Tandbyte i nedertänderna och växtperiod?

Nangijala gör inte många knop för tillfället. Borstat och betat mycket med henne och väntar på att de två mjölktänderna i nederkäken ska trilla av. De sitter utanpå de nya och har en vass kant så de borde trilla närsom. Hoppas de gör det snart för jag längtar jättemycket efter att börja rida mitt troll igen. Nu har hon vilat hela april vilket blir... 5 veckor? Red ju inte mycket innan dess så längre vila behöver hon inte. När tannabissingarna trillat bort blir det ökning av längden på ridturerna. Slutade när vi red ca 15min så nu ska det blir lätta ridturer på 15-30 min och jag ska börja med galoppen hade jag tänkt! Jag sa det till Celina att jag tänkte hänga på någon ut till Lommaklint (gå en stor del av rundan) och sedan ta en galopp där. Hon tittade mycket skeptiskt på mig och undrade om jag verkligen inte borde ta första galoppen på ridbanan. Visst kanske hon börjar skutta av glädje, men det jag lärt mig hittills är att hon inte orkar stutsa tillräckligt för att få av mig. Risken med att försöka galoppera på ridbanan är väl snarare att hon inte vill galoppera för där har vi ju inte varit på länge... nä, skogen för framåtbjudningen får det nog allt bli. Med säkerhetsväst och sällskap.
 
Växer gör damen med. Mätte igår henne till 146 i korset + att hon blivit väldigt lång i kroppen så jag har nu gott hopp om att hon ska bli så stor som sin mor.
 
 

Tiden har bara försvunnit

Chip
Hade Chip på min måndagslektion för en vecka sen då Celina behövde ha med Dante för att rida om i min grupp. Gick väldigt bra och vi hoppade vår första bana på 70cm! Chip är ju klipsk och efter att ha hoppat igenom banan en gång skulle vi svänga snävare. Jag fick inga andra anvisningar så jag gjorde det med vilket han glatt ställde upp på (dock kom vi lite fel i en oxer då jag inte fick runt honom). Tredje hoppomgången fick vi välja hur vi ville ta vägarna själva och jag tänkte ta ut svängana, men Chip landade efter första hindret och drog glatt iväg åt höger i en ännu snävare sväng haha. 
 
Igår fick han gå igen på min måndagslektion då Celina inte kunde rida sin på torsdag. Det var första lektionen för iår på utebanan och vi hade Camilla som lagt ut bommar på stora volter. Ena halvan av volten skulle vi länga stegen, den andra minsta och det övningen gjorde Chip väldigt mjuk. Hans stelhet har börjat lossna allt mer vilket är skönt då det stod still väldigt länge. Men antagligen har han ju musklat sig fel på grund av gaffelbensskadan han drogs med i unga år vilket gör att det tar tid att träna upp allt. I galoppen igår var han väldigt trevlig och vi red lite mellangalopp på ena långsidan i slutet och han kändes så fin.
 
 

Debut i LD för Dante

Celina och Dante tävlade i fredags i LD som gick felfritt, och i LC som var första gången. I LC:n kom Dante in för hastigt på hinder nummer 1 vilket resulterade att han kom för nära till hinder nummer 2 och dessutom hoppade flackt, så han red. Det blev ett knashopp på ett hinder till när distansen inte riktigt stämde, men annars såg det bra ut. Så nu är det dags att ut och tävla på riktigt och den första lokala tävlingen blir första maj i Osby!
 
Film: https://www.youtube.com/watch?v=0unn1wIdmH0&feature=youtu.be
 
 

Debut i 60cm på pay and jump

50cm
Chip dog lite av förskräckelse när han ser alla människor på läktaren - de flesta dessutom svartklädda vuxna och sådana är han oftast misstänksamma mot (något som hänt innan Jojje köpte honom). Vi kom oss lite knaggligt över första hindret och red i en båge mot nummer två som låg vid läktaren. Stackarn var så orolig över läktaren att han sprang på tvären och glodde ditåt, så när vi nådde hindret var han helt oförberedd och lade in en tvärnit. Vid anridning nummer två blev det trav i skänkelviknng för såklart går då tre vuxna, svartklädda människor på läktaren vid hindret. Vid försök nummer tre har Lindahl ställt sig på andra sidan hindret och Chip var då fångad mellan läskiga läktaren och Karoline - så han hoppade. Resten av banan gick bra, men vingligt och lustigt för hans fokus låg mer på läktaren.
 
60cm
Nu var han lite lugnare och inte lika rädd för läktaren, men ville helst inte trava längs med spåret på den långsidan. I svängen mot första hindet flyter han ut till vänster eftersom han glor på läktaren och inte vill dit. Därför blir hoppet lustigt och vi river bakbommen på oxern. Jag bryter därefter av till trav med tanke på hur det gick i 50cm på hinder nummer 2, men nu gick det bättre så vi kom över utan större problem. Det var inte förrän vi hoppat hinder 4 och var påväg till 5:an som jag upptäckte att de hade stoppat in en grind. Ojdå, hinner jag tänka och så tvärnitar Chip och går storögt fram och nosar på den. Andra försökte hoppade han snällt men tog i så jag tappat balansen.
 
Film:http://www.youtube.com/watch?v=zoZnU0UGLVo

Första tävlingen i LC!

Lukas var, trots sin tjocka päls ovanligt pigg och glad idag. Det var fart redan på framridningen och det kändes bra när LD:n började och han och Maja gick in på banan. Väl där gör de sin bästa ritt någonsin, Lukas var pigg och glad och lyssnade på Maja. De svängde lite snävare svängar, men idag var nästan alla ponnyer grymma på att svänga och då har tyvärr grabben ingen chans. Maja var överlycklig efteråt och bestämde sig för att efteranmäla sig till LC. Visst har de hoppade många hinder hemma på 60cm, men jag hade inte låtit dem tävla LC om det inte hade gått så bra i LD:n. När Lukas är på sådant här bra humör måste man ta tillvara på det och när han då springer självmant och lyder tygeltagen, vågade jag låta dem testa. Men det gick strålande, de hoppade lätt runt banan och fick bara en "vägran" i omhoppningen när Maja svängde snävt och glömde vilket som var nästa hinder. Det var jätteroligt att se Lukas gå så bra, påminner om Celina-Lukas-tiden!
 
Film LD: https://www.youtube.com/watch?v=x9AcNMIT-Ss&feature=youtu.be
 
 

Klubbdressyrtävling Lady

LC:1:
Bastuvarmt i båda ridhusen eftersom solen hade stått på hela dagen. Kändes sisådär när jag började rida fram men det blev allt bättre efterhand så när vi gick in på banan kändes det ganska hoppfullt. På framridningen red jag mycket serpentinbågar och tränade på övergångarna, de satt inte lika bra som i måndags. Gjorde jag rätt blev de rätt. Gjorde jag lite fel... blev det inte så bra haha. Övergångarna blev halvkassa på banan, halterna bara något bättre än vanligt. Vänstergaloppen var ovanligt bra (för hur det varit på sista tiden) och högergaloppen kändes riktigt bra, hon bara flöt ut lite första halvan. Red ut nöjd från banan och hoppades att jag skulle få de 62% jag hade önskat mig - och det fick vi! 62,2% och bara 6:or och 7:or. Högergaloppen fick en 7:a vilket vi aldrig lyckats med.
 
https://www.youtube.com/watch?v=xhXaC52D0d0
 
LB:1
När jag in på framridningen igen sa Lade tack, men nej tack. Det var till att lirka med damen och hoppas på det bästa. Fortfarande var hon pigg (ovanligt!) men retlig och krabbig så serpentinbågarna gick inget vidare. Det som faktiskt gick bäst var galoppen igen och jag fick faktiskt kommentaren att galoppen varit ovanligt bra idag. Fick enast 57% vilket jag gissade på, det var inte värt mer.
 
 

Tränsbyte i en dressyrträning

Tränade inför klubbdressyren idag och satte på Lady hennes vanliga träns med det raka bettet. Uuusch vad hon var motvillig. Kändes inte alls bra så jag avbröt framtravningen för att jobba igenom henne i skritten. Blev bättre men inte helt bra för hon kändes så stum i munnen, så jag hoppade av och bytte till PS-tränset med novabettet. Tog några minuter och sedan lättade allt. Vet inte om det var för att jag red mer eller för att hon gillade det andra tränset bättre? Hursomhelst så red jag igenom både LC:1 och LB:1 och det kändes överraskande bra. Övergångarna gick riktigt bra mellan skritt och trav. Höger galopp var jättebra och till och med haltrerna kändes riktigt okey! Vår svaghet vänstergaloppen var med helt okey så om det håller i sig till onsdag känns det ganska bra.
 
 

Veckan som gått

Chip
Blev halt igen  helgen men hade nog bara haft oturen att bli sparkad så att det inte var samma hälta som helgen före. Fick vila några dagar och började sedan ridas igång tisdag. Jag började trava lite lätt på torsdagen utan att se hälta så vi hade ökat det varje dag. Idag tömkörde jag honom i mycket trav och jag såg ingen ojämnhet alls. Så imorgon börjar vi galoppera.
 
Lady
Hade dressyrlektion i måndags och damn var på sitt krabbiga humör men så är det ju hon har det ibland så det är bara att göra så gott det går. Red också henne i skogen i onsdags, skulle ha tränat inför klubbdressyren men det hade regnat så mycket att banan var sjöblöt...
 
Nangijala
Lerhögen och jag tog en lång entimmes promenad igår, men för övrigt har vi inte gjort mycket mer i veckan än att borsta och beta. Hon har iallaall inte haft något mer problem med tänderna!

Tvillingar?

 

Timslång promenad i skogen

 

Foton från helgen hoppning

Dog lite när jag kollade på bilderna på Maja och Lukas, vilka miner hon gör haha! Och sen Dantes jättehopp första gången han hoppade över filthindret, underbart!
 
 

RSS 2.0