusan när jag ska våga mig ut på honom. Jag tror han behöver en rolig skogstur för att känna ridning är roligt men ja... vi får väl se hur det blir. Ska klura lite på det.

Den börjar ta sig

Pälsen har börjat växa fram på bilden. Ena örat, och mulen är praktiskt taget klara liksom själva ögat där det enda som saknas är ögonfransar. Ca halva ansiktet är nästan färdigmålat och jag har påbörjat halsen. Kommer bli jättefin känner jag på mig!

Dressyr Aztor

Fick Aztor till Nogelid ikväll och det blev ett rejält dressyrpass för hans del. Efter uppvärmningen jobbade vi med skänkelvikningar både längs med långsidorna och halvt igenom. Är fortfarande förundrad att JAG kan rida en riktigt bra skänkelvikning, Aztor är verkligen helt fantastisk. Det blev även en del galopp på volterna och längs spåret i varierat tempo och efter det var han mycket svettig och trött.

Nu är jag igång igen!

Fick syn på Jennies otroliga söta c-ponny Laban och jag kände att jag bara måste måla en bild på honom! Inspiration är tagen från en bild jag har själv i mitt rum.

Chip, andra ridningen

I eftermiddags var det dags för andra ridningen på Chip. Idag var han pigg redan när han leddes ut fårn stallet och var därför lite extra spänd de första minuterna innan det släppte. Tränade på att svänga och göra halt i skritten samt att försöka få han att gå på spåret. Chip vill nämnligen mycket gärna gå 2m ifrån väggen. Idag blev det lite mer trav och det var skillnad sedan i lördags då jag tyckte att han var väldigt tveksam och vinglig. Han var väl inte så värst sugen på att bara trava runt, men när vi skulle sakta av räckte det att jag satte mig för att han skulle bromsa upp. Avslutade när vi gått ett helt varv åt vardera hållet längs fyrkantsspåret i skritt.

Igår och idag

Jag tömkörde Nangijala igår, för första gången gick jag så långt bak som tömmarna tillät nästan hela rundan (undantag trafikerade vägar) och hon var superduktig. Sen fick vi en extra sväng för när vi var påväg hem valde hon en annan stig så jag trodde vi skulle ta en liten omväg hem bara men damen valde vägar som ledde halvvägs tillbaka. Anledning? Jo, det fick ju lite äpplen som ligger kvar på marken vid en trädgård... hon fick äta en innan vi gick hemåt men sen skulle hon svänga dit igen och då fick vi bråka en stund om vart vi skulle gå. Hon tycker det är så roligt att gå först och blir väldigt pigg då. Idag red jag och Moa "Knorren", som är en flrlängning av Spökrundan. Lady hade för mycket energi och for omkring och tyckte det fanns monster överallt. Lukas var pigg och glad så vi fick en härlig tur Moa och jag. Luciatågsmöte och sedan var det aningen nervöst för då skulle jag rida på Chip för första gången. Visserligen var ju Jojje med för att hjälpa men jag känner honom ändå inte så bra. Men han var jätteduktig hela tiden och jag var positivt överraskad! Visst, han ville ogärna gå längs väggen och var en lite tveksam och vinglig i traven men han lyssnar för det mesta på både tygeltag och framåtdrivande skänklar.

Gårdagen

Tog en 40min promenad med en mycket ovillig Nangijala som jag fick släpa med mig. Hon har varit så här den sista veckan och jag tror hon är inne i en växtperiod igen. Huvudet har vuxit iallafall för fick spänna ut lila glittergrimman. Stod en stund och stirrade på hennes framben framifrån. Från där de börjar tills där framknäna slutar ser allt normalt ut, men under framknäna... ja, små pinnaben får man väl kalla dem haha. Antar att hon ägnat senaste tiden åt att bli grövre om benen, hoppas det fortsätter med resten också på samma gång. Men trollungen ska få nöja sig med att pysslas om, beta och gå små korta rundor nu framöver tills växtperioden har gått över. Sedan var det Chips tur och det blev 20min longering och sedan 40min promenad. Han var jätteduktig på båda idag! Trodde väl att han testade och tramsade lite sist på longeringen. Jojje hade sagt åt mig att longera med sadeln eftersom han haft den en gång sedan han klipptes och då bockade han. Jovisst var den nog lite obehagligt för i båda galopperna hoppade han runt lite lustigt, som om han försökte få in bakbenen under magen.

Chip

Ska motionera Chip framöver på obestämd tid. Varför behöver jag inte gå in på för det är en ganska lång historia men det är inte jag som har kommit på det hela så jag är neutral till det som händer..

Hopplektion

Dagens hopplektion gick sådär. Jag var otroligt störd på att jag inte hunnit fläta manen för jag bara trasslade in mig i den hela tiden. Sen kom jag i otakt vid hoppen också, tur att Lady hoppar så snällt. De var varsitt lågt räcke i varje hörna, en trestuts på diagonalen och fem och halvan på andra diagonalen. Jag avskyr att hoppa i trav och kommer alltid i otakt, men sista hoppet låg på 95 tror jag och jag är stolt att säga att jag tyckte att det kändes lågt haha.
 
 

Några hästterroriserande älgar mindre

I söndags var de tre älgarna ute och sprang igen och denna gången blev ena älgkalven påkörd vid avfarten in till gården och troligtvis träffades även den andra. Förhooppningsvis avskräcker det älgmamman från att springa runt kring gården och skrämma våra stackars hästar.

Hubertusritt

Mitt tredje år på hubertusritt hos Frida i Kyrkhult och första gången det inte var minusgrader och kallt! Behagligt och inget regn heller för den delen. Celina lånade Cookie, jag hade Layd och Moa hade Lukas som var fullt utrustad med pessoabettet. Men det var snarare Lady som skulle behövt det bettet för Lukas var pigg men snäll och kontrollerbar. Helt otroligt, det är ju nästan så att man blir en aning orolig om han mår dåligt. Har aldrig funnits en höst då han inte varit skenbenägen från oktober. Mindre kondition kan väl inte göra så mycket? Lady å andra sidan drog ned huvudet och stack så fort det blev galopp och hinder gjorde allt värre. Hon gasade och skulle vara i rumpan på hästen före och jag hade fullt sjå att öka avståndet så att hon kunde se hindrena.
 
Var med i upploppet om segerankan men fick svänga av när en häst och ryttare före missade och tvärvände, rätt nära att krocka var vi allt. Sedan var det varm soppa, cider och macka innan vi åkte hem. Jätterolig dag!
 
Förra året

Mycket promenerande

Upp till stallet vid 9 för att mocka innan jag plockade in Madicken för att rykta innan jag gick en halvtimmes promenad. Jag vet inte vad det var med den ponnyn idag men hon surade riktigt mycket när jag skulle börja borsta halsen. Halsen?! Herregud häst, du har inte ens ont där. Ignorerade hennes beteende och hon slutade men jag trodde att hon hade ont i knäet och övervägde om jag skulle gå eller inte. Men jag gick iväg tillslut och då var Maddis pigg och glad - så länge jag inte gick först för då maskade hon och tjurade med öronen bakåt. Så kanske att damen faktiskt känner en aning skillnad i benet och har börjat piggna till? Fast... äh, jag vet inte. En fråga som jag dock ställde mig idag var hur tusan det blivit så att JAG skrittar Maddan när det inte är min häst...?
 
Jag satte på mitt tolkskärp och Nangijala longergjorden och tolkselen och knöt fast halmsnörren. Sedan fick hon gå runt en stund på ridbanan medan jag häll emot i repen
 
Mellan US-mötet och dressyrtävlingen hann jag och Chip ta en 40min powerwalk i skogen. Det är annat mot de promenader jag och Nangijala gör och jag fick upp flåset. Chip var mycket lugnare än vad jag hade förväntat mig och det som slog mig idag är att han lätt blir skrämd och rycker till för saker, men samtidigt blir de tinte mycket mer än så utan han lugnar sig snart.
 
 

5 års jubileum

Den 9 november 2008 träffade vi den tjocka Lukas för första gången, gud vad tiden går fort! Och så mycket som har hänt på dessa år som både varit lyckliga och sorgliga.
 

Gårdagen

Gick en 20min promenad med en glad- och pigg! - Madicken som inte började sacka farten förrän vi vände hemåt och det började regna en massa.Det börjar ju riktigt positivt för jag var ju säker på att hon borde ha ont efter tisdagens springande fortfarande.
 
Satte upp luciaröstningslådan på ridskolan och motionerade sedan en Chip som tittade mycket skeptiskt på mig i början. Longeringen gav mig en erfarenhet mer i med att han är så otroligt känslig i förhållande till vart man står vid longeringen. Så fort man råkar rikta sig mot framdelen blir det stopp vilket gjorde att jag fick anstränga mig för att göra rätt. I ena varvet var han jätteduktig, i andra gick det bra första stunden och sedan ville han inte gå alls utan bara stanna och vända in mot mig. Försökte jag få ut honom snurrade han runt på stället så jag hade ordentligt huvudbry där en stund innan jag fick igång han igen. Det är stor skillnad på känsliga Chip och min coola Nangijala och jag skulle inte haft något emot att trollet fick en aning av den känsligheten ;)
 

Roligare med hoppning

Löshoppade Nangijala med mathinken idag för tredje gången och jösses, nu har hon fattat grejen! Hon taktar och försöker dra iväg halvvägs till hörnet och så fort jag släppte for hon iväg i bock och galoppsprång. Hon saktade ner och hoppade försiktigt över hindret för att inte slå i och dök sedan ner i hinken. Vi gjorde så ett flertal gånger och jag höjde sockerbitarna så högt det gick vilket var drygt 55cm.

Hältutredning

Jag fick börja med att skritta och trava Madicken för hand och sedan longera henne i alla gångarter i båda varven. Sedan var det böjprov där hon reagerade en aning på höger bak - lågt - så hon bedövades och sedan testade vi igen. Fortfarande svag hälta, ner, raka kotan och bedöva den. Upp och kolla igen och ja, den svaga hältan försvann. Men det i bakknäet var ju kvar och hon ömmade där idag med. Så in igen och ge henne lugnade för att sedan röntga. Fick ha en tung lång västtröja mot strålningen. Björn tittade på röntgen och såg förändring på kondylleden - den var inte jämnfärgad utan gav intrycket av att vara en aning bucklig. Så Madicken rakades på höger baklår och ultraljudades vilket tog lång tid. Tillslut stänger Björn av den och säger att ja, det är en förändring på skelettet, men varför det blivit så eller hur man skulle behandla det visste han inte. Han bestämde att både kotan och området runt kondylleden skulle sprutas och att Maddan skulle äta antiinflammatoriskt i 10 dagar och att det blir återbesök om 3veckor. Under tiden skulle han skicka röntgen till en kollega och hoppas att denne skulle ha bättre svar. Ett skelett kan man ju inte spruta och nästa steg skulle isåfall innefatta en operation för att försöka hitta felet. Alltså hitta, inte behandla.
 
Så prognosen för Madicken är osäker och Björn sa själv att han inte visste. Just nu ligger fokusen på att stoppa förändringen i leden så att hon inte blir sämre, men sen är frågan om hon kan bli frisk eller inte. Chansen finns ju att hon inte kommer hålla för hårdare ridning. Hon kan vara skadad länge men kan likagärna friskna till relativt snabbt. Det beror helt på hur hon svarar på behandlingen hon fick idag och vad Björns kollega har att säga. Men leden är inte skadad riktigt, mer irriterad och det är bra om hon skrittas 45-60min/dag antingen för hand eller ridning. Men hon har ju inte klarat av det innan så skulle hon reagera ska vi såklart inte motionera henne.
 
Såå... det är bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa. Stort beröm till Madicken som var otroligt snäll under de 4h vi var i Klagstorp.
 

Tre älgar hoppade in i hagen...

...och fyra hästarna hoppade ut, ja förutom Nangijala som hoppade igenom grinden istället. Hon fick lite ont i benet så hon och jag gick ingen promenad som jag hade planerat. Åkte och red Aztor istället vilket var kyligt men mysigt.

Blodprovssvaret

Visade negativt tack och lov så på tisdag kör jag in henne för hältutredning!

Aztor

Åkte hem till familjen Pettersson idag för att rida Aztor i skogen. Han var pigg men en aning "rädd" för olika saker halva rundan innan den gick hemåt. Då blev det fullt ös på han minsann! Anette följde med halva rundan för att se till att jag inte kom vilse. Jag har dåligt lokalsinne, men har tvingats träna upp den så jag kommer nog ihåg rundan. Om inte vädret blir alltför hemskt imorgon eftermiddag ska jag dit och rida han i skogen igen medan familjen är på boda borg.

Toppad åring på tömkörning

Moa och Lukas red med ut på en tömkörningsrunda. För första gången med körselen på och andra gången hon provar svanskappan som hon tycker är avskyvärd. Det blev en del hoppade i de första nedförsbackarna innan hon vande sig men sedan var det rätt okey. Men jösses vad toppad hon var idag. Full fart ville hon ha och snabbt gick hon i skritten. Hon satte av i trav så fort jag gav det kommandot och sedan fick jag minsann kuta för att hålla hennes tempo. Vissa ställen försökt hon springa iväg och då hade jag en aning svårt att hålla mig själv på benen och bromsa samtidigt. Sen plötsligt ville hon ta en icke existerande väg (vi gick först mesta tiden) och tittade lagom frågande på mig när jag försökte svänga henne åt rätt håll. Sen var det allt ätande som gjorde mig galen. Hon VET att hon inte får men matvrak som hon är brukar hon alltid försöka några gånger iallafall, men idag skulle hon nästan hela tiden och jag ryckte upp huvudet på henne stup i kvarten. Jag snärtade även till henne en aning med spöet ibland men vad gör inte trollungen om inte börjar hoppa med bakdelen? Vad har damen egentligen fått att äta? Vad det än är så gillar jag energin även om det blir lite extra jobb med henne :)
 

RSS 2.0