Ridit Dante i 3 dagar

Celina blev sjuk i måndags så först skrittade jag en sväng på Dante på onsdagen. På torsdagen fick jag rida honom på Celinas lektion vilket kändes lte konstigt först med hans ponnysteg. Sedan är han ju smal som Lady så jag känner mig lika lång på båda. Men han är helt klart den av våra ponnyer som är mestmjuk och välriden. Väldigt lyhörd och känslig men man måste rida bra själv för att få med honom.
 
På lördagen skulle Celina iväg så jag red Knorren med mamma och Maja. Mitt i rdturen ringer Jojje och jag tar upp mobilen och klickar på första bästa avvisa-meddelande. Som visade sig vara "Jag sitter på toaletten och spyr". Skrev det på skoj när jag upptäckte man kan göra så och fick därför världens skrattanfall när jag insett vad jag skickat. En minut senar skrattar jag så tårarna sprutar för då hade jag fått ett sms fårn Jojje med Mår du dåligt....

Nangijalas trickträning

Vi fortsätter att öva på att snurra och hon är så gullig att hon börjar snurra ett varv runt nu när hon är sugen på godis, haha sötis! Apport går framåt. Hon har börjat nafsa/bita i handduken nu och ju mer vi tränar desto mer gör hon det. Tidigare i veckan fnurrade hon mest runt med läpparna på den.
 
I lördags var jag tydligen riktigt efterlängtat för hon tjöt högt när jag kom inom synhåll. Sånt värmer alltid hjärtat!
 
 

Måndagsdressyr

Hann aldrig byta bett på mitt ps-träns så därför fick Lady ha tränset med Nangjalas novabett. Provade att rida med bettet för några månader sedan och hon kändes inte så bra på det. Karoline tyckte hon gick fint men jag kände hur hon släppte och tog bettet hela tiden. Men i kombination med ps-tränset med remontgrimma kändes det superbra! Mjukt, fint stöd och kändes jättebra så jag ska definitivt rida med det flera gånger!
 
 

Bilder från dagens gymkana, hoppning och löshoppning

 

Skyesjön med Maja och Ana och gödsling av hagen

Igår kom Ana och Channi över till oss och så red hon, jag och Maja till Skyesjön och tog en härlig galopp. De har ju inga vidare ridvägar där deras stall finns och kan inte riktigt våra, trots att de bor så nära, så Ana tyckte det var kul att rida en ny. Lukas var lagom pigg och kontrollerbar vilket även Lady var. Ana rider ju nästan alltid ensam och Celina utgör inget vidare sällskap för hon saknar inget sällskap och orkar aldrig höra av sig. Men nu verkar det som att Maja och Ana kanske ska rida tillsammans lite på tisdagar, båda rider men har inget sällskap då. Lukas är ju påväg in i sin snällare period så han och Maja överlever nog rikturerna.
 
Efter ridturen gödslade jag och Celina stallhagen. Vi krävde upp jord där vi slängt gödsel och det har blivit en jättefin kompostjord! Betet i den hagern har blivit väldigt magert så vi strör ut ett lager kompostjord på marken så borde det ge gräset näring. De andra hagarna ska med gödslas men med köpegödsel.

Första ridturen ensamma i skogen

Medan jag försökte ta väck hår på trollet stod hon och försökte lossa sig själv. Första gången undrade jag vad tusan det var hon tuggade på som fick henne att gapa så. Fick syn på grimskaftet i mungipan och började dra. En halvmeter grimskaft inklusive en knut i slutet drog jag ut ur munnan haha!
 
Sadlade, tränsade och gick över till skidbacken. Väl där satt jag upp och så skrittade vi iväg, för första gången på en ridtur ensamma. Min lilla häst gick så duktigt fram och tyckte inte det var konstigt alls, men så har vi ju alltid gått på skogspromenader tillsammans där hon fått gå både först och sist. Det ger helt klart utdelning nu vid inridningen för hon ärr trygg med att gå själv, orädd, framåt oh trafiksäker. Vi provade att trava en kort sträcka och hon travade piggt på medan hon kastade med huvudet. Nangijala har blivit väldigt duktig på at lyssna på mina tygeltag. Nu kan jag styra henne med lätta händer och mer ben vilket hon lyssnar bra på. Dessutom lyssnar hon när jag säger gör halt så jag har en extra broms med mig. Jag red ca 5min bortåt tills det började bli backigt, då hoppade jag av och gick i 10min själv innan jag satt upp och red sista biten hem. Inklusive över stora vägen. 
 
Mars är ju snart slut och tanken var att rida fram tills april för att sedan ta 6-8veckors vila. Funderar just nu lite hur jag ska göra då hon vilat från ridning i nästan 2v nu i mars samt att jag oftast bara ridit 1gång/vecka. 10min skritt för att sakta stärka ryggen, men frågan är om det inte då stärker det mer genom att göra det en gång i veckan? Med kortare viloperioder från ridning (typ 2-3v). För jag tror andra rider hårdare än vad jag gör och går fortare fram. Nåt jag ska tänka på känner jag...
 
 

Måndag-torsdag

Chip
I måndags hjälpte jag Sara när hon red honom eftersom hon tyckt han varit "dum" vilket sällan Jojje tyckt. Var ett bra tag sedan jag såg henne rida honom sist nu och det såg så fint ut. Han travade runt så beskedligt och gjorde det hon bad om. Visst flöt han ut i vänster varv på stora volten, men det ör han ju med mig med. Sara fick träna på att då inte bara dra i innertygeln utan att planera svängen i god tid, förbereda Chip inför den och sedan svänga med ytterskänkeln. Tanken är att jag ska skippa rida han på måndagar hädanefter och istället hjälpa Sara rida honom. Hon ska ju ta över mestadelen av ridningen i höst så de behöver tränas ihop. Det är stor skillnad på Freddie och Chip.
 
Fick se oss hoppa för första gången idag! Känns vinligt och fult men det såg hur mycket bättre än vad det känns haha.
http://www.youtube.com/watch?v=ctVPZrbEWxg
 
 
Lady
Hopplektionen i måndags gick väldigt bra. Hon har varit väldigt seg nu i samband med pälsbytet och brunst men hon piggnade till och blev precis lagom i måndags! Pigg och glad men kontrollerbar så vi fick inte särskilt mycket kritik och det kändes bra också. 
 
I onsdags red jag dressyr på vår ridbana. Skulle öva inför klubbdressyren på LC:1 och LB:1 men det slutade med att jag ägnade en halvtimme åt övergånger och serpentinbågar. Tiden bara flög iväg men det kändes riktigt bra i slutet, var jag bara med och drev på när hon bröt av till skritt behöll hon formen och skrittade på. Nu är det bara halter och vänstergaloppen vi måste jobba mycket på. Vänstergaloppen är värst.
 
Nangijala
I måndags blev det en stunds ongering med gummiebandet Hon har haft på det väldigt löst innan och idag fick hon ha det lite mer instpänt en stund. Konstigt påfund tyckte hon.
 
I onsdags såg hon så jämn i kroppen att jag mätte henne igen och konstaterade att hon var 142 i mankhöjden. Ana och Channi red dressyr på vår ridbana så jag bestämde mig hastigt för att slå följe med dem hem. Nangijala var jätteintresserad av Channi men gick duktigt. När vi skulle gå tillbaka ledde jag henne tills vi kom till stalllets granne, då satt jag upp igen och skrittade sista biten hem.
 
Lukas
Lukas fick jobba idag. Det var hoppning på serpentinbågar och stora volter för deras del och när det blir mycket galopp länge märks det att galoppkondisen inte är en bästa. Sen att han ska envisas med att maska gör ju inte saken bättre. Det var svårt att landa i rätt galopp så det här är en övning vi får ta om fler gånger helt enkelt.

Helgen

Chip
Red ut med Jojje, Sara, Emelie och Rebecka igår. Det blåste och var rätt kallt, men vi hann tack och lov inte ut förrän hagelskuren hade kommit och gått. Chip var uppstissad av blåsten när jag tog in honom och livrädd för en fladdrande plastpåse och allt möjligt. Men han är verkligen lugn att rida. Trots blåste gick han lugnt och trygg längst fram utan att hitta på dumheter. Verkligen perfekt ponny i skogen som inte sticker eller är särskilt lättskrämd. Visserligen sparkade han bakut åt Geischa två gånger, men eftersom hon sprang i svansen på han var det förståerligt. Idag red jag dressyr efter pay and jumpen med lite hoppinslag på slutet. Vi jobbade med volter och öppna innan vi övergick till att galoppera och hoppa ett hinder på en stor volt. Han var rätt seg så någon vidare fart hade han inte, men över tog vi oss.
 
Lukas och Maja
Gav dem en ordentlig dressyrlektion på eftermiddagen och båda var väldigt trötta när jag var klara med dem. I uppvärmningen jobbade vi med att Lukas skulle sakta av till skritt när Maja bad han och börja trava för en vanlig skänkeltryckning. Lyssnade han inte fick Maja använda spöet och det blev bättre. Mycket volter, avsaktningar och serpentinbågar i trav och 10m volter i galoppen. Jag tömkörde Lukas i torsdags och han behöver helt klart mer dressyr för att förbättra lydnaden mot Maja och gå bättre i hoppningen.
 
 

Nangijala i veckan

I onsdags fick hon följa med mig och Lady på en tur i skogen. Det mörknade så vi kom hem i nästan mörker. I torsdags hade hon en lerinpackning så jag hann bara rengöra henne lite hastigt innan jag inte hann mer. Idag blev det löspromenad med en pigg ponny. Turligt nog band jag inte upp henne med grimskaftet för det är en sådan dag då hon skulle stått och bara knutit upp sig själv. Nangijala tyckte jag var extremt tråkig så efter en stund (jag tog väck löst hår) började hon gå rastlöst fram och tillbaka för att sedan hissa upp bakbenet närmast mig så högt hon kunde. Sen stod hon där och glodde på mig för längre vågade hon inte gå haha!
 
Mättte henne i onsdags och kunde bara suckande konstatera att hon vuxit 1cm i korset så att det nu skiljer 5cm mellan fram och bak igen. Med en skillnad på 141 fram och 146 bak är det nog lika bra att pausa inridningen tills kroppen vuxit ikapp igen. Lite trist för det går ju väldigt bra med ridningen.
 
 

Rosa!

 

Långtur till valhall och skyesjön

Helt underbart vårväder idag! Jag lånade Lady och red en 2h runda med Maja och Celina. Ännu en runda som de andra aldrig rider eftersom de inte kan vägen. Lukas var pigg och glad utan att sticka så det var verkligen en underbar ridtur. Hästarna fick stäcka ut ordentlgt när vi galopperade längs med vägen vid sjön och när vi kom hem rann svetten av Lukas och till och med Lady var lite svettig.
 
 

Skadad - igen

Jag är rätt duktig på att skada mig på olika sätt och idag var det dags igen. Tog en löspromenad med Nangijala. Halvvägs runt gick vi i en lätt nerförsbacke där det var blött och lerigt. Jag tar ett skutt åt sidan för att lämna plats åt Nangijala men halkar och landar på höger sittben. En normal person skulle enbart varit lite blöt och lerig, men jag lyckas såklart landa så illa att jag får halta sakta hem. Inte så att det gjorde direkt ont, men det var som om höger rumphalva och lår hade hakat/krampat sig så det var omöjligt att gå normalt. Hade tänkt rida Nangijala men hinner inte då jag inser att det kommer ta dubbla tiden att gå hem  Mamma dör av skratt varje gång hon ser mig gå eftersom jag ser stupfull ut  Tror och hoppas att jag det är bättre tills imorgon så att jag kan rida trollungen, var två veckor sedan nu...

RSS 2.0