Ihopsläpp

Betet i Madicken och Nangijalas hage börjar bli dåligt. Dessutom är det dags att lära Nangijala att man inte ska leta med staket (har bara en ellåda som sitter i Lukas och Ladys hage). Imorgon ska vi släppa in Lukas och Lady en och en i stallhagen där Madicken och Nangijala går. Med Lukas går det nog lugnt men med Lady kan det nog bli livat på ett dåligt sätt. Går det bra får sedan Lady och Lukas beta av gräsmattan framför gamla huset medan Madicken och Nangijala släpps i stora sommarhagen där alla ska gå tillsammans så att fölis får bekanta sig med den. Sedan är väl tanken att de får gå där på dagarna och komma tillbaka till "sin" hade över natten för att Nangijala ska ha vindskyddet. Sen när de här fina dagarna tar slut får vi se hur det går.
Kvav stallkväll

Celina frisknade till och orkade rida båda hästarna. Jag kom till stallet en halvtimme innan de var tillbaka och roade mig med att mocka i vindskyddet. En Fjärdedel av skyddet är fyllt med halm för Nangijala att sova i, men båda hästarna använder den tydligen som toalett också. Nangijala höll mig sällskap medan Madicken betade i andra sidan hagen. Fortsatte mocka hagen vilket var lite idiotiskt gjort för all skit var ju jättetung och blöt.

Upptäckte att Lukas fått lite skav av pessoabettet (?)vilket vi inte riktigt begriper. Beror väl troligtvis på att han brukar ridas utan nosgrimma och att vi haft det så sällan. Han får väl hitta på andra saker i ett par dagar tills det läkt.

Nangijala var jätteduktig som vanligt idag. Banan var blöt så det blev en tur i skogen igen och nu var hon så trygg att hon vågade gå lite först. Vi gick en annan tur så att vi skulle gå runt ett hus med två skällande hundar i. Jag satte på grimskaftet där men även om hon gick tätt intill sin lugna mamma kom vi förbi utan problem.


Söndag kväll

Har redan varit en sväng hos Nangijala och gjort fingrarna kolsvarta tidigt i eftermiddags. Två kompisar var och hälsade på henne och hon gillade all uppmärksamhet. Dock visade hon sin "bortskämdhetstendens" igen genom att backa rakt på oss människor när vi inte kliade henne där hon ville i rumpan. Jag, som inte hade stallskor har nu ett mysigt blåmärke på foten där hon råkade kliva.

Mamma och Celina körde precis till stallet (just det, körde) eftersom Celina inte riktigt mådde så bra. Var varm och lite yr så jag väntar mig snart ett sms om att jag får komma och köra Lukas en vända eller något. Om hon mår bra och tänker rida ska de sms:a när de rider iväg så går jag till stallet och är där lagom tills de är tillbaka för då är det Madickens tur. När jag tänker på det hade det faktiskt varit bra om Celina inte orkat rida för då får jag göra det. Var nog tre månader sedan jag red Madicken sist.Nangijala på skogspromenad

Blev samma lilla runda i skogen med Madicken och Nangijala idag. Nu var lilla tjejen inte alls lika rädd utan hoppade omkring och nosade på allt. Hade med mig kameran och gick först bakom, sedan tänkte jag gå framför och ta bilder men Nangijala hängde efter mig istället för sin mamma då. När jag försökte springa före sprang hon efter vilket jag bara älskade av någon anledning :D

Mamma fick se mina framgångar med Nangijala och grimman och även fast jag inte tränade igår var det jättelätt att sätta på grimman och leda henne. Imorgon ska jag börja lära henne att stå uppbunden.


Skogstur

Mamma lät mig ta Lady idag också så jag och Celina red till Lommaklint eftersom Lukas var så seg och knappast tänkte sticka. Väldigt mysigt måste jag säga, var evigheter sedan jag red en längre tur än en halvtimme i skogen och jag har saknat det upptäckte jag. Båda hästarna piggnade till i galoppen även om Lukas var pigg men ändå kontrollerbar idag. Lady tog bettet, sänkte huvudet och sprang efter så jag fick träna armarna. Lukas flåsade och pustade och Celina oroade sig över att det berodde på hennes vikt. Jag tvivlar på det, han orkar  galoppera lika fort som han brukar, men Celina har mestadels tagit kortare ridturer hela sommaren så konditionen är ju inte på topp. Dessutom är han rund som en flodhäst som alltid.

Inställd tävling

Upptäckte nyss att jag fått mejl om att tävlingen i Yxnarum på söndag är inställd på grund av säkerhetsskäl. Jättetrist! Särskilt eftersom det sedan dröjer till 12/8 innan nästa tävling är och därefter är det allsvenskan två veckor senare. Lady behöver ut och tävla ett par gånger innan dess eftersom hon bara tävlat klubbtävlingar i några år. Så jag har letat lokala tävlingar och hittade en som är helgen efter den 12/8. Då skulle det alltså bli tävlingar tre veckor i rad. Hittade pay and jump i Osby på onsdag så vi tar den istället. Lägsta höjden är "bom på marken", undrar hur högt det kan vara, 2dm?


Vila

Våra tre hästar - fyra menar jag - har fått vilodag idag tack vare det dåliga vädret. Den enda som egentligen hade behövt gå är Lukas. Nangijala kan gott få en vilodag från grimma och grimskaft även om det kliar lite i fingrarna efter henne för min del. Men jag är samtidigt trött efter en lång, men mycket rolig arbetsvecka så det ska bli skönt att vara hemma ikväll.


Bus i paddocken


Söööt

En ny favoritbild tror jag! Har tagit jättemånga bilder som jag inte orkat lägga in för ikväll och jag hann bara fixa några innan photochop tyckte att den fått nog för ikvällPå promenad i skogen

Tack vare dagens regn var banan ganska geggig, men ändå helt okey. Ludde och Calle skulle rida lite barbacka innan vi gav oss iväg men då passade vädret på att släppa mer vatten över oss och förvandla paddocken till lervälling. Jag och Celina tog en mysig barbackatur i skogen även om jag kände mig ganska plågad i Ladys trav. På hemvägen tog vi en lång mysig galopp även om den först verkar se ut att sluta i sken. Lukas först och Lady efter medan jag bromsar och håller emot för att hon ska hålla sig några meter bakom. Till skillnad från Ladys trav är galoppen jättemysig. Det var först efter den långa galoppen som jag insåg att jag suttit helt säkert i sadeln hela galoppen trots smärre skenförsök och liknande.

Ridbanan var ju som den var så vi ropade på Madicken och skramlade med en burk för att slippa gå genom allt det blöta. Celina ryktade Maddan och jag satte snabbt och enkelt fast grimman på Nangijala och tränade på att gå i grimskaft. På med sadel och träns, kasta upp Celina och sedan bar det av på en liten promenad i skogen med båda. Celina och Madicken först, sedan fölis och sist jag. Nangijala gick tätt bakom sin mamma och kikade nyfiket och lite skrämt runt omkring sig. Väl framme på gårdsplanen igen fångade jag henne och ledde henne ner till stallet. Mycket rolig kväll!!


Dressyr i värmen

Drog ut på ridningen i en timme på grund av värmen. Ryktade Lady noggrant, redde ut svansen och började rensa ut broddhålen, kom på att de måste kollas innan tävlingen på söndag. Fick låna en skruvmejlsen för att få ut allt och hovkratsbroddnyckeln vi köpte samtidigt med broddarna var alldeles för liten. Så fick be Uffe om en skifnyckel också. Verkade först inte som om broddarna passade så jag blev orolig, men med skiftnyckeln gick de att skruva i. Inte helt för skorna var lite för smala, men det gör inget hoppas jag? Vid 8 började jag rida och jag orkade ungefär 45min innan jag slutade. Brunst gör ju inte Lady alltför sammarbetsvillig och inte hjälpte det att Nangijala och Maddan stod bredvid staketet. Tränade mycket på galoppen eftersom hon har problem att korta upp den och bara vill dra iväg. Mycket stor skillnad. Nu orkar hon flera varv i ett lugnt tempo. Galoppen var hon jättefin i, resten var hon ganska jobbig i munnen. Tog bettet och stack iväg i slängtrav när hon tyckte det blev för jobbigt. Men jag visste ju vad jag gav mig in idag så jag tog det lugnt.


Jag ledde Nangijala till hagen

Var så fruktansvärt glad och nöjd över Nangijala idag så ni anar inte. Behövde inte lirka på grimman utan det räckte med att jag klia lite på halsen och drog på grimman över huvudet och kliade och berömde. Sen skulle vi då gå till paddocken och jag skulle hålla henne i grimman. Blev en del stuts och tvärstopp, men inga slitningar och vi kom in utan större problem. Idag plockades ett grimskaft fram och vi tränade på att hon skulle gå fram och stanna, provade även att svänga lite vilket gick lika bra det. Stanna var aldrig något problem men att gå fram blev hon lite osäker på, men la jag handen på hennes rumpa och tryckte lätt gick hon fram. Hon var så duktig att jag slutade efter en liten stund. Celina tog Madicken och så skulle vi leda in båda i hagen igen. Då blev det en del skuttande från Nangijalas sida, och springande på tvären, men hon fick inte sådan panik för att hon var fasthållen som hon fått innan. Det räckte med att jag la handen på bogen och ptroo:ade lite så lugnade hon sig. Fick putta henne igenom grindhålet, men det blev ingen rymning idag och sen stod hon till och med still när jag tog av grimman! Så fruktansvärt glad och stolt över henne :D

Är inte den här bilden söt så säg? Får mig att tänka på ett rådjur

Som Calle sa: jag rider nästan aldrig längre

Och han har rätt, har ridit en gång i veckan ungefär i sommar? Och så får jag Lady i 4-5dagar och jag har lånat ut henne tre av dem haha. Tanken var ett dressyrpass idag, men när jag upptäckte att Lady brunstade för fullt sen igår beslöt jag för att ta det imorgon. Ludde red Lukas och Calle red Madicken (som bara maskade) och det fick bli bådas motion för dagen.


Ledträning

Slapp jagandet idag skönt nog. Kunde sätta på grimman i både hage och i paddock, med kliande som mutning. Men hon lyssnade när jag drog i grimman och följde med, dock började hon springa lite efter ett par meter så jag släppte hennes för att slippa mer dragkamp. Fast sen upptäckte jag att hon saktade ner om jag la handen på bogen och höll emot lite. Hm, har jag lärt henne det innan utan att tänka på det? Skulle hålla i grimman och leda Nangijala till hagen, men hon ryckte loss sig och sprang iväg. Dubbelsuck alltså, det verkar bli ett bestoende problem. Fick tag i henne bredvid stallet och höll hårt i grimman och ledde ner henne till grinden. Men där ville hon inte gå in så jag fick knuffa henne i rumpan en del innan hon gav upp och gick in. Imorgon blir det träning med grimskaft och jag måste säga att jag längtar till stallet varje dag numera :)

Madickens ridning idag blev även en träning att vara ifrån Nangijala en stund innan hon fick komma in och springa i paddocken igen. Inga problem där inte och så länge Nangijala blev kliad saknade hon inte sin mamma. Dock höll hon sig bakom sin mamma idag så det kommer nog bli lite lättare för Celina att rida med tiden. Nangijala visar oftast skritt eller galopp men idag fick jag se hennes trava snyggt också ;)

Igångsättning

Började rida igång Madicken idag, tre veckor i samma hage är tydligen urtråkigt för hon kom och ställde sig vid grinden när vi kom och ville ut. Har satt kedjegrimskaft på henne igen och hur längesedan var det jag slutade med det, i slutet av förra året? Är hon lagom motionerad och sysselsatt är hon världens goaste häst, är hon det inte förvandlas hon till ett svart monster. Så det blev 20min skritt och trav på ridbanan barbacka för Celinas del och en överförtjust Nangijala som älskade att mamma sprang omkring.

Celina mådde inte alltför bra på kvällen. Ridningen med Alva blev ganska händelserik och resulterade i en blåslagen och blodig tå, ett skrapat knä, en avtrillning och en häst som sprang iväg. Måste dock förvånat säga att Lukas var en ängel och att allt berodde på Lady.


En Nangijala med spring i benen

Det tog säkert en kvart innan Nangijala slutade springa så fort jag kom nära henne idag. Turligt nog hade jag satt dem i paddocken. Hon rejsade runt tills hon var svettig och andfådd och då fick jag tillslut sätta på grimman efter lite lirkande. Sedan började "striden" om att ledas i grimman. Usch, var inte kul att hålla fast i grimman medan hon stretade och drog, men nog ändå rätt gjort för nu har hon fattat att man ska gå framåt om man drar lite i grimman.

Lilltjejen är nog ganska bortskämd. Åh vad sur hon var när jag stod och borstade Madicken och inte kliade henne som jag ville. När jag struntade i hennes tydliga visning av att hon ville bli kliad vid svansen backade hon mot mig och tryckte rumpan mot mig och struntade fullständigt i att hon stod på min fot. Även om det inte funkade fortsatte hon och hängde mig tätt i hälarna. 


Hm...

Luddes storasyster Amanda hann före mig i ridandet idag med Ludde och Lukas. Känns bra konstigt att veta att Ludde rider men att inte jag är med. Men ändå skönt att slippa stressa med det ikväll!


Nangijala+grimma+hage=bra

Fick efter lirkande sätta på grimman i hagen på henne. Duktigt! Har försöket ett par dagar att få henne att följa med när man drar i grimman. Inte populärt som sagt, inte heller att bara hålla fast i grimman. Igår höll jag dock fast och lät henne backa och snurra utan att släppa, men när hon stannade och tog ett steg framåt släppte jag och berömde. Släppte dem i paddocken och Nangijala busade runt så mycket hon orkade.

Madicken passade på att rymma två gånger idag. Duktigt trött är hon tydligen på hagen. Hade betat med henne på gräsmattan och skulle leda tillbaka henne till hagen. Plötsligt höjer hon huvudet och springer iväg med mig hängande i grimskaftet. Insåg att hoppet var förlorat så kastar grimskaftet över halsen och joggar efter. Hon sprang direkt till växthushagen och lyckas där trassla in sig i grinden och fastna med svansen. Nangijala stod en bit bort och tittade förvånat på oss när jag kämpade för att snurra loss henne.

När jag sedan stoppade in henne i hagen igen ville Nangijala inte med, Celina gick bakom och försökte få henne mot grinden men det slutar med att hon hoppar imellan staketslanorna in i hagen (?). Mycket mysko. Släppte Madicken som springer mot grinden där Celina håller på att stänga och plötsligt är hos lös med fölis i hälarna. Suck, blev till att jaga runt dem i några minuter. Hade tänkt börja skritta igång henne om en vecka, men är Madicken så här uttråkad och full av energi är det kanske lika bra att börja nu.


Ridning med mer hopp än dressyr

Blev en rolig gårdagskväll och det blev livat med Alva i stallet. Celina som inte varit särskilt förtjust i att hon ridit och hanterat honom (trots att hon gillar Alva) slappnade av och sa att allt det hade släppt. Tror hon insett vilken ovärderlig hjälp vi kommer få från Alva. Lukas är ju inte den piggaste så här på sommarhalvåret men Alva var duktig och fick igång han direkt. Lite väl mycket kanske ibörjan för det blev mellantrav, men så är det väl när han inte är van vid att rida shettisar. Blev lite mer hoppning än vad jag hade tänkt, men Celina tjatade. Dessutom var det sprutt i Lady. 5m innan hindret stack hon och kastade sig över hindret och drog efteråt. Så har hon aldrig gjort med Celina innan och hon har ju inte riktigt styrkan att sätta emot. Dock lugnade hon sig efter ett tag. Lukas var ganska seg och gjorde det han skulle men inte mer. Han och Alva hoppade 55 som mest tror jag medan Celina hoppade 85. Sedan skrittade de av hästarna i skogen och lät de beta på gräsmatten efteråt. Alva ville inte hem när hennes mamma kom så hemfärden drog ut på tiden. Vi visade hennes mamma runt och hon tyckte stallet var jättemysigt och att paddocken med lysena var jättebra att ha.

Det är verkligen supertrist att Alva inte bor närmre för hon vill verkligen ha Lukas :/ Och hon försökte övertala sin mamma att iallafall få komma och rida honom en gång i veckan när Celina slutat. Så vem vet, hon kanske tillbringar halva helgerna på ridskolan och andra halvan i Nogelid? All hjälp från hennes mottages tacksamt iallafall.


Dubbelbokad...

...ikväll, hur lyckas jag få för mig att jag kan göra två saker på samma kväll? Styrelsemöte klockan 5 och klockan 6 ska vi möta Alva i stallet för hon ska rida Lukas ikväll tillsammans med Celina och Lady. Dressyr och sedan hoppa lite. Fick även ett sms från festkommitén i styrelsen (där jag på nåt vis ingår) om att vi bara kan träffas en halvtimme innan vanliga styrelsemötet. Hjälp! Det hade jag helt glömt bort, tur att tiden skulle ändras. Sitter och pular med en affisch till festen och det är inte det lättaste. Något inom mig säger att det är något mer jag har glömt som jag skulle fixat tills idag så jag håller tummarna för att det är inbillning!


Barbacka

Blev en liten barbackatur tillsammans med Celina med både trav och lite galopp. Jösses vad skumpigt det var i traven, måste hon alltid länga så på steget?

Äntligen!

Jag kunde knappt tro det när jag kunde sätta på och knäppa grimman på Nangijala idag - och hon var pigg och stod upp! Hade förväntat mig att få lirka med att knäppa grimman om halsen eftersom vi inte tränade igår, men tydligen gjorde gårdagen nytta för det tog inte mer än ett par minuter förren hon frivilligt stack nosen i grimman och lät det träs på. Var tvungen att göra det några gånger för att se att det faktiskt var sant, men jodå. Dock tröttnade Nangijala på mig tillslut så jag lät grimman sitta på och tränade lite på att hon skulle följa med när jag drog försiktigt i grimman. DET blir mitt nästa projekt, för det var inte populärt haha. Men helt klart nödvändigt för sedan vägrade hon gå de få metrena från stallet till hagen. Hon gick runt och skulle gå iväg och motsatt håll och skulle velat gå runt och kika mer på gården. Så vi tog Madicken in i paddocken dit följde hon glatt med och ägnade en god stund att busa runt där.

Elina, en tjej som hade ett varmblod i stallet fram tills mitten av maj förra året kom och kikade på Nangijala med sin pappa och fick då bevittna Nangijalas vägran att gå in i hagen. "Är det vi som skräms?, frågade de, "ska vi kanske gå iväg?". Knappast, det var bara ett anfall av envishet och sjävständighet haha. Tur ändå de var där för vi fick vara tre för att mota in henne i hagen.


Vilat

Har för första gången sedan säkert 5-6veckor inte varit i stallet. Fick jobb på fritids idag och nästa vecka och när jag slutade vid 3 idag stack jag direkt iväg till Karlshamn med kompisar och kom hem vid halv 10. Ganska skönt, men det kliar lite i kroppen efter hästarna haha. Imorgon åker mamma iväg i några dagar, kanske borta till onsdag eller så, så jag har Lady för mig själv tills dess. Kan bli en hektiskt början på nästa vecka med tanke på jobbet, två hästar och att jag måste laga mat några dagar. Men kommer därför bli extra skönt att få sommarlov igen när arbetsveckan är slut.

Hästar på rymmen

Lukas och Lady har haft en trevlig natt ute i det fria, terroriserat stallet och sedan betat på gräsmatten fram tills de upptäcktes imorse. Halm i hela stallet liksom bajs, den blandade maten uppäten. Min ryktlåda vält och alla saker utkastade, även en skiljevägg i den som jag undrar hur de fick ut. De har även tagit ut en lite påse med bomull och tuggat på så den fick slängas. Hur de lyckades rymma? De tog sönder linorna i grinden, varför det vete tusan. Visserligen ska det ha åskat under natten, men jag har svårt att tänka att de blivit superrädda av det.

Lukas har ju varit på rymmen ett antal gånger innan och käkat upp två spannar med mat: en med betfor och en med lusern. Klarade sig undan det med en megatjock mage. Tur att vi bara blandar mat för dagen på sommaren.
Dagen

Då är vaccineringen klar och Lady klampade rätt in i transporten och åkte glatt med. Väl hemma igen tog jag Madicken och Nangijala och kikade på transporten. Grimmtränade en stund innan vi skulle hem och jag fick knäppa grimman kring halsen utan problem och sedan dra den över huvudet :D Lyckades få på grimman så att hon fick springa runt lite med den innan jag fick av den utan att hon kastade sig iväg. Innan veckan är slut kommer hon kunna få på sig grimman utan att protestera hoppas jag :D


Vaccination

Då bär det snart av till stallet för att vaccinera Lady


Lite framgång

Jag kanske är bedrövligt dålig som fortfarande inte lyckats lära mitt föl att sätta på sig en grimma utan protest, men idag har jag iallafall nåt en halv framgång! 9/10 gånger får jag lägga nackremmen på grimman om hennes hals och knäppa den så att det ser ut som om hon har ett halsband. Jag får även dra av den över öronen om jag är försiktig och hon flyr inte vid åsynen av den längre. Jag är väldigt tacksam över att hon älskar att bli kliad annars kunde det nog blivit svårare. Till exempel så har jag strukit grimman vid tex käken och sedan slutat och berömt och kliat henne. Skulle hon ta ett steg bort från mig gör jag ingenting och väntar tills hon kommer tillbaka (för bli kliad vill hon).

Gick en promenad kring gården och lät Madicken beta medan Nangijala gick nära sin mamma med stela ben. Lugnade sig dock och började beta, hon kan faktiskt beta gräs nu och både äter gräs och dricker vatten. Madickens bajs äter hon också, jätteäckligt, men behöver de det för att skaffa sig en bra bakterieflora i tarmarna får man väl stå ut, men inga pussar på mulen den närmsta tiden!

Släppte dem i paddocken en stund också för första gången, vilken fart det blev i lilla fröken! Bocksprång och massa rejs runt och sedan undersöka gruset noggrant.


Hahaha

Jag vann (tack och lov) inte fototävlingen men hade en lustig dröm om den inatt.

Jag var på ridskolan och min mobil ringer. Står att "Jan" ringer, jag känner ingen sådan men jag svarar:
"Det är Jan" säger nån i luren
"Jaha?"
"Ja, du vet ju vem det är eller hur?"
"Öh...nej?" svarar jag förvirrat.
"Jomen, det är ju jag, Jan Brink" Sedan fortsätter han. "Du vann ju inte fototävlingen, men det var en gubbe som blev jätteförtjust i din bild och vill erbjuda dig en miljon för den."
Haha, jag var otroligt tacksam över att det var en miljon jag skulle få, inte besöka en tävlingsryttare XD

:(

När jag kom hem igår informerade Celina mig om att hon numera väger ett kilo mindre än mamma så det är bara en tidsfråga innan hon drar iväg rejält på höjden... Jag försöker komma  ihåg hur lång jag var i sjuan eftersom vi alltid har varit lika långa och vägt ungefär lika mycket i samma ålder. Skulle väl tippa på att jag var strax under 155 eller så, så Celina har drygt 6cm att växa. Så det är helt klart kört med Lukas snart. Det blir ingen ridning till jul som vi hoppats, antagligen inte ens till oktober. Möjligtvis en månad eller två till skulle jag tro. Usch, det är alldeles för tidigt :( Inte bara för oss att "skiljas" från honom utan allra mest för att vi inte har riktigt fixat nån ny ryttare till honom. Vi håller alla tummar vi har för Ludde, men det kommer dröja minst ett år innan han har nått en nivå där han skulle kunna följa med ut i skogen, kanske inte ens det med tanke på hur het Lukas är där. Och Lukas vill inte bli kvarlämnad medan kompisarna har kul, inte mår han bra av det heller.

Ska därför ringa till Alva idag och höra om hon vill rida i helgen (om den inte nu tänker regna bort som det verkar just nu). Rida lite dressyr på banan och hoppa ett par språng tillsammans med Celina och Lady. Och träffa Nangijala, det har vi lovat henne innan att hon skulle få. Sedan får vi väl tala om att hon får komma och rida Lukas när hon kan och när hon vill i höst och framåt sålänge Ludde inte kan motionera honom tillräckligt. Förhoppningsvis kan hon komma ett par gånger i månaden så att Lukas kan få ha lite skoj.

<3


Ridtider

Jag och Celina fick hem ett brev igår med våra ridtider. Samma dagar för oss båda: måndag 18.30-19.30 för mig och onsdag 17.00-18.00 för Celina. Skönt att Celina får en halvtimme senare, kommer underlätta jättemycket för mig när jag har långa dagar! Min egen tid är dock lite tidig... slutar jag 4 i skolan är jag hemma 20min innan jag måste lasta och köra till ridskolan :/ Kan bli tajt.

Tisdag förmiddag

Sommaren är tydligen tillbaka för en dag och jag ångrade mig väldigt över att jag inte stuckit till stallet i shorts vid halv tio-tiden. Hade bestämt möte med Ludde och Calle klockan 10 för att rida, men de dök aldrig upp och jag brydde mig inte om att fråga efter dem heller. Så jag mockade i hagen med en nyfiken Nangijala i hälarna. När jag försvann in i vindskyddet gjorde hon sitt lilla tjut två gånger. Varmt att mocka, kunde valt en bättre dag. Tog sedan in dem och tränade med grimman. Fick faktiskt lägga halsremmen kring halsen och stryka grimman mot ansiktet idag :D Och senare, när hon var lite trött fick jag knäppa grimman om halsen flera gånger och till och med dra på grimman ordentligt utan protester :D Men jag märkar att grimman blir allt mindre på henne så det är nog snart dags att byta. Hennes framtänder har föresten vuxit fram också, så nu är det verkligen inte särskilt behagligt att bli kliad av henne haha. Men hon älskar verkligen att bli kliad, kommer direkt och ställer sig framför mig, oftast vinklar hon fram bakdelen och visar att jag ska klia där. Slutat sparka har hon gjort också :D

Tvättade Madickens svans också, vilket hon inte uppskattade och Nangijala har både nyfiken och rädd för.


Skogspromenad

Det blev en timmes tur i skogen med Ludde och Lukas, vilket kommer ge mig massa träningsvärk i höfterna imorgon då jag absolut inte är van vid att gå så mycket (blev så häromveckan). I promenaden ingick även en joggingtur så har jag tur får jag väl bättre kondis på köpet. Det blev även jogging i 130m uppförsbacke. Det är intressant att se hur något så tråkigt och jobbigt (jag avskyr att träna) kan bli roligt på nåt konstigt sätt. Senare på kvällen blev det dessutom 45min rask promenad med hunden. Jag kommer vara jättestel imorgon.


Dressyr med Lady

Trots att solen överraskade mig med att steka och banan var rätt lerig efter gårdagens regnande red jag dressyr iallafall. Ringde veterinären som igen inte ringde upp mig. Imorgon ska jag ringa tills någon svarar!
Lady var fin idag. Kände det redan när jag började skritta och det där lirkandet jag fick köra med sist behövdes inte. Blev mycket övergångar och halter idag med, men även en del galopp. Även om nosen for i vädret så blev det halt direkt, liksom övergångarna. Blir inte riktigt klok på hur jag ska rida henne för att det inte ska bli så. Driv på i övergångarna säger min ridlärare, jag tycker jag gör det men tycker inte det hjälper. Kanske är det bara en träningsfråga som kommer vid mer kondition? Eller är det bara så att jag inte är tillräckligt duktig (min bästa teori). Lady var väldigt seg i galoppfattningarna, men förvånade mig ändå med att komma fram i en samlad galopp direkt, annars är det full fart som brukar gälla. Sen att hon inte orkar mer än några varv såhär är något vi tränar upp. Jättenöjd med Lady verkligen! Skulle gärna ta ytterligare ett dressyrpass i veckan, men mamma måste ju få ha sin häst med ;)

Nangijala

En timme i Nangijala och Madickens sällskap försvann i ett nafs även om halva tiden nog gick åt att prata med killarnas farmor och dennes vän Mona som kom för att kika och fota fölis innan de skulle spela golf. Och eftersom Nangijala inte visade några tecken på att bli trött nöjde jag mig med den halvtimme jag ägnade åt henne i boxen. Fick faktiskt stryka griman mot hennes ansikte även om hon backade en tredjedel av alla gånger. Runt hälften av gångerna fick jag även lägga grimman om hennes hals (har uppknäppt nackrem) så det går framåt! Sedan borstade jag hennes en stund vilket hon som alltid älskade. Kammade igenom svansen och manen och lyfte på hovarna och slog lite lätt med hovkratsen för att vänja henne vid den.

Har även tagit för vana att lägga ut något i hagen varje dag en stund och låta henne kika på det. En gång var det en skottkärra, en annan gång en blå prasslande höpåse. Idag blev det en bom och sockerbitar. Gissa om hon var nyfiken på det. Men efter att ha nosat grundligt på den lägger hon sig precis bredvid och bestämmer sig för att rulla och flyger upp när hon stöter emot sakerna.

Har föresten läst på hingstens hemsida att Nangijala fått ytterligare två halsyskon iår: en mörkbrun hingst vid namn Darwin (stavning?) och ett svart sto med en nästan klotrund vid stjärn och en strumpa. Förutom dessa har hon även en hingst i skåne och två bruna systrar på stuteriet.


Veterinär

...försöker nå veterinären i Näsum för att boka tid för Ladys andra vaccination. Ringde dit i torsdags, lämnade namn och nummer men de ringde aldrig tillbaka.

Förhoppningsvis får vi tid senare i eftermiddag/kväll så kan jag ta ett dressyrpass på Lady för sen ska hon ju ta det lugnt ett par dagar. Nangijala ska självklart få komma in och tränas med sin mamma och både Ludde och Calle ska rida Lukas. Utöver det har jag småärenden med mamma så det är bäst jag sätter fart!


Fototävlingen

Ska vara avgjord i veckan och vinnaren läggas ut på hemsidan och jag håller tummarna för att jag inte vinner. Dock är klockan 23.01 och vinnaren finns inte på hemsidan, men eftersom jag inte har fått nåt mejl om det heller kan jag ju inte ha vunnit eller hur :D

Tjock

Usch, jag vet det händer varje år, men nu är Lukas tjock igen! Valkar kring magen/revbenen och bred över ryggen. Revbenen känns allt mindre trots all motion han får. Eftersom Celina är iväg i tre dagar är det upp till mig att motionera Lukas. Idag fick Ludde rida, men en knapp halvtimme med honom i skritt, trav och lite galopp är ju ingenting. Så jag får plocka fram halsförlängaren, longerlinan och piskan och longera honom. Men inte ens det är tillräckligt för han går ju jättemycket jämför med normala shettisar och ändå smyger kilona på honom...


Grimmträning

Efter att ha ägnat närmare en kvart åt att mestadels försöka komma nära Nangijala och låta grimman nudda vid halsen insåg jag att jag måste tänka ut något annat. Att snabbt dra grimman över huvudet och därmed låta den sitta på för stort funkade bra när Nangijala var några dagar gammal, men nu vet hon minsann vad jag planerar. Nu får jag klappa henne på hela huvudet utan större problem men att ha grimskaft/grimma vid huvudet? Nej tack säger mitt envisa föl. Så jag plockade undan grimman och tog mig en rejäl tankeställare medan jag borstade Nangijala istället. Tvinga henne vill jag inte, känner hon sig trängd kastar hon sig iväg, stegrar eller bara flyr. Det enda jag då kunde komma på var att grimträna när Nangijala är trött, åtminståne nu ibörjan tills hon vänjer sig mer. Lägligt nog blev fölis trött samtidigt och la sig ner då. Inte så att hon somnade raklång utan hon låg ner vaken. Efter träning i några omgångar (de var inne och vilade ett par timmar eller så) kunde jag faktiskt sätta på henne grimman :D Hon fick ha på sig den ut och gå omkring med den lite, men så skulle den av och nej, nu ville Nangijala inte bli av med den. Knäppa föl XD Nåja, av kom den tillslut och förhoppningsvis går det lite lättare imorgon ännu lättare dagen efter den.

Huvudet har föresten växt märkte jag idag. Hade den på samma hål som på bilden och den var lite trång tyckte jag.


Nangijala, snart två veckor gammal


Hoppning

Eftersom vädret ska bli sämre igen fick Celina hoppa Lady idag. Mamma var gullig och släpade fram tre hinder: en oxer med "vattenmatta" (blå madrass) på långsidan och två räcken i en båge över diagonalen. Mellan medellinjshindrena skulle de dessutom lägga en volt och vår ridbana är ju minimal så det blev en tuff uppgift för Celina. Lady har ju en förmåga att dra rejält både innan och efter hindrena men tempot mot hindrena var perfekt idag och hon drog inte, men efteråt...tjoho tänkte Lady och rejsade iväg. Men Celina jobbade på och lyckades svänga efter halva tiden. Tränade mycket svängar och avslutade med att hoppa lite mindre hinder snävare och försöka få Lady att ta det lugnt och lyssna även efter hindret. Oxern med vattenmattan under hoppade de 90, men Lady var väl 2-3dm över som vanligt, liksom hon var över alla hinder. Vi var alla tre väldigt förvånade över att hon hoppade vattenmattan utan att blinka, liksom hindret med röda koner under. Det kanske finns hopp endå om henne haha ;)

ca 60cm högt, men själv hoppar Lady som om det vore 90cm


Ett metershopp över


Hindret ligger på 80 och på våra minihinderstöd kan vi som mest ha hinder på 1m, damen är nog minsann ytterligare 1-2dm över det :P

Huvudträning

Fortsatte igår med att Nangijala skulle bli mindre rädd om huvudet och på kvällen fick jag faktiskt röra henne vad jag ville utan att hon sprang iväg. Tog in henne och tränade i boxen och använde även grimskaftet och strök med det över kroppen. Efter en del lirkande fick jag faktiskt nudda henne i ansiktet med den :) Mitt i träningen blev dock lilltjejen trött och la sig precis framför mig. Så jag passade på att stryka henne över ansiktet för då bryr hon sig inte lika mycket och så kunde jag rycka loss fästingen som satt under käken.

Film: finalen i hoppallsvenskan div III

Upptäckte att jag glömt ladda in det mamma filmade med kameran på finalen av allsvenskan. Fanns både förklassen, allsvenskeklassgrundomgången, omhoppningen och ärevarvet.

Här är iallafall grundomgången och Lukas är pigg och glad. Vet inte om jag orkar ladda upp omhoppning/ärevarv för det tar så lååång tid, dessutom är det nog roligare för mig, mamma och Celina titta på det än några andra ;)


Filmsnutt

Försökte filma en snutt på Nangijala när hon busade runt i hagen, missade dock det värsta då fick bara den "mesiga" varianten av buset. Vanligtvis är det massa bocksprång, stegringar och bakutsparkar med ;)


Bröderna Clang

Hade aldrig i mina vildaste drömmar kunnat ana att två av bröderna Clang skulle bli hästintresserade samma sommar. Två glada grabbar red ut en stund i skogen idag, tur att Ludde är "van" för jag fick gå och hålla Lady lugn eftersom hon fick fnatt på alla flugor. Nog för att jag vet att Calle inte kommer ha tid (och vilja?) att rida särskilt ofta i höst, men ska det fortsätta såhär behöver vi nästan skaffa en häst till XD Hm..?

Tävlingsregntäcke, har länge undrat hur bra ett sådant faktiskt är. Känns ju ganska smart vid dåligt väder.


Städning av sadelkammaren

Allt i sadelkammaren bars ut och delades in i olika högar: mitt, mammas, Celinas, säljas, slängas, hem, Lukas/Ludde. Sedan skrubbade vi hyllor och golv innan Uffe var snäll och skruvade upp två selhängare och tre tränshängare åt oss. Tränsen har alltid - dumt nog - hängd över ett element men ska flyttas och hängas mellan sadlarna, dessutom får Lukas träns en låg krok så att små ryttare kan hänga upp det. Täckens rullades ihop och placerades på rätt hyllor men jag vet att allt kommer vara jättestökigt inom ett par veckor ;)

Bröderna Clang dök oväntat upp, de har varit på campingsemester denna veckan och skulle stannat borta till söndag. Båda killarna var väldigt sugna på att rida och Calle frågade väldigt snabbt om han med fick rida (!). Just då regnade det så vi bestämde till kvällen så kunde båda rida en liten tur i skogen med Lukas och Lady innan mamma och Celina rider. Calle har för övrigt en nästan komplett ridutrustning, ett par gamla stallskor, ridvantar och hjälm kom fram vid städningen. Ridstrumpor fick han av oss och ett par ridbyxor som nog borde passa.


Nangijala sov i mitt knä

Idag kom pappa hem från sin 10dagars semester och var väldigt nyfiken på Nangijala som han hann se på avstånd första dagen. Vid sjutiden trotsade vi regnandet och gick till stallet, men såklart var inte Nangijala sugen på att leka och busa runt. En liten galopp blev det som var "stadig" enligt pappa. Jag tog in dem själv (jätteskönt att inte behöva vara två) och skulle grimträna. Mamma och pappa gick och efter 10min gav jag upp med grimman. Lilltjejen är så rädd om sitt huvud att jag förstår att hon tycker det är obehagligt. Ska därför backa med grimman och istället träna väck rädslan för beröring på huvudet. Kom faktiskt långt på det ikväll, när jag gick hem fick jag smeka överallt i ansiktet utan att hon skulle gå iväg.

Tror Nangijala sovit dåligt i dagens regn för hon lade sig ner och skulle sova när jag slutade grimträna. Så jag satte mig i halmen en bit ifrån och dåsade en stund. Efter kanske 15-20min var det dags för en matpaus och sedan lade sig Nangijala ner bredvid mig och somnade med huvudet i mitt knä. Jag vet inte hur länge vi satt där men jag strök henne över halsen och huvudet och hon låg helt stilla. Kanske en halvtimme? När det blir dags för en ny matpaus kollar jag klockan och förväntar mig att den skulle vara strax efter 8, hoppsan, 21.17 var den visst haha. Så jag släppte ut dem och ägnade 20min åt att klia Nangijala innan vi började leka. Hon sprang åt ett hål, jag åt ett annat, sedan vände vi och sprang snett mot varandra då hon gör en tvär sväng när hon är 3m ifrån mig och rusar åt andra hållet. När jag sedan skulle gå stutsade hon efter mig lite och stod sen och tittade efter mig. Söta bebis!


Hästpremiering

På onsdag nästa vecka är det tydligen hästpremiering på Fogdagården i Tingsryd. Jag, Celina och Camilla ska dit om vi hittar lite mer info om den (står typ ingenting någonstans!). Camilla vill hemskt gärna, med tanke på Maddis stam, ställa ut henne och se vad de tycker om henne, men detta kan ju inte ske förren tidigast nästa år när hon är trimmad och fin igen. Själv vill jag någon gång gärna prova att ställa ut Nangijala, tror att alla hingstens avkommor som har ställts ut har  fått höga poäng och placeringar. Men tror vi isåfall ställer ut båda samtidigt, måste vara lättast.

Tävling

Har precis anmäl Celina till hopptävlingen i Yxnarum i slutet av månaden, utomhus på gräs. Ska både bli intressant att försöka sätta på broddar (aldrig gjort, tack och lov för att Maddan är oskodd) och se hur Lady uppför sig. Det ena som jag och Celina sett fram emot när hon inte skulle tävla Lukas mer var att vi slapp åka så tidigt, men nu tar det väl en timme till tävlingsplatsen så det blir väl upp ännu tidigare än vanligt (suck) för att Lady ska ha gott om tid att titta runt.

Det högg till lite i hjärtat när jag anmälde dem och det slog mig att jag aldrig kommer anmäla Celina på Lukas mer. Det känns så frukstansvärt sorgligt så att det inte är klokt. Nej, nu ska jag inte deppa ihop! Jag ska hålla tummarna för Ludde och fram tills han kan hoppa och rida "ordentligt" har vi en superbra reservplan. Celinas duktiga kompis Elin W har sagt att hon kan hoppa Lukas ibland, och ber vi riktigt snällt kan hon säkert tänka sig att ta en klubbtävling ibland med honom :) Sedan har vi också Alva, tioåringen vi ville ha till Lukas, och hon vill gärna hjälpa så henne kommer vi också ta hjälp av. Alla vi tillsammans kommer säkety kunna hålla Lukas i någorlunda trim tills vi vet hur det blir.


Kväll

Är lycklig att internet funkar på en dator, inte "min" dator men det gör inget :D Kan se vädret igen och vet att det ska regna massa på torsdag och fredag, skönt, då kan man planera lite. Lady ska vaccineras sista gången denna veckan så då tar vi det på torsdag så får hon vila på regniga fredagen.

Badade med några kompisar så jag lät grimträningen vara för idag och åkte bara inom stallet på väg hem för att mysa lite med Nangijala. Hon kom direkt fram när jag lockade på henne och svängde fram baken för att visa att hon ville bli kliad vid svansen. Så där stod vi och kliade varandra lite överallt. Vid ett tillfälle fick hon in et finger i munnen och tuggade lite lätt på, känns som om tänderna börjar komma fram lite? Sist av allt kliade jag henne innanför bakbenen, det älskar hon för hon svänger ut rumpan och stället sig så bredbent hon kan :)


Nangijala

Jag undrar om Madicken är en lite mesig mamma? Nangijala springer runt och kommer fram titt som tätt och sparkar bakut på sin stackars mamma, men Madicken lägger inte ens öronen bakåt. Går sin väg ibland men inte mer. Vilket tålamod! Roligt att se på, men mindre roligt att själv utsättas för. Jag vet inte hur många gånger Nangijala vände rumpan åt mig igår och skulle sparka, men antingen knuffade jag väck henne eller simulerade ett hugg med fingertopparna. Hon blir allt lite butter när hon inte får göra som hon vill, men är snabbt framme och vill kela mer. Vi tog in henne och Madicken för att grimträna och tillslut slutade hon faktiskt att sparka efter mig, tror möjligtvis att jag fick en liten knuff med baken som mest sen.

Det bästa med Nangijala: jag ha äntligen fått min alldeles egna myshäst! Hon älskar att bli kliad och borstad över hela kroppen och ställer sig och kliar tillbaka. Inga problem någonsin att ta upp hovarna. Kan tänka mig hon blir en sån där kelig en som kan bli borstad och pysslad med i flera timmar.

Det jobbiga med Nangijala: Hon avskyr grimman även om vi tränar varje dag och gillar att sparka bakut mot alla (fast så är väl alla föl?). Hon springer iväg från sin mamma och då släpas vi människor efter Madicken som bara SKA till sit föl. Haha, nej, jag ska inte klaga, jag gillar utmaningar ;)


Försäkring

Jag, mamma och Camilla har pratat mycket om hästarnas försäkring den senaste veckan. Lady är försäkrad i sveland och Madicken och Lukas i folksam. Nangijala tillhör också folksam eftersom jag fosterförsäkrade henne i samma som hennes mamma. Priserna och vad man får för pengarna skiljer sig ju en del åt. Det som vi tre enades om var hur viktigt det är att Nangijalas försäkring kommer att täcka borelia och erlichias med tanke på alla fästingar vi har. Mamma har varit gullig och ringt både folksam och sveland och sedan Camilla försäkrade Maddan så ersätter folksam nu bara erlichias. Därför tecknade vi idag en juniorförsäkring i sveland som kommer kosta drygt 1500kr tills Nangijala fyller 1 år. Sedan blir priset det dubbla då hon får en normal hästförsäkring. Dock kommer denna summasänkas med 5% för varje skadefritt år. Så jag hoppas lilla flickan är en pigg och skadefri häst :)

Jag tecknade henne med livförsäkring 20 000 och vet 100 000 om jag inte minns helt fel. Livförsäkring är verkligen intressant, men i Folksam gick den tydligen inte att höja när man väl bestämt sig en gång? I sveland kan jag teckna om den när jag vill, men dock max 30 000kr, vill jag ha högre krävs att en veterinär kommer och undersöker Nangiala och säger att hon är värd mer än det. Troligtvis måste jag väl styrka med tävlingsresultat, utställningsmeriter eller något annat liknande. Men det är nästa års problem


Dressyr med Lady

Gårdagen var så sval att det verkade perfekt att träna lite dressyr på kvällen. Dessutom mådde mamma dåligt så hon var bara glad att jag tog Lady. Eftersom Lady varit så grinig och motsträvig de senaste två dressyrgångerna bestämde jag mig för att bara koncentrera mig på traven, mycket volter och serpentinbågar och så övergångar till skritt. Hade lovat mig själv att lirka, lirka och lirka ännu mer och hoppas damen skulle mjukna lite. Det började inte alltför bra, visserligen gick hon inte på tvären i volterna men huvudet i vädret och jättetjurig. Så jag höll mig till min plan men jag kan inte påstå Lady var så mycket bättre. Iallafall inte förren efter närmare en halvtimme. Då släppte allt och gud vad fin hon blev! Fortsatte med alla volter och övergångar och hon lyssnade jättebra. Sen att nosen åkte i vädret vid alla övergångar till skritt eller halt får man ju tåla. Gick över tll skänkelvikning och då lossnade hon ännu mer. Tog ett par varv i galopp innan jag avslutade med ett stort leende på läpparna.


En vecka gammal

Nangijala växer så det knakar och lever rövare i hagen. Galopperar runt, gör tvärstopp, bockar, stegrar, sparkar bakut, hoppar över grästovor... Jag förstår inte hur Madicken står ut för titt som tätt springer Nangijala mot sin mamma, vänder baken till och sparkar bakut på henne. Hon försöker göra detsamma med oss människor så numera ståtar jag med ett grönt blåmärke på ena benet. Men jag knuffar bort henne så hon gör inte så mycket mot mig längre tack och lov. Grimman är pest tycker hon så man får smyga och lirka på den. Men borstning, åh den är underbart, minst lika härligt som att stå och bli kliad. Så där står vi, jag och Nangijala, ja borstar henne med en mjuk ansiktsborste och hon står och kliar mig som tack.

Tyvärr dog internet i fredags och min kära pappa har åkt iväg för att vandra uppe vid Kiruna och kommer inte hem förren runt fredag. Han har försökt hjälpa mig på telefon men det går inte att fixa som vanligt så modemet har väl pajat eller nåt. Jag håller på att bli smått galen av saknaden av internet men det beror på två saker: behöver ladda min mobil och att jag inte kan kolla vädret. Därför är har jag lånat min mosters dator. Att vakna och inte veta vad vädret ska bli är faktiskt jättekonstigt, särskilt nu när jag vill ha koll och kunna ta in Nangijala om det blir för dåligt.

Nangijala

När jag och Celina kom till stallet igår var det fullt ös i hagen. Nangijala sprang upp och nerför en backe medan Madicken betade och verkade ha jätekul. Vi myste lite i hagen och skulle sedan ta in dem i boxen - det kunde ju inte bli särskilt svårt eller hur? Usch, det var svårt och jag fick plötsligt en föraning om vad jag kommer ha att tampas med i vinter. Nangijala hängde snällt med sin mamma till ingången i stallet och sen vände hon. Jag försökte gå bakom och fösa in henne men hon förstod kvickt vad som höll på att hända och höll sig undan. Madicken drog och Celina fick kämpa och så plötsligt sticker fölet iväg, uppför backen (stallet är byggt i en backe) till gårdsplanen där transporten står och ingången till sadelkammare och loft. Så Madicken rejsade efter och där blev det en förvirrad stund att få med sin Nangijala igen. Tillslut, efter en ordentligt knuffande kom båda in i stallgången och då var inget farligt längre (suck). Drog på henne grimman på samma sätt som dagen före eftersom hon misstänktsamt tittade på den. Sedan var det dock ingen fara och hon kom fram för att kela medan Celina borstade Lady. Sedan dök Johanna upp och vi släppte ut dem i hagen och tittade medan Nangijala busade runt.

Lady var lika grinig idag medan Lukas gick superfint. Grabben visade att han minsann fattar hur öppna går till!

Innan vi skulle hem bar jag ut en halmbal till vindskyddet och Nangijala tittade nyfiket på mig, när jag börjar strö ut halmen hör jag hur hon gnäggar flera gånger så jag kikar ut och ser henne stå vänd mot vindskyddet (hon och Madicken var ca 30m bort). Plötsligt bestämmer hon sig och sätter av i galopp upp till mig, stannar till och tittar lite samtidigt som Madicken upptäcker att hennes bebis sprungit väldigt långt utan henne. Tvärt vänder hon och galopperar tillbaka. Myste ännu en stund med henne alla tre innan vi åkte hem. Jag upptäckte att hon ääälskade att bli kliad under magen.


Besök

Inatt fick Madicken och Nangijala vara ute hela natten också och jag stack upp och kikade till dem i förmiddags, båda såg ut att ha det bra. Bebis låg och sov i hörnet med halmen men hoppade upp när jag kom.

Ikväll kommer en kompis till mig, Johanna och ska titta på Nangijala. Dessutom ska hon rida dressyr med Lady eftersom mamma inte kan rida så mycket denna veckan. Mammas förslag dessutom, själv hade jag och Celina planerat att tvinga Johanna möta oss i hinderbanekörning med Lukas på ridbanan haha. Blir att träna med grimman idag igen, Celina ska ändå ta in och borsta Madicken så då passar jag också på! Får se om Nangijala avskyr mig lika mycket idag igen efter grimtränningen :P


Åldersgräns på ponny

Satt och tittade på TV från Falsterbo Horse show och om jag inte missuppfattade allt totalt så var det en man i början som först pratade om att åldersgränsen för att tävla ponny i andra länder är 16 och att det ska ändras i Sverige? Celina som satt bredvid mig blev inte alls glad, nån som vet om det stämmer?

HAHAHAHA

Gick ut i skogen med Ludde och Lukas idag. Ni vet ju att jag har nämnt innan att Ludde kan vara lite disträ, men idag tog han priset! Vi red nerför en backe och grabben lutar sig fram istället för bakåt, Lukas lutar sig framåt och vad händer? Jo ungen ramlar av nerför halsen med huvudet före. Duktig som jag är får jag tag i honom lagom tills hjälmen nuddar marken och får upp han på rätt köl igen. Lukas stannar och hugger in på det saftiga gräset bredvid stigen medan jag skrattar så att jag knappt kan lyfta upp Ludde igen. Lite chockad var Ludde nog allt, men han var ändå lite stolt över att han hade trillat av, jag har lärt honom att man ska trilla av 100ggr för att bli en bra ryttare ;)


Onsdagsmorgon med Nangijala och Madicken

Vi tränade så smått med fölgrimman igår, bara vande henne vid att den lät, att den inte var farlig och att det inte var farligt om den rörde vid henne. Testade att sticka in nosen också men det var inte alls kul! Är föresten väldigt glad att jag köpte den rosa grimman också, för när den är som störst är den lika stor som när den blå är som mest inspänd. Efter mycket lirkande imorse insåg jag att hon var för orolig för att stå still och låta mig spänna fast grimman så jag spände nackstycket i hålet längst ut och trädde den bara över huvudet. Alldeles för stor var den, hängde långt bak i nacken innan jag lyckades spänna in den tre hål. Nej, det ar allt tur jag köpte denna så att jag kan ha den nu i början!

Men usch vad obehagligt det var med grimma. Först vågade bebis knappt röra sig men efter 10min var hon så lugn att hon diade och undersökte Celinas ryktlåda som stod i boxen med grimman på (Celina pysslade med Madicken sålänge). Då räckte det för idag och jag knäppte upp grimman. Dock var hon misstänksam mot mig en stund efteråt, men det släppte lagom tills vi släppte ut dem. Väl ute for Nangijala omkring i full karriär och tränade på sliding stop haha. Hon for omkring i säkert 20min omkring oss och Madicken passade på att äta.


Snurrigt

Var en nästan lika stor plåga idag när klockan ringde. Varken jag eller Celina kunde somna igår för våra bådas huvuden snurrade av allt som hänt de senaste dagarna. Verkligheten har nog hunnit ikapp oss tillslut så det är mycket ny information som ska bearbetas. Det finns ju en massa saker runt omkring fölet som ska fixas. Först och främst ska hon försäkras eftersom vänta fölförsäkringen bara gäller en eller två dagar in i augusti. Dessutom måste Madickens försäkring kollas upp med tanke på vetrinärbesöket i måndags. Sedan ska jag fylla i papper, kopiera Maddans härstamningsbevis och ta hit en person som kan chipmärka och rita ner hur hon ser ut. Detta ska sedan skickas till SWF (svenska welsh föreningen) där hon ska registreras som welsh partbreed och få sitt pass. Visserligen har jag fem månader på mig innan jag behöver skicka in uppgifterna, men det är lika bra att sätta igång redan nu. Sedan är det ju vaccinering som jag inte riktigt blir klok på, står att de behöver vaccineras tre gånger för att få ett skydd och ibland står det att de ska fortsätta få spruta en gång i halvåret tills de är fyra år eller vad det var. Minns att jag frågade vet om det när hon kollade Lady men har glömt svaret (typiskt mig). Jag minns bara att hon sa att det var onödigt att göra så mycket, men om det bara var halvårssprutorna eller även de tre första minns jag inte.

Två goda skratt från gårdagen

1. Celina ska rida ut på Lukas. Hon rider mot skidbacken men kommer tillbaka till gården efter ett några minuter och möter mamma. Varför? Jo de håller på att asfaltera vägen och har satt upp oranga varningsskyltar och "en skylt som visar att en bil har kört av vägen" (översättning: varningsskydd för halka). Mamma höll på att dö av skratt när hon berättade det för mig.

2. Celina klappar Nangijala som började sparka mot henne lite grann (gjort lite mot mig med), det blir värre och slutar med att hon sparkar bakut flera gånger mot henne och hoppar bakåt med bakdelen mot henne så Celina får backa. Mot mig gjorde hon inget så jag skrattade jättemycket åt Celinas bekymmer

Kvällen

Åkte till stallet vid åtta för att möta moster och de som skulle komma och titta, som vanligt var de sena och vi något tidiga så jag och Celina smög in i vindskyddet och kelade med bebis. Jag som varit hemma och berättat hur kelig och orädd Nangijala var mot mig några timmar tidigare får förvånat se henne misstänktsamt hålla sig bakom mamma. Kanske var det Celina? Efter några minuter fick vi klia och mysa med henne och hon kliade tillbaka så vi blev helt svarta på fingrarna. De var ute och sprang (menar Nangijala) när mormor, Lene och Oskar kom och tittade, och när jag sedan gick in var hon inte alls som innan. Lite för mycket spring i benen tror jag för när hon sedan fick gå in var hon lugn och mysig igen - och väldigt trött, somnade som en stock haha.


Nangijala

Vid halv 4 åkte jag och hämtade ut ett Höökspaket och sedan styrde jag kosan till Nogelid (såklart). Hittade båda i vindskyddet mot solen och flugorna och Nangijala var nyfiken och kom snart fram för att hälsa. Sedan stod hon och "provsmakade" mig i ansiktet, huvudet och halsen. Samtidigt upptäckte jag att hon älskade att bli kliad vid svansroten för då började hon klia mig tillbaka - tänk att de gör sånt när de bara är en dag gamla! Kliandet var mysigt för mig eftersom hon inte hade några tänder så det blev nästan som lite massage för mig ;) Provade att klia andra ställen och hon älskade alla ställen haha. Så vi stod och kliade varandra och jag önskade att någon hade filmat eller fotat oss. Sedan hämtade jag en grep och en bal halm och mockade ur vindskyddet och gjorde en liten bädd i ena hörnet till Nangijala. Då passade hon på, till Madickens oro, att gå ut och busa omkring lite innan hon lade sig raklång ner bland massa vitklöver och sov en kvart. När jag var klar satte jag mig en bit ifrån och tittade på henne. Madicken passade på att äta men blev så irriterad av alla flugor att hon sprang in i skyddet, var borta 10-15s och kom sedan på sitt föl. Gnäggandes kom hon springande (vi var ca 13m iväg) och undersökte den sovande Nangijala. Efter en stund upprepades samma sak fast då var hon borta längre och mindre orolig. Jag får pyssla med fölisen så mycket jag vill och hon bryr sig inte om att alla kommer och tittar heller.

Ludde och Calle fick en och en komma och hälsa på henne idag, men de var inte lika roliga tyckte Nangijala. Hon höll sig till mig och skulle bli kliad så de fick smyga fram och klappa henne lite medan jag kliade :P Båda var lite rädda för Madicken och för Nangijalas krumpsprång som hon körde med ibland.
Morgonutsläpp

Slocknade 9 igår och har sovit som en stock tills klockan ringde 7 imorse, att släpa sig upp var tortyr även fast jag ville upp! Halv 8 var vi istallet och skulle släppa ut Madicken och Nangijala. Idag ändrade vi taktik och jag tog ut fölet före så slapp vi en orolig Madicken. Blev så glad när hon något tveksamt gick framåt så fort jag höll och tryckte lätt på rumpan och så fort vi kom ut från stallet gick hon nästan själv in i hagen! Full fart imorse också med de långa benen, tänk att hon verkligen är min! Idag var det lättare att kalla henne vid namn konstigt nog :)

Fotade lite bilder innan vi stack hem och jag somnade igen. Har sovit 14h inatt och är fortfarande trött, men det har varit gudomligt att sova en hel natt i min egen säng igen!

Så fruktansvärt söt! Ikväll kommer de första "riktiga" besökarna för att kika på henne, annars har det varit närmsta familjen som tittat på henne på avstånd igår. De fyra i min familj och de i Camillas. Idag är det min moster Lene, Oskar och mormor som kommer.

Bebis igår

Efter att efterbörden hade släppt lät vi Madicken vila fram till fyra tiden så det var dags att låta dem komma ut lite. Att få fölet och Madicken att gå ut ur stallet och tre-fyra meter rakt fram in i hagen var jobbigare än jag hade anat. Nangijala tog en titt ut genom den öppna boxdörren och vände fastän hennes mamma ropade på henne. Jag fick försiktigt knuffa ut henne. Det första försöket att gå på golvet slutade med att hon hoppade upp på en halmbal (?), snubblade omkull på den och låg och sprattlade. Tror hon tyckte golvet var äckligt att gå på. När vi tillslut fick ut henne gick hon på stela ben nära sin mamma en stund innan hon upptäckte hur mycket plats det fanns. Då blev det fart på henne! Hoppade runt och bockade kring sin mamma varvat med att dia och vila korta stunder. Så småningom vandra de in i vindskyddet och stod där resten av kvällen. Lite lättare att ta in henne, men golvet i stallet var fortfarande jätteäckligt!

När mamma är trött men bebis är hungrig får man ju äta när mamma ligger ner. Och ligger mamma dåligt så att det är svårt att äta, ja då tar man och sparkar på henne!


Halsen behöver bli 1dm till för att hon ska kunna nå ner till marken :P
Långa ben, precis som det stod att Dancers föl får


Har massvis med bilder, det här är bara ett fåtal av dem haha, men jag ska inte ladda upp och plåga er med alla miljoner bilder jag snart kommer ha ;)


Besök

Jösses vad mycket folk det är som vill se Nangijala. Jag är det som främst får umgås med fölet idag och imorgon och sedan är det bara Celina och Camilla som får hälsa på den. Calle, Ludde, Uffe och mamma har varit och kikat på fölet och Amanda (Madickens gamla ryttare/ägare) kommer ikväll. Sedan måste pappa med kolla för han åker iväg 10dagar imorgon annars hade jag tänkt låta han och Linnea vänta samt Ludde och Calles farmor/mormor osv. Min moster vill med hemskt gärna komma men det får hon inte än. Ja, det blir väl till att dela upp lite och låta de som vill komma och titta vid staketet eller nåt :P

Fina flickan

För snart 12 timmar sedan föddes min fina flicka. Hon är så gudomligt söt, jag fattar inte att hon är min! Ärligt talat fattar jag inte att hon verkligen föddes inatt, det känns för osannolikt efter ett års väntande! Efter att ha kallet henne "fölet" i elva månader är det ruskigt svårt att kalla henne vid namn så det har mest blivit "fölis", "bebis" och "flickan". Lilla Nangijala är en pigg och självständig liten fröken som inte är särskilt mammig. Madicken hade problem att få ut efterbörden och från kl.6 har jag tagit ut henne på promenad 5-10min per timme. Madicken har gnäggat konstant större delen av tiden medan Nangijala lagt sig ner och somnat haha. Sedan har Madicken skrämt halvt livet ur henne när hon kastar sig in i boxen och snosar igenom henne noggrant. Diskriktsveterinären kom vid halv 12 och efter en ordentligt kamp mot Madicken fick hon två sprutor för att öka värkarna. Efter ca 40 med varierande travpass och vila kom tillsist det sista ut och vi kunde andas ut. Nu ska vi bara hålla koll så att hon inte får feber eller fångkänningar eftersom det var kvar så länge, men det går säkert bra! Nu får Madicken vila några timmar och sedan ska de få gå ut en sväng och röra lite på sig. Nangijala stutsar omkring i boxen och ser ut att vara sugen på att sträcka lite på sina ben :)


Nangijala 4/7- 2011

Kl. 02.16 inatt föddes en kolsvart liten tjej utan några vita tecken på kroppen. Lite i två vaknade jag av smällande och i 10min satt jag och Celina uppe på loftet och kikade ner på Madicken som gick omkring och bäddade. Men eftersom hon inte uppförde sig som för snart två veckor sedan trodde vi inte på föl, därför fick vi en smärre chock när hon kissar rejält 3ggr i följd och sedan lägger sig ner. Celina ringer till Camilla och jag springer ner och ser fosterhinnan sticka fram. Så blev det med att linda svansen som jag hade tänkt. Klockan var då 02.06 och efter 10min låg fölet i halmen. Madicken reste sig nästan direkt och det blev en orolig stund när hon var nära att trampa på fölet flera gånger. Länge var vi osäkra på vilket kön det var och vi tyckte först den hade lite vitt kring ena framhovet, men kolsvart är det och ett sto var det. Benen som har torkat är gråa liksom mellan bakben och mage. Inga tvivel om att den är svart inte! Madicken har varit underbar mamma och låter oss titta och klappa fölet så mycket vi vill. En timme senare var det på benen och gick omkring och hittade efter mycket letande spenorna. Nu tar mamma och föl igen sig medan vi väntar på efterbörden.

Gud, jag fattar inte att väntan är över! Helt ofattbart verkligen! Hade aldrig gissat att det skulle komma inatt, Madicken var som vanligt igår och juvret var något mindre än det varit på morgonen men hårt som sten. Kanske något extra dallrig i rumpan när jag borstade henne men annars inget. Camillas man Uffe fick iallafall rätt, han har länge sagt att det föds 4 juli och minsann!

Det är en stor flicka som jag misstänker nog kommer att bli den lilla storhäst jag önskar mig :)

Är just nu hemma för att hämta frukost för jag och Celina är vrålhungriga och vi kommer tillbringa resten av dagen i stallet. Lägger in lite bilder jag tagit inatt för min moster är extremt nyfiken därav anledningen jag sitter vid datorn
Madicken

Jag som hoppades att natten skulle föra med sig lite svalka men nejdå, dörren till sadelkammaren har varit uppe större delen av natten och ändå har vi fått ligga utanpå sovsäckarna. Madicken har inte legat ner mycket inatt, tre gånger eller möjligtvis fyra kan jag få det till och när jag kikade på juvret på morgonen var det jättestort och hårt som det aldrig har varit.


Stallet

Snart dags att köra till stallet, mocka och ta in Madicken. Fy tusan vad kvavt det är, sadelkammaren kommer vara en bastu. Är jättetrött redan så det blir nog lite jobbigt att väckas halv 3. Jag kan garantera att det inte blir föl i natt heller

Namn

Har blivit påhoppad av Celina idag som försöker pracka på mig massa hästnamn som är "fina" eftersom mina tydligen inte är det. Mest av allt avskyr hon Nangijala trots att det var hon som kom på namnet och prackade på mig. DÅ tyckte hon det var fint men nu är det tydligen jättefult och Linnea håller med. Försökte därför komma på andra namn men hittade inga jag fastnade riktigt för så blir det ett sto får folk helt enkelt stå ut, det är min häst och jag älskar namnet, så det är bara att vänja sig. Sundance är dock ett namn jag skulle kunna tänka mig annars med smeknamnet Sunny, kanske även Miramis fast för mig är det en brun häst. Sedan finns det ju en del fina engelska namn men det blir så fula på svenska så de tänker jag inte ta.

Kom på massa gamla favoritnamn från jag var liten och nu undrar jag verkligen hur jag kunde gilla vissa. Lollipop var en stor favorit. Flamingo, Columbus, Midnight, Moonlight, Heart (uttalat "hat"), Vildros, Labolina....

Madicken

Medan regnet smattrat mot stalltaket har Madicken haft det mysigt i boxen och legat ner och sovit mycket bland all halm. Imorse var juvret stort så det verkar ju gå åt rätt håll. Vi har satt igång någon slags vadslagning på när fölet kommer och de flestar gissar på måndag eller tisdag, Uffe, Camillas man är bombsäker på 4/7. Själv tror jag dock på att det dröjer ytterligare en vecka.

Dressyr

Usch, pannkaka med dressyren igår. Var ruskigt arg på Lady tillslut för hon bara fjöntade runt och ignorerade mig totalt. Vägrade gå fram eller rusade. Kunde tvärstanna och försöka snurra runt och när vi tex skulle lägga en volt flöt hon iväg utåt oavsett vad jag gjorde. Nej fy vad sur jag var på henne tillslut. I ena varvet går hon och trycker längs med staketet och bryr sig inte ett smack när jag försöker få ut henne med skänklar, tyglar, vikt och spö. Galopp på stora mittvolten resulterade i minst halva volten på tvären, nån slags skänkelviksgalopp. Fy vilken misslyckad ridning asså, i slutet gick hon iallafall lite bättre och jag slutade när vi kunde galoppera normalt ett varv på mittvolten. Men spänd var hon hela tiden och hade fokus på helt andra saker. Undra om hon inte gick och glodde efter Madicken som försvunnit bort i hagen. Lady har blivit så hemskt beroende av henne så att det inte är klokt.

Nu var det visserligen någon månad sedan vi tränade dressyr, men så här gräsligt gick hon inte ens när vi köpte henne. Jag får rida henne en gång i veckan resten av sommaren och då ska det ridas dressyr.

Dressyr

Mamma kom hem när jag låg i soffan och halvsov och upplyste mig om att jag skulle rida Lady idag. Jaså? Det har hon isåfall glömt att berätta för mig. Vad många dagar jag har fått rida denna veckan, är det inte lite typsikt att det blir så när man är slut efter vaknätterna och helst vill ta det lugnt? Jag som hade tänkt ta en lugn slappkväll eftersom Ludde har feber.Nåja, jag får be någon ge mig en rejäl spark i baken så att jag orkar släpa mig till stallet ikväll. Det är ju svalt så jag ska minsann ta ett dressyrpass med damen, det kan verkligen behövas. Märks att jag är en skogsmulleryttare, dressyr och hoppning blir aldrig regelbundet förutom på ridlektioner ;)


Hoppning

Igårkväll stack jag, Celina och Linnea till Nogelid vid halv 9 på kvällen. Vi hade bestämt oss för att hoppa Lady och Lukas och samtidigt slå två flugor i en smäll genom att låta Linnea rida fram och rida av Lady. Linnea har ju ridit Lady en gång och då var damen så fruktansvärt seg pga av brunst och det var väl därför vi vågade låta henne rida. Igår brunstade hon inte, men seg var damen ändå, fick ge Linnea spö till slut för Lady ville inte gå fram. Traven var ju pigg och framåt som alltid, men bara omöjlig att sitta ner som vanligt haha. Linnea har för lita koll på allt i galoppen och Lady tänkte inte galoppera frivilligt så jag fick jaga på men då gick det bra. Vi avslutade med att hon även fick hoppa fram Lady lite, 30-40cm som högst, men Lady hoppade snällt så länge Linnea styrde. Kanske funkar Lady bra som nybörjarponny iallafall? Iallafall för de som inte är totalt nybörjare, rida lätt måste man kunna annars kommer man skumpa av.

Sedan hoppade Celina upp, red fram lite till och hoppade. Hade byggt en bana med fyra hinder som en blixt i mitten av ridbanan vilket gjorde svängarna lite kluriga för en den storgalopperande Lady. Gick väldigt bra och sista rundan låg på 80.

Sedan var det Lukas tur och för honom blev det väl 55-60cm idag. Tränade på att inte låta honom gena och att Celina skulle titta fram och inter ner när hon hoppar samt tydligt visa åt vilket håll de skulle svänga (samma med Lady). Lukas seg, men hoppade snällt. Han är lite lustig med sånt, på tävlingar och ridlektioner är det superkul att hoppa, men hemma? Nej, dödstråkigt enligt honom.


Trött

Jösses vad seg jag är i huvudet idag. På ett sätt blir vakandet allt lättare men ändå svårare. Ingenting inatt, Madicken har legat ner en del och sovit gott, inte lika mycket som hon brukar men normalt antar jag. Juver stort igen i morse men är väl försvunnet tills ikväll som vanligt.

SNÄLLA, snälla lilla föl, kom nu, jag orkar inte vaka mera!

RSS 2.0