Årsresumé

Vad är ditt bästa hästminne 2014?
Svar: När jag började "rida" Nangijala i januari.

Ditt sämsta minne?
Svar: Att Madicken fick avlivas.

Hur har du utvecklats som ryttare under 2014?
Svar: Blivit säkrare i sadeln igen när ponnyn fjantar runt. Ridit för lite på Lady när jag började jobba heltid och hade bara snälla Chip så jag fick någon mesighet plötsligt. 

Hur har dina hästar utvecklats?
Svar: Nangijala har vuxit i kroppen och blivit så stor att det går att rida på henne. Har klarat av det bra och inte haft några egentliga trotsigheter för sig. Mot mig iallafall.

Har någon häst varit sjuk eller skadad 2014?
Svar: Madicken bara.

Vilken tävling har varit den bästa?
Svar: Definitivt inte den lokala dressyr med lady i höst haha!

Har du förändrat något under 2014 i ditt träningsupplägg?
Svar: Tränat dressyr under sommarlovet!

Har du förändrats mentalt något under året?
Svar: Varit osäker i vissa situationer efter sparken förra året. Börjar glömma det och inte gå och fundera på alla situationer jag riskerar bli sparkad eller skada mig..

Vad var ditt dyraste inköp?
Svar: PS-tränset, men väl värt det!

Vad har du köpt mest av, alltså i kvantitet?
Svar: hästgodis.

Dina tre mest använda produkter 2014?
Svar: Ps-tränset, magic brush och pälsglans.

Någon ny produkt som du börjat använda under året?
Svar: PS-tränset.

Vad är det högsta du tävlat under 2014?
Svar: LC 

Vad kommer du sakna från 2014?
Svar:  Madicken

Vad har du för mål med vardera häst 2015?
Svar: Nangijala: utbilda Nangijala och börja hoppa pay and jumper på ridklubben i höst. Lady: hoppa 90 banor, få ordning på vänstergaloppen och galoppfattningarna.

Vad är ditt mål som ryttare 2015?
Svar: Fortsätta utvecklas.

Hur kommer ditt häst-år se ut 2015?
Svar: Det kommer bli jätteroligt eftersom Nangjala ska ridas mer och utbildas. Nova kommer förhoppningsvis rida Lukas mycket så att jag hjälper henne. Celina lär väl tävla en hel del.

 


Gapskratt och shettisbus

Iskalla dagar sedan juldagen när det krupit ner till mer än -10. Lukas lagrar energi och omvandlar det till pigghet så efter skritt och litetravturer. Idag var andra dagen barbacka och så fort Nova hoppade upp for Lukas glatt in på ridbanan längs med medellinjen. Av någon anledning skulle han längst bort på ridbanan och Nova och han snurrade i mer än 5min medan jag gapskrattande stod vid grindhålet och tittade på skådespelet. Varenda gång Nova fick han på rätt köl med nosen pekandes mot grinden kom de ett par meter fram innan han svängde vänster och drog iväg åt motsatt håll.
 
 

Mycket motionerande i julhelgen

Nu sedan det bev jullov har jag hjälpt Nova mycket med Lukas. Hon har ridit de flesta dagar och jag har hängt på och sprungit bredvid när hon travat eller galopperat. Efter 3 dagars 1,5h ridturer vet jag intevem som var mörast, jag eller Nova. Mina ben vägde dock dubbelt mot vad de brukade :) 

Ungen är dock fylld med energi och älskar av någon anledning att packa höpåsar?! Så efter ridning har hon mockat Lukas box och sedan packat Lukas och Nangijalas natthö (hon ska absolut ha Nangijala med) och sedan vill hon packa massa påsar för höet i hagen. Nova är rätt förtjust i Nangijala och tycker faktiskt att hon är sötare än Lukas. Jag lovade att hon skulle få prova att rida på henne på ridbanan någon gång. Några varv med mig som ledare i skritt och trav fungerar Nangijala bra till. Ridbanan är ju så tråkig!

Igår åkte jag ensam till ridhuset med fröken N. Gick ganska lätt att lasta henne förutom att hon såklart drar till bakåt så att mammas lädergrimma går sönder (hennes egen passade knappt längre såg jag) och att framdörren i släpet hade frusit fast. Men dit kom vi och fick gå in i stora ridhuset för första gången eftersom en andra treåring behövde lilla ridhuset. Storögt tittade Nangijala sig omkring, skyltar, fler speglar, granris på läktaren... det enda hon faktiskt inte tittade på var bommarna och hinderstöden i mitten av ridhuset. Tillslut, efter många varv i skritt, kunde vi trava runt och efter 15min trav kunde vi nästan trava förbi spegeln på långsidan (hon stannade bara upp lite grann) och trava rakt på spåret i vänster varv längs med granriset. I högervarv sprang hon dock med på tvären haha. Lastningen var dock inte rolig. Hon stället sig tjurskalligt halvvägs upp på lämmen och gav mig sin tjurigablick och ville inte alls samarbeta. Med en hyrares hjälp kom hon tillslut in iallafall.

Den här underbara hästen alltså

 Första dagen på jullovet dag och jag använde den till att vara 8h i stallet. Kom dit vid halv åtta och cyklade hem vid halv fyra. Var dock väldigt trött när jag kom dit så efter att ha släppt ut hästarna lade jag tre lager med filtar på golvet, tog ett fleecetäcke som huvudkudde och sov sedan en timme på golvet. Vid 10 kom Nova och vi var ute i skogen i 1,5h innan det var dags för lunchhö. Jösses vilken energi ungen har, ville helst trava, galopper eller hoppa hela tiden :) men det gick bra fastän Nova fick ta en dust med Lukas eftersom han var oense om vägvalet. Men hon vann rätt snabbt.
 
Nangijala och jag red Surkrringen själva, allra första ridturen där runt och vi överlevde några skogshuggare med maskiner som högg träd vid stigen. Damen var taggad och viftade ofta på huvudet och travade i rask takt. Idag drog hon hela tiden ner huvudet dessutom, måste kommit underfunt med att jag skulle få svårare att protestera mot glädjefnatten...
 
 

En vilovecka

Har varit så mycket med all luciaförberedelse (legat och sjungit jullåtar i sömnen) att Nangijala fått vila en vecka. Planen är att åka till ridhuset ett par tre gånger i jul och sedan låta henne vila när jullovet slutar. Minst 6v vila ska hon ha i alla fall, antagligen sätter jag inte igång henne igen förrän v.10, efter Gtb horse show.
 
Sadeln ligger i alla fall bra och den glider inte när hon bockar. Bockar gör hon faktiskt mycket mindre numera, istället satsar hon på farten mer :)

Foton från helgen

 

Halvvild ridtur med Nangijala

Igår red jag och Celina rådjursrundan tillsammans (hur härligt är det inte att ha en egen sadel nu!). Både hästarna var pigga så jag bad att vi skulle försöka skritta/trava till botten om backen och sedan fatta galopp. Kände att risken fanns att Nangijala valde höger längs med ån och inte uppåt. Det gick inte som planerat för min häst fattade galopp och försökte smita före Dante. Så han fattade med galopp och sedan var det typ kört. Full fart uppför de första och jag fick hojta till Celina att hon måste försöka bromsa för jag visste inte om jag kunde stanna + att hon galopperade äckligt nära kanten. Vi överlevde och det var i efterhand väldigt roligt.

RSS 2.0