Löshoppning på ridskolan

Igår hade jag bokat löshoppning med Nangijala på ridskolan för Karoline. Jag vill ju fortfarande visa henne på treårstestet och det är ju vanligt. Det var lite läskigt att gå in mellan ridhuset för alla saker, men in kom vi och där inne var hon lite orolig och misstänksam först. Bommarna var hon iallafall inte rädd för men hon var lite förvirrad över de två barn som hjälpte till att driva henne framåt. Gick de mot henne vände hon så det blev lite snurrande imellanåt. Det gick lite trögt in men hon hoppade duktigt och tog sig väl över 70-75 innan vi avslutade. 
 
 

Julaftonsmorgon i stallet

Halv åtta var jag, Celina och Maja uppe i Nogelid för att ha vår sedvanliga julaftonsmorgon i stallet. Eller ja, det var ju Majas första gång och min och Celinas... 5:e? Vad blir det egentligen? Jag hade en med Amy och henne köpte jag februari 08 så 2009 var väl första gången. Jo, då blir det femte gången i år!
 
Som vanligt hade jag gjort havregrynsgröt och vi bjöd på den tillsammans med pepparkaka, apelsin, mjukt bröd och morötter. Inatt hade alla hästarna sovit inne i med att stallet har byggt om lite. Lukas har halva stallgången som sin, gulligt! Hästarna smaskade glatt i sig godsakerna och såg ut att tycka att det alltid borde vara såhär på morgonen. Som alltid tycker ju inte alla om allt vi bjuder på. Lukas och Madicken var galen i gröten. Lady åt några skedar men ville inte ha mer sen och Nangijala tog tveksamma tuggor. Pepparkakan spottade Nangijala ut tillsammans med det mjuka brödet. Lukas tycker pepparkaka är konstigt och äter nog mest bara för att det bjuds. De andra tre gillar pepparkakor, särskilt Dante. Apelsinen är den de gillar minst. Lukas, Nangijala och Dante bara smakade och åt en, eller spottade ut sin.
 
Efter de ätit frukosthöet och vi ätit vår medhavda frukost sadlade vi hästarna och gav oss ut i skogen. Detta är första året det var så här bra ridunderlag, hittills har vi haft is och snö, blasksnö med regn (2ggr), kramsnö och en pudersnö (var iskall det året). Lukas fick ha gummiebandet på för att hindra honom från att sticka och Maja sa att det hjälpte skönt nog!
 
När hästarna var i hagen igen mockade vi och fixade stallet inför kvällen. I år hade dessutom tomten varit i stallet under natten. Satt en lapp på sadelkammardörren där det stod att det fanns paket gömda på logen. De var från Maja som tack för i år tror jag :)
 
Trollungens första jul när hon knappt nådde över boxdörren.
 
 

Hypertoppad Lukas. Långtur och hästbyte

Idag skulle jag rida Lady och jag fick med mig Maja och Celina på långtur runt Skyesjön med hästarna. Lukas har gått dåligt denna veckan så jag tänkte att en långtur på lite mer ön 2h skulle trötta ut grabben. Det jag inte räknat med var att han hade energi till två skyesjö-turer. Första timmen är mest skritt men Lukas stack med Maja om vart annat och taktade vägen fram när vi skrittade. Många gånger stack han helt oprovocerat och vi såg ekipaget försvinna ur sikte flera gånger innan Lukas saktade ner och väntade in oss. Sista gången när vi närmade oss den flera kilometerlånga galoppsträckan vid sjön, tittade jag på det försvinnande ekipaget:
"Vi borde kanske låta dig sitta upp en stund och galoppera lite så att han blir trött", skojade jag. Sedan tänkte jag lite. "Jag tycker faktiskt vi borde göra det, vi kommer aldrig kunna galoppera".
Celina tittade på mig och sa "Jag är för tung och stor".
"Inte för ett par hundra meter. Om du hoppar upp och galopperar 200m kommer han vara trött för han får ju bära nästan den dubbla vikten. Och även om du är typ 5kg tyngre nu än när du slutade rida honom, så märktes aldrig din vikt på honom innan. En sådan liten stund orkar han med."
 
Vi hade då kommit fram till Maja och jag förklarade vad vi hade pratat om. Hon gillade det och efter 5min kom vi fram till galoppsträckan. Vi satt av, sänkte Lukas läder och sedan slängde Celina över benet istället för att sitta upp med stigbygeln. Det som verkligen opropotionelligt ut med Lukas tuffade iväg i sakta mak precis som vi trodde. Tillbaka kom han dock i full karriär med Celina på ryggen. Toppad och inte ett dugg tröttare. Så vi slängde upp Maja på Dante som är snällare än Lady och travade iväg. Tanken var att rida några hundra meter till, trötta ut shettisgrabben och byta hästar igen. Men till min häpnad och förfäran stack Lukas med Celina på ryggen och efter i galopp stack Dante. Inte så att Dante egentligen stack för det såg alldeles för lugnt ut, men han tyckte nog inte Maja bromsade så bra. Själv stutsade jag på stället med Lady och såg de andra försvinna längre och längre bort. Eftersom Dante såg så lugn ut började jag tvivla på om de fortsatte med vilje eller fortfarande inte kunde stanna. "Ni stannar väl?! Hallå????" skrek jag efter dem utan att få ett svar. När de tillslut stannade berättade Celina att hon inte kunnat få stopp på Lukas - tänk det, en snart 16-årig stark tjej kan inte stanna en shettis på 103cm! - eftersom han stack så fort Dante kom nära. Lukas var fortfarande totalt toppad så jag sa att vi rider galoppsträckan i trav och hoppas det hjälper (då hade de redan galopperat drygt 500m). Det gick jättebra att trava. Dante var en ängel och Lukas pinnade på som en tok samtidigt som Lady skulle tjuvöka. Sista 200m säger jag åt Celina att hon kan galoppera framför oss, men än en gång far Dante efter men nu nådde de tack och lov backen där vi alltid stannar så de saktade ner självmant. En sista lång galoppbacke hade vi framför oss och vi bestämde att jag och Maja skulle trava i förväg och att Celina och Lukas skulle komma galopperande efter. Lukas stack kan jag tala m och flåsade sedan som en blåsbälg när vi skulle byta ryttare. Han var dygnsur men en del berodde ju på dagens tidigare regn.
"Nu är han nog trött och lugn" sa jag glatt till Maja.
 
De orden fick jag äta upp. Shettisen taktade iväg och stack ett par gånger på hemvägen. Tack och lov var det hans vanliga ivägskeningar så Maja kunde stanna lättare. Hem kom vi efter 2,5h tur och ändå orkade Lukas rymma från Maja och springa in och runt på ridbanan. Herregud hur orkade han?! Jag hade förstått det om det varit på den tiden då han var i full kondis med Celina, men nu... han har väl knappt hälften av det han hade då.
 
Det är synd Celina inte väger lite mindre så att hon hade kunnat rida till Lukas ibland, han skulle sannerligen behöva det när han ger henne en så tuff match. Men nu är Celina för tung och sånt här kan som mest ske vid akuta behov, som idag. Jag tror inte en enstaka ridtur skadar Lukas rygg och han är ju onekligen inte påverkad av att fara runt med en tyngre ryttare. Men det är inget som bör göras regelbundet.
Ändå ganska kul att Celina efter 2år få hoppa upp och rida som gamla bästis och att han körde på precis som han gjorde då. Celina tyckte det var kul att rida han och att han inte var riktigt så illa som hon mindes, men hon var glad när hon hoppade upp på Dante igen.
 
Samma runda, maj 2011. Intressant nog kunde Celina ha sina gamla läder (dock var det ju ny sadel) så hon har mest vuxit i överkroppen på 2år haha!
 
 

Mörkerskogstur med Dante och Nangijala

Celina blev sjuk ibörjan av veckan så i onsdags red jag Dante åt henne. Kan inte rida i dagsljus numera på vardagarna så det måste bli i mörker. Tydligen tycker Dante det år otäckt att ridas själv i skogen i mörker men tycker det är helt okey med sällskap. Så jag tog Nangijala med oss ut. Borde kanske tänkt lite längre där. Nangijala och Dante träffas sällan, Nangijala har blivit väldigt stoig av sig och skriker gärna och hon har heller aldrig varit med på tur ute i mörka skogen. Fick släpa med Dante ut i skogen (ledde honom och trollungen först som vanligt) och fic hejda Nangijala som skulle gå snabbt. Hoppar upp och rider sedan rådjursrundan med Nangjala i hälarna. Det var för mörkt för att hon skulle sprnga runt oss och busa, men vi fick en härlig galopp uppför rådjursbackarna. Visste du att man kan bli åksjuk av att rida? Det lärde jag mig i onsdags. Kisade mig igenom hela rundan och tänkte att min syn verkligen var bedrövlig, jag såg ju knappt nåt trots den starka lampan! Det jag såg var ju suddigt dessutom så det var tur man känner till rundan väl. Har väl aldrig önskat rida med glasögonen innan men då gjorde jag det. Det var inte förrän jag nästan var hemma (lätt åksjuk dessutom) som jag kom på att batteriet på lampan kanske började bli dåligt. Det var jättedåligt haha! Inte undra på att jag inte kunde se...

Tisdag i stallet - ovanligt numera!

Skulle mocka idag eftersom mamma inte kunde och Celina blev sjuk igår. Kommer in i stallet och.... var är bajset? Står lite förvirrat och undrar om jag blandat ihop dagen eller nåt men tydligen var det Maja som varit så gullig och fixat allt utom hö och vatten. Lukas fick extra motion för vi harvade en blöt ridbana. Han var nog inte lycklig på mig när vi gick igenom några av de vattenpölar som fanns på banan. Min häst fick äta under tiden och sedan hann jag med en avborstning innan jag stack hem.
 
 

Kadrilj, min och Ladys melodi

På avslutningsridningen igår var vi två grupper som red kadrilj tillsammans. Var flera år sedan jag gjorde det sist, säkert när jag var runt 15 år eller så! Lady var lite tjabbig på framridningen men i kadriljen... wow, vilken känsla. Så mjuk, stadig och alert på mina hjälper har hon nog nästan aldrig vart. Dessutom hajade hon snabbt det med att följa hästen framför för hon svängde ibland nästan som av sig själv. Tänk om hon alltid kunde vara lika okomplicerad!
 
 

Mer bilder

 

Novemberbilder

Min vackra, arabwelsh-aktiga ponny är försvunnen och istället bor en svart fluffboll i stallet
 
 
 

Äntligen en fungerande dator!

Efter snart 3 veckor utan dator med fungerande internet så har jag en igen. Det var något fel med min gamla, nåt inuti den så jag köpte en ny så fort jag fick det konstaterat. Knasdator som säger att allt är fingeman fastän det inte är det, suck.
 
Jaha, vad har hänt den här tiden då? Minns knappt själv för livet far fram i 190 känns det som. Denna veckan har Nangijala blivit totalt försummad (de andra har dock varit snälla och matat henne) eftersom jag blev inte är i stallet på tisdagar, hade julbord på onsdagen, var hemma sjuk på torsdagen och gick till jobbet halvsjuk igår. Har feber och halsont och det var inte borta idag, men eftersom jag har mycket att fixa inför luciashowen imorgon var jag tvungen att fara runt hela dagen.
 
Apropå Nangijala växer hon igen - i rumpan! Varför gör hon så??!! Ska hon aldrig bli jämn eller? Lagom tills internet dog fotade jag lite nya bilder på mitt troll, men först måste jag lägga över alla på den nya datorn, så himla kul..
 
Chip och jag har jobbat lite på dressyren och det har börjat släppa där. Dock skadade sig Sara och nu blev jag sjuk, så han får sin vila nu istället för den vi skulle ha lite senare i jul.
 
 

Sådan mor sådan dotter

 

Inget internet

Internet dog för 12 dagar sen och trots oktv försökt hjälpa mig med det hjälper inget suck.
 
Nangijala
Nangijala och jag har tagit promenader,  myst och busat på ridbanan. Lurvig och svart är hon och trasslar jämt in samma tuss tagel i manen. Borstade henne häromdagen och kände att jag måste mäta henne igen. Länge har hennes manke varit där min arm är om jag sträcker ut den rak,  nu är hon över och ser riktigt fin ut i kroppen igen tycker jag! (Blir dock inte förvånad om jag inbillat mig det)
 
Chip
Vi tävlade en pay and jump i söndags. 40 & 50cm och andra någonsin för vår del. Pigg och rätt upojagad häst på framridningenmen var inte stirrigare än vanligt på banan sen. Vi kom på hindren i trav mestadels och på de flesta stannade han men hoppade stillastående när jag bad han fortsätta. Läktaren var dock läskigt när vi var tvungen att gå mellan den och ett hinder. Vu vinglade omkring rätt ordentligt och det såg inte fint ut men det är en början.  Imed att chip är som han är behöver han sån här miljöträning.
 
Lukas
Är jobbigt mot maja just nu. Han rids av henne fyra gånger i veckan och imed att jag sällan hinner med han böir det inte mycket mer tyvärr. .. så nu när kylan kommet blir han småknäpp. Han behövet egentligen gå 5, helst 6 ggr varje vecka. Han sticker lite i skogen men det värst är att han bockar av maja när hon sitter upp och sedan rejsar runt. Maja hoppar upp jättesakta så hdet är inte undra på att han tar chansen. 
 
Lady
Rätt fin på dressyrlektionen i måndags. Vi (jag) börjar få kläm på ordentliga skänkelvikningar - äntligen! 
 
Dante
Hoppade sin första "tävling" på pay and jumpen.  Vägrade flera gånger på första hindret i 60 men tsåg ut som att det berodde på att han inte var med på att han skulle hoppa. Sedan hhoppadehan snällt allt, även i 70. 
 
 
 

RSS 2.0