Pälsfällning?!

Det är vår säger Nangijala för hon hade minsann börja fälla sin vinterpäls idag på rumpan haha.


Nyårsritt

Mamma har hittat och märkt ut en ny väg som går till vår ena runda Lommaklint. Innan har vi fått rida 30min bort och fått vända för att få en härlig galopp tillbaka, men med mammas utforskande har vi kunnat göra allt till en enda lång runda som dessutom bara tar 45min att rida! Så den rundan blev jag visad idag av Celina när jag följde med henne ut på Madicken. Maddis var pigg och glad men har inte gått upp nämnvärt i vikt vad jag kunde se. Men mjölken är påväg ner och Nangijalas två korta dianden per dag går oå ca 1min vardera vilket är skönt.

Lady har fått vara med Nangijala större delen av veckan men sedan två dagar har hon fått gå med Lukas då Lady själv blir ganska stissig av alla raketer medan Lukas inte bryr sig ett dugg. Han är ruskigt trött på Nangijala i vanliga fall, men dessa dagar är värre än nånsin. Varje gång det smäller springer Nangijala till Lukas och han jagar bort henne för att han tycker att det ju inte är något farligt.

Om 12h...

... blir Nangijala officiellt 1 år. Knasigt eller hur? Hon är ju faktiskt bara 6,5 månad men ändå fyller hästar ett år första januari. Jag tänker ialalfall inte sluta kalla henne fölunge.


Digital art


Målat ytterligare 4h igår och jag är nöjd med allt förutom området mellan ögat och örat, det är inte lika hårigt där som resten :/ Ser inte lika verkligt ut så jag får väl ge mig på de tområdet en gång till sen

Sprutor

Lukas fick sina sprutor - inga problem. Hem med honom och så lasta Nangijala och Madicken. Nangijala klev med mig in direkt innan Madicken knappt ens hunnit ut på gårdplanen. Idag fick hon stå uppbunden i transporten för första gången. Inga problem och inte heller hem. Fick vänta 10min eller så inne i ridskolestallet innan de fick sina sprutor. Hann träna på att gå in i en spolspilta (avloppsröret var läskigt). Sprutan var ingen fara för Nangijala även om hon snurrade lite, men Madicken blev vild och tjongade till Celina i huvudet. De fick ta in henne i en box och hålla fast henne och det var svårt nog det också. Så var hon i somras när vet fick komma och ge henne spruta för att få ut efterbörden, men då var det en kanyl så vi fick bremsa henne.


Börjat igen


Kommit en gnutta längre och målad halva mulen, näsborren, öronen och ögat. Dock blir ögat platt och livlöst och jag får inte det levande.

Satt och kikade runt på hemsidor där man kunde beställa bilder målade i ph, fanns inte många men jag blev nyfiken och kikade på priset. 500kr för en normalstor bild. Gud, skulle aldrig köpt en sån själv, jag hade gissat på halva priset, typ 200kr eller så. Nåja, jag vet ialalfall vad jag kan göra om jag får ont om pengar haha!

Börjes

Köpte bland annat hästgodis på börjes idag och hoppades att Nangijala skulle äta dem så att jag slipper stoppa kladdiga äppel och morotsbitar i fickan. Äppelsmak dessutom. Hon åt faktiskt tre men sen ville hon inte ha mer :( typiskt. Jag har nog skämt bort henne för mycket :P

Vaccination

Vaccination av Lukas, Madicken och Nangijala imorgon bitti på ridskolan. Hoppas Nangijala uppför sig bra :)


Rena dårhuset

Stallet igår förmiddag var rena dårhuset. Nangijala urförbannad för att hon inte får vara med Madicken. Lady förstörd för att hennes avgudade Madicken är i en annan hage. Madicken gnäggig, men annars cool. Bara Lukas som var som vanligt.

Lady började med hovslagaren och Nangijala fick vara kvar i hagen för hon kunde se både Lady i stallet och höra och se de andra i hagen. Fly förbannad galopperar hon runt och sparkar. Efter en kvart kikar jag ut och kan inte se henne. Upptäcker att hon springer i paddocken bredvid hagen och att hon sprungit igenom understa tråden på grinden där. Så då stängde jag bara utgången i paddocken. Madicken var snäll att ta in och verka och tittade knappt åt sin fölunge så var jättearg på andra sidan staketet. Sen fick Maddis stå inne medan Lukas gjordes vid så att Nangijala hade henne som stöd vid hennes tur. För första gången fick hon verkas stående i stallgången och hon stod så snällt så snällt! Tappade balansen lite ibland och försökte hoppa till för att rätta till den - ja, faktiskt var det Maddans fel för hon puttade henne de flesta gånger. Frågade hovis hur de andra fölen han verkat var och om de var som Nangijala (tycker hon varit rätt jobbig de andra gångerna när hon fått träna) och han svarade att min fölunge var jättesnäll och superduktig jämfört med de andra! Flyinges föl var det tydligen rätt jobbigt med så jag kände mig väldigt stolt att Nangijala lugnt stod med mig samtidigt som jag kliade henne.

Skulle ta ut Nangijala i hagen samtidigt som hovis lämnade sina saker i bilen och sedan gå och betala. Men hon vägrade gå in i grindöppningen och jag kämpade i nära fem minuter innan jag fick gå och ge henne till hovslagaren så fick han hålla medan jag hämtade pengar, suck. Sen stod jag minst lika länge till vid nästa försök. Jag gav mig inte och för en gångs skull gav hon inte upp när man spänt grimskaftet en stund. Vaknade idag med världens träningsvärk.


Skilsmässa

För ovanlighetens skull möte jag Camilla idag i stallet och eftersom jag ändå skulle ta in Madicken bad jag henne komma och kolla på hennes vikt då hon alltid ser henne med täcken.
Vi kom överrens om två saker:

1. Vi matar och vi matar och vi matar och vad gör Madicken av maten? Producerar ännu mer mjölk istället för att lägga på hullet! Juvret var sprängfyllt efter en kvart utan diande, så var det i somras när Nangijala var nyfödd!

2. Vi ska skilja dem åt för Madickens skull. Det här är inte hållbart längre. Från och med idag får de gå i olika hagar, Lady med Nangijala eftersom hon är hennes extra mamma/bästa kompis. Nangijala får dia morgon, mitt på dagen och sen på kvällen när de tas in tills mjölken minskat ännu mer så att 2 ggr/dag räcker.


Usch...

Madicken har inte gått upp nämnvärt på en vecka utan diande på nätterna. Nangijala har lugnat sig på morgonen men diar, vad jag kan se, lika mycket som innan. Ger det väl kanske en vecka till och har läget inte förbättrats får jag väl överväga att sära på dem på dagarna med tills mjölken nästan sinat. Jag vill verkligen inte det för i normalt tillstånd skulle hon gått med sin mamma till ca 8mån och hon är bara 6,5 månad då

Virriga mormor...

Vår virriga mormor lär sig aldrig vad våra hästar heter och hur de ser ut. Dessutom har hon en förmåga att kalla alla handjur för hon och alla hondjur för han. Alltså är vår hund Zorro en "hon" och Amy var en "han". Lukas kallar hon alltid för Linus och Lady brukar hon glömma namnet på. Madicken är inte mycket bättre och mormor tror dessutom hon är liten och inte störst i stallet. Nangijala kan hon bara inte lära sig namnet på, hon snurrar jämt ihop det och dumt nog är namnen så konstiga att man själv inte kommer ihåg vad hon nyss sa. Men igår fick hon iallafall heter Nangalia och det är väl det vanligaste haha. Fast rätt fint tycker jag allt :)

Stallfri dag

Hade tänkt ta en stallfri dag, men ska dit en vända nu ikväll och ta in hästarna för natten för Camilla har legat i migrän idag. Bara mysigt att göra det.


Julaftonsmorgonen

Steg upp kvart i sju, sömndrucken efter en natt då jag "bakat" pepparkakor i sängen halva natten. Det är verkligen jobbigt att göra sånt för det är ju så verkligt... och sen irra runt halv sovande, halvt vaken och inte kunna hitta pepparkakorna i sängen, eller tro man ligger på dem. Usch. Men iallafall, steg upp och kokade en portion havregrynsgröt med en knutta sirap och honung i samt morötter. Körde till stallet kvart över 7 och möttes av hungriga hästar. De fick sin vanliga kraft och sedan delade vi ut gröt, pepparkakor och apelsinbitar. Lukas älskade som vanligt sin gröt, men spottade ut både pepparkaka och apelsin. Madicken älskade både gröt och pepparkaka (förra året ville hon inte ha gröt tror jag) men spottade ut apelsin. Lady tog iår faktiskt en tugga av både gröt och pepparkaka men ville sen inte ha mer men åt glatt upp allas apelsinbitar. Nangijala vägrade äta gröten, tog en tugga pepparkaka som hon grimaserade och spottade ut och ville inte ha apelsin heller. Haha, sötponny undrade nog vad vi sysslade med. Ska bli spännande att se om smaken ändras :)

Regnet stod som spön i backen från det vi kom tills vi åkte hem vid kvart i 9. Celina mockade bara och sen skippade vi barbackaturen och sa att vi tar det en annan dag.
Nangijala

Körde tre pass med klickerträning idag med henne med hjälp av äppelbitar, försökte med gamla brödbitar men hon bara spottade ut, kräsen häst ;). Hade lite kul åt henne andra gången då vi var i paddocken, hon fattade att jag hade äppelbitar när jag släppte och skulle stänga grinden. Jösses vad sur hon var och började hoppa omkring mig och stegra och hålla på - som hon gör med Madicken. Gick till och med mot mig med bakåtstrukta öron och försökte hota mig. Haha. Dock vet hon innerst inne att vi äldre bestämmer. Jag behövde bara leka lite häst och låtsas hugga efter henne och hon hoppade iväg, dock med baken mot mig och sparkade bakut, så jag sparkade med mot henne och då stack hon. Hon sprang och försökte samma skrämselgrej igen så jag upprepade med samma saker och tillät inte henne komma fram förrän hon kom som vanligt med spetsade öron. Men då var hon snäll igen. Vete tusan om jag gör rätt, men så länge hon inte blir värre så...


Skyesjön

Idag skulle Celina ta med en kompis som skulle rida Madicken så då fick jag rida på förmiddagen. Fick sällskap av Malin och Channi och visade dem skyesjönsrundan. Lady fick äntligen någon som gick snabbt men var urfånig och låtsades vara rädd för allt. Men hon fick iallafall galoppera av sig lite - faktiskt så stack hon och jag har aldrig haft så jobbigt att stoppa henne. Det var väldigt roligt med annat sällskap än mamma och Celina och särskilt skönt att slippa behöva hålla in Lady och vänta på de andra två söliga pållarna


Madicken på gymkana

Maddis fick hänga med på Celinas ridavslutning idag och gick snällt in i transporten. Var inte särskilt framåt på framridningen, men piggnade till på gymkanan även om det inte precis var skenfart i henne så var hon pigg för att vara hon i ett ridhus haha. Gnäggade en hel del, lite lågt och liksom hest vilket fick mig att tänka på en hunds gnällande. Minns att hon gnäggade mycket ibörjan när hon fick åka med mig på lektioner så det är väl samma visa nu med + undran över Nangijala.

Fullt ös medvetslös

Det var rulle på Lady idag. Skulle ridit dressyr nu när ridbanan var helt torr och det började jättebra. Hon lyssnade direkt när vi tränade övergångar och halter och jag tänkte att det skulle bli en jättebra dressyrpass. Men så var det dags för galopp och hon springer och springer och springer ännu mer och jag inser att det där med lugn samlad galopp på volter som jag tänkt får jag glömma. Då gav jag mig på lite galoppombyten vilket fungerade väldigt bra tills hon så smått började skena efter bytet haha (hon brukar sticka lite efter bytet) så det fick jag lägga av med. Tänkte att hennes pigghet passade bättre till hoppning så jag byggde upp en räcke och tänkte att jag nu minsann skulle träna på att hålla i henne mot hindret. Och jobba fick jag men sen lyssnade hon rätt bra. Höjden låg då på 80 och jag tänkte att jag nu jäklar skulle våga mig på ett högre hinder, så jag höjde till 90. Det gick bra, så jag höjde det så mycket det gick och då var det 1m. Mådde lätt illa när jag tittade på hindret men Lady bara flööög över så jag var så glad efteråt :D och med hennes extrahopp så var det väl typ 110 egentligen


Klickerträning

Började klickerträna Nangijala idag med äppelbitar som hon glatt smaskade i sig. Ska köra en omgång till lite senare och så fortsätta i några dagar.

Borstade henne och försökte få manen att enas om höger sida vilket den inte ville. Gick promenaden som vi brukar gå hemåt vilket tog sin tid för hon vet ju att de sex läskiga bilarna finns därborta och även den forsande ån. Att gå förbi bilarna tar tid, särskilt eftersom man måste gå imellan två stycken, när man väl kommit igenom där är det bara att ha Nangijala på den sida som är från bilarna så följer hon med.
Hemvägen var en dröm för hon gick perfekt vid min sida utan att försöka gå förbi. Hon lyssnade på mina halter (ptro!) och minskningen av tempot (ptrooooooooo...) och inte ens bilarna var läskiga idag.


En riktig piggelin till häst

Bestämde mig för att ensam löshoppa Madicken eftersom Nangijala skulle kunna få vara med och springa av sig. Jag tvivlar på att min söta fölunge kommer bli en hopphäst för hon kastar sig åt sidan så fort hon närmar sig en bom haha. Först gick det bra och medan jag höll igång Maddan i trav tänkte jag på att hon minsann inte såg så hemskt ut i hullet ändå. Visserligen svaga konturer av revben och så kantig och imusklad, men fölmagen är påväg att försvinna. Sen skulle vi värma upp i galopp och där försvann Madicken. Runt, runt sprang hon i höger varv och jag kunde inte få stopp på henne eller byta varv. Nangijala for med och både levererade snygga bock och bakutsparkningar. Tillslut bygger jag upp ett litet hinder och hon blev så glad och hoppade det tre gånger på raken av sig själv. Tillslut lugnade hon ner sig men det var konstigt att inte behöva jaga på.


Vad har hon gjort?

Madicken har lagt på hullet lite igen skönt nog. Borde bli ännu mer om några dagar för mjölken måste börjat minska lite nu efter tredje natten utan diande. Dock så har hon gjort något på ett 6cm lång område på manken där manen slutar. Hud och hår bara lossnade idag och under fanns ny fin hud, som om hon haft sår där för ett tag sedan som sedan läkt. Men hon har inte haft något särskilt vad vi kan minnas? Jättekonstigt.

Gymkanaavslutning

En rolig avslutning som vanligt - barbacka dessutom. Trodde jag skulle halka av ett antal gånger för Ladys trav är så fruktansvärt skumpig men jag satt kvar! Den var till och med riktigt bekväm så vad har hänt? Celina bara skakade på huvudet för hon vet hur obekväm Lady är att rida utan sadel. Dock gick styrningen sisådär, slalom i galopp. Nja, vida svängar. Fast att svänga runt sista gick myycket bättre än sist, fast som i somras så var starten seg. Lady verkade tycka att det bara var tramsigt mest haha.


Ladytur

Mamma är sjuk så jag fick rida Lady idag. Byltade på mig och fick en underbar 2h tur! Red mot kyrlhult dit hästarna rymde härom året och utforskade mer. Mötte en kvinna med sin isis på vägen, svårt att säga vem som var mest förvånad haha. Hon gav mig lite tips och jag fortsatte och red in på närmsta stig. Såg så lovande ut men så hade stormen fält massa träd så fick vända och prova en annan - samma där. Så jag tänkte rida hem men ser då en annan stig - den provar jag först och hamnade först på ett kalhygge där ÄNNU ett träd låg på stigen. Backade lite och försökte andra avfarten och... dömma om min förvåning när jag komma ut där jag svängde in! Kände inte igenom mig alls och var bergsäker på att jag kommit på en annan stig... tur jag inte tog fel väg haha. Känner av Ladys marschskritt i hela ryggen, men tänker fortsättta utforskningen nästa gång jag får Lady!

Morgonstund har guld i mun

Hjälpte Camilla imorse igen och efter att ha konstaterat att ungefär ett kilo hö ligger begravt och omkringrört minskar vi höet till 1 1/2kg för hennes del. Var inte lika påig på Madicken idag skönt nog.

Stannade kvar och smörjde saker medan det ljusnade. Sedan plockade jag in Nangijala, borstade henne riktigt ren till hennes förtrytelse och gick sedan på promenad med ett dressyrspö i vänster hand. Jisses vad bra det var att ha med! Lätt att peta lite på bakänden ifall hon försöker vända sig, hon är så känslig att ett litet pet är smtt obehagligt. Tillslut räckte det med att jag pekade med spöet för att hon skulle flytta! Tränade  "ptroo" idag vilket jag inte gjort hittills. Så blev mycket halter, ökningar och minskningar i skritten. När det var halt sa jag ptroo högt och hårt. Skulle vi bara sakta farten var det lågt och lite spinnande. Hon var uppmärksam idag och fattade kvickt och stannade ibland bara av att jag höll på att stanna. Vägen hem gick väldigt lugnt fast så fick hon lite spel på en lastbild fastän en annan nyss kört förbi och hon lugnt tittat på den. Men där var spöet bra till att peta till den hoppande bakdelen. Är jättenöjd med henne!


Natten

Har gått bra, alla lugna imorse även om Nangijala sparkade efter sin mamma påväg ut i hagen som om det vore hennes fel att hon inte fått dia på så länge.

Mörkertur

Pga av att Linnea blev sen till sin ridning fick vi bege oss ut i skogen med pannlampor och reflexer. Skulle väl blivit en halvtimmestur men hux flux tog vi spökrundan istället och kom hem i totalt mörker. Haha, inte undra på att Lady var lite stirrig, hon har aldrig varit med på våra mörkerturer. Men väldigt mysigt var det! Behöver dock skaffa starkare lampor.

Ombyggnad färdig

Uffe och Elmer har roat sig mig att bygga tillbaka boxarna i kväll och av det lilla jag och Celina såg så var det iallafall lite kliande i huvudet. Om en och en halv timme ska hästarna in och då ska jag upp och hjälpa till för det lär bli stor förvirring - inte en enda häst ska ha sin gamla box. Eller ja, Lukas ska ju få tillbaka sin riktiga och Madicken hamnar i sin gaml-gamla. Lady ska stå i Amys box, undrar hur det kommer kännas?


Ett fint blåmärke

Första dagen på jullovet och jag har hunnit rida två hästar, mocka, fodra och vara ute i skogen med en fruktansvärt pigg fölunge. Lady fick en 45min skritttur och hon skrittade på så att jag fortfarande är helt slut i ländryggen. Madicken fick äta sin extramat inne medan jag skulle ut med Nangijala. Först gick det bra sen fick hon spel och for runt omkring mig i stegringar och bocksprång och bakutspark. Hon är stor nu, och stark, det var inte lätt att hålla i så jag var jättevarm tillslut när hon lugnade sig. Sen gick hon snällt förutom då hon plötsligt tog ett jättesprång framåt och for ut med bakhovarna och råkade träffa mig på låren/höften. Det blev ett rejält blåmärke. Sista biten hem ville hon bara springa och jag var ju så tråkig att jag tvingade henne att först stanna och sedan backa när hon skulle dra iväg.

Halv fyra blev det skogstur med Madicken och Lukas med pannlampor och massa reflexer. Pigg och lite smågalen Madicken som tog några rejäla bocksprång ibörjan av galoppen haha.


Inga små läskiga nassegrisar

Första gången sen mars kanske som jag red spökrundan på Madicken. Hon var pigg och glad och mindes precis vart de "läskiga" grisarna finns nånstans. Fast dock hade hon glömt vilken sida av vägen för hon gick och blängde åt fel håll haha. Väl hemma fick hon en skopa kraftlusern och 1,5kg hö som vi bestämt. Dock hann hon precis äta upp det innan det var dags för det tidiga fyrahöet, så hon fick stanna kvar inne och äta så fick Nangijala låta bli att dia lite mer. Mätt var hon, Maddis, ville tillslut hellre ut än äta det sista av höet haha. Men förhoppningsvis kan vi få upp henne lite i vikt. Verkar ju inte spela roll om hon rids eller inte rids för hon är lika smal oavsett.

Minska diandet

Jag har insett att även fastän vi när som helst kommer kommer försöka minska diandet genom att ge Nangijala egen box kommer min envisa fölunge säkert fortsätta dia så mycket hon bara kan, som det matvrak hon är. Eftersom jag har två skoldagar kvar innan jullov så tänkte jag att jag skulle försöka minska det på dagen också. Försöker bara komma på hur haha. Skulle vilja ha någon slags "magtäcke" som gör att hon inte kan dia förrän jag tar bort det och att Maddan får ha det typ 2h första dagen och sedan sakta öka på det eller nåt. Nej, ska ta en ordentlig funderare för sätta de i olika hagar vill jag inte. Känner att jag "försummat" min fölunge lite, hon älskar att komma ut och aktiveras.

Madicken har fort en veckas vila för att försöka få upp hullet lite vilket typ inte funkat alls så vi sätter igång henne igen och så får hon de dagar hon rids, stanna inne och få en extra matranson utan glupska Nangijala i närheten.


Äkta dressyrpass

Maria var sjuk idag så istället fick vi Linn vilket jag blev jätteglad över då vi skulle ha dressyr. Saknar de vanliga dressyrlektionerna och skulle vilja byta ridlärare, men samtidigt gillar jag Maria så jag kan inte bestämma mig utan har hittils tänkt att det får bli som det blir. Men tror nästan jag ska be om att få byta ändå nu efter jul...

Har knappt sovit inatt för huvudet fick en mental överlastning efter gårdagen, händer imellanåt och då babblar jag i sömnen och snurrar runt så att jag är helt slut. Förståt inte hur jag orkade rida idag, men Lady kändes jättefin! Särskilt galoppen gick bra idag och det måste vara första gången någonsin hon faktiskt gått på tygel nästan hela galoppen. Skänkelvikningen gick skit som vanligt men för första gången fick jag höra att jag skulle behålla henne på tygeln och sedan försöka göra ett par steg i skänkelvikning i taget eftersom hon bara kör upp huvudet. Öppnan gick mycket bättre även om hon bryter ur ganska ofta.

I responsen när vi skrittade av fick jag höra att när Lady bryter ut och kör upp huvudet så tillåter jag det eftersom det tar x antal steg innan jag får fatt i henne igen. Fattar inte riktigt det här för det är ju inte så att jag inte genast försöker få tag i henne igen, men eftersom hon oftast ökar i samma veva så tar det lite tid att först bromsa och sedan fånga upp henne. Får fundera lite mer på det, men annars fick jag lära mig en del nyttiga tips idag. Tycker bara synd om Celina för Linn kommer köra sååå med henne nu när hon sett hur stadigt hon för det mesta går med mig i form haha. Fast passande nog så är det slut med dressyrlektioner för i år för henne och sedan ska ju Madicken med.

Söta Ludde

Även om jag har lagt tanken på att Ludde ska ta över Lukas på is en obestämd tid framöver så är det tydligt att han inte gjort det. Han pratar fortfarande om att han ska ta över Lukas och igår fick vi en till äkta och rolig Ludde-kommentar:

"Jag ska rida Lukas hela lovet och ha han själv, så det betyder att du inte behöver rida honom alls" sa han till en road Celina som genast protesterar. "Det ska jag visst", påstår Ludde, "för det har Carro sagt".
Celina fattar ju att jag inte kan ha sagt det och säger att hon ju med vill rida. Efter en stund ger Ludde med sig: "okey, vi kan dela ridtiden, du tar 13min så tar jag 13min".

Och jag som bara sagt att han skulle kunna få rida lika mycket som i somras nu när vi alla skulle vara lediga...


Lyckad dag!

Luciashowen flöt på jättesmidigt utan några som helst problem! Allt gick som det skulle och alla var i tid. Måste vara första gången sen jag började hjälpa till i US/rida luciatåg som hästarna och ryttare faktiskt varit i sådan tid att de fått stå och VÄNTA några minuter. Sången gick utmärkt och facklorna brann utan att bara ryka som de gjorde sist. Till och med hästarna uppförde sig bra idag.

Luciashowen med alla förberedelser och träningar har suttit i huvudet sedan november började. Fullspäckat program med träningar på helgerna och då har det varit väldigt tacksamt med att inte ha en häst att motionera också. Men en sak har jag kommit på... vad tusan ska jag egentlgien göra nu på mina helger?!

Decembers hittills roligaste dag!

Har skrattat så att tårarna runnit och stått dubbelvikt i ridhuset av allt skratt. Fick för första gången se käpphästhoppningens träning och det var det sötaste och roligaste jag nånsin har sett! Lite senare skrattade jag minst lika mycket åt Idol-dressyrens träning och till och med föräldrarna skrattade. Publiken imorgon kommer nog gilla det! Varit igång sen 9 då jag stack ut och hämtade granris i skogen, sen var det handling, luciaträning, sätta granris på läktaren, köra till Vånga för att köpa en trådlös microfon (som vi var överlyckliga över att vi fick tag i) och fixa maskeradhinder. Den oförutsedda färden till vånga gör att jag måste upp tidigt imorgon och baka en sats med lussekatter då istället.

Vad ska jag göra på helgerna efter imorgon när allt med lucian är slut? Helgerna blev plötsligt så tomma...


Bild

Nangijalas profil. Ser ut som hon har väldigt liten mule haha. Föresten så upptäckte Celina igår att hon har "horn" vid pannluggen, benet buktar ut, vet faktiskt inte om det är något som kommer växa bort eller inte


Mörkertur

Aldrig vi skulle hinna rida innan solen gick ner så jag och Celina satte pannlampor på hjälmen och klädde oss i reflexer och så blev det mörkertur från 15.50-16.30. Faktiskt helt okey! Skulle dock behövt en starkare lampa, men hästarna har ju bättre mörkerseende så de klarade sig bättre kändes det som. Red upp till skyttet för att galoppera av dem lite och Madicken var rätt pigg i galoppen boråt. Sen vände vi och jösses vad skog det blev! Massa bocksprång och glada skutt och sen full fart efter Lukas. Skulle ta galoppen ännu en omgång och då for Maddan iväg som en kanon så jag knappt kunde stanna och stod sen och småstegrade sig när vi skulle vända, så för allas våran säkerhet skrittade vi galoppsträckan tillbaka  


Föl på rymmen

Är Nangijala en ny Amy, fast svart? De har då banne mig samma rymningssätt. Vet inte vad som for i min fölunge idag men jag och Celina red iväg 40min och kom tillbaka och hittade stallet tänt och hästarna i en ny hage. På tavlan i stallet stod det att Nangijala hade rymt och Uffe hade hittat henne när han kom hemkörande. Hon hade hoppat igenom överesta eltråden och säkert fått sig en trevlig smäll av elen för hon var ganska stirrig. Lady då? Jo hon stod snällt kvar i hagen med en halvmeter tråd och väntade tills hon blev hämtad. Knasföl, det är vad hon är. Har aldrig varit några problem att rida iväg och lämna henne kvar med en annan häst så man kan ju undra vad som for i henne idag? Ingen lång tid var vi borta heller. Tror lilla damen har överskottsenergi.


"Stanna"

En sak jag gillar med Lady är att jag kan parkera henne bredvid bilen när jag är på ridskolan och att hon står still utan att jag behöver hålla i henne. Kan ju hända att hon försöker gå men det är sällan. Vill därför träna in ett "stanna" kommando. Började med Nangijala häromdagen genom att ha henne lös i boxen, göra stopptecknet med handen och säga stanna samtidigt som jag tog ett steg bakåt. Stannade hon kvar tog jag ett kiv fram och gav henne en äppelbit och berömde. Tog hon ett steg gick jag emot henne så att hon bbackade tillbaka de steg hon hade tagit.

Täckedags

Med all snö och regn fick Nangijala finna sig i att få på sitt regntäcke för första gången under några timmar! Att gå till hagen i täcke medan det snöar blev full fart runt mig. Var 5cm för kort i rumpan nu haha, men passade annars superbra!


Byte av häst

Hoppas stuts idag, var väldigt längesen verkligen. Sedan ndrade Maria den genom att ta väck nästsista stutset och bygga en oxer vid sista i stället och så fick vi komma på det med. Sista gången låg det nog på runt 80 och så tänkte jag att vi nog skulle sluta på stutsen men då HÖJER Maria oxern och jag vågar knappt titta på det utan bara rider och försöker titta bakom hindrena. Inte förrän vi hoppat över det (och jag glömt svänga i pur förvåning) vågar jag kika och det låg på 95! Är den höga höjden permanent eller?

Idag fick vi byta hästar! Jag fick Poesi som var min älsklingshäst och sköthäst i 4år. Lite förvirrande var det med att sitta på ännu en fux så ibland höll jag på att kalla henne Lady. Utöver det var inget likt och jag kände mig mest förvirrad. Poesi höll ju på med sitt tuggande och kastande med bettet och sprang dessutom på ordentligt. Just när jag börjat få lite kläm på traven skulle vi galoppera och fy tusan säger jag bara. Vilken hemsk kantig och ryckig galopp hon har! Alla fick vi hoppa stutsen två gånger med höjning imellan och sedan en gång på oxern och ett räcke på andra långsidan. Alla hoppade utan problem och Paulina, som red Lady, red henne jättebra, Lady verkade trivas med henne. Sakta tyckte jag det gick så jag kände mig lite dyster när jag sa det till Maria. Hon tittar förvånat på mig och sa att Lady nog var den häst som hade hoppat som hon brukat. Så... då går det väl kanske inte så snabbt som det känns?

Duktig flicka

Nangijala gick raka vägen in i transporten medan Madicken dummade sig. Utlastningen och körningen gick bra (igen, Maddan som var jobbig) Tog en promenadridtur som vanligt på två pigga ponnyer och gick sen till transporten där mamma väntade. Ägarna till transporten bredvid oss dök då upp och det var de vi mött för någon månad sen som hade haft en häst som var otroligt lik Madicken. Så vi hälsade glatt och de kommenterade om Nangijala "Vad stor hon har blivit!". Tänkte först att hon väl inte kan ha vuxit så mycket men så backade jag och tittade noggrant på henne. Oj, de hade rätt haha. Jösses vad stor hon var i mina ögon plötsligt, kanske är rumphöjden över 130cm nu?


Bygga tillbaka

Pratade med ridskolans ägare och när jag sa att Nangijala är så tjock att man absolut inte hittar revbenen tyckte hon det var dags att skilja dem åt så att Madicken får lite lugn och ro. Antagligen hinner Uffe inte bygga tillbaka boxväggen imorgon så Nangijala får ytterligare en vecka med nätterna hos sin mamma, men sen blir det snurr med boxarna. Lukas är den enda som får tillbaka sin gamla box, Lady får ta Amys ett tag och Madicken får ta Ladys. Nangijala får ha Madickens riktiga för där är krubba och vattenhink sänkt för Lukas skull och så står hon bredvid sin mamma.

Flyinge hästshow

Klubben bjöd på bussresa till Flyinge för deras hästshow så det är där jag tillbringat dagen. Intressant och bra show med lite roliga inslag som ponnygalopp med fastsurrade "ryttare". Det var uppstoppade overaller som faktiskt var kusligt lika riktiga ryttare på långt håll.

Växer snabbt

Letade efter nån fin grimma till Nangijala i storlek shetland häromdagen, tur jag inte beställde något för upptäckte igår att den hon har är utspänd till 3/4. Snart är det storlek ponny som gäller, känns som om jag nyss köpte den gröna.

När hon fick grimman


Ekollon

Min moster berättade idag att en arbetskamrat till henne varit iväg på semester och att två av hennes hästar hade dött, en tredje som hon sålt några dagar innan hon åkte hade också avlidit några dagar efter de båda andra. Anledning? De hade ätit ekollon och blivit förgiftade (njuren tar skada). Tänker på våra hästar som plötsligt blev galna i ekollon för ett par månader sedan och hagen som vi inte använt sen dess. Det kunde ha hänt oss...

Knasföl

Alla hästar utom en gick och surade i regnet - men Nangijala var lika glad som alltid! Satte fast några spännen på täcken som hade lossat och glömde ta med Nangijalas grimma (var längst borta), men jag lockar och hon går med till grinden. Tänker "äh, vad tusan", öppnar grinden och släpper ut henne och lyckas faktiskt få henne med in i en box utan att röra vid henne! Fast hon fastnade vid gräset och tog några tuggor innan jag kunde locka med mig henne.

Satte på oss reflexer och gick för att beta vid vägen. Jag fick något att bita i idag. Hon kunde lugnt gå och beta medan bilarna svischade förbi för att i nästa stund stegra, snurra runt och försöka slita sig, särskilt de vita skåpbilarna var läskiga haha. Sen var allt bra i 5min till innan hon blev stollig igen, pappa kom då gående med Zorro och undrade vad vi sysslade med och både fölis och vovve ville hälsa på varandra. Fast det gav ännu mer stollighet för då skulle hon leka med Zorro som såg milt sagt förskräckt ut.

Mager

Nu har Madicken tunnat ur igen och hon som ändå knappt gått på en vecka och dessutom fått ökad högiva igen. Ett fem månader gammalt föl diar ca 1 gång i timmen, Nangijala diar minst 2-3ggr i timmen och försöker ytterligare gånger därimellan, dessutom äter hon hö och så en del av kraftfodret på kvällen. Föl ska ju inte vara tunna utan snarare lite åt det tjocka hållet, men ska revbenen verkligen vara så borta att man inte alls kan känna dem? Suck. Det är bara att inse att jag har fått ännu en matvrak till häst. Hon lär väl vara sån att det räcker med att titta på maten för att bli tjock. Nåja, det blir ju billigare i matväg för mig.

Aldrig mer ensam

Ledig från skolan så bestämde mig för att ut och klippa granris från en nedfallen gran, binda ihop allt till samma långa "rep" och snurra det kring mittenbjälken som vanligt. Aldrig mer utan Celina säger jag, repet bara lossnade och jag vet inte hur många gånger jag fick ta extra snöre och knyta om, annars räcker det med en gång när jag sätter samman de båda repen i mitten. Upptäckte att det "saknades" en boxvägg i stora boxen som jag alltid lutar en stege mot. Fick använda en fodertunna och det bara rasade ner dam och skräp. Pyntade fönstren med guldglitteräppel, kulor, spån och granris med kottar, mysigt.RSS 2.0