Sjuk moder

Har varit en full vecka eftersom mamma blev sjuk i tisdags. I måndags fyllde jag år och det blev en bra dag förutom att bilen bestämde sig för att vägra starta när Lady var lastad i släpet och redo att åka till ridlektionen. Den stod på gårdsplanen i  tre dagar innan snälla Jojje kom och lyckades få igång den. Efter en vända på verkstaden är den nu hemma igen och ska förhoppningsvis hålla sig frisk ett tag till.
 
Lady och jag red en dressyrpass på onsdagskvällen och hon var ganska fin. Vi tränade mycket på galoppfattningar på volt då hon alltid bryter ut, gör sig rak, kör upp huvudet och sedan fattar galopp. I högervarvet börjar vi komma tillrätta med problemet, men i vänster får jag kämpa ordentligt för det är svårt att hålla henne vänsterställd.
 
På torsdagen var Jojje gullig och körde Celina och Dante till sin lektion. Medan hon red passade vi på att ta en skogstur med Chip som äntligen blivit frisk från sin hosta.
 
Igår hade jag ont om tid och skulle både mocka och motionera Lady och Nangijala. Därför blev det löshoppning och Nangijala fick börja. Hon fick ha benskydd för första gången och hoppade bra. Lady brunstar och sprang runt som värsta showarbaben med krökt, höjd nacke och visade upp sig. Hon hoppade bra och jag önskade att det hade varit mitt på dagen och soligt för jag hade velat fota henne.
 
Idag började jag dagen hos Chip. Vi tog ett markarbetspass på stora sandbanan med cavaletti och ett "hinder" på 2dm. I galoppen stod jag i lätt sits och lät han galoppera på i ett lungt tempo runt så att vi hoppade över minihindret. Vi började i höger varv som är hans stärka och där gick det bra. Sedan gick vi över till vänster varv och där var det inte lika lätt. Han lyckades riva det lilla hindret 3 gånger så att jag fick hoppa av och sätta upp det men sedan lärde han sig att lyfta på fötterna. Nästa grej var att han landade i höger galopp vilket gjorde att jag fick bryta av och fatta vänster. Det var jättejobbigt tyckte Chip och gjorde sina kråkhopp när jag bad om galopp. Men han fick ge sig och vi galopperade över hindret några gånger till innan vi travade av och skrittade tillbaka.
 
Lady och Nangijala var ute på skogstur och sedan red jag ett dressyrpass på Dante eftersom Celina skulle iväg.

Måndag

 
Longerade Nangijala en kort stund med sadeln på. Mamma kom då och undrade om jag ville ha hjälp så jag tänkte, att varför inte. Vi kör lite hängträning på henne! Så jag parkerar Nangijala vid staketet som jag brukar och lutar mig över henne några gånger. Sen får mamma leda henne och jag hänger mig på riktigt. Trollet får godis och beröm och vi går några steg innan vi stannar. Vi gjorde det några gånger till innan vi slutade och hon skötte sig strålande, bara 3 månader till och sedan börjar det på riktigt!
 
Nytagna foton
 

Lördag

Celina var iväg i Malmö hela dagen så jag fick äran att motionera Dante. Mamma red på förmiddagen och Maja red ett dressyrpass med Lukas efter det, så jag bestämde mig för att försöka ta med Nangijala som löshäst. Har testat att gå löspromenader med trollungen i veckan och det fungerar igen, gräset är inte lika lockande längre. Stackars Dante var väldigt förvirrad, en häst går lös bakom han som sedan kommer farande i full galopp förbi. Han visste inte om han skulle stanna eller gå. Vi tog en galopp uppför rådjursbackarna och Nangijala for iväg i en hejdundrande fart - och stannade aldrig haha. Hon galopperade hela vägen hem och lilla Dante var rätt orolig över detta och ville gärna efter haha.
 
I fredags red jag, Celina och Maja ut tillsammans på kvällen. Vi stack så sent att jag och Celina fick ha pannlampor på oss och tända efter halva rundan men eftersom Maja glömt sin hemma fick hon vara utan. När vi närmade oss rådjursbacken var Lukas så taggat att han stutsade på stället, övergick till att stegra och sedan snurra runt i buskarna nere i ett dike. Mitt i snurrande säger Maja plötsligt "jag ser inget!". Jag försöker rikta mitt lyse mot dem och då säger hon plötsligt förvånat "oj, jag blundade visst!". Haha! septembers bästa kommentar alltså!
 
Nangijala för 9 månader sen. Jösses vad hon växt till sig, här var hon bara bebis ju!
 

Att förska släppa taget

När skolan skulle börja pratade jag och Maja. Vi pratade om vilket ansvar man har om man har en egen häst, att den måste motioneras och skötas om. Maja har haft Lukas i 8månader nu och hela vårterminen var det som vanligt jag som hade ansvaret för att han fick tillräckligt med motion. Det känns som om det var igår jag fick "ta över han" när Celina slutade, men det har ta mig tusan redan gått närmare 2år! Men iallafall, eftersom Majas intresse inte har svalnat trots att hon ridit 5-6dagar/veckan i sommar, har det blivit dags för henne att ansvara mer för Lukas. Jag skulle jobba 90% (gick dock nyligen upp till heltid), har Chip, Nangijala, ska snart flytta hemifrån, en tredjedels hund och så är det mockning och hjälp med Lady och kanske Dante också. Något måste plockas bort innan hösten kom hit på allvar och Maja ville också gärna ansvara helt för Lukas motionerande. Som hon sa så är det roligare att rida, träna och tävla en häst som man själv fått i kondition, nu hade ju jag gjort mycket hela våren.
 
Men dessa veckor har varit svåra för mig. När jag och Maja bestämde detta sa jag att jag självklart kommer hjälpa henne om hon inte kan rida tillräckligt vissa veckor, mitt krav är att han motioneras minst 4dagar/vecka. 4 dagar i veckan är i mitt tyckte för lite, eftersom han hittills gått 5-6 gånger. Men jag måste vara realistisk och sätta rimliga krav på vår duktiga 10-åring. Celina red också i genomsnitt 4 gånger per vecka det första året och det ökades sedan när hon blev äldre. Det är oundvikligt att Lukas inte kommer gå alla dagar jag vill och att säga att det stör mig när han inte går mer än 4 gånger/vecka är att underdriva. MEN, jag måste lära mig att släppa honom, 4 dagars ridning med ryttare ger mer träning än longering, joggingturer, små körturer i halvmörker eller tömkörningspass. Visst kommer han bli rundare men jag måste lära mig att inte bry mig liksom jag insåg att jag inte skulle känns dåligt samvete för att Madicken inte gör något. Det kommer bli bra, det är jag säker på.
 
 

Veckan som har gått

Madicken
Madickens ben blir allt bättre, slutade stoppa in fingarna i såret i onsdags men fortsätter tvätta och bandagera. Camilla skulle byta bandage själv på torsdagen och när jag kom till stallet igår fick jag mig ett skratt. Det skyddade inte såret alls utan satt snyggt och prydligt nere över kotan så det är nog tur att jag kan fixa det nästan alla dagar haha ;)
 
Lady
Fick rida Lady igårkväll med Maja, vi red Lommaklint på kvällen och fick en mysig tur trots att vi hamnade i en regnskur. När vi skulle ta en galopp uppför rådjursbackarna vek Lukas av åt höger medan jag fortsatte uppåt. Tack och lov satt Maja kvar även om det nog var nära att hon flög av.
 
Dante
Celina blev sjuk i torsdags men eftersom Dante fick en vilodag igår red jag honom inte förrän idag. Har inte ridit på honom sedan första provridningen så det var roligt! Red ett dressyrpass på banan och försökte känna in mig på honom. Han är trevlig men behöver mer dressyrträning för att bli stadigare. Han är ganska pigg och springig och till skillnad från Lady bör man inte bromsa särskilt mycket med handen. Ju hårdare man blir där desto mer springer han, men han lyssnar samtidigt inte endast på sätet. Det är en balansgång mellan allt och vissa stunder funkade det bra medan han i andra stunder bara sprang på. Just nu har han svårt att fatta vänster galopp så jag tränade lite extra på galoppfattningar från alla gångarter. När jag ska fatta vänster galopp måste jag först göra honom rak och sedan ställa honom i halsen, när det är fixat flyttar man för att ge galoppskänkel men då trillar baken ut från spåret. Det var klurigt att försöka hålla allting på plats men jag tog det lugnt, var tålmodig och väntade till allt stämde och belöningen var att det mest blev rätt galopp.
 
Hopplektion idag
Mamma och Maja hoppade "snurran" idag. Fyra räcken stod mitt i ridbanan i en cirkel så att två hoppades när man svängde upp från långsidan/två från kortsidan. Rolig övning som är enkel att bygga upp och som kan göras svår eller lätt. Mamma och Maja fick jobba på, särskilt Maja som hade en ganska seg Lukas, men de lyckades rätt bra.
 

Tömkörning

 
 
 

Piggelinen är tillbaka...

Den svarta virvelvinden har dykt upp igen. Känns som att hon blir allt piggare för varje dag vilket visar sig i att Nangijala inte kan stå still, pillar på allt, tuggar på grimskaft, försöker krypa genom grinden, springer och kastar med huvudet och är väldigt "på". 99% av gångerna hon ser mig komma till stallet gnäggar hon och går och väntar vid grinden på mig. Jaa... det är ju snart höst och då försvinner alla goda grästuvor, så om en månad är det väl dags för löspromenader....
 
Tränade vidare på longeringen idag. Hon är verkligen förbaskat duktig på att göra halt från alla gångarter. Har börjat träna in galoppen nu, men hon roar sig mest med att kasta runt med huvudet och hoppa runt med baken haha.
 
 

Dressyrpass på utebanan

Efter jag skrivit 6h på dressyrtävlingen skulle Chip motioneras. Då jag inte kunde hitta ridsällskap fick det bli dressyr i lilla sandbanan. Lade fram fyra cavalettibommar eftersom han nu får börja med sånt. Trodde allt att han skulle vara lite harig och stanna upp de första gångerna vi skulle rida över det, men trots att han var lite stirrig över blåsten och allt som hände runt om, gick han över fint. Vi red över bommarna som låg på ena långsidan och sedan lade vi två volter på andra långsidans hörn. Chip tycker det är jobbigt och vill gärna flyta ut och öka farten, men det blir bättre för varje igång. Det är dessutom inte lätt när det är misstänksamt läskigt på andra sidan staketet. Jag har börjat sitta ner korta stunder i traven också så det gjorde jag en stund i båda varven på stora volten.
 
Galoppen behöver stärkas mycket och idag blev det mycket galopp på volten. Det var väldigt jobbigt tyckte Chip, särskilt i vänster varv som är hans svaga. Eftersom galoppen är så svag länger jag tyglarna eftersom han annars hänger upp sig på dem och låta mig bära hans huvud. Jag bryr mig för tillfället inte om att försöka ställa honom inåt för det orkar han inte. Fokuset ligger på en runt, jämn volt och att galoppera runt den flera varv är tillräckligt svårt det.
 
 

Uäk!

Upp till Nogelid halv 8 imorse för att rengöra Maddans sår. Inga plasthandskar hade vi så jag fick göra det utan. Skrubbade rent med såpa och vatten och skulle sedan stoppa fingret i sårfickan. Kände hur tandköttet typ vitnade i munnen och jag fick en smak av metall på tungan. Fick försöka ignorera känslan men det är baske min inte lätt när man försöker stoppa in ett finder i en hästs bakben! Fick till råga på allt bara in en fingertopp när jag försökte ibörjan, tror det var levrat blod och var ivägen, huh! Tryckte till tillslut och då fick jag in hela fingret. Det slaskande ljudet fick Camilla att må lite illa och jag fick stoppa in fingret flera gånger för att få ut all vätska, blodigt och härligt finger fick man av det. Uäk! Bandagerade om och sedan fick Camilla ge henne sprutan med pencillinet. Maddis mår mycket bättre idag och senare under dagen bajsade hon äntligen lite.
 
På kvällen skulle vi göra om rengöringsprocessen, denna gång med Maja, Calle, Ludde och Oscar som åskådare. Madicken är fruktansvärt snäll som bara rister lite på benet ibland och tack och lov var det inget äckligt i såret nu. Hade plasthandske och den kom ut ren.

Sjuk Maddis

Dante och Madicken rök ihop lite i söndags när vi tränade på att låta dem gå ihop och för ovanlighetens skull var det Maddan som åkte på stryk. Har aldrig sett henne stå och tycka så synd om sig själv! Det blev ett rätt ytligt sår i samma storlek som en tia och trots att benet dagen efter svullnat upp ganska rejält var vi inte oroliga. Det var inte särskilt varmt, såret såg rätt fint ut och hon haltade inte i skritt även om hon inte ville springa. Svullnaden började bli bättre tills igår men då blev hon väldigt hängig, ville inte äta eller dricka och ville bara ligga ner trots att hon inte hade feber. Så på kvällen ringde vi till distrikt som sa att det nog var kolik. Vi nämnde benet men hon sa att den delen inte är särskilt infektionskänsligt så att det knappast berodde på det. Camilla var ute och gick med Madicken och kollade sedan till henne under natten. Det var svårt att säga hur ont hon hade för hon visade bara att hon mådde dåligt genom att stå och hänga i ett hörn i vindskyddet. Imorse verkade hon lite bättre men under dagen blev det värre igen. Vid 18 kom distriktveterinären. Det var såret från sparken som var boven iallafall. Det hade bildats en rejäl sårficka som fick skäras upp och tömmas. Koliken var en sekundär reaktion från såret så efter att sårfickan tömts, rengjorts, bandagerats och efter flera sprutor fick Maddan en slang ner till magen med 12l oljevatten. Det har gjort susen och hon har piggnat till rejält på ett par timmar.
 
Camilla tycker inte om blod så när såret skars upp fick både hon och mamma titta bort medan Celina nyfiket tittade på. Jag stod vid huvudet så jag såg ingenting och det var nog lika bra för jag är rätt osäker på hur mycket jag tål utan att svimma. Jag tror det bara är skador på mig själv och så nålar som jag kan riskera svimma av, men jag är inte säker haha. Men varje dag tills sårfickan har läkt ska jag alltså sticka in ett finger i den för att tömma varet, och hela pekfingret går in ska jag tala om! Fick testa det med veterinären och det var... skumt. Men Camilla ska iallafall ge Madicken sprutan med pencillinen varje dag för det vet jag inte om jag hade klarat, ryser av blotta tanken. Såret ska tvättas 2gg/dag de närmsta dagarna och sedan 1gång/dag så det blir till att stiga upp tidigare denna veckan.
 
 

Dressyr med Chip

Chip fick ett halvtimmes dressyrpass idag i lilla ridhuset. För varje dressyrgång blir han allt mjukare och söker sig allt mer på tygeln. Vi jobbade vidare på ställtning och böjning i volterna och att han inte skulle flyta ut när det tar emot. Högervarvet är lättare än vänster. Idag började jag med höger galopp och satt häpet och undrade när han slutade vara så stötig i galoppen, eller hade jag fått mer benmuskler? Sen bytte jag varv och fy, där var han verkligen stötig så vänstergaloppen ska vi verkligen jobba på!
 
 

Dressyrlektion Lady

Under framridningen red vi på de stora volterna och jag blev tillsagd att ställa ordentligt inåt och så fort hon mjuknade lätta och räta ut henne. Gjorde detta i båda varven och det gav verkligen resultat! Efter skrittpausen gjorde vi en övning som innebar att vända rätt upp i skritt med skänkelvikning ut till mitten av långsidan i samma varv. Sista steget innan vi nådde spåret skulle vi fatta galopp och galoppera ett halvt varv innan vi bröt av till trav och därefter till skritt för att börja om igen. Den övningen gillade Lady och hon var så taggad ett tag över att det snart var galopp att hon ställde sig och tjurade i ren protest över att hon skulle göra skänkelvikning i skritt, eller snurrade runt på stället. När jag sedan gav galoppskänkeln fort hon iväg som en kanon men ändå väldigt stadig på tygeln i båda galoppvarven. Övergångarna blev bättre och hon spjärnade inte emot genom att höja nosen. Så när vi travade av gick hon lugnt och avslappnat trots de längre tyglarna, väldigt bra pass alltså!
 
Igår hoppade jag Lady och det gick rätt bra, tränade på att landa i rätt galopp från olika håll, hoppa i volter och behålla tempot. Maja hoppade Lukas också och avslutade med att träna omhoppningssvängar och som ungen svängde, jag blev riktigt häpen!
 
 

RSS 2.0