Förutsägelse

En arbetskamrat till mamma som tydligen är duktig på att känna på sig grejor som sedan händer hade sagt idag att hon kände att fölet kommer snart. Hon gick så långt att hon började räkna hur många barn det var imorgon och sa till mamma att hon inte behöver börja 7 om fölet kommer, hon kan börja 10 om det skulle vara så. Ganska skeptisk var jag allt när mamma berättade det men så började hon berätta lite vad arbetskamraten anat innan så nu vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Hoppas kan man ju alltid, fast tajmingen vore inte den bästa, Camilla åkte till Göteborg idag och kommer inte hem förren imorgon kväll. Fölar Madicken inatt kommer jag få panik om jag ska vara där ensam med Celina alltså :P

Lady

Idag är det 1år sedan vi köpte Lady. En händelserik dag som slutade med en 1 1/2h promenad hem från Kyrkhult då Lady inte kunde åka smalt utan lade sig ner i transporten och sparkade så fort släpet rörde på sig. Promenaden tyckte hon dock var superkul så vi som turades om att gå med henne fick minskäl ta ut stegen rejält. Stirrig som bara den i ridningen var hon den första tiden. Hetsig och kunde inte stå still och ryckte med huvudet så att vi fick stora blåsor om vi inte bar vantar. Och fick hon inte rycka med huvudet backade hon ner i diken eller gjorde skänkelvikning... ja, det är verkligen en mycket mysigare häst idag!

Bilder från första dagen
Haha

Jag minns hur jag i januari tyckte Madicken började bli så tjock. Dessutom var hon en seg kossa (min ridlärares ord) så det blev bara ett par dressyrlektioner och någon hopplektion mer hon behövde följa med på, jag var lite orolig att hoppningen började bli för mycket. Nu sitter jag och kikar på bilder från början av januari på klubbdressyrtävlingarna och skrattar åt min dumhet. Madicken är ju smal, inte vältränad smal för hon var ju trots allt dräktig, men smal. Och jag tyckte hon var tjock och inte borde hoppa? Nä, betäcker jag ett sto nån annan gång ska jag minsann rida ett par månader till innan jag börjar trappa ner.

Kolla så smal hon är! Fy vad jag var fånig haha. Saknar min vältränade Madicken, det finns ingen mysigare i dressyr, tur att Celina inte vill tävla dressyr så att jag kan ta henne ibland ;)


Lady

Verkar som om jag får lite mer ridning i sommar än jag har tänkt :) I den här värmen brukar vi normalt inte rida förren 9-tiden på kvällen när det är svalare, men som mamma kom på igår: om hon börjar halv 7 vill hon lägga sig vid 9, inte cykla till stallet. Så jag får troligtvis rida idag eller möjligtvis Celina, hon skulle behöva träna lite hoppning med Lady eller så kanske jag ska ta ett dressyrpass. En annan möjlighet är att Linnea får rida, det var ett tag sedan nu och hon är rätt sugen.

Nästa vecka jobbar mamma mycket så jag får rida flera gånger, sedan ska mamma och pappa resa bort i sommar i 5 dagar eller så och då har jag Lady för mig själv :)

Linnea & Lady

Madicken

En händelselös natt, faktiskt extra händelselös på ett troligtvis positivt sätt! Från 2-3 tiden brukar Madicken ägna några timmar åt att lägga sig, sova några minuter, resa på sig och sedan börja om igen. Så för den som är vaken hörs det mycket dunsar från boxen. Särskilt jag som har det sena passet hör sånt hela tiden. Men inte inatt. Jättetyst var det, hon kliade sig bara några gånger så det var verkligen konstigt tyst! Celina hade med haft det lugnt, en gång hade Madicken legat ner på sidan och sovit, men tydligen inte länge för hon hade pustat och stånkat lite extra. Har ju läst att ston brukar sluta att lägga sig ner ett par dagar eller så innan födseln. Så nu håller jag tummarna lite extra :) Hon kan iallafall inte sovit under dagen, de brukar bli så trötta av värmen och alla flugor. Juvret är ju tyvärr ganska borta fortfarande, men läste om ett sto där det kom och gick och plötsligt föddes fölet när det var litet och så fylldes det på strax innan födseln.

Stallnogelidtröjor

För ett år sedan gick jag och mamma till en affär här hemma som säljer massa olika kläder och skyddsutrustning eftersom vi ville skaffa varsin collegetröja med Stall Nogelid skrivet på. Vi fastnade någonstans med att bestämma färgen och så gick tiden. Idag var vi tillbaka och det slutade med att vi istället ska beställa några tröjor med dragkedja och sedan brodera stall Nogelid på dem. Fanns vit, grå, svart, blå och röd men brodyren hade dem alla regnbågens färger i. Mamma valde kvickt den grå tröjan och skulle ha rosa text på, Celina är inne på dne blå tröjan med kanske äppelgrön färg och jag funderar på antingen röd eller vart tröja. Lutar åt det röda för svart blir så hårigt och dammigt. Vilken färg på texten är jag lite osäker på också, men det kommer jag nog på imorgon! Tydligen kan de brodera på fleecetecken och liknande också liksom olika typer av kläder som kepsar och jackor. Vi pratar om att köpa varsin stallvinterjacka där också, ingen av oss har en vettig iår.

Nattschemat

Såhär har de flesta nätter sett ut för mig:

02.30 - Celina väcker mig
02.35 - Jag har vaknat och sätter mig vid datorn
02.40 - Spelar sims 2 (med diverse upphakningar på datorn vilket ger lite gameboyspelande)
ca 04.00 - Läser bok
05.30 - Sätter på mig skor och jacka och går ner till Madicken
05.35 - Släpper Madicken i hagen
05.40 - Väcker Celina, plockar ihop datorn och lite annat och kör hem
05.50 - Lägger mig i min säng

Och här ingår då flera kik på Madicken när jag hör henne stöka mycket. Fast oftast bryr jag mig inte lika mycket längre för hon lägger sig och ställer sig så ofta

Tisdag

Stack till stallet vid 7 och mötte Ludde som skulle rida. Blev 10min ut i skogen, lite trav på ridbanan och så galopp. Sedan fixade jag Lady och så red jag och Celina till Skyesjön och tog en lång härlig galopp. Mycket flugor där borta dock och alla samlades i Ladys ansikte så tillslut bröt jag av en kvist och tillbringade halva ridturen med att vifta flugor. Hästarna var pigga i galoppen och Lukas for iväg som vanligt men var kontrollerbar med pessoabettet. Skönt det. Till och med Celina har börjat säga nu att det ska bli ganska skönt att byta till Madicken och slippa vara rädd för att ens ponny bestämmer sig för att skena iväg 200m utan att lyssna på bettet. Tyvärr är det ju nån annan som får kämpa med det för den ovanan lär Lukas aldrig bli av med. Pågår ponnyakuten om några år så ska jag banne mig övertala vem som nu än har Lukas att prova att söka, är så himla trött på honom ibland alltså.


Halm - fy

Fy för att mocka i halm säger jag bara. Madicken kissar ju en gång i timmen så jag tycker ju det borde vara lätt att hitta det blöta ströet, men nej. Oftast hittar jag det bara tackvare bottenspånet och då får jag rota runt som en galning. Dessutom får man upp en massa ren halm som sedan slängs vilket jag tycker är lite onödigt. De tpositiva med halm är ju att det ser så mysigt och mjukt ut och liksom renare.


Madicken

Madicken går där trind och rund i hagen men ser det ut som hon tänker ploppa ut ett föl den närmsta tiden? Nej. Juvret kommer och går och gör mig fruktansvärt irriterad eftersom 1) tillhör hon de 75% ston som fölar vid vaxproppar kommer det dröja säkert två-tre veckor innan fölning, eller 2) vi vågar inte sluta vaka eftersom hon kanske tillhör de ston som knappt visar något innan och bara plötsligt fölar utan tecken.

Usch. Nej ibland känns det som om det är lika bra att ge upp och sova hemma tills juvret visar mer. Jag menar, sova 3 veckor i stallet eller så? Inte så lockande. Men sedan börjar man tänka på Dagen med stora bokstäver, eller tja, Natten snarare. När det verkligen händer något och det blir dags att ringa Camilla och SMS:a mamma. Då är nog all väntan värd alla vakna nätter och trötta dagar.

Har sovit i stallet i fem nätter nu och det är faktiskt inte lika jobbigt längre. De första tre dagarna var man helt död på, men idag känner jag mig pigg som om jag hade sovit hemma.


Kvällsritt

Åhh, vad härligt det var att rida igårkväll! Vi kom inte till stallet förren lite efter 9 på kvällen och red inte iväg förren halv tio. Tog bara en halvtimmestur eftersom jag skulle mocka också, men gud vad mysigt det var. Inte för varmt och myggen var inte jobbiga alls. Vi tog en galopp uppför rådjursbackarna och hästarna älskade att få sträcka ut. Lukas galopperade på först och drog på allt vad han orkade (fast han kan snabbare), Lady fick snällt hålla sig efter Lukas för annars skulle det bli sken hem. Så även om Lady fick ta i och sträcka ut lite fick hon inte göra det helt, men det är sällan hon faktiskt kan göra det. Hennes enorma galoppsprång gör ju att alla galoppsträckor försvinner på ett ögonblick. Idag kunde mamma inte heller rida vilket är superbra för mig. Jag och Celina ska ta en längre kvällstur, antagligen till Skyesjön och låta hästarna galoppera.


Ridning

Ännu en händelselös natt.
Ikväll blir det ridning för första gången på mer än en vecka och dessförinnan var det ytterligare en vecka sen jag red. Konstigt, det känns inte så längesen. Celina är seg och trött så jag har fått tjata rejält om att vi ska ut en längre tur på kvällen, helst hade jag velat hinna låta Ludde rida också, men det är nog tyvärr dömt att misslyckas. Fast, om jag ger Celina ett ultimatum om att hon antingen åker med mig vid 7-tiden eller får gå till stallet senare kanske hon ger med sig. För att låta Ludde rida på dagen är uteslutet nu när värmen är här igen, aldrig att Lukas orkar gå.


Dagen

Camilla har hållt lite extra koll på Madicken idag eftersom hon varit så slö och inte verkat ha sin vanliga matlust. Tror dock det beror på magen. Hon är ju så mörk så hon blir ju alltid extra varm och nu har hon ju även ett föl i magen att släpa runt på.

Var på Eko idag eftersom vi behövde lite hästprylar bland annat. Celina fick med sig en blå ryktlåda hem så nu kommer Ludde bli väldigt glad, han har längtat efter att få hennes gamla. Skulle egentligen köpt broddar till Lady med men...de som fanns där var minskäl 2cm långa. Vi skulle dock ändå beställa lite grejor från hööks ikväll så vi köper därifrån. Hade själv inte tänkt köpa nåt, men när Celina kommer springande och håller fram en supersöt ljusrosa fölgrimma och säger att jag bara MÅSTE köpa den kunde jag inte låta bli. Tur den var så billig :P

Ikväll sticker vi inte till stallet förren lite efter 10. Egentligen skulle vi inte gjort det förren vid närmare halv 11 men Camilla meddelade att Madicken tappat sin flughuva och hagen är ju stor, så att gå i halvmörker och leta efter den blir ju inte kul

Supertrött

Lätt huvudvärk och bomull i huvudet efter nattens vakande. Ingenting i natt heller förutom att juvret var jättestort på morgonen. Madicken har legat ner och sovit inatt men pustat och stånkat över stora magen. Verkade lite slö imorse när jag släppte ut henne och när jag var och kikade till henne nu vid lunch stod hon och halvsov. Tyvärr har ju juvret blivit lite mindre när hon fått röra sig i några timmar, men fortfarande stort. Är lite nyfiken över hennes slöhet, hon har ju sovit som vanligt inatt så jag förstår inte riktigt varför hon verkar så trött? Nu var det visserligen varm och soligt och hon brukar stå och halvsova i skuggan på dagen tror jag, så det är kanske inget? Men till och med Camilla hade tyckt hon verkade lite trött och frånvarande så vi får väl hålla koll.

Midsommarbilder

Åh, ääälskar denna bilden :)


Lukas skulle bara tugga på kransen
Lady: aldrig i livet jag tar den på mig!

Ludde och Lukas

Hade lektion för Ludde vid 2 idag. Gud vad stolt jag var över honom när vi skrittat fram och började trava. Han red lätt i takt och styrde runt och lyckades hålla igång Lukas. Mamma var imponerad över hur han plötsligt klickat med lättridningen. Själv är jag mest nöjd med att han kan rida lätt utan att hålla i sadeln och ha korta tyglar utan att hålla balansen i dessa. Tror aldrig Ludde har hållt hårt i Lukas mun, annars brukar det ju lätt bli så att barn håller balansen i tyglarna. Redan när vi hämtade Lukas undrade Ludde om han fick galoppera idag igen. Det är nog med lite skräckblandad förtjusning han galopperar.

Sen var han så söt och gav Lukas en puss på huvudet och kramade honom: "Jag älskar Lukas"


Midsommar

Ännu en natt utan föl.
Jag och Celina kom till stallet vid 7-tiden igår och plockade blommor och gjorde en krans. Dock blev kransen liiite för stor, när jag satte den kring halsen på Madicken hängde den från manken och halvvägs ner till knäna haha. Fick snurra till änden och lägga på manken så att den passade. Celina och jag fotade varandra och det blev några fina bilder, dock ligger kameran kvar i stallet. Lady ville inte alls ha en midsommarkrans på sig, än mindre inärheten av sig så hon flydde från mig hela tiden. Lukas hade inga problem förutom att han skulle tugga på den hela tiden och tillslut tog sönder den.

Vi dansade iallafall vår földans, eller tja, försökte ;) vi hoppade mest runt och snurrade och skrattade medan en regnbåge lyste på himlen.

Madicken sover gott om nätterna, lagom tills jag börjar vaka börjar hon lägga sig ner och sova. Till imorse hade juvret vuxit igen, dock inte lika stort som i förrgår :/

Ludde & Lukas

Ludde fick rida igår och jag när jag talade om att han skulle få pröva att galoppera blev han överlycklig. Idag gick hans ridning superbra, han red lätt den mesta av tiden och i takt nästan alltid! Han fick även styra och hoppa ett 2dm hinder och det klarade han galant. Sedan blev det två skutt på 3dm hinder och när Lukas tog ett riktigt hopp hängde han med bra. När Ludde skulle galoppera plockade jag fram longerlinan och sa åt Ludde att ta tag i manen och stå upp i lätt sits, märkte när jag lärde Linnea att galoppera att det är lättare att hålla sig kvar då. Litr läskigt var det allt tyckte Ludde, men galopperade i båda varven. Storebror Calle fick med prova även om han varken hade rätt skot eller byxor för det. Sist Calle hade galopperat var när han var i Luddes ålder tror jag och då hade han trillat av.

Ladys ålder

Det damp en räkning ner i brevlådan i veckan. Vaccineringen skulle kosta 750 sa hon när vi frågade så 1500kr allt som allt. Hos diskrikt i Karlshamn skulle samma kosta 550/gång. Till min stora förvåning är räkningen på 364kr, kanske var det så att hon menade 750kr för båda gångerna?

I räkningen stod den en kort beskrivning av Lady också och jag läste att hon var 14 år 5månader och 18 dagar. De där fem månaderna och 18 dagarna gjorde mig förbryllad för hon står född på första januari. Sedan upptäcker jag plötsligt de där "14 år". 14 år? 15 ska hon ju vara, när vi köpte henne var hon 14 år sa de gamla ägarna! Nej minsann, i passet står det 1997 så 14 år är hon helt klart. Lite roligt att de gamla ägarna haft henne i 3 år och tog fel på hennes ålder.


25 juni

Imorgon är det 25 juni och om Amy hade levt hade det varit hennes 20:nde födelsedag. Nu tror jag inte det blir så, men det hade varit väldigt roligt om fölet hade kommit då :)Trött

Inget föl inatt heller. Somnade som en stock halv 11 och väcktes av Celina fem i 3. Satt och spelade dataspel medan hon sov och när jag tröttnade på det tog jag en pannlampa och låg och läste. Madicken legat ner och sovit mycket och andats rätt tungt, det är nog jobbigt att andas med den magen. Vid 6 gick jag ner till henne och upptäckte att juvret var nästan borta igen. Suck. Ja, det blev till att släppa ut damen i hagen med de andra (Lady överlycklig) för inget föl lär dyka upp under dagen och troligtvis inte heller under natten. Dock blir det midsommar i stallet för släpper vi på bevakningen kommer hon föla gissar jag.

Somnade efter att ha släppt ut Madicken och sov till kvart i 8, väckte då Celina och vi körde hem och lade oss. Sovit tungt till halv 1 vilket har gjort min dag förvirrad. Celina sover fortfarande och klockan är halv 2.

Funderar på att binda lite midsommarkransar till oss och hästarna. Fick dessutom förslag från en kompis om att göra en midsommarstång, binda Madicken vid den och dansa földans. Kanske borde göra det? Har ingen vidare lust att sova här en vecka eller två till.


Madicken

Matlusten har varit dålig sen igårkväll och hon har verkat lite trött och frånvarande halva dagen men går nu och betar i hagen. Magen har ändrat form. Där bakbenet slutar, vid juvret och slutet av magen har allt liksom åkt upp vilket får hennes rumpa att se jätteliten och kantig ut med de släppta bäckenbanden. Magen har annars sjunkt ner liksom och juvret är fortfarande stort även om ena halvan är lite större än den andra.

Vågar knappt släppa henne ur sikte, tror verkligen på föl innan veckans slut. Förhoppnings somnar jag som en stock inatt och ligger inte och halvsover tills kl.3. Celina hade plockat med sig spel till datorn så 4 imorse satt jag och spelade ett polluxspel som jag tillfälligt glömt namnet på (tröttheten spökar). Har lite luddiga minnen av dessa speltimmar men jag kämpade med att hoppa runt en bana som jag hela tiden rev ett hinder på.

Nattvaka

Blev en lugn natt. Madicken låg och sov mycket vilket resulterade i att Celina väckte mig flera gånger med "hon fölar" trots att jag förklarade att hon inte bara skulle lägga sig ner och föla helt plötsligt. Vi sov i sadelkammaren men öppnade upp en lucka från logen utanför så att vi kunde kika ner i Maddans box. Vid 3 bytte vi och då hade jag legat i "sovdvala" i max 2h, gräsligt svårt var det att somna som ni kanske förstår ;) Satt och spelade spel på datorn och kände mig pigg även om den delen av natten känns lite luddig. Vid kvart över 5 var jag vrålhungrig och åt frukost på logen. Halv 6 gick jag ner i stallet och undersökte Madicken. Juvret hade fyllt upp igen, mer än vad det var i förrgår. Tänker därför inte lämna henne ur sikte längre stunder för jag tror fölningen vankas.

Földags kanske?

Är hemma en snabbvända. När vi kom till stallet vid halv 4 idag sprang Madicken runt i hagen och var "pigg" som vi trodde. Sedan upptäckte vi att hon sparkade mot magen, dunkade huvudet mot den och lade sig ner ett par gånger samt svischade med svansen. Detta lugnade sig efter en timme och förekom bara då och då och när jag körde mamma till ridlägret verkade det vara påväg över. Celina stannade kvar och vaktade och skrev varje gång det blev förändring. Det blev både värre och bättre under de tre timmarna med en 40min paus vid åtta tiden. Vid halv nio blev det dock värre igen, mer sällan men verkade kraftigare. Dock lugnade hon sig strax efter 9 och har varit lugn till halv 11. Så vi har farit omkring och packat allt vi behöver för fölvakning även om fölet troligtvis inte kommer idag. Juvret hade försvunnit igen (suck). Är hemma för att läsa lite om förvärkar, 6h är ganska länge för det tycker jag och fölet håller väl inte på och vänder sig så länge? Hästarna är inne för natten och Madicken står och är ointresserad av maten, står still och går sedan runt lite. Stod länge och kliade svansen men det gör hon ofta så det är ingen säkert tecken.

Kommer inte kunna somna inatt och jag ska ta vaktpasset kl.3. Har en dator att spela spel på och får dricka massa varm choklad eller nåt för att hålla mig pigg. Kommer vara mördande trött imorgon och jag som ska fota avslutningen på ridlägret... vid halv 1 måste jag vara där iallafall.

Stallet

Precis kommit hem från en dags fotande på ridskolan. Ska tydligen bli storm ikväll (?) och Camilla ville ta in hästarna. Inte mig emot men varken Lady eller Lukas box är spånade efter stalltvättningen så jag och Celina ska snart iväg och fixa det. Ska bli spännande att se om det har hänt något mer med Madicken. Varje gång jag får sms tror jag det är Camilla om att något kanske är på gång, fast troligtvis skulle hon väl ringa isåfall.


Madicken

Inget nattvakande idag (skönt nog, jag är dödstrött), juvret vuxit lite nu under kvällen och bakdelen dallrar, men än dröjer det nog ett par dagar till. Ska nog upp och kika på henne imorgon bitti och sen blir det dit igen både på eftermiddag och kväll.

Trött

Efter att ha tillbringat hela förmiddagen på ridskolan blev det Nogelid på eftermiddagen. Ludde skulle rida och för att göra allt lite extra förvirrat var en kompis till honom där, Henri, som tillsammans med sin syster rider hos oss ibland (de vi fick locktången av). Jag stod och ryktade Madicken när Henri kommer och mamman säger nåt i stil med att det var snällt av mig att låta dem rida fastän det blev så hastigt. Jag bara mumlar något till svar och undrar vad jag har missat. Blev en kortare ridtur för Ludde, men å andra sidan fick han trava extra mycket och träna på att svänga.

Innan jag stack hem fick jag plocka av Madicken och Ladys flughuvor, Ladys hade ett stort hål och Maddan hade lyckats slita sönder sin i kanten. Försökte sy ihop Maddans men det som gått upp var ju de smala plaststråna som är sammanflätade. Väldigt efterlängtad var flughuvorna av hästarna sen iallafall ;)

På kvällen var det läger för mamma och hoppning på schemat. Lilla, höjdrädda mamma hoppade 60-70cm med Lady och med tanke på att hon hoppat henne 3 gånger innan varav en gång snöhinder så är det mycket bra! 50 har varit maxgränsen oftast. Lite stopp blev det ju och mamma var nära att trilla av en gång, men så blir det ju på Lady, rider man inte ordentligt går inte hon ordentligt.


Madicken

Andra dagen i rad som jag nu har vaknat av mig själv vid 6-tiden på morgonen. Halvsov tills klockan var kvart i åtta, steg upp och gick en timslång promenad med Zorro. Var uppe och kollade till Madicken. Allt verkar se ut som när vi kollade vid halv 10 igår så vi får väl se om det har hänt något mer tills ikväll :)


Fölvakning

Till min stora glädje hade Madickens juver vuxit massvis på ett dygn. Kikade på henne som vanligt och såg direkt att det var större. Men det var Celina som tog sig en lite noggrannare titt underifrån och upptäckte att det är mycket större än vad det ser ut att vara. Innan när jag har kliat Maddan på juvret mellan spenarna har det alltid funnits gått om plats. Idag gick det knappt och det vanliga klistället befann sig väldigt långt in eller hur man ska säga :P Så det närmar sig verkligen! Informerade som vanligt Camilla det direkt och hon svarade att det kanske är dags att ta in Madicken på nätterna nu, och kanske de andra hästarna skulle vara inne då med? NEJ, svarade både jag och Celina, det är sommar och vi vill inte mocka (mer än Maddans då), dessutom skulle vi få ut och slå massa gräs varje dag, nej tack. Lady är den som kommer gnägga och hon får helt enkelt vänja sig.

Så lite beroende på hur juvret ser ut imorgon så kanske jag och Celina börjar fölvaka. Celina har dessutom tjatat sig till en dator som vi får ha att hålla oss vakna med.


Hopptävling - Lady

Jag har tittat på mammas filmande från dagens båda klasser och jag blir lika irriterad varje gång för mamma gnäller om att jag rider för sakta (hon hade ett superbra, lugnt tempo!!) och undrar vad jag sysslar med som inte driver och Lady bryter av till trav (hon hade fel galopp och jag bryter av för att byta). Dock kan jag faktiskt hålla med om att Lady inte var sig själv idag men jag misstänker att hon kanske är lite påverkad av sprutan häromdagen? I LD:n kändes hon iallafall superfin men vi fick ett stopp på tvåan där vi kom in i svängen i fel galopp. Förra tävlingen gjorde jag misstaget att fortsätta i fel galopp men Lady ska ju ha allt "perfekt" så då stannade hon. Idag bröt jag av för sent och med dagens trötthet hade hon ingen större lust att hoppa utan fart. När jag tittar på filmen är jag dock riktigt imponerad över både henne och jag! Hon går så lugnt och fint som jag vill att hon ska gå och jag sitter spikrak i ryggen och litar på henne. Just det där att inte luta sig framåt har jag alltid haft som ovana och jag tycker att jag rider rätt dåligt i hoppning över lag. Så vilken rolig överraskning att se att det jag tror om mig själv inte stämmer :) 


Hopptävling Lukas

Riktigt aprilväder idag, sol, värme, regn och blåst om vart annat! Lukas pigg, glad och hoppsugen och sätter full fart på banan. Jag står vid sidan om med Lady och tittar på och bara njuter av att se Lukas glädje. En jättefin runda som slutade med en förstaplacering - helt klart en fin avslutning på tävlandet. I andra klassen är han lika fin och även om jag känt mig ganska orolig över Celinas längd och vikt syntes det ingenting på honom. Dock så kom en åskskur lagom till hinder 4 och tillsammans med den blev det nog en miss i kommunikationen samt att Lukas verkade sikta på att svänga vänster på ett annat hinder. Det blev ett stopp men hoppade sedan fint igenom resten av banan.

Efteråt sa Celina att det kändes lite sorgligt att det helt säkert var sista tävlingen tillsammans, men att hon ändå inte hade lust att tävla mer med honom. LD har de gått ifrån och till och med LC börjar bli för lätt för dem. Hade inte Celina vuxit hade de tävlat LC-LB, men att nu tvingas backa ett steg istället för att gå fram är inte lika roligt. Det är för lätt för dem, ingen utmaning vare sig för henne eller Lukas. Det är dags för dem båda att gå vidare och nu kommer Celina börja om från "noll" igen med Lady och sedan nästa vår med Madicken. Det skapade dock lite stönanden när hon kom på att det betyder clearroundrosetter igen.


Ludde & Lukas

Vaknade vid 7 vilket resulterade i att jag var i stallet strax innan 9 imorse. Ludde blev glatt överraskad över den tidiga ridningen och jag tyckte att det var dags för lite hoppning. Byggde en "bana" med tre hinder (långsida, snett igenom, långsida) som var 2dm höga. Var en jätterolig morgon att vara "ridlärare" på för Ludde har tagit ett enormt utvecklingsskutt. Kratsa hovarna gör han utan problem (där Lukas oftast inte är sammarbetsvillig), i traven varvade han med att rida lätt och att sitta ner - men lättridningen var i takt hela tiden idag! Han travar runt själv, styr själv, styr och hoppar hindrena själv. Hoppar upp/ner utan problem, leder Lukas till hagen, ger han godis utan att rycka undan handen och vara rädd för att bli biten.

Banan hoppades några gånger och Lukas fuskade glatt i hörnorna och smet förbi ett par gånger när Ludde styrde tokigt. Som avslutning tog vi två språng på ett 3dm hinder vilket betydde att Lukas tvingades hoppa på riktigt.

Ludde var så nöjd med sig själv (okey, jag kanske berömmer överdrivet mycket, men jag tror det är nyckel till lärande ;) ) och började prata om att han nu snart väl skulle lära sig galoppera?


:(

Det gör fruktansvärt ont att skriva det, men imorgon blir det sista hopptävlingen för Celina och Lukas. Varför har denna dagen redan kommit? Helt helt halvår fyllt med tävlingar finns fortfarande kvar, så varför måste Celina falla för längden och vikten och inte för ålderstrecket?

Hur har närmare 4 år kunnat gå så fort?

Februari 2008


Maj 2009


Augusti 2010


Februar 2011


Att gå från att inte ens kunna gå över en bom till att tävla med vinster och placeringar upp till LC hoppning, debuterat i en LB klass och tränat LB-höjder hela vintern. Vi har kommit mycket, mycket längre än vad vi någonsin hade kunnat tro. Kanske, med en ny liten ryttare att Lukas med rätt träning skulle kunna gå LA-klasser? Att han nu, med en såpass stor ryttare har kunnat hoppa 70-75 utan större problem visar att han klarar mer. Det tog tid att träna upp honom till där han är idag, tänk hur det hade kunnat gått om deras framgångar kommit ett år eller två tidigare?

Veterinär

Besökt veterinären idag och vaccinerat Lady. Lite fundersam var nog allt damen när hon fick åka i nästan 25min, men annars var det en cool Lady som snällt, men nyfiket kikade sig omkring hos veterinären.

Kikade som vanligt på Madicken, jag tyckte igår att hennes bäckenband knappast kan bli lösare, men jo då, det kan de tydligen! Är lite osäker men tror att juvret har börjat växa igen så smått, ska vi gissa på föl nästa vecka? Ja, det lär ju knappast dra över den utsatta fölningsdagen särskilt mycket ser det ju ut som


Jösses!!

Hittade ett mejl för en stund sen. Kände inte igen namnet och satt sedan bara och stirrade när jag läst klart mejlet:

Jösses, jag vinner aldrig något. Jag trodde inte ens jag hade fått iväg bilden för outlook hade kvar den i utkast-korgen när jag försökte. Jag har iallafall en tiondels chans att vinna hela alltet och får isåfall en heldag med antingen: Dressyr: Kristian von Krusenstierna, Hoppning: Ann-Sofie Oscarsson och i Fälttävlan: Magnus Gällerdal.

Åh gud, jag vet inte, vill jag verkligen vinna?

Hej Carolina

 

Du har vunnit vecka 22 i vår bildtävling och kommer att få en prenumeration på Min Häst och

med det går du vidare till finalen på Falsterbo med din bild. Där har du chansen att vinna en dag med någon av våra team ryttare.


Länk till tävlingen
http://www.leksands.se/901.php

Vinnarbilden (som Celina för övrigt inte tycker speciellt mycket om)

Bank

Celina har alltid velat hoppa banken med Lukas med hennes ridlärare Linn har inte vågat låta henne prova: "han kanske fastnar". Idag när hon hade Karoline frågade hon om hon fick prova och jovisst. Så hon styr och ska hoppa upp och Lukas tvärstannar, helt förvirrad över varför Celina rider han mot en "vägg". När hon kommer igen piggnar han till och fattar att han faktiskt ska hoppa och jodå, han kommer upp utan att fastna ;) Ner gick lättare, han tittade bara lite i farten men hoppade snällt. Det är verkligen inte mycket som skrämmer honom. På working equitationbanan var han inte rädd för något, problemet låg i att han inte kan göra skänkelvikning i normala fall och nu skulle han göra det med benparen på varsin sida av en bom. Ryggning är han väl inte heller super på och nu var det en bra bit att backa först bakåt och sedan svänga så att de backade som i ett L.


Bilder på Madicken

Kanske lite svårt att se korset och biten ner till svansen + att hon på bilden står i uppförsbacke. Men magen syns ialalfall tydligt, har ändrat form och skjutits framåt och neråt, innan var hon rund utåt sidorna.Kanske inte den bästa bilden eftersom hon höll på att vifta med svansen, men man ser korset och "bulan" in. Tittar man uppifrån har hon en grop in i rumpan, hon brukar alltid ha en, men inte så stor.

Madicken

En kompis till mig, Johanna ägnade väl sisådär 3 timmar åt att borsta Madicken riktigt blank och ren medan hovslagaren höll på och fixade alla tre hästarna. Själv jagade jag och slog ihjäl flugor och bromsar eller satt i skuggan. När jag satt i skuggan tittade jag på Maddan från sidan och jag förundrades lite över hur magen ändrats och börjat hänga under veckan. Den har liksom flyttats framåt också. Min andra tanke var vilket högt kors Madicken har, konstigt att hon aldrig behövt svanskappa funderade jag på. Och vilken konstig form på rumpan hon egentligen har, spetsigt kors och sen en lätt båge inåt ner mot svansen. Då kom jag plötsligt på att korset ju är ett fölningstecken. Det är när bäckenbanden släppt praktiskt taget helt som korset blir toppigare. Camilla kom en stund senare och tyckte med att hennes bakdel då inte brukar se ut sådär. Läst runt lite när jag kom hem och hittade på en sida att korset brukar bli toppigt ca 4-7dagar före födsel. Ja, juvret är ju fortfarande nästan obefintligt så jag vet inte vad jag ska tro. Med tanke på hur magen har ändrats så har väl fölet vänt sig som det ska. Jag tror som Camilla: en morgon kommer det stå ett föl i hagen utan att hon förvarnat oss.

Lite dålig bild, men här är inte korset särskilt högt


Här syns det tydligare att korset inte är särskilt högt

Bilder

Några bilder från andra fotograferingen:


Lady

Sitter just nu och väntar på att veterinären i Näsum ska ringa upp. Det är hög tid att vaccinera Lady mot hästinfluensa om Celina ska kunna tävla henne och eftersom hon måste grundvaccineras tar det ju lite extra tid. Har skjutit på vaccineringen eftersom jag tycker det är rätt jobbigt att tänka att Lukas måste stanna hemma på tävlingar snart. Klubbtävling i helgen är kanske sista gången Celina och Lukas kommer att tävla tillsammans. 


Madicken

Juvret har plötsligt nästan försvunnit igen medan bäckenbanden plötsligt mjuknat ännu mer. Riktigt "slajmiga" är dem nu. Jag får ärligt talat inte ihop det. Innebär det att det är nära till födslen eller att det tvärtom dröjer?

Flughuvan satt på i nästan två dagar, sen hade hon lyckats klia av sig den men kom glatt och ville ha på den igen när mamma plockade upp den på marken.

Tisdag

Full dag. När klockan var ett var jag bombsäker på att den egentligen var 5.

Upp 7, stallet halv 8. Hittar tre superleriga och blöta hästar i hagen (dock hade Maddan & Lady kvar sina flughuvor=väldigt positivt). Borstar i racerfart, kör hem en vända för att hämta bortglömd tröja. Sminka sig och klä på sig, rida till dagiset. Barnen helt överlyckliga och ääälskade våra hästar. Lågt staket så hästarna fick massa klappar och matades. Båda uppförde sig perfekt, särskilt Lady såg ut att uppskatta uppmärksamheten. Det roligaste var när Lady ryckte i en trädgren så att massa vatten trillade ner över barnen. De tyckte det var hysteriskt kul och fick Lady att göra om det flera gånger. Galopperade och travade lite på fotbollsplanen och red sedan hem. Mötte Linnea som var snäll och fotade. När vi var klara upptäcker vi en blöt fågelunge som ligger och sprattlar i gräset och ingen av oss ville lämna den till katten så det blev en lustig hemfärd. Hann redigera bilder med fågelungens höga, gnisslande kvittrande (piggnade till rejält) innan det blev till att fota fler hästar på ridskolan. Bara fyra kvar nu och de fixar vi nästa vecka.

Hem för att slänga i mig middag och sedan till Nogelid och en väntande Ludde. Gick väldigt bra. Lärde han snett igenom så nu kan han fyra ridvägar. Lättridningen går allt bättre och idag fick han trava runt själv med mig några meter innanför spåret för att hota med spöet åt Lukas när han skulle sakta ner. Ludde satt mest ner men klarade av att styra både snett igenom, rätt upp, volt och volt tillbaka. Han blev överlycklig när jag frågade om han ville följa med på Celinas ridavslutning imorgon. Åh vad orolig han var att inte kommer ihåg när vi skulle åka. Söt är han allt, och min skugga i stallet. Hjälper mig med allt, pratar och frågar. Ska jag hem, då går han med hem.
Foton

I sommar ska äntligen alla ridskolehästarna få bilder på hemsidan så igår satte vi igång med fotoprojektet. Ungefär 20 ponnyer och hästar blev ryktade och knoppade igår. Idag har vi de flesta av de stora hästarna klar och sedan några som vägrade ha öronen framåt som måste fotas om. Igår hade vi rätt många som hjälpte till så det gick fort, men idag blir det nog nästan bara jag och Carro så vi tar dem vi hinner med och fortsätter en annan dag.

Ett smakprov. Alla var minsann inte lätta att fota, stod och sov med öronen bakåt.
Gymkana

Med tanke på att Lady brunstade och var seg som en jag vet inte vad är jag ändå nöjd med hennes insats på gymkanan. All slalom går vingligt och jag kan riktigt känna hur hon funderar över varför jag ska vara så jobbig och rida så ;) Men hon lärde sig kvickt att sista hinderstödet ska man svänga runtom så det blev inga galopper till andra sidan ridbanan som jag befarade. När vi travade av avslutade vi med någon sorts halv cabriolet vilket fick mig att hamna framför sadeln. Hade nog kunnat bli årets tionde (eller är det elfte?) avtrillning, jättesnygg ridavslutning isåfall haha


Snövit och dvärg

Imorgon blir det att upp tidigt för halv 9 ska vi besöka en ett flertal förskolor som ligger ca 20min ifrån stallet och självklart besöker vi dem som Snövit och dvärg! Ska bli spännande att se vilka konstiga frågor jag kommer att få imorgon och hur många barn Celina kommer få att gråta ;)
Har engagerat Linnea till att fota mig och Celina efteråt så att vi äntligen kan få en bild som minne. Nej föresten, hon får minsann ta och filma oss lite också! Det här vill jag aldrig glömma.

Celina tycker jag ska låta bli den vita ansiktsfärgen eftersom hon tycker den är för vit, men Snövit har ju vit hy eller hur? Nu har jag ju blivit lite brun så vit färg är ett måste denna gången ;)


Madicken

Kände på Madicken idag och minsan om inte bäckenbanden lossnat ännu mer. Beror ju lite på hur hon står och spänner musklerna men till och med Celina sa att de var mycket mer geleiga idag. Juvret verkar dock ha stannat i växten så troligtvis händer det väl inget den närmsta tiden. Nu är hon så rund att vivlen mellan länden och bakbenet har försvunnit med hälften.

Stolt

Är så stolt över Lady så ni anar inte! När vi köpte henne islutet av juni förra sommaren fick vi gå med henne hem (1,2h promenad) eftersom hon inte kunde åka smalt och lade sig ner, sparkade och levde rövare. Ibörjan av året skaffade vi ju lång bakbom för att kunna köra henne brett och oroligheten hon hade ibörjan har försvunnit under våren och är nu helt borta. Därför parkerade jag så nära stallet jag kunde när jag körde henne till ridskolan idag och bytte till de vanliga bommarna på vägen hem. Tanken var att provköra sakta längs de båda ridhusen och se hur hon reagerade. Så i körde - ingen reaktion! Massa godis och beröm. Bestämde mig för att köra nerför backen och stanna bakom bowling - fortfarande lika lugn och cool. Så det slutade med att vi körde vidare hemåt och hon stod som hon aldrig ha gjort annat! Jag kan knappt fatta att hon faktiskt åkte hem smalt. Tänk vilken förändring vår söta ponny har genomgått på ett år :D Det bästa av allt är ju att vi bara behöver köra en gång till klubbtävlingen i helgen och jag kan ta båda hästarna på samma gång upp till ridskolan för att bada i Halen.


Felix

Huvudet är snart klar och sedan blir det att måla den tråkiga halsen. Har dock både mulen och manen kvar att fixa innan. En bakgrund kanske jag borde måla med men det är ju så dööödstråkigt


Boxen

Lade ett tunt lager sån i boxen och massa halm över. Ludde hjälpa med med halmen och det blev verkligen mysigt! Tog in Madicken för att se hennes reaktion. Det första hon gör att att kika i krubban, sedan kissar hon och därefter börjar hon äta halmen. Usch, varför vill hon äta halm nu när det finns gott grönt gräs? Numera står hon bara och äter nästan hela dagarna så när hon skulle klippa gräset utanför stallet släppte jag henne lös och satt bredvid. Som jag sa till Calle och Ludde så kanske Madicken skulle kunna få för sig att rymma, men innan hon hunnit ta två meter skulle hon fastna vid en grästuva ;)

Har läst att frosseri kan vara ett tecken på närstående fölning. Madicken har haft nosen i backen sedan gräset kom och de släpptes på bete så man får hoppas att hon istället har tvärtomtecknet och slutar äta ;)Söndag

Stack till stallet vid lunch utan att ha fått tag i Camilla/Ludde. Hinner precis köra skottkärran till spånkontainern när Ludde kommer farande med sin farmor. Så det blev att lämna kärran och hämta Lukas istället för Ludde ville hemskt gärna rida och farmodern ville titta på. Att hämta Lukas blev dock lite svårt för Madicken vägrade lämna oss ifred och jagade iväg de andra två när vi försökte fånga Lukas. Ludde blev ganska oroad av Madickens närgångenhet och klängde sig fast i min hand och sa åt henne att lämna oss i fred. Ludde var duktig idag och visade sin imponerade farmor vad han har lärt sig sedan sist. Mest stolt var han när han hade hoppat ett hinder och glatt hojtar att han har lärt sig att titta rakt fram. (Har lurat i han att Lukas river om han kollar bakåt, innan vände han sig om redan i luften). Lättridningen börjar dock arta sig bra :)


Klar!

Nu är boxen färdigbyggd och halmen hämtad så imorgon är det dags att fylla den. Tog en promenad med Madicken med Ludde på ryggen idag och hon var rätt pigg. Jag vet inte om hon själv fattar hur stor hon är för hon klättrar omkring som en bergsget på alla backar. Alla svåra ställen hittar man henne på!


Madicken

Kikade på Madicken idag såklart och jovisst, jag inbillade mig inte att juvret börjat växa :D Det hade blivit mycket tydligare idag och spenarna var inte så sladdriga som de annars är. Damen var väldigt kelig och nyfiken både i hagen och när jag ryktade henne. Det allra bästa hon vet är när jag kliar henne i öronen, då lutar hela hon mot mig hur länge som helst. Försökte göra henne lite renare, men upptäckte mitt i allt att hon stoppat in så mycket hon kunde av grimskaftet i munnen och stod och tuggade på den. Usch, den ovanan har ju varit försvunnet jättelänge, men nu har det hänt två gånger på ett par dagar.


Igår

Igår tog Celina igen en hopplektion på Lady. Gick rätt bra, när de värme upp hoppade de i en åtta runt ett kryss, både med stora och små svängar. Denna övning gjorde Celina på sin vanliga lektion första gången hon hoppade Lady och då kunde hon bara ta stora svängar. Så hennes skeptiska min när hon fattade vad de skulle göra var ganska rolig. Men det gick så framsteg har de gjort! Lady var dock väldigt trött på att åka transport tre gånger på en vecka och hade inte sin vanliga energi.

Nu ska vi äntligen ta tag i Ladys vaccination, troligtvis blir det väl att köra till Näsum för distriktvet. blir mycket dyrare.


Madicken

Har övervakat Madicken denna veckan och kollat hennes juver men fram tills idag har det sett ut precis som vanligt. Ikväll däremot hade det vuxit vilket kändes som om det verkligen närmar sig fölning. Sedan skulle jag kolla en annan grej jag läst som skulle vara ett säkrt tecken på förestående fölning: bäckenet skulle slappna av och musklerna bli "sladdriga" vid sidan av svansfästet. Så jag trycker där för skojs skulle idag och... hjälp, de var ju sladdriga! I ett försök att få till att jag hade inbillat mig kände jag på Lukas - mycket hårdare. Kände på Lady - något mjukar än Lukas men inte alls som Madicken. Jag ber Celina känna och hon märker samma sak. Hon, jag och mamma får lite panik för jag kunde inte minnas hur länge innan bäckenet skulle mjukna, hade för mig en vecka eller mindre. Läst om det nu och beroende på var man läser så verkar se säga att bäckenet släpper ca 2-3v innan. På tisdag är det en vecka kvar tills hon gått 10,5månader så det kan nog födas då! Hoppas, hoppas, hoppas det kommer då!


Lady

Ikväll ska Celina rida igen en hopplektion med Lady. Mamma ska följa med för första gången och se Celina hoppa henne. Mamma kommer nog bli glad för Celina hoppar bättre med Lady än vad jag gör :) Åtminstone så stannar hon nästan aldrig med henne.


Målning i photochop

Bäst att passa på innan jag tröttnar igen :) En bra bit kvar så ska jag gissa att häst blir klar till jul?
(Är ruskigt nöjd med ögat föresten, jag är helt förundrad över att jag har fått den att se blank ut!)

Kan ni se vem det föreställer?


Onsdag

Varm och svettig dag. Satt och kokade i skuggan under Celinas dressyrlektion och var tacksam över att det inte var jag som red. Tillbaka i Nogelid ska Ludde rida på ridbanan och jag longerade honom för att slippa röra mig i värmen. Blev en del trav så att han fick träna lättridning och det gick ovanligt bra idag. Hans 9:åriga bror Calle var med och hjälpte till att borsta Lukas så efter Ludde hade ridit så frågade jag om han inte ville. Calle sa nej, men jag vet att han egentligen vill så jag tjatade tills han sa ja. Calle är stor för sin ålder tror jag, han och Celina är lika långa! Både jag, Calle och Ludde skrattade när det var dags för trav. Lukas är ju så snabb och trippig så Calle satt bara och skumpade. Men annars är han faktiskt duktig. Säker med Lukas och kan många hästord :) Ska fortsätta tjata på honom om ridning, ibland kan han gott rida lite, han vill ju egentligen men sen är han rädd för att bli retad i skolan tror jag.


Haha

Fick denna bilden av Carro och tyckte att den var lite rolig. Jag står och skrattar åt att jag med fick pokal och rosett och Celina beundrar sin medalj.


Present

Mamma kom hem med ett paket till mig och Celina idag. Det var från Linnea och Henri berättade hon. Tydligen som tack för de små "ponnyridningar" vi har haft med dem de senaste två åren. Mamma ska byta avdelning så dem kanske trodde att det var slut med ridandet eller nåt även om det inte är det. Men alltid trevligt med presenter ju! Så vi drar av pappret och hittar...en locktång! Tydligen en rätt fin modell också. Absolut inte värt små ridturer ett par gånger i halvåret. Men som pappa sa, deras pappa äger en elektronikaffär så han hittade väl en utgående modell på lagret eller nåt.

Varmt

Har flytt till vår svala källarvåning för att undkomma den hemska, kvava värmen. Sitter och tänker att det minsann inte bara är en nackdel att inte ha en egen ridbar häst. Under sådana här värmeperioder får man antingen rida mitt i värmen och kokas/stekas eller rida i kvällens svalka och bli uppäten av myggen. Jag vet faktiskt inte vad som är värst.

Idag hade mamma inte tid att rida, men eftersom Celina ska rida Lady imorgon och på torsdag blir det antingen en vilodag eller en liten tur. Tror det får bli vilodag för Lady får spel på alla myggen. Har plågats av två växande visdomständer i två dagar nu (har fattat varför bebisar blir så griniga när de får tänder) och har ingen större lust att lämna hemmet. Bakar sockerbullar till pappa nu och sen får vi väl se om det bli stall om ett par timmar, kanske bara tar en promenad dit och ger betfor med vitlök?


Klar!

Orkar inte måla mer på bilden så jag fixade klart den. Jag kände att jag var tvungen att bli klar med den någon gång, måste varit tidigt i våras eller sent i vintras som jag började på den? Blev ändå ganska nöjd med den. Det absolut svåraste var det svarta på mulen, jösses vad jag har kämpat med det. Har målat och suddat och suddat och målat. Är inte speciellt nöjd med den delen men tror inte jag kan få den bättre. Detta var den första mörkbruna häst och har målat i photochop och ärligt talat så tror jag att jag föredrar ljusare hästar ;) Jag vet iallafall att det nog kommer dröja länge innan jag målar av Madicken haha.

Bilden ska föreställa Malins ponny Channi.Hopplektion

Gick rätt bra på lektionen. Hon drog som alltid och jag lyckades aldrig få in de fyra galoppsprång det skulle vara mellan tre räcken. Jätteseg var Lady på framridningen men när vi började hoppa tände hon till rejält. Jag var riktigt sur på henne tillslut för hon drog ner huvudet efter varje hinder - mycket mer än vad hon brukar - så när jag hoppat banan första gången ryckte jag tillbaka så att hon tvärbromsade. Kändes lite taskigt att göra så, men till andra hopprundan skärpte hon sig och var jättefin.

Mamma fotade och jag måste säga att jag har fått en annan hoppsits sen jag bytter till Lady. Sitter upplutad liksom. Eller kanske det bara verkar så eftersom Lady sänker sitt huvud så mycket vid hoppning?

En halvmeter över hindret :P

Tvättning

Nu är stallet renskrubbat. Ludde och min moster och kusin Oskar var med och hjälpte till. Ludde var den som var mest entusiastisk: han hade väntat på oss sedan klockan sju imorse! Han och jag kämpade med Madickens extremt skitiga box och jag hann bara klar med området kring krubban innan de andra började bli klara. De andra retades men jag påpekade att nästa år är Madicken Celinas häst och hennes uppgift att tvätta hennes box :) Fast som jag senare kom på så kommer Maddan och fölet har grisat ner en hel box under ett halvår innan de byter, så det blir nog lite mycket att städa för oss båda.

Massage

Har fixat lite gratis massage åt våra hästar. Fast eftersom dräktiga ston inte ska masseras får det bli efter fölning :)

Bad

Kan inte påstå någon av hästarna uppskattade sitt bad. Eftersom stallet bara har kallvatten fick vi använda vattenkokare och blanda till lagom varmt vatten och sedan hälla de i en vattenkanna. Funkade ganska bra tills jag upptäckte att kallvattnet i vattenslangen faktiskt var varmt (nästan för mycket)  och att det var värmt länge. Lady uppskattade inte att bli sprutad på, Men Madicken gick med på det. Eller, det var snarare så att hon inte tyckte det var obehagligt men ilsk var hon imellanåt, precis som sin syster alltid var.

Men hästarna blev så blanka och fina. Lukas fick en jättemjuk och fluffig man och Madicken glänste svart i solskenet.
Tvättning

Planerna blev lite ändrade idag. Blev tvättning av hästar och utplockning i stallet. Resten av spånet kördes ut och så kom Uffe och monterade ner krubborna och tog väck boxväggen. Oj, vad stor boxen blev. Eftersom Lukas halva av boxen bara har drygt en meter hög vägg bestämdes det att det ska upp en bräda så att Madicken inte kan ta sig ut, men så att fölet ändå kan titta ut. I den delen av Madickens box där krubban finns ska kanten sänkas så att Lukas kan se ut. Kommer nog bli väldigt bra :)

Lukas box                                                   Amys box

Imorgon

Imorgon är det dags för stora stallstädardagen. Allt spån ska ut liksom alla saker, golvet ska sopas rent och krubbor monteras väck. Sedan är det vatten, sopa och skurborstar som gäller och jag har såklart hästen som kladdat ner mest. Kanske att även mellanväggen mellan Lukas och Amys box ryker? Sedan får stallet torka och så blir det väl målning nästa helg skulle jag tro. Eftersom vädret ska bli bra imorgon tror jag minsann att även borstar och ryktlåda ska skuras och sadelkammaren ska städas. Och jag tror minsann hästarna ska få sig ett välbehövligt bad också. Okey, Lady ska få bada för hennes man är jättestripig liksom svansen. Madicken har inte badat på 3-4 år så hon kan gott med bli ren för en gångs skull. Lukas avskyr att bada så han slipper, dessutom tvättade vi svansen på honom för inte alltför längesedan.

Besök

Syskonen Wallsten kom vid lunch för att umgås med Celina hela dagen. Johan är ju lika gammal som Celina och Elin några år yngre och de har verkligen jätteroligt tillsammans i stallet på sina lektioner (okey, jag erkänner, jag har nog lika roligt som Celina). De bestämde sig för att försöka bada i vår å och lockade med mig och Zorro. Stenig botten, kallt och säkert 90cm på en sträcka så det blev en massa tjut och skratt. Jag badade med, men när de bestämde sig för att gå i ån hemåt tog jag handdukarna och gick på vägen. Väldigt ont i fötterna hade dem efter den promenaden! Å-badandet var inte tillräckligt så jag körde dem till halen för att bada mera. Det var faktiskt varmt så jag badade med. Väl hemma igen blev det lite brännboll, frisbee och kubb innan de skulle hem. En mycket rolig dag faktiskt och det är lätt att glömma att jag är 8 år äldre än Celina och Johan ;) Innerst inne är jag säkert som en trettonåring haha. 


Madicken

Skulle gå en promenad med Maddan idag men hon var mycket hellre intresserad av att äta det långa, saftiga gräset på vägkanten... så hon stannar och vägrar gå. Inget ovanligt så jag smackar på och blir totalt överraskad när hon kastar sig åt andra håller och travar iväg. Vid det laget är jag intryckt i vägkanten där det förutom gräs finns en massa buskar så jag tvingas släppa henne. Sen blev det lagom trevligt att försöka fånga henne. Vi var strax utanför gården och alltså jämsides med en 80-väg. Tro då inte att damen bestämmer sig för att gå och beta vid vägkanten och sedan håller sig undan från mig. Fick gå en omväg och komma framför henne så att hon iallafall inte kunde springa ut på vägen mer. Fångade henne och gick vår promenad.


Ponnyallsvenskan div. III

Dagen blev varm och solig så det blev mycket badande för Lukas, men vad gjorde det när vår härliga goa hoppshettis är tillbaka igen? :D Var så underbart att se han rusa runt i full fart och vilja hoppa. Alla i laget kom felfria och kom då tillsammans med tre andra lag till omhoppning. Det blev en riktig rysare för de flesta red felfria och bara någon i varje lag som rev/vägrade. Efter att sista ryttaren ridit fick vi det till att laget blev tvåa så vilken härlig överraskning det blev när de i högtalarna ropade ut att vårt lag vunnit! Vi fick tåga in på prisutdelning först och tur var väl det för Lukas blev jätteglad och fattade att det snart var ärevarv. Laget bestod av ponnyer från alla kategorier - det ni! Hur ovanligt är inte det, och att de vinner dessutom? Så det blev ettarosett och så fick alla fyra varsitt smycke. Sedan sa speakern att de hade räknat ut vilka som vann hela tävlingen och vilken turdag - laget vann hela omgången också! Så det blev in för en ännu större rosett som typ täckte Lukas halva ansikte, varsin medalj åt lagmedlemmarna och, till min stora förvåning, en stor pokal och stor rosett till mig med. Jag har ju varit lagledare alla omgångar, men det var roligt och oväntat, min första och sista pokal säkert.

Till det andra varvet var Lukas ännu galnare än i det första och att han har haft kul går inte att ta miste för han stegrade och vägrade gå in i transporten när vi skulle hem. En journalist från BLT pratade med både mig och Celina så det blir att komma med i tidningen med laget på måndag ;) Dessutom hade Celina efter förklassen redan blivit intervjuad av samma kvinna, men då för minhästrutan i BLT.
Allsvenskan

Imorgon är det sista omgången i ponnyallsvenskan div III. Förhoppningsvis har laget 4 glada hästar som vill hoppa alla hinder. Laget vann ju förra omgången och vinner vi denna lär vi ju bli placerad totalt för hela tävlingen. Min och Celinas plan inför imorgon är sporrar på Lukas och massa, massa vatten på honom så att han håller sig sval.


RSS 2.0